Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Biokovo z Makarskiej

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ddeess
Podróżnik
Biokovo z Makarskiej

Nieprzeczytany postnapisał(a) ddeess » 30.05.2009 15:34

Witam wszyustkich serdecznie,
17.06-28.06.09 wybieramy się po raz pierwszy do Chorwacji; będziemy w Makarskiej; czy ktoś moze polecić mi jakąś mapę PN Biokovo? czy w Polsce można takową nabyć, ile kosztuje w Chorwacji, jak wygladają trasy z Makarskiej na ten masyw; jesteśmy starymi góralami, którzy po latach włóczegi po górach w końcu wybrali się nad morze, no ale nad takie z górami :) chętnie posłuchamy rad tych, którzy tam byli; z góry dziękujemy za wszystkie wskazówki;
pozdro :)
mruczycho
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mruczycho » 30.05.2009 15:53

ddeess
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ddeess » 30.05.2009 16:41

o dzieki bardzo; na summit jest oddzielny dział o Biokovie;
czy ktos wie gdzie w Polsce namierzę takie mapy:

Srednja Dalmacija, (Kozjak-Mosor-Biokovo), HPD Mosor, Split 1987.
Biokovo 1: 25000, SMAND Varaždin, 2002.
Makarska rivijera i Biokovo 1: 60000, BIS media, 2005

kto był niech opowie proszę ...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.05.2009 16:57

A tu oficjalna strona Parku Przyrody Biokovo (Park prirode Biokovo).
tu mapka parku

Pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 30.05.2009 17:31

ddeess napisał(a):o dzieki bardzo; na summit jest oddzielny dział o Biokovie;
czy ktos wie gdzie w Polsce namierzę takie mapy:

Srednja Dalmacija, (Kozjak-Mosor-Biokovo), HPD Mosor, Split 1987.
Biokovo 1: 25000, SMAND Varaždin, 2002.
Makarska rivijera i Biokovo 1: 60000, BIS media, 2005

Tą ostatnią kupisz bez problemu w Makarskiej w jakimś czymś w rodzaju naszego jakiegoś oddziału PTTK...

Planinarsko društvo BIOKOVO, Dalmatinska 4, pp. 75, Makarska.
mruczycho
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mruczycho » 30.05.2009 17:42

ddeess
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ddeess » 30.05.2009 21:13

dzięki wielkie! :D
pozdr
Kicha
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kicha » 02.06.2009 09:24

ddeess napisał(a):Witam wszyustkich serdecznie,
17.06-28.06.09 wybieramy się po raz pierwszy do Chorwacji; będziemy w Makarskiej; czy ktoś moze polecić mi jakąś mapę PN Biokovo? czy w Polsce można takową nabyć, ile kosztuje w Chorwacji, jak wygladają trasy z Makarskiej na ten masyw; jesteśmy starymi góralami, którzy po latach włóczegi po górach w końcu wybrali się nad morze, no ale nad takie z górami :) chętnie posłuchamy rad tych, którzy tam byli; z góry dziękujemy za wszystkie wskazówki;
pozdro :)

Hej, skad jestescie konkretnie? By spod Nowego Tomyśla w wielkopolskiem. Od 19.06 do 29.06 jestesmy w Podgorze przy Makarskiej.
vafloo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vafloo » 02.06.2009 13:09

W 2006 r. wchodziliśmy na Vosac z żoną. Co nieco napisałem tutaj:

forum/viewtopic.php?t=16958&highlight=

W razie czego pytajcie. Postaram się odpowiedzieć :-)
ddeess
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ddeess » 02.06.2009 17:38

Kicha napisał(a):Hej, skad jestescie konkretnie? By spod Nowego Tomyśla w wielkopolskiem. Od 19.06 do 29.06 jestesmy w Podgorze przy Makarskiej.

Kicha, jesteśmy z Międzyrzecza; mój mail : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

pozdr :)
ddeess
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ddeess » 02.06.2009 18:13

vafloo napisał(a):W 2006 r. wchodziliśmy na Vosac z żoną. Co nieco napisałem tutaj:

forum/viewtopic.php?t=16958&highlight=

W razie czego pytajcie. Postaram się odpowiedzieć :-)

vafloo: dzięki :) z jakiej mapy korzystałeś? gdzie rozpoczyna się szlak? może jakieś foty z trasy i z samego Vosac'a? jesteśmy jak najbardziej zainteresowani; pozdr :)
vafloo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vafloo » 03.06.2009 18:01

W Makarskiej na promenadzie (gdzieś w okolicach portu) jest punkt informacji turystycznej i tam jak zapytałem o wycieczki górskie, to dostałem za darmo mapkę i folder z podstawowymi informacjami.
Mapka to żadna rewelacja, ale na taką wycieczkę bez problemu wystarczyła.
Szlak rozpoczyna się we wsi Makar (nieco na północ od Makarskiej - oidp około 30 minut piechotą asfaltem pod górkę, ale droga mało uczęszczana, więc nie jest to uciążliwe). Samo oznaczenie szlaku jest do przyjęcia (tzn. jest znacznie gorzej niż w Tatrach wysokich, ale lepiej niż w beskidach :-) i raczej trudno się zgubić, zwłaszcza, że nie ma zbyt wielu ścieżek "zbaczających" z głównego szlaku...
Tym samym szlakiem można dojść też na Sv. Jure, ale to jednak jest sporo dalej (z Vosaca widać szczyt Sv. Jure i drogę, którą się na niego wjeżdża).

Foty mam, owszem, ale w domu. Postaram się jutro kilka wrzucić.

W każdym razie widoczki piękne. Podobno w dobrą pogodę ze szczytu widać Włochy, ale nam nie było dane.

Generalnie, gorąco :-) polecam taką wycieczkę. Jest to bardzo fajna odmiana od leżenia na plaży :-) Tylko koniecznie kapelusz albo czapka na głowę i sporo wody w plecaku, bo po drodze nie ma żadnych źródełek ani strumyków.

[EDIT]

Wrzuciłem tutaj (http://yfrog.com/67img3944djx) trochę fotek. Miłego oglądania.[/url]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.06.2009 20:01

Plumek napisał(a):
ddeess napisał(a):Makarska rivijera i Biokovo 1: 60000, BIS media, 2005

Tą ostatnią kupisz bez problemu w Makarskiej w jakimś czymś w rodzaju naszego jakiegoś oddziału PTTK...

Planinarsko društvo BIOKOVO, Dalmatinska 4, pp. 75, Makarska.

Dziś sprawdziłam adres: Trg Tina Ujevića 1, Makarska.
ddeess
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ddeess » 05.06.2009 12:31

Plumek: fajnie, dzięki :)

foty z wypadów po Biokovie mile widziane; jesli macie - wrzucajcie! :)
pozdr
ddeess
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ddeess » 05.06.2009 12:45

vafloo napisał(a):Wrzuciłem tutaj (http://yfrog.com/67img3944djx) trochę fotek. Miłego oglądania.[/url]

świetne foty! :D
zastanawiałam się nad porą włażenia na Vosac; czy wyjść z samego rana póki jeszcze nie ma takiego upału i złapać takie piękne mgiełki jak na Twoich fotach, czy raczej iść w popołudniowym skwarze, ale za to zostać do wieczora i ustrzelić trochę fot w zachodzącym słońcu ... jak radzicie ...?
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone