Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bitwa o Sutivan na wyspie Brać

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.05.2011 15:51

Muliness napisał(a):
longtom napisał(a):czuję się niezauważony :!: 8O
co prawda nie mam pasków, ale to jeszcze nie powód

Hahahahahahhaha
oj nie mogłeś poczekać przecie widzisz ze mi sie cytowania rozjechały i naprawiam hahahahahahha

Kamień z serca :D
pzdr
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 18.05.2011 15:55

armar napisał(a):Muliness - to koniec fotek z Plitwic ? Czyli nie poszliście w dół od polany na której posilaliście się ?

Jeśli tak to wszystko lekcja do poprawki , tak naprawdę dopiero od tej polanki jeziorka zaczynają się wgłębiać w kanion i dopiero tam sa piękne punkty widokowe , z reguły jak ktoś ma mało czasu to zwiedza tylko dolną część parku

Tak naprawdę zawsze powtarzam ze Plitwice są na dzień zwiedzania , a nie na zaliczenie przelotem . :D .
A na marginesie mieliście dużego pecha z tym mandatem , ja jak do tej pory widziałem chorwackich policjantów zatrzymujących tylko autka na miejscowych rejestracjach - obcych odpuszczali 8)

Przyznam szczerze i w tajemnicy , że ja nie wiem jak ja te jeziora zwiedziłam :D Wjechaliśmy kolejką na samą górę i pomostami bardzo długo gługo i długo schodzilismy w dół Widoku z góry nie pamiętam ale juz mi sie myli co widziałam na zdjeciach a co nie;)Chodzilismy z 5 godzin;)
Dla mnie Plitvice to tak jak Split ale w Splicie było latwiej bo nie ma kładek Absolutnie to nie jest miejsce do zwiedzania w srodku sezonu Sama widzisz ile tych ludzi było a to tylko zwykły odcinek Przy jakimś głównym wodospadzie ustawiały sie kolejki do fotografowania;) Jeśli tam pojadę to na pewno w kwietniu albo październiku bo szkoda tego miejsca Były odcinki gdzie nie zawiązałabys butów bo nacierała tyłem wycieczka z Japonii;)
Policja nas niestety nie oszczędziła Stali pod ta górką i wyłapywali po kolei Płynnie mówili po angielsku Przestrzegam wszystkich bo moim zdaniem oni tam stoją często;)
Pozdrawiam Cieplutko dziekuje za śiczne foteczki;)
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 18.05.2011 15:56

longtom napisał(a):
Muliness napisał(a):
longtom napisał(a):czuję się niezauważony :!: 8O
co prawda nie mam pasków, ale to jeszcze nie powód

Hahahahahahhaha
oj nie mogłeś poczekać przecie widzisz ze mi sie cytowania rozjechały i naprawiam hahahahahahha

Kamień z serca :D
pzdr

Nic sie tu nie ukryje;) hihih Pełna inwigilacja ja sobie tak po kawałku wklejam bo Muliniasta zawsze coś popsuje a później długo naprawia;)
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 18.05.2011 16:06

Czesiek63 napisał(a):To może zrobimy test , które miasteczka ????? U mnie naturalnie na 1 miejscu jest SUTIVAN potem Postira , Spliska , Supetar

Czesiek no identyko
1 Sutivan z uwagi na klimat spokój rozmieszczenie portu względem sklepików My spalismy w porcie znaczy w kamienicy przy porcie zobaczysz w trakcie relacji i boje sie zamiescić kwatery bo więcej do babci Jerki się nie dopcham hehehhehe
Miasto jest bezkonkurenycjnie na miejscu pierwszym
2 Postiria Fajne miasteczko troche ten hotel w porcie burzy mi poczucie piękna ale no nie bądźmy czepliwi
3 Splitska no troche za długiii port nie uważasz ? W Sutivanie to wszystko jest jakoś rewelacyjnie rozlokowane ale miasteczko swój urok ma i na pewno chetnie je po raz kolejny odwiedzę
4 miasto rzeźbiarzy wyleciała mi nazwa zaraz dopiszę;)
nie zachwyciło mnie bo to zatoka;( Plaża w centrum z dołem na 2 metry Urokliwie można zwiedzic ale mieszkać bym nie chciała Oczywiście moja subiektywna opinia
W Milnej nie byłam bo zostawiłam sobie coś nowego na ten rok
5 Bol nie lubie kurortów ale zdaje sobie sprawę że są ludzie którzy taką formę wypoczynku lubią;)

Zapomniałam o Supetarze na 3 miejscu za Postirią choć dla mnie tam trochę za dużo ludzi Niby te promy nie przeszkadzają i ogolnie jest klimat ale na dłuższą metę to troche chyba za głośno

Aldonka napisał(a):Rozpocząć dzień z Twoją relacją - bezcenne :) nawet o kawie zapomniałam :) I tak mi Plitvice na ten rok świdrują głowę i sama nie wiem, jadę w samiutkim środku sezonu, ludzi jak mrówków tam będzie - jechać - nie jechać, oto jest zagwozdka. Wolałabym zobaczyć je w innym czasie, ale kto to wie, kiedy ten odpowiedni czas nastanie.

Zależy czego oczekujesz ;) Zobaczyć owszem coś tam się da ale na spokój nie ma co liczyć. jeśli nie planujesz wyjazdu poza sezonem to jedź;) One są na prawdę piękne tyle , że no nie jestesmy tam sami każdy chce zobaczyć;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 18.05.2011 18:34

Prawie 11 stron od razu. I była to prawdziwa przyjemność. :D

Widać, ile serca wkładasz w tą relację, dlatego jest tu wszystko, co powinno być. Ale serce nie wystarczy do stworzenia naprawdę dobrej relacji. Trzeba mieć "to coś". Ty masz.

Czekam na dalsze przygody, ciekawe i dowcipne opisy, no i naturalnie na zdjęcia.
Czesiek63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czesiek63 » 18.05.2011 18:56

..Milna dobra dla żeglarzy , Supetar niema tak źle , a Bol to Kurort nie przepadam za takowymi . Powtórzę się Sutivan jest The best :) Ja zdradziłem namiary na kwaterkę ale miejsce dla mnie zawsze będzie http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=300 ... ami+hepika
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2011 20:43

ufffff przeczytałem wszystko i czekam na ciąg dalszy :)
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 18.05.2011 21:34

jan_s1 napisał(a):Prawie 11 stron od razu. I była to prawdziwa przyjemność. :D

:roll: :roll: dziękuję ;) Troszkę sie zawstydziłam zapraszam na kolejne odcinki;) Cieplutko pozdrawiam:)
Serce w pasy napisał(a):ufffff przeczytałem wszystko i czekam na ciąg dalszy :)

Super dziękuje no włąśnie śmignę chyba kolejny odcinek Janusz mi puścił Oliviera no to chyba dam rade choc dziś zmęczona jestem;)
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 18.05.2011 21:42

Muliness napisał(a): Super dziękuje no włąśnie śmignę chyba kolejny odcinek Janusz mi puścił Oliviera no to chyba dam rade choc dziś zmęczona jestem;)

Przy Olivierze nie ma innej opcji - na pewno dasz radę :D
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 19.05.2011 00:11

Odcinek 6
Zapakowaliśmy się do naszego rydwanu;) Równoczesne trzaśnięcie drzwiami na 3 ...4 lecimy. Z parkingu dolnego skręcamy w lewo i kierujemy sie na magiczną A1
Przewracam gorączkowo mapy przewodniki żeby uniknąć jakiś pomyłek Dojazd do A1 przez jakis poteżny kawał czasu nie jest oznakowany co dobrze wróży :D możemy dojechać wszędzie :D :D Oczywiście mężuś madraliński wytyka mi paluchem swój magiczny GPS
- Ty mi tu paluchami nie wywijaj bo przez niego wczoraj spałbyś w kukurydzy mruknęłam :D
Wszystkie znaki na niebie ziemi i w atlasach wskazywały poprawność kierunku więc zaczęłam odczuwać nudę . 8O 8O

Wyczerpałam chyba wszystkie możliwości nie nudzenia się w rydwanie co zaczęło powodować lekką irytację. jedyną receptą na stan pasywny umysłu jest zrobić totalne rykowisko w rydwanie

Darłam paszcze ile w płucach siły , dzieci ze mną . Moje uzdolnienia wokalne przeszły najśmielsze oczekiwania gdyby przy drodze były drzewa a na nich ptaki Leciałyby z wrzaskiem byle dalej . Repertuar mam bogaty od piosenki żołnirskiej po folklor.
Mąż twardziel nie chciał robić konkurencji wpatrzony w dal dzielnie słuchał koncertu na żywo . Każddy jest tylko człowiekiem wiec po tak intensywnym występie poczułam sie w pełni usatysfakcjonowana . Atmosfera w rydwanie uległa znaczącej poprawie w między czasie pojawiły sie drogowskazy wiec czego chcieć więcej chyba tylko herbaty...

Mała Mulina spytała swoim szczebiotem
- mamusiu kiedy będziemy się kąpać?
- Kąpać ? uniosłam brew Kochanie no dzisiaj na kwaterze
- ale nie tak kąpać
- aaa nie tak kąpać... to jutro odpowiedziałam
Mała Mulina kiwnęła głową i wpatrzona w szybę chyba uznała , że jest w stanie jeszcze jeden dzień wytrzymać bez maski i rurki . Szepnełam małżonkowi , że nie można dziecka tak torturować postanowilismy bacznie obserwować wszelkie akweny tym czasem akwenów mniejszych większych słonych ,słodkich a nawet kwaśnych nie było wcale ;)

Obrazek
Wody od zatrzęsienia :)

Obrazek
tabliczka informacyjna bo sklerozę mam potężną Wniosek nasuwa się jeden 5km do tunelu sv Rok'a czyli bramy do tej cudownej właściwej Chorwacji;)

Obrazek
Pełna gotowość tunel widać został uwieczniony ale nie ten 8O 8O 8O

Obrazek
Znalazł się ten "Rokowy" tunel hiihih z zewnątrz wygląda tak samo jak pozostali kuzyni widziani na trasie;)

Obrazek

w środku też jest całkiem podobny do tunelu;) Nie wiem jak Wam ale mnie trzeszczało strasznie w uszach podczas jazdy w nim:)

Obrazek
krece gałkami w aparacie ujęcie klasik ledwo co

Po przejażdżkach tunelowych zażyczyłam sobie postoju nie tylko zresztą ja Rydwan głodny i zziajany Dzieci mają wieczne potrzeby picia jedzenia wiec zjechalismy z autostrady w oddali Jadran a mnie oczywiście jedynym elementem godnym uwagi okazał się
Obrazek
Mur;) HYHY uwierzcie to jedyne zdjecie z tego parkingu;)

Dojechaliśmy do uroczego miasteczka
Skradin ,który jak powszechnie wiadomo leży nad rzeką Krka i jak wiadomo w tej miejscowości jest wejście do Narodowego Parku Krkai jego cudnych wodospadów.
Miasteczko z portem na prawym brzegu rzeki Krak na północ od Szibeniku. Do głównych czynności ekonomicznycz należy rolnictwo, uprawa winogron, ogrodnictwo i ruch turystyczny. Miasto przedstawia chroniony zabytek. Znaduje się tutaj zarząd Parku narodowego Krka i punkt wyjściowy dla jego odwiedzin. Organizowany ruch turystyczny rozpoczą się rozwijać w roku 1960. Na miejscu współczesnego Skradiny stała kiedyś osada illyrska zwana Scardona. W okresie rzymskim było miejskim dystryktem i od 6. stulecia do roku 1830 siedzibą diecezji. Skardin został zniszczony przez Awarów i Słowian w roku 615 i wyludniony Turkami w roku 1522. Nad miastem leżą resztki fortyfikacji weneckiej.

Co zdziwieni ? hiihhi że tu takie poważne sprawy ale Wszystko pod kontrolą ja to tylko skopiowałam;)

No to szukamy kwaterki w plątaninie uliczek zakrętasów dróg jednokierunkowych. Wreszcie w swojej łaskawości się znalazła:)
W samym centrum starówki nie ma miejsca lepszego na wypady
Willa Kamieniczka hotelik nazywajcie jak chcecie nosi piękną nazwę
Marija

Przepakowanie bagaży szybkie załatwienie formalności dostaliśmy pokoik. szłam z torba pełna zaciekawienia Lubię uczucie z kluczami w ręku nigdy nie wiadomo co jest po drugiej stronie:)

Obrazek
i jest nieźle w moim odczuciu czyściutko z klimatem Lubię stare meble i wszelkie nowe stylizowane na stare ;)

Szukając kwatery znaleźlismy wodę wielkości odpowiedniej co najmniej dla kilku drużyn olimpijczyków;) Jednak dzień ma się ku końcowi . Nie wiadomo co robić . Decyzja jest jedyna słuszna Mąż z dzieciakami nad wodę ja do bankomatu ewentualnie pokręcę sie po okolicy łapiąc mizerne światełko
To był doskonały pomysł cieszę się , ze zobaczyłam to miasteczko późną porą . O dziwo o tej godzinie nie było ludzi Klimat miejsca tajemniczość parowała ze ścian Niektóre kąciki wydawały się strachliwe inne zapomniane . Zaszyłam sie w uliczki te najbardziej stare najbardziej zaniedbane bo tylko one są dla mnie skarbem . Wychuchane fasady
i kwiatki symetrycznie poustawiane w doniczkach do mnie nie przemawiają a moze nie tak intensywnie;)

Obrazek

gdyby potrzebny był opis to to jest balkon dość stary dosć złuszczona farba ale kiedys był zapewne wypucowany i zwisały z niego różowe kwiatki albo jakieś inne badyle:)

Obrazek
Kumpela balkonu . razem dzielnie patrzą na ludzi i ich życie w małym Skradinie

Obrazek
Zostawił rower i gdzieś polazł ale chyba nie do tej kamienicy? 8O

Obrazek
bla bla bla jutro dopisze stosowną powiastkę co jak kiedy :)

Obrazek

Obrazek

Budził grozę;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy się to podobało czy nie zapadł wieczór skoro zabrałam się za uwiecznianie klimatu starego Skradinu posadziłam dzieci tu

Obrazek

i rozpoczęłam dalszą zabawę;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
moje ulubione :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zbyt długo to one nie wytrzymały siedząc spokojnie . Więc czas było zjesć kolacyjkę w miłej restauracyjce Powrót do hotelu i wreszcie sen.....

Obrazek
Dobranoc pchły na noc karaluchy pod poduchy:)

Obrazek

Nie podglądaj śpimy;) HYHY
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.05.2011 04:29

Nie widzę zdjęć :cry:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 19.05.2011 06:42

A ja widzę ! :)

Teraz obok świetnego tekstu ... świetne zdjęcia !

Wczoraj za czytanie Twojej relacji zabrała się Gosia.
Odbywało się to przy salwach serdecznego śmiechu ... :)
... a ja miałem powtórkę w postaci odczytywanych na głos co "barwniejszych" fragmentów.
Zajęcie to wprowadziło nas w dobry humor na resztę dnia !

Pozdrawiam. :)
Ostatnio edytowano 19.05.2011 11:33 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.05.2011 07:39

Wiedziałam od czego rozpocząć dzień :) Przepiękne zdjęcia.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.05.2011 07:41

Sesja okienno-okiennicowa bardzo ciekawa :D

Pozdrawiam
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 19.05.2011 08:20

Wpadam tu już dziś po raz drugi. Fajnie Olu, że już udało się ze zdjęciami... Po "atrakcjach" z samochodem dalej rzeczy toczą się spokojnie. Twoje relacja oczywiście przywodzi na myśl moje wyjazdy. A w tym roku chyba nie będzie mi dane samemu wyjechać... :? Będę zatem czytał i oglądał ze zdwojoną uwagą. Pozdrawiam :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Bitwa o Sutivan na wyspie Brać - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone