paulr napisał(a):jedziemy (o ile) w 2 połowie lipca, chodziło mi jak wygląda plaża w pobliżu, dla mnie to nie ma znaczenia może być i nawet beton i po drabince do wody, ale dla 2 siedmiolatek lepiej jak by obojętnie jaka ale by w pobliżu było jakieś w miarę łagodne zejście by spokojnie umiały wejść a nie metr od brzegu już 3 głębokości:) jest tam jakiś sklepik by jakieś napoje itp można kupić i coś gdzie można jakiś obiad zjeść. czy trzeba iść do centrum 2 kilometry czy nawet więcej. wycieczki na miejscu jeszcze będzie czas pomyśleć, ale z tego co chyba widzę to tam pojedziemy, na google widać jakiś tam spad w dół do morza, ale zawsze to lepsze jak kiedyś byliśmy i mimo iż było bardzo blisko to trzeba było ileś tam schodów pokonać a z dogi na plaże jeszcze strome, co dla dzieci napewno bardziej kłopotliwe niż 100-200m drogą:)
Plaża (ta o której pisałam) jak dla mnie jedna z najlepszych w okolicy, o ile nie najlepsza (takich do których można dojść pieszo, bo oczywiście można jeździć plażować do Pakoštane) - dość szeroka, kamienista (kamienie nie bardzo drobne, ale też nie skały), łagodne zejście, stosunkowo długo płytko, nie pamiętam tylko czy były tam jeżowce, ale ponieważ na okolicznych bywały (nie żeby jakieś zatrważające ilości) to zakładam że i tu były. Przy plaży knajpka, stosunkowo krótko czynna (chyba do 21), nie bardzo wiem czy można tam coś zjeść (nie sprawdzałam), na pewno można napić się zimnego Karlovačko i pograć w bilard
Jeśli chodzi o jedzenie mogę polecić jedną z knajpek na campie Soline - jest to pierwsza z rzędu, zaraz niedaleko ogrodzenia oddzielającego camp Soline od campingu Ljutič (bodajże), jedyna która ma słowo
konoba w nazwie
No i oczywiście konobę Pakoštanac w Pakoštane - super-tanio nie jest, ale jedzenie smaczne, świetna atmosfera i właściciel, fajny wystrój.
Jest jedna plaża z lepszym zejściem do wody, dłuuuugo płytko, dno miejscami piaszczyste a tam gdzie piasek zero jeżowców, ale... po pierwsze kawałek drogi i z wózkiem nie bardzo, bo ścieżka różnym podłożem prowadzi, po drugie sama plaża tyłu nie urywa - sporo ostrych kamieni, generalnie trochę śmietnik, z racji odległości raczej rzadko sprzątana, no i po trzecie jest to plaża FKK.
Co do sklepiku niestety nie pomogę - my chadzaliśmy plażą wzdłuż osiedla, nie po samym osiedlu a zakupy robiliśmy: małe w campingowym sklepiku, pieczywo itp. w campingowych piekarenkach (chyba 2 były) a po duże i tak trzeba było podjechać do marketu - mały Konzum niedaleko mariny w Biogradzie (w pobliżu jest również targ - czynny do ok. 13-tej), lub Plodine na wylocie z miasta czy Lidl (przy Jadrance w stronę Zadaru), przed Plodine jest jeszcze jakieś centrum handlowe (ciuchy i takie tam) ale nie pamiętam nazwy.