Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Billboard w Vodicach

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 02.09.2010 22:18

tygrys500 napisał(a):zuzka co ją napadł Rambo też była przerażona.bezbronna ,ale nie wiedziała że jej Rambo ma tylko naboje,a sprzęt gdzie olujał. :D

Andrzeju chodziło mi tylko o to ,że podczas Burzy wojsko chorwackie było lepiej uzbrojone. I śmieszy mnie to że dzieki tej operacji z Gotoviny robią bohatera . Oluja to była czysta formalność ,któy skończyła by się powodzeniem nawet pod dowództwem kaprala.[/quote]
Dobrze wiem o co Ci chodzi,ale nigdy nie zrozumiem wojny tej i innych też..Lubię Chorwację.Przeczytałem parę książek na temat Waszej wojny.I pewnie Ci co byli w okopach i Ty też nie przyznasz mi racji.Wszytko to gówno.Ludzie poginęli.Kraje nowe są.Są sądy i sprawiedliwości musi się stać zadość.Ty i ja i Joszko wiemy ,że to wszystko gówno.
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 02.09.2010 22:30

Też się z tym zgadzam że najwiekszą winę za to wszystko ponoszą politycy i nie tylko Chorwaccy ,Serbscy czy Bośniaccy. Tacy zwyrodnialcy jak Arkan i Gotovina muszą za to zapłacić . Tego pierwszego nie zdążyli osądzic.
Joszko a ten twój bohaterek taki niewinny ,a ukrywał się w Hiszpani jak szczur.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 02.09.2010 22:36

tygrys500 napisał(a):Też się z tym zgadzam że najwiekszą winę za to wszystko ponoszą politycy i nie tylko Chorwaccy ,Serbscy czy Bośniaccy. Tacy zwyrodnialcy jak Arkan i Gotovina muszą za to zapłacić . Tego pierwszego nie zdążyli osądzic.
Joszko a ten twój bohaterek taki niewinny ,a ukrywał się w Hiszpani jak szczur.

Może największym zdumieniem jest,że politycy wciąż znajdują takich ludzi.Tych co strzelają nad kratką ściekową w głowę by nie było za dużo krwi na ziemi i tych co strzelają aż się zmęczą bo tylu jeszcze do zabicia.
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 02.09.2010 23:14

Tigris Ty nie wiesz jak mnie denerwujesz z poruwniwanie Gotovine z Arkanem?Teszke klamstwo je muwicz da som Horwati mieli wience brońi nisz srbowi,mi na koncu kupiliszme broń i wigrali dużo bitew pszed Olujom kture som zniszczile moral zbuntowanich serbuw.Gotovinu som spredali horwatcki zdrajice tylko po to da by sie udworicz uniji ewropejskom.Gotovina jest bochaterem kturi je poprowadzia horwackom armije w dużo bitew a nie tilko Oluja.Andrziej może tebi jest to guwno ale na pewno nie meni bo ja walczilem za swuj kraj z dumom a nie tilko czitalem kńonżeczki o wojni.Strasznie mnie zdenerwowalesz Tigris z opowiadaniem takwich glupot o wojni.Mkm lepie by bilo da czitasz cosz inego nawed i komikse bo som na pewno normalniszi od pierdol kturich opowiada czetnik szeszelj :evil:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 03.09.2010 00:10

Skoro Chorwaci chcą do Europy to muszą przestrzegać jej zasad.. Nikt nie przesądza, że Gotovina jest winien zarzucanych mu okropieństw, ale o tym zadecyduje sąd, a nie opinia tych czy innych ludzi. Jeśli był bohaterem należy mu się order, ale jeśli popełnił zbrodnie należy mu się pudło. Jeśli faktycznie maczał palce w mordach na kobietach dzieciach to Chorwaci sami powinni go odpowiednio potraktować.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.09.2010 00:43

Realista jakoś mało realistycznie piszesz . Na wojnie niestety giną kobiety i dzieci. Chorwaci mogli by "potraktować" Gotovinę za to, że wyniku jego działań zginęły by kobiety i dzieci chorwackie.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 03.09.2010 01:09

Torac napisał(a):Realista jakoś mało realistycznie piszesz . Na wojnie niestety giną kobiety i dzieci. Chorwaci mogli by "potraktować" Gotovinę za to, że wyniku jego działań zginęły by kobiety i dzieci chorwackie.

Przykro słuchać takich opinii. Miałem nadzieję, że taki plemienny światopogląd to domena słabszych kulturowo regionów świata.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 03.09.2010 06:18

Josko Bulic napisał(a):Gotovina jest bochaterem kturi je poprowadzia horwackom armije w dużo bitew a nie tilko Oluja.Andrziej może tebi jest to guwno ale na pewno nie meni bo ja walczilem za swuj kraj z dumom :

,,Konflikt na Bałkanach pochłonął ponad 200 000 ofiar. Kilka tysięcy kobiet zostało brutalnie zgwałconych, a ich mężów i synów bito i torturowano. Po upływie pół wieku od II wojny światowej na terenie Europy - w byłej Jugosławii - znów powstały obozy koncentracyjne. W wyniku czystek etnicznych ponad 2 miliony ludzi utraciło swoje domy, stając się uchodźcami.,,
Co to znaczy z dumą walczyć za swój kraj?
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 03.09.2010 07:06

A no to znaczi da poszedlem na wojne jak ochotnik z necalich 18 lat i walczilem 4 lata a general Gotovina je byl mojim oficerem w dużo bytew. To som teszke bzdure da som zabijane dzieći bo srbovi som organizovano uczekli pszed akcijom Oluja i zostali som samo starszi kturich osobiszcze karmilem po akciji.Nekturi pojedinci kturi som zabijali ciwiluw muszom osobiszcze otpowiadacz za tom strasznom zbrodnie,a nie general Gotovina. Takwich tszeba zapakować do wienżenia na cale żicze ale proszcze jest povidżit da som wini generali bo to ich armija.Gotovina jest i zawsze bendzie bochaterem dla Horwatuw .
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 03.09.2010 07:54

AndrzejJ. napisał(a):,,Konflikt na Ba³kanach poch³on±³ ponad 200 000 ofiar. Kilka tysiêcy kobiet zosta³o brutalnie zgwa³conych, a ich mê¿ów i synów bito i torturowano. Po up³ywie pó³ wieku od II wojny ¶wiatowej na terenie Europy - w by³ej Jugos³awii - znów powsta³y obozy koncentracyjne. W wyniku czystek etnicznych ponad 2 miliony ludzi utraci³o swoje domy, staj±c siê uchod¼cami.,,
Co to znaczy z dum± walczyæ za swój kraj?

Ovdje su napisane samo nekakve ukupne brojke, i spomenut "balkanski sukob", a nigdje ne pise:

- TKO je pobio daleko najvise ljudi ?

- TKO je protjerao miljune ljudi iz svojih domova ?

- TKO je u jednome trenutku okupirao i etnicki ocistio cak 72% teritorija Bosne i Hercegovine, cineci brojne masovne, bestijalne i nezamislive ratne zlocine (sustavna i masovna silovanja zena, rezanja ruku i ostalih udova zivim ljudima, guljenje koze, rezanje noseva i usi, vadjenje ociju... )?

- TKO je pokusao totalno etnicki ocisti Kosova od svih nesrba?

- TKO je razarao Dubrovnik, Vukovar, Gospic, Lipik, Pakrac, i pocinio na stotine masovnih zlocina?

Tebe detalji (iz nekog razloga) ocito ne zanimaju, za tebe je sve to "balkanski sukob", i valjda su svi u tom sukobu jednaki. Ti si "humanista", koji sa tako prepotentnim stavom vrijedas sve zrtve, i izjednacavas zrtve i zlocice.
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 03.09.2010 08:12

realista2 napisał(a):Skoro Chorwaci chc± do Europy to musz± przestrzegaæ jej zasad..

Pravila, a kakva su to tocno "pravila", i tko njih odreduje i pise ? Mozda je to "humana, svijetla i demokratska medjunarodna zajednica"?

Ta ista medjunarodna zajednica vrsila snazan pritisak i ucjenu na Hrvatsku 1990-ih da sudski ne procesuira zlocine pocinjene u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

Hrvatska je vec u listopadu 1996. amnestirala 3.857 osoba za sudjelovanje u velikosrpskoj agresiji i masovni ratnim zlocinima, a na listi je ostalo jos samo 150 osoba optuzenih za ratne zlocine, sto ih hrvatsko pravosudje vodi protiv pobunjenih Srba.

Hrvatska je nakon "Oluje" bila pod snaznim medjunarodnim pritiskom da tu listu reducira, jer su medjunarodni predstavnici smatrali da zbog tih optuznica srpsko stanovništvo ne bi ostalo u hrvatskom Podunavlju kada zavrsi mandat UNTAES-a.

Posljedica je takvih odluka VS UN, te pritisaka kojima je bila izlozena hrvatska Vlada, da je u konacnici lista od 150, svedena na samo 25 slucaja a "Policija je mogla uhititi samo ljude s tog popisa, dok protiv ostalih, bez obzira na to sto su postojale pravomocne presude, nije postupala".

Dakle, "pravila" su takva da se srpskim ratnim zlocincima ne smije suditi.

Hrvatskoj se danas u Haagu sudi za "zdruzeni zlocinacki poduhvat", a istovremeno je haska tuziteljica Carla del Ponte dozvolila srbiji da zacrni sve dijelove dokumenata, iz kojih se vidi umjesanost Srbije u sve ove ratove, koje je ona pokrenula za stvaranje velike srbije.

Znaci, po tim "pravilima", koje ti spominjes, Srbija nije pocinila "zdruzeni zlocinacki poduhvat", makar je pokrenula tri rata?

Toliko o "pravilima", ta pravila nam jako puno govore o toj "medjunarodnoj zajednici", cije su ruke krvave do ramena. Sramota, tuga, jad i bijeda.[/b]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.09.2010 08:35

realista2 napisał(a):
Torac napisał(a):Realista jakoś mało realistycznie piszesz . Na wojnie niestety giną kobiety i dzieci. Chorwaci mogli by "potraktować" Gotovinę za to, że wyniku jego działań zginęły by kobiety i dzieci chorwackie.

Przykro słuchać takich opinii. Miałem nadzieję, że taki plemienny światopogląd to domena słabszych kulturowo regionów świata.

O jakim światopoglądzie piszesz :?: 8O
Ja piszę o realiach wojny. Tak było , jest i będzie (podobnie z obecnością Cro w Europie) i czy nam się to podoba czy nie ,nikt tego nie zmieni.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 03.09.2010 09:48

" Oni chcą mnie zabić powiedział spokojnie Yossarian.
Nikt nie chce cię zabić krzyknął Clevinger.
To dlaczego do mnie strzelają? spytał Yossarian.
Oni strzelają do wszystkich odpowiedział Clevinger. Chcą zabić wszystkich.
A co to za różnica?
Clevinger podniecony podniósł się z krzesła, oczy mu zaszły łzami, zbielałe wargi drżały. Jak zwykle, kiedy bronił swoich zasad, w które święcie wierzył (...) miał wiele takich zasad, w które święcie wierzył. Clevinger był wariatem.
Co to znaczy oni? dopytywał się. Kto, według ciebie chce cię zamordować?
Oni wszyscy odparował Yossarian.
Jacy oni?
A jak ci się wydaje?
Nie mam pojęcia.
No to skąd wiesz, że nie chcą mnie zamordować?"
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 03.09.2010 09:53

tygrys500 napisał(a):Ante Gotovina to swawolnik w latach siedemdziesi±tych trafi³ do Legi Cudzoziemskiej ,dlatego ¿e w Jugos³awi mia³ problemy z prawem (nielegalny handel).

tygrys500, ti si jedan bijedni pro-srpski provokator, koji ovdje siri velikosrpsku progagandu, i mrznju. U nedostatku ikakvih argumenata, pises smijesne lazi, koje su izmislili drugi...

Ante Gotovina odrastao je bez vlastite majke, koja je poginula od mine, dok je on jos bio dijete. Kad je zavrsio srednju skolu, nije mogao pronaci posao, a dobio je poziv za sluzenje vojske. Umjesto toga on se je ukrcao na brod i pobjegao u Francusku, trazeci tamo posao. Umjesto posla, nasao se u Legiji stranaca.

http://www.jutarnji.hr/majka-spasila-ma ... ne/216328/

Dakle, svoje lazi radije mozes pricati samo takvima, kao sto si i ti!

Posto je Ante pobjegao iz drzave s komunistickim rezimom, bio je antikomunisticki nastrojen. Zbog toga je smetao jednom dijelu francuskih politicara i tajnih sluzbi, koji su mu montirali koje-kakve "afere":

http://www.antegotovina.com/default.aspx?clanak=4756
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 03.09.2010 10:16

Nieco później tej samej nocy Joe Głodomór miał sen, że się dusi, bo kot a siedzi mu na twarzy, a kiedy się obudził, kot Huple a rzeczywiście siedział mu na twarzy. (...)
,,Yossarian wpadł tam jako jeden z pierwszych. Kiedy sforsował wejście, zobaczył, że Joe Głodomór trzyma w ręku rewolwer i szarpie się z Huplem, nie pozwalającym mu zastrzelić kota, który pluł i szarżował raz po raz na Joego Głodomora, nie pozwalając mu zastrzelić Huple'a.(...) Joe Głodomór i kot patrzyli na siebie z nienawiścią. Kot pluł wściekle na Joego Głodomora, a Joe Głodomór usiłował zdzielić go pięścią.
Walka musi być uczciwa orzekł Yossarian i wszyscy, którzy przybiegli przerażeni hałasem, zaczęli wznosić ekstatyczne okrzyki w ogromnym przypływie ulgi.
Odbędzie się uczciwa walka oświadczył Yossarian oficjalnie Joemu Głodomorowi i kotu, wyniósłszy ich na dwór i nadal trzymając ich za kark z dala od siebie. Pięści, kły i pazury, ale bez broni palnej uprzedził Joego Głodomora. I bez plucia upomniał surowo kota. Zaczynacie, kiedy was puszczę. Zwarcia będę przerywał i wznawiał walkę na środku. Start!''
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Billboard w Vodicach - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone