Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bilon Euro

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Diego M
Cromaniak
Bilon Euro

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 16.04.2005 09:59

Czy kupujecie trochę bilonu euro na drogę przez Austrię /np winietka i coś tam / i Słowenię na autostrady-czy ceny są podane Tolarach i w Euro jednocześnie .Może jeszcze na coś przeznaczacie bilon euro na trasie? :lol:
Czy wogóle jest sens kupować
?

PS Ostatnimi laty jeżdziłem przez Węgry stąd moje pytanie a teraz chcę
sobie odswoeżyć trasę przez Austrię i Słowenię :lol:

pzdr :papa: :papa:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 16.04.2005 10:14

Ja zazwyczaj mam wyłącznie Euro w papierku. Jesli nie posiadasz bilonu lub też wyliczonej kwoty np. za autostradę w Słoweni ( 1E) to reszte dostaniesz w ich walucie heheheh.Oni są na etapie wielości zer o ile sobie przypominam :mrgreen:
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 16.04.2005 11:21

Tak jest , zgadzam się z Ally ! Reszta - O ILE W OGÓLE JĄ DOSTANIESZ - wydawana jest w ichniej walucie i konia z rzędem temu , który zdąży to wszystko przeliczyć i ocenić czy nie został oszukany. Trzeba przeciez natychmiast ruszać , bo inni czekają w kolejce do bramki !
Najlepiej więc - odpowiadając na Twoje pytanie- jakąś drogą zdobyć bilon EURO. Wiem , że w kantorach trudno o takowy , więc może zakręć się wśród znajomych , którzy wrócili z zagranicy i nie potrzebują już EURO.
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 16.04.2005 11:54

jacol8 napisał(a):Tak jest , zgadzam się z Ally ! Reszta - O ILE W OGÓLE JĄ DOSTANIESZ - wydawana jest w ichniej walucie i konia z rzędem temu , który zdąży to wszystko przeliczyć i ocenić czy nie został oszukany. Trzeba przeciez natychmiast ruszać , bo inni czekają w kolejce do bramki !
Najlepiej więc - odpowiadając na Twoje pytanie- jakąś drogą zdobyć bilon EURO. Wiem , że w kantorach trudno o takowy , więc może zakręć się wśród znajomych , którzy wrócili z zagranicy i nie potrzebują już EURO.

U nas w kantorach można kupić bilon euro może nie zawsze ale jest do dostania :lol:

pzdr :papa: :papa:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 16.04.2005 12:56

W Katowicach z tego co kojarzę można kupić w kantorze na Dworcu PKP (okolica mało przyjemna no ale bilon jest).
Ja w tym roku zapewne zakupię sobie jakieś 10E własnie w bilonie aby mieć na tego typu koszty.
W HR płacę już kunami, bo walutę wymieniam zaraz na granicy(oczywiście w części, choć w zeszłym roku okazało się, że kurs wymiany był właśnie bardziej atrakcyjny na przejściu granicznym niż tam gdzie byłam - róznica oczywiście nie była znaczna ale jakaś tam była).
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 16.04.2005 12:59

Nigdy nie kupowałem bilonu a 5 euro już jest w banknocie. Po wjeździe do Słowenii z Austrii wymieniałem banknoty Euro na talary i opłacałem autostradę oraz kupowałem benzynę bo w latach
2000-2003 była tańsza niz w Austrii i Chorwacji.
Pozdrawiam
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 16.04.2005 13:02

krakuscity napisał(a):Nigdy nie kupowałem bilonu a 5 euro już jest w banknocie. Po wjeździe do Słowenii z Austrii wymieniałem banknoty Euro na talary i opłacałem autostradę oraz kupowałem benzynę bo w latach
2000-2003 była tańsza niz w Austrii i Chorwacji.
Pozdrawiam

W sumie też dobrze. Każdy ma jakiś tam swoj sposób.
Ciekawe jak ceny się kształtują obecnie - paliwa oczywiście.W kraju jest koszmarnie drogo... :(
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 16.04.2005 13:46

W Słowenii nadal jest tańsze, zawsze było.
Benzynka PB 95 w piątek (15.04) kosztowała w przeliczeniu 3.79, a w Chorwacji 4.09.
Co do bilonu generalnie nie biorę, po drodze prawie wszystko można kupić placąc kartą (np. słoweńskie paliwo, winietki). Co do oplat za autostrady to albo mieliscie pecha alebo macie informacje sprzed kilku lat. Mi Słoweńcy i Chorwaci w przypadku płacenia w euro zawsze wydają resztę w tej walucie i to bez żadnych żądań. W Słowenii zresztą na wyświetlaczu od razu pokazują cenę także w euro.
Nawet jak znajdzie się jakis cwaniak to zawsze możecie odmówić przyjęcia cudownych tolarów i grzecznie poprosić o euro. NIE MOGĄ odmówić :lol:
PZDR
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 16.04.2005 14:41

Czy jest jakaś strona z aktualizowanymi ceneami paliw w Europie?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.04.2005 14:53

Ostatnio edytowano 16.04.2005 14:58 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 16.04.2005 14:56

Dzięki :D

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone