Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bitwa Wyrska

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
gego
Cromaniak
Bitwa Wyrska

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 19.05.2013 00:21

Wczoraj można było uczestniczyć w bitwie (już dziewiątej) pod Wyrami

Super sprawa.
Prawdziwa lekcja żywej historii

Początek.
Polscy, Śląscy żołnierze pilnują (patrolują) granicy. Spokój. Nic się nie dzieje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Śląskie kobiety, przynoszące jedzenie dla swoich żołnierzy zauważają bojówki Volksdeutschy próbujących przejść granicę
Alarmują polskie wojsko

Obrazek

Patrol wysłany na granicę szybko poradził sobie z bojówkami niemieckimi

Obrazek

Obrazek

Kopiąc ich w dolną część pleców wziął do niewoli

Obrazek

Podczas akcji zauważył regularne siły wroga (piechotę Wehrmachtu)
Alarmując swoje oddziały Polacy przegrupowują się (grupa Operacyjna „Śląsk”, dowodzona przez generała brygady Jana „Jagmina” Sadowskiego)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następuje regularna wymiana ognia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Są pierwsze ofiary

Obrazek

Oddziały niemiecki opanowują nasz karabin maszynowy

Obrazek

nie biorą jeńców

Obrazek

Obrazek

Oddziały Polskie kontratakują
Rusza Polska artyleria

Obrazek

Obrazek

(huk straszny, widzowie sikają w majty)
Polscy żołnierze odzyskują stanowisko karabinowe
Dochodzi do walki wręcz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pole bitewne zasłania się ofiarami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Są i jeńcy

Obrazek

Niestety
Tę bitwę przegraliśmy

Oddziały dzielnie, przez trzy doby, od 1 września 1939 roku broniły śląskich wsi i miast przed hitlerowską agresją. Należy podkreślić, że odwrót Wojska Polskiego z Górnego Śląska zarządzony w nocy z 2 na 3 września 1939 roku nie był spowodowany faktem pokonania GO „Śląsk” przez oddziały Wehrmachtu, a ogólną sytuacją na froncie południowym, która groziła zamknięciem w kotle silnie trzymającej się na Górnym Śląsku polskich formacji.

Prezentacja grup inscenizacyjnych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jest to moja interpretacja powyższych zdarzeń.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.05.2013 08:49

Tyn Szwab z trowom na łepie je fajny. :lol: :)

Trocha za dużo zdjynć żeś wciepoł. :wink:

Pozdro.
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 19.05.2013 08:55

Hejka 8O

...jacie gacie 8O :wink: :!:

..zaroz mi sie moj dziadziuś pzipomnioł :wink: :papa:

..co suzył, w Wermahcie ale był ino , kierofcom motoru s takom bocnom pzicepkom :wink:

..hm... :roll: :wink: woził generałow :wink: :!:

..niymiecki pasporty momy s Pamelom w suflodzie skukane w razie cego :wink:

..bierymy Pana Donka , Pana Gzesia i jadymy do Andreli :wink:

..dwa miejsca momy wolne :wink:

Geguś pisoj tu , bo cuje co bedzie zaś kolejno ciekawo łopowieść :wink: :!:

...humorek pzede wsyskim :wink: :D :papa:

Pozdrówki łod Kowolków :wink: :papa:
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 19.05.2013 09:21

... :wink: my wcory byli w tokim zomku na Równicy ..setny roz :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

..i spozieroli my no Wos :wink: :papa:

..hm fotki mi taki małe wysły, ..hm :roll: nie wiyn cemu :?: :papa:
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 19.05.2013 10:19

Fatamorgana napisał(a):
Trocha za dużo zdjynć żeś wciepoł. :wink:

Sorki
Czesiek63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czesiek63 » 19.05.2013 10:24

Fajnie fajnie byłem widziałem mam to za miedza hehe pozdr
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 19.05.2013 10:27

Kowal38 napisał(a):

Geguś pisoj tu , bo cuje co bedzie zaś kolejno ciekawo łopowieść :wink: :!:

AAAAaale to już koniec mioł być

Nie chca sie rozpisywać bo to "troszka" czasu zajmuje, a tak w ogóle to o czym pisać :D walili sie i koniec :mrgreen:

Wojna w Kongo - to wdzięczniejszy temat :lol: ale to juz zapraszom do innego tematu

Oczywiście wężykiem.
Nasza historia przede wszystkim

Postaram się jeszcze cosik stuknąć

:papa: :papa:
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 19.05.2013 10:30

Czesiek63 napisał(a):Fajnie fajnie byłem widziałem mam to za miedza hehe pozdr

Witom Cześka (bez podtekstów)

Fajna impra.
Troszkę ubogo w tym roku (brak funduszy), ale i tak pięknie.
Wstawia cosik jeszcze z tamtego roku (było więcej grup inscenizacyjnych itd) ale to w swoim czasie

Pozdrawiam :papa:
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 19.05.2013 11:05

...hm.. :wink:

Obrazek

..he he.... s Ceśkow 8O to tak na powaznie 8O Pamela mo jednego kuzyna (dolsego), pzijyzdzo do nos co rok :roll:

..corny je i fajnego skoca pziwozi i cekulade mniam:wink: :!:

..a to momy dzisio na kolacyj ,jo jem te dwa pierwse a Pamela ty drugi :wink:

...juz sie ni moge docekać :wink:

...aha teraz pzijechała ze sklepu i sie nom hamulce w Leonie popsuły :roll:

jutro sybko mechanik :wink: :!:

..24 dzionki i Hellada :wink: :papa:

Pozdrówki dlo Gegusiów i Pona Jonka :wink: :papa:
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 20.05.2013 10:54

też byłem, po kilku latach - i żałuję.

Faktem jest, że w porównaniu z, bodajże, 2007 rokiem, miejsce bitwy jest większe. Ale reszta? Rekonstruktorów strony niemieckiej było chyba mniej niż wtedy, w ogóle jakieś nieporozumienie, żeby strona polska, wbrew faktom z przeszłości, miała tutaj taką przewagę. Kiedyś była też kawaleria, pojazdy opancerzone - dzisiaj ledwo motor... Czemu nagle przerwano inscenizację w jej trakcie - nie mam pojęcia. Bitwę może wygrać jedna albo druga strona, a nie, że nagle obie strony dochodzą do porozumienia i się "podnoszą"... Prezentacje rekonstruktorów w lesie w porównaniu z tym co kiedyś też nadzwyczaj skromne.

faceta komentującego nie dało się słuchać - według jego opowieści to Polacy mieli wspaniałą, silną, wielką armię, najdzielniejszych żołnierzy na świecie, najdoskonalszych oficerów, super-nowoczesny sprzęt, który wszyscy pożyczali i kopiowali itd. - to czemu przegrali, nie tylko tą bitwę? Elementy typu "śląskie dziołchy ostrzegające przed wrażym Wehrmachtem" to już taka fantastyka z elementami folkloru - po pierwsze, Ślązacy służyli po obu stronach, nie zdziwiłbym się, gdyby po stronie niemieckiej byłoby ich więcej (bo śląskich poborowych wojsko polskie wysyłało najczęściej w głąb kraju albo na wschód), po drugie - miejscowa ludność ochoczo współpracująca z polskim wojskiem to też kolejny mit, zwłaszcza w rejonie Mikołowa i Pszczyny, w których mieszkało sporo Niemców (potwierdziły to zresztą wyniki plebiscytu). Życie było znacznie mniej czarno-białe, niż wynikało z tego rekonstrukcji i wypocin komentatora...

Organizacja całej imprezy też co najwyżej przeciętna - nigdzie, np. nie było informacji o której się dokładnie znacznie rekonstrukcja. Pisało, że o 14 jest otwarcie imprezy, ale zapowiadano tam różne inne akcje typu składanie kwiatów, więc nie było wiadomo, o której dokładnie zaczną strzelać - w efekcie oczywiście się spóźniłem. Tereny wyznaczone dla widzów były za małe - gdyby ludność "samorzutnie" nie zaczęła zrywać taśm, to stała by w niektórych miejscach jeden na drugim, a przy wychodzeniu to by się stratowali. Aby przejść z jednej strony pola bitewnego do drugiej to trzeba było m.in. skakać przez wypełnione wodą rowy w lesie :mrgreen: O problemach z parkingami to już nawet nie wspominam - znowu nie przewidzieli tylu chętnych. Chciałem też zwiedzić bunkier - niestety, w czasie inscenizacji był zamknięty. Później go otworzyli, jak już wszyscy wrócili z bitwy, więc momentalnie zrobiła się kolejka na 50 osób :x

Podsumowując - jeśli ktoś był pierwszy raz, to pewno mu się podobało. Ja sądziłem, że impreza się rozwinęła, ale pod pewnym względami było gorzej niż kiedyś, więc za rok sobie daruję.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 20.05.2013 19:03

No ... pikno impreza była ... a najpikniejsza (moim zdaniem) tako jedna granatowo policjantka... :D :papa:
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 20.05.2013 22:25

Pudelek napisał(a):też byłem, po kilku latach - i żałuję.....

Chyba za duży pesymista jesteś :wink:
że parkingi, że dojazd, że w kuflu już poł piwa ino je... :wink:
Rzeczywistość.

Zgodzę się w porównaniu z innymi latami to zaniżyli poziom (skomentowali to iż brak funduszy z Urzędu Marszałkowskiego) aczkolwiek gro ludzi (ja :P ) byłem tam z powodów wspaniałej lekcji historii.

Co do komentatora.... Warszawiak... (bez urazy) zakres wiedzy miał duży, Patriota On jest i tyle
Wg. mnie mógł komentować właśnie więcej elementów które rozgrywały się na polu bitewnym.
Nawet i ten folklor (dziołchy roznoszące w dzbonku kiszka), a że fantastyka? i ja i Ty tam nie byliśmy, czy Polacy uciekali? czy Niemcy wygrali pierwsze natarcie? czy bili się przy stanowisku r-kaemu wręcz?
Ważne jest iż bitwę Niemcy wygrali.
O reszcie możemy dywagować.

W zeszłym roku stałem przy "naszych", przy Wehrmachcie (dziadka tam wcielili, notabene w Holandii zdezerterował do anglików), i była taka scenka (słyszało ją niewielu, tylko ci co stali parę metrów od odgrywających)
Oficer Wehrmachtu, kopiąc w dupy "swoich" żołnierzy krzyczał po niemiecku aby wstali i ruszyli do ataku.
Żołnierze (Ślązacy) godali iż po drugi stonie są ich braty, Poloki i nie pudom naszych zabijać.
Takie coś się powinno komentować...

MNIE SIĘ PODOBAŁO
Na takie coś powinno się chodzić obowiązkowo!!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jest to moja interpretacja powyższych zdarzeń.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 20.05.2013 22:25

wojan napisał(a):No ... pikno impreza była ... a najpikniejsza (moim zdaniem) tako jedna granatowo policjantka... :D :papa:

nooooo
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.05.2013 22:30

wojan napisał(a):No ... pikno impreza była ... a najpikniejsza (moim zdaniem) tako jedna granatowo policjantka... :D :papa:

My to chyba Wojanku z jednej , podkarpackiej gliny . . . tak myśla . . . ulepieni :D :wink:

Pozdrawiam
Piotr
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 20.05.2013 22:50

piotrf napisał(a):

My to chyba Wojanku z jednej , podkarpackiej gliny . . . tak myśla . . . ulepieni :D :wink:

Pozdrawiam
Piotr

Tys prowda ... :D :papa:
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone