Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bitwa o Sutivan na wyspie Brać

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 30.05.2011 15:16

Muliness :) Jak dobrze, że już Jesteś :D smutno tak jakoś było... i pusto :)

A te lody wyglądają mniamuśnie :) chociaż pewnie też skusiłabym się na tego "standardowego" bez gadżetów ;)
Czekam z niecierpliwością na kolejny odcinek zwłaszcza, że zamierzamy odwiedzić Split w drodze na Hvar :hut:
A dzisiaj właśnie oglądałam odcinek Makłowicza w Splicie ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 30.05.2011 16:20

Muliness napisał(a):Nikt mnie nie porwał hiihihih wszystko pod kontrolą ihihih

No to kamień z serca :wink:

pzdr
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 30.05.2011 18:30

CDN odcinka dwunastego:)
Problem w którą stronę iść i gdzie jest pałac Dioklecjana rozwiązał się sam.
Maszerowałam sobie śmiałym krokiem i nagle coś strzeliło nie był to wprawdzie wybuch armatni ale dla mnie dość jednoznaczny urwało się ramiączko mojej sukienki Powód był chyba jeden spowodowany lodami gdzieniegdzie coś się napchało albo rozepchało albo gdzieś ktoś coś źle uszył:)
Rozglądałam się już nie za pałacem ale za toaletą bo spacer w dziwnym stroju napawał mnie lekką irytacją zaczęłam mieć już obawy że zaraz urwie się coś z drugiej strony Antyczny strój byłby stosowny do okoliczności ale być może troszkę za bardzo ekstrawagancki
Koszulkę nosiłam w torbie jako środek zapobiegawczy przed usmażeniem ramion pozostawał jeszcze problem dolnej partii ubrania . Na szczęście okolicznych straganów w okolicy nie brakowało.
Kroczyliśmy sobie promenadą zaglądałam tu i ówdzie szukając cichego zakątka. Zakątek się znalazł więc odetchnęłam głęboko przebierając się w coś w co miałam nadzieję , że dobrze ktoś uszył;)

Humor powrócił w jednej sekundzie mimo , że im dłużej szliśmy tym więcej było aut i ludzi
Obrazek
wysiadając z promu należy skręcić w lewo Punktem charakterystycznym są palmy i nijak inaczej do części starego miasta się dojść nie da:)

Zobaczyliśmy maleńką tabliczkę i wejście jak do podziemi w zasadzie każde z nas zobaczyło coś innego
Obrazek
ja piękne sklepienie

Obrazek
a dzieci jak wiadomo pamiątki:)

Mężusiowi było w sumie obojętne ale jak już miałby wybierać to też wybrałby sklepienie .
Od tego momentu powstał prawdziwy konflikt interesów Ponieważ zawsze działam podstępem Opowiedziałam dzieciarni piękną bajkę o cesarzu Dioklecjanie podpierając się wiedzą stał się prawdziwym potworem . Mam nadzieję , ze mi cesarska wysokość wybaczy ale tym sposobem udało się je siłą od tych pamiątek odciągnąć Przyrzekłam , że powrócimy w miejsce zbytku i kupią co sobie tylko życzą;)a raczej to na co ich stać;)

Obrazek
Niewiarygodny był fakt , że z chwilą wejścia w te podziemia jest sie już w części pałacu . Czytałam o tym w przewodnikach ale mimo to wkomponowanie współczesnych domów w stare ruiny jest czymś niesamowitym.

Z każdym jednak krokiem narastał we mnie bunt . Chcąc uniknąć jakiegokolwiek rozczarowania skupiłam się na wysokich partiach budowli aby nie dostrzegać otaczającego mnie tłumu . Ponieważ historia sztuki jest dziedziną pokrewna dla mojego zawodu Nie mogłam popsuć sobie doznań duchowych Zacisnęłam zębiska i maszerowałam pochłonięta szczegółami budowli;)150 razy powtarzając przepraszam ... pj przepraszam najmocniej;)
Udało mi się nikogo nie strratować więc wycieczkę uważam za jak najbardziej udaną;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
tego gościa nie wypada nie fotografować mimo , że słyszałam, że jest repliką;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzieciom pałac Dioklecjana bardzo się podobał krypta sw Wojciecha tym bardziej ale najbardziej ze wszystkiego podobali się Rzymianie
Widziałam błysk w oku małej Muliny . Moje dziecko od najmłodszych lat ma zapędy do różnego rodzaju oreża z pewnością bardzo chciałaby być prawdziwym rycerzem;)
Osobiście to serdecznie tym chłopakom współczuję Sterczeć w srodku upału w wątpliwie lekkiej czapce z wątpliwie miłymi ludźmi:)
Obrazek

Obrazek
Taka foteczka w stylu "Kochanie uśmiechnij się do tatusia bo jestesmy w Splicie:)"
Zdecydowanie upał się zwiększał i zdecydowanie nalezała nam sie chwila wytchnienia Kawiarenek w obrębie pałacu nie brakuje więc dopadliśmy sie z prawdziwą elegancją do wszystkich napoi które były chłodne W tym stanie rzeczy byłam skłonna pić co kolwiek byle dużo :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ale jeszcze jeden rzut oka;)

Obrazek
Miśki i dziki tłum;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie mam pojęcia jakim cudem na zdjeciu są inne dzieci niż moje potworki
ale sympatyczne maluchy więc absolutnie mi to nie przeszkadza hihiihih
Obrazek

Obrazek
kosmiczna dziura :)
Ostatnio edytowano 30.05.2011 20:04 przez Muliness, łącznie edytowano 2 razy
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 30.05.2011 18:52

mariusz-w napisał(a):No proszę !!! 8)

Pozdrawiam. :)

Chętni na tą Wenecję są Smaka z Małgosia narobiliscie więc tak jak pisałam skorzystam:)
Pozdrowionka;) i dziekuję za te wszystkie rozpieszczacze;) Od tylu ciepłych słów to we łbie mi się poprzewraca jak nic ihihih

mkm napisał(a):Najwyższy czas wkleić pioseneczkę ... o jaskółkach tym razem :wink:

Pozdrav :D

Słucham wtedy posłucham i dzis bo migrena okropna
Pozdrawiam cieplusio;)

Jacek S napisał(a):Skoro mąż w tej pozycji to powiem szybko - cmok.
:wink:

Cmok;) cały czas nic nie widzi ihihihih
Magda O. napisał(a):Świetna relacja, czekam na ciąg dalszy... komunijna sesja zdjęciowa - rewelacja! :D

Witaj Madziu dzięki i fajnie , że czytasz:) buziole;)
sroczka66 napisał(a):A opalenizna, jak na pierwszy raz, to jest super! Słońce obeszło sie z
(to pewnie dlatego, że opalałaś sie będąc w ruchu - przy poprawianiu ręcznika :wink: :lol: :wink: )

Nie przysmazyłam się hyhy ja poprostu tak mam że pierwsze dwa dni wyglądam jak po udarze heheh Nie schodzi mi skóra opalam sie na braż ale początek urlopu to koszmar ihihih
renatalato napisał(a):Olu, mówisz że mała mulinka nie jest do Ciebie podobna :lol: , popatrz na usta i noski :lol: ........buziaczki

Powaznie wszyscy mówią ze cały tata nie będę sie spierać ale będe chodzic dumna jak Paw heheh choć raz;)
Czesiek63 napisał(a):Kurcze te foty Twoje mnie powaliły :) jeszcze z takich bliskich sercu miejsc :!:

Ja tak samo oglądam Twoje bo znam miejsca sercu bliskie tylko widziane innymi oczami rewelacja poprostu
Ciesze się , że też byłeś w Sutivanie;)

Dario85 napisał(a):No to dajemy na nich panowie ... staaaadem staaaadem :P

hihihih aż przyleciałam szybo pisać jak tu taka walka z kosmitami miała być;)

minimartini napisał(a):
Czekam z niecierpliwością na kolejny odcinek zwłaszcza, że zamierzamy odwiedzić Split w drodze na Hvar :hut:
A dzisiaj właśnie oglądałam odcinek Makłowicza w Splicie ;)

Nadrabiam kochaniutka nadrabiam ihihih mam nadzieję , ze już ni nie wywali Rozpacz w domu bez internetu normalny nałóg hiihihii Split już jest wklejony mam nadzieję , ze bedzie sie podobał;)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 30.05.2011 19:14

W sumie to są pierwsze zdjęcia Splitu, które mnie zachęcają do jego zobaczenia. Do tej pory wzbraniałam się rękami i nogami przed jego zobaczeniem (te tłumy - w Dubrowniku można to wybaczyć ;)). W tym roku juz mnie nie ominie ale jest szansa, że bedę jednak zadowolona (plan na 1 dzień: Split, twierdza Klis i Trogir, a jesli udałoby nam sie wcześnie wstać to moze jeszcze godzinka w Omis).
Dlatego czekam na cd ;)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.05.2011 19:14

Janusz Bajcer napisał(a):Woka powinien być zadowolony z odcinka nr 11 :wink: :lol:

:wink:
Powiem bez kozery ..... nic nie powiem. :lol: ........ :wink: (ale zaczęła dobrze, bez zbędnej "paplaniny" )
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 30.05.2011 19:23

CinnamonGirl napisał(a):W sumie to są pierwsze zdjęcia Splitu, które mnie zachęcają do jego zobaczenia. Do tej pory wzbraniałam się rękami i nogami przed jego zobaczeniem (te tłumy - w Dubrowniku można to wybaczyć ;)). W tym roku juz mnie nie ominie ale jest szansa, że bedę jednak zadowolona (plan na 1 dzień: Split, twierdza Klis i Trogir, a jesli udałoby nam sie wcześnie wstać to moze jeszcze godzinka w Omis).
Dlatego czekam na cd ;)

Dasz radę nie patrz w dół ani przed siebie ;) tylko w górę;) Tam jest pieknie ale niestety wiele osób tak uważa Myślę jednak , ze ogrom budowli Cię zachwyci a w chwilach krytycznych zostaną do fotografowania okiennice:)
woka napisał(a):
Ależ, proszę Pana ..... ja do Mulines nic nie mam. Nie znam jej. Ja tylko, coby było bardziej ciekawie, zamieszczam swoje zdanie.
Pozdrawiam.

ale ktoś dostanie pstryka w nos :D :D :D
Gdyby wszystkie relacje były takie same to by było nudno a ja nudy nie lubię jest gorsza nawet od karaluchów Więc ja będę pisać swoje Cenię Twoją wypowiedź ale nic i nikt nie jest mnie w stanie zmienić :roll: Nie odbieram negatywnie Twoojego zdania bo ani to nie dzieło literackie ani nic wielkiego czym należy sie przejmować;)

Buziaki posyłam sąsiadeczce Tymonce i Fotkowi i Piotrusiowi F iii wszystkim wszystkim
którzy czytają oglądają i trzymają kciuki;)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.05.2011 19:33

Muliness napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Woka powinien być zadowolony z odcinka nr 11 :wink: :lol:

nie ma lekko on był wyjątkowy teraz będzie paplanina ihihihi

on nie jest wyjątkowy i nie będzie "paplał". :wink:
Miło, że przyjęłaś moje zdanie z godnością( tu ukłony), pod wpływem krytyki jaka miała miejsce ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu), obawiałem się, że ulegniesz jej klimatowi.

Mulines ..... Ty nie patrz ma moje "odrębne zdanie", Ty pisz jak wolisz, swoim "piórem", jednym słowem po swojemu.
Przecież nie jest źle a to, że ja nie pochwalam "osobistych wycieczek" to już .......... moje zmatrwienie. :wink:
Zdjęcia i opis - super. :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.05.2011 19:40

Muliness napisał(a): Nie odbieram negatywnie Twoojego zdania ...

Przepraszam ale napiszę ....... Już Cię lubię (tutaj się zaczerwieniłem).
Widzę, że "godny przeciwnik" i nie stroi fochy z byle czego. Tak trzymaj. :wink:
Pozdrawiam.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.05.2011 20:25

Nie jestem zagorzałym miłośnikem starych murów ( i jak to ktoś napisał "kupy gruzu") jednak będąc w Chorwacji nie sposób na nie, nie natrafić. Jak patrzę na zdjęcia a zdjęcia mówią, oj, dużo mówią, to widzę, że tam tynk odpada, mury zagrzybione, ..... niszczeje to wszystko.
Dlaczego to nie jest poddane renowacji :?: przecież za lat ...... może z tego być faktycznie tylko "kupa gruzu".

Z tego co się orientuję, Choracja w znaczącym stopniu swój PKB czerpie z turystyki. Turysta przyjeżdza, zostawia pieniążki. Można śmiało stwierdzić, że nie tylko uroki krajobrazu ale również starożytne budowle też się do tego przyczynają. Wnioski same płyną tylko efektu brak.
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 30.05.2011 20:54

Muliness napisał(a): Split już jest wklejony mam nadzieję , ze bedzie sie podobał;)

Podoba nieziemsko! :)
Robi naprawdę ogromne wrażenie. Szkoda tylko, że w tych wszystkich ohhah i ahhah, przeszkadzają ludziska depczące po stópkach -
no ale cóż - w sumie, to i ja przecież też będę jednym z "depczących" :twisted:

Tak właśnie zapamiętałam Dubrovnik... Nie mogłam skupić się na niczym dookoła, bo widziałam tylko tłumy turystów zakłócających doznania estetyczno-poznawcze ;)

Mam nadzieję, że pod koniec sierpnia/początek września w Splicie będzie choć troszkę mniej osób (o ja naiwna ;))

p.s. Twoja relacja zdecydowanie uzależnia :)!
Laku noć Muliness :papa:
Czesiek63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czesiek63 » 31.05.2011 04:51

Split prawdziwy człowiek czuje się na jak na wycieczce ,Sutivan wiadomo ze człowiek ma sentyment ale rewelacyjny :!: Znakomite foty i relacja
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 31.05.2011 09:59

Gdzie ja byłem :oops: , że dopiero odkryłem Twoją relację.
Olu ta sesja zdjęciowa z córką REWELACJA.
Co do Splitu to wejście na wieżę robi wrażenie :wink:
Pozdrawiam
mondekf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondekf » 31.05.2011 10:17

Fajnie się czyta :lol:
Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.05.2011 11:21

No i jesteśmy w Splicie :D

Przyznam się bez bicia, że to miasto nie powaliło mnie na kolana, powiem więcej - nawet nie podobało mi się szczególnie...
Jakieś takie bez klimatu (pewnie te tłumy!). Ot, Pałac Dioklecjana, który wypada zobaczyć, jak się jeździ kilka razy z rzędu do Cro i to wszysto.

Ale wrażeń z wejścia na wieżę nie zapomnę chyba do końca życia. Ażurowe schody i barierka, która nie wyglądała mi na solidną, a mimo to kurczowa się jej trzymałam :lol: Bezcenne!
Jestem ciekawa, czy dałaś się namówić na tę ekstremalną atrakcję (?) :wink:

Faktycznie, spotykają Was różne przygody - a to prom Wam odpłynie, a to ktoś źle uszył sukienkę i się "zepsuła" :wink:
Ale Ty ze swoją pogodą ducha śmiało wychodzisz im na przeciw i... wygrywasz :D
Trzymam kciuki za następne bitwy :D

Pozdrawiam serdecznie i mdlejąco (30 st. w cieniu 8O) :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Bitwa o Sutivan na wyspie Brać - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone