Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH w zimie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szymson
Podróżnik
BiH w zimie

Nieprzeczytany postnapisał(a) szymson » 08.11.2009 12:10

Witam!
Wybieram się do Dubrownika na sylwestra, zawsze jeżdżę trasą przez Słowację, Węgry, północną Chorwację i Bośnię. Natomiast do tej pory pokonywałem ją latem. Wiem czego mogę się spodziewać po Słowacji i Węrach, ale nie wiem jak z Bośnią.
Stąd moje pytanie: czy ktoś z Was przemierzył może BiH w zimowym okresie i mógłby się podzielić swoimi spostrzeżeniami?
Z góry bardzo serdecznie dziękuję. :)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 08.11.2009 12:32

Witam. Zdecydowanie odradzam. W głębi lądu na Bałkanach bywają zimy, jak u nas w Beskidach, czy Bieszczadach (choć nie jest to regułą). Najlepsze i najprostrze rozwiązanie. Do rejonu Zagrzebia, jak uważasz (SK, lub CZ, H, czy A ... nie ważne, chociaż ja bym wybrał Austrię) . A potem, autostradą na Split. Przed Makarską zjazd na Jadrankę i prosto do Dubrownika. Nie ma co kombinować, zwłaszcza zimą. Pozdrawiam.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 08.11.2009 14:50

Ja bym z chęcią pozwiedzał BiH w zimie - pewnie jest przepięknie ośnieżone szczyty i zamarznięte wodospady. Wydaje mi się że to może być bardzo ciekawa wyprawa.
A może warto wziąć dwa dni wolnego i zobaczyć tereny po drodze?
Pozdrawiam
szymson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szymson » 08.11.2009 14:51

Dzięki za odpowiedź. Ja akurat jestem z samiusieńskiego południa Polski, więc do Zagrzebia mam najbliżej przez SK i H, ale dalej posłucham Twojej rady. A czy w zimie można odwiedzić Plitvickie Jeziora?
@piter - no z drugiej strony mi się nigdzie nie spieszy i zwiedzanie mam wkalkulowane w podróż, natomiast moje pytanie zmierzało bardziej do tego czy gdzieś w tej Bośni nie utknę na amen w zimie. Bo w jej krajobrazach jestem zakochany :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 08.11.2009 15:14

szymson napisał(a): A czy w zimie można odwiedzić Plitvickie Jeziora?

MOŻNA, i na pewno warto..... :D

NP Plitvicka Jezera
Cennik
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 08.11.2009 15:42

Wydaje mi się że nie utkniesz przecież tam też toczy się życie i miasta muszą być skomunikowane. Jeżeli trafisz klęskę śniegową to oczywiście mogą być problemy, ale to samo będzie w takim wypadku w Polsce. Jesteś z gór to pewnie w zimowych i górskich warunkach jesteś doskonale objeżdżony. Ja bym się nie bał. Przejazd przez do Metkovic powinien być moim zdaniem dobry. Choć to są domniemania... jak nie spróbujesz to się nie dowiesz :)
Pozdrawiam!
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 08.11.2009 16:24

Oceniłem jedynie sprawność dojazdu. Chodzi chyba o to, aby na imprezkę dojechać sprawnie, szybko i na czas. Zresztą do sylwestra jeszcze hoho. Jaka wtedy będzie aura pokażą prognozy meteo. A zwiedzanie Bałkanów zimą, to już inna bajka. Można na 1000 sposobów. Miłej zabawy w Dubrowniku.
szymson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szymson » 08.11.2009 16:27

Cała imprezka trwa ponad tydzień, więc czasu będzie dość :P Więc przemyślę sprawę, zobaczymy warunki pogodowe w grudniu i jeśli wybiorę Bośnię, to obiecuję realcję po powrocie.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 08.11.2009 16:49

AdamSz napisał(a):Witam. Zdecydowanie odradzam. W głębi lądu na Bałkanach bywają zimy, jak u nas w Beskidach, czy Bieszczadach (choć nie jest to regułą). Najlepsze i najprostrze rozwiązanie. Do rejonu Zagrzebia, jak uważasz (SK, lub CZ, H, czy A ... nie ważne, chociaż ja bym wybrał Austrię) . A potem, autostradą na Split. Przed Makarską zjazd na Jadrankę i prosto do Dubrownika. Nie ma co kombinować, zwłaszcza zimą. Pozdrawiam.

E tam. Zaraz odradzać. Trzeba się tylko nastawić pozytywnie, czyli uświadomić sobie, że jedziemy na zimowisko a nie na letnisko.

W związku z tym trzeba zmienić trochę zawartość bagażnika naszego auta:

Zamiast dmuchanych materacy zabieramy ciepłe koce.
Zamiast kąpielówek i kostiumów ciepłe gacie.
Zamiast płetw, masek i fajek do nurkowania czekany i raki.
Zamiast olejku do opalania tłusty krem do twarzy.
Zamiast tradycyjnej żubrówki antałek rumu lub miodu.
Zamiast opon letnich zimowe.
Okulary słoneczne zamieniamy na gogle.
Obowiązkowo łańcuchy śnieżne dodatek do paliwa i ....... ahoj przygodo.... :papa: :sm:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 08.11.2009 17:01

Hej. No wiesz, do końca nie wiadomo, czy kolega jedzie na zimowisko. A może to jest imprezka o trochę wyższym standarcie. No to wtedy czesto są "schodki" (ach te kobiety - hahaha) i człowiek w niedoczasie.
szymson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szymson » 08.11.2009 17:05

Dzieki Panowie :) Imprezka = trochę zimowiska, trochę zabawy. Oczywiście ekwipunek będzie zabrany odpowiedni :)
Jerzy 22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jerzy 22 » 08.11.2009 20:41

Szanowny kol SZYMSON - Dwa lata temu jechalem 18 grudnia do Dubrownika i mialem zaplanowane na przejazd 2 dni a jechalem zakladajac lancuchy 4 dni . Zimy sa tam fantastyczne a po drodze zawieje sniezna potrafia nasypac 4 metry sniegu . Nie zapomnij wziac dobrej szufli do odgarniania sniegu. Zycze milego sylwestra.
Teraz wole Chorwacje latem !!!!
Jerzy 22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jerzy 22 » 08.11.2009 20:45

Oczywiscie to co napisalem wyzej dotyczy przejazdu przez Bosnie i Hercegowinę POZDRAWIAM
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 08.11.2009 21:20

Reasumując, aby dojechać na czas na imprezę sylwestrową do Dubrovnika, oczywiście jadąc przez B i H należy wyjechać z domu zaraz po..... Pasterce. :mrgreen:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 08.11.2009 21:40

Lepiej jednak odpóścić tę trasę. Wyjazd po pasterce, a dojazd (być może) na wielkanoc. Oprócz łopaty do śniegu przyda też się kij do opędzania się przed wilkami. ha (no, nie - żart). A na jadrance, co najwyżej deszcz i wiatr (śnieg, to tam sporadycznie, wiadomo strefa sródżiemn.).

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone