Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bijela Hrvatska

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jo_Anna
Croentuzjasta
Bijela Hrvatska

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 31.12.2008 12:48

Witam!

Co to dokładnie: Bijela Hrvatska - historycznie, i ewentualnie kulturowo, oznacza? Znalazłam jakiś opis w chorwackiej Wikipedii i próbowałam zrozumieć via translator, ale nadal nie bardzo wiem o co to chodzi. I czy można jakieś informacje znaleźć w polskich źródłach?

pozdrawiam :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.12.2008 13:10

cerlicht
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cerlicht » 31.12.2008 13:36

Witam , bardzo ciekawa historia. pozdrowienia
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 31.12.2008 14:26

Dziękuję za link! Pasjonujące. Przeczuwane pokrewieństwo jakoś się potwierdza :)
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 31.12.2008 16:36

Trochę głupio samej sobie odpowiadać, ale znalazłam parę informacji ad rem, które mogą być dla Cromaniaków interesujące. Otóż są dwie koncepcje etnogenetyczne. Jedna to wiadomo - trzej bracia Słowianie, którzy być może wywędrowali z terenów obecnej Chorwacji na północ. Druga legenda ma zgoła inny kierunek i mówi, że Chorwaci przybyli nad Adriatyk z Chorwacji Białej, której centrum to był... Kraków (lub Babia Góra). Czyli ta Małopolska się powtarza. Za dużo tych legend kręcących się po obszarze Małopolska - Chorwacja, w tym musi być ziarno prawdy :)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 31.12.2008 17:06

Witam, wielu chorwackich historikow ma podobne lub identiczne poglandy jak ten z powiszego artikulu. A ja natomiast w czasie studiow w Szczecinie spotkale kilku osob z okolici Krakowa ktorich rodzice uwarzali ze sa Bialimy Chorwatamy. W Polsce tez przeczitale ze papierz jak bil biskupem opowiedzial swemu koledze biskupu z Zagrzebia Kuharić ze jedna z jego babc bila Biala chorwatka.
U nas w szkolach sie uczy dzieci ze chorwaci na te tereni dostali sie Bialej chorwacji ktura bila rozlegla, ale jak by centrom moci bil w okolicach Krakowa.
Jednak nie tak davno w czasopiszmie naukovim European Journal of Human Genetics wieksza miendzinarodowa grupa (18 autorow Wlosi, Estonczyci, Amerikanci, Macedonczyci Bosniaci i Chorwaci) genetikow i chistorikow opisuja ze lud ktory zamieszkuje polwisep Balkanski zamieszkuje go od czasow Neolitik (9500 lat przed rodzeniem Jezsa -Nowej Ery) i stant migrowai na polnoc
http://www.vecernji.hr/newsroom/zanimlj ... 7609D01F.1

ale teras ta teorija wogule "zuca" piach w oczy wszistkim ktory o tej pori uczyli o wielkich migracijach ludow i przedewszistkim Slowian......
Ciekawe jest czy badania genetiki populacijnej zrobi wielke zamieszania wrud chistorikow, lub moda na genetike jako narzendze w badaniach chistorycznich zostanie poprzez konserwatiwnich chistorikow relatiwizowana lub nieuznana (ze wzglendu na mala liczbe prubek, niejasna metodologje i statistike......).

Jako badacz jednak powiem ze dobri "bajerant" wrud naukowcow moze udowodnic i obronic prawe karzda hipoteze kombinujanc dobrze wibranimy metodamy i metodamy statisticznimy, oraz do diskusji wibierajanc odpowiedne citaty z innich czasopism i innich meritoricznich autorow. Nawet jezeli sie pisze z jakegosz tematu mozna sie spodziewac kto benzie recenzentem (filter przed publikowaniem, ludzie ktory oceniaja i deciduja czy wislany artikow jest wart opublikowania bioranc pod uwage ruzne wzglendi) i artikol pisac pod jego lub go czensto w artikule citowac co daje duze szanse na publikowanie. Najbardziej mnie martwi fakt ze take praci ostatnio sie pojawiaja i w naukach szcislich (bo malo kto powtarza opisane eksperimenti), a zmartwioni jestem ze sa czenste i w farmakologi i naukach medicznich.....

...zablondzile daleko od tematu sorry....jednak narod to nie tilko kosci, zabitki i material geneticzni...narud to twor zywi (jezik, kultura, tradicija....) i dlatego go trzeba pielegnowac ze by przezil dobre i zle czasy
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 31.12.2008 17:17

Dzięki Leon, teraz wiem, jakie legendy funkcjonują w szkołach, tak jak u nas Lech, Czech i Rus... Pewnie, że prawdą jest, że badaniami można manipulować w zależności od potrzeb. I to jest smutne. Może dlatego wierzę bardziej baśniom i legendom niż statystykom i badaniom :P Ale mówiąc serio, bardzo jest dla mnie interesujący wątek KORZENI. Bo pomimo tego, że naród tworzy język, kultura i tradycje, to warto sięgać dalej i dalej i dalej w przeszłość, żeby lepiej poznać i zrozumieć. To tak jak np. z poznawaniem korzeni rodziny... I legendy są tu bardzo przydatne.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 31.12.2008 19:19

Ostatnia teoria o pochodzeniu Chorwatow:
as-salamu alaikum

8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.01.2009 09:46

Będąc na wakacjach, czasami poruszałem ten temat z Gospodarzami i oni wiedzieli o Białej Chorwacji z okolic Krakowa, co mnie trochę dziwiło.
Leon sporo wyjaśnił :lol: ...po prostu uczyli się o tym w szkole :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.01.2009 11:23

Jeszcze jeden artukuł - Praojczyzna Chorwatów
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 02.01.2009 12:22

Dziękuję za kolejne źródła. Tymczasem w Nowy Rok poczytałam sobie "Leksykon tradycji chorwackich" i widzę, ze tych teorii jest sporo. I raczej w obrębie Słowiańszczyzny. Ta koncepcja irańska jakoś mnie nie przekonuje (język!). Miłe jest, że Chorwaci poczuwają się do pokrewieństwa z nami i Kraków jest dla nich szczególnym miejscem. A nie Bagdad ;)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 02.01.2009 12:44

Jo_Anna napisał(a): Miłe jest, że Chorwaci poczuwają się do pokrewieństwa z nami i Kraków jest dla nich szczególnym miejscem. A nie Bagdad ;)

Jeśli już to Teheran ;)
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 02.01.2009 13:27

Maciej napisał(a):
Jeśli już to Teheran ;)

A! Bo to niby Iran, a nie Irak. Zawsze mi się myliły te końcowe literki :oops:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.01.2009 14:01

Jo_Anna napisał(a):
Maciej napisał(a):