Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH, Macedonia, Serbia, Albania - przewodnik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wtak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtak » 28.06.2005 09:45

Bezdroża właśnie wydały przewodnik, m. in. po BiH
http://www.bezdroza.com/?page=shop/flyp ... ct_id=2081
może warto nabyć... :)
jakisak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakisak » 28.06.2005 12:39

HEH ten przewodnik jest marny jak kupowac to tylko pascala :D
wtak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtak » 28.06.2005 13:19

Pascala ... ? po BiH ... ???
dzidas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzidas » 28.06.2005 13:20

jakisak napisał(a):HEH ten przewodnik jest marny jak kupowac to tylko pascala :D

Wypowiadasz się tak tylko dlatego, że "bezdroży"? Jeśli tak to gratuluję.
Pozdr.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 28.06.2005 14:13

jakisak napisał(a):HEH ten przewodnik jest marny jak kupowac to tylko pascala :D

najpierw przeczytaj potem pisz :twisted:
jakisak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakisak » 29.06.2005 08:23

Powiem inaczej:
NIE WARTO GO NABYWAC PONIEWAZ JEST MALO SZCZEGOLOWY W PORWNANIU DO PRZEWODNIKOW PASCALA
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 29.06.2005 08:33

jakisak napisał(a):Powiem inaczej:
NIE WARTO GO NABYWAC PONIEWAZ JEST MALO SZCZEGOLOWY W PORWNANIU DO PRZEWODNIKOW PASCALA

Podaj proszę jakiś namiar na ten przewodnik Pascala. Mam zamiar wracać przez Bośnię (ze zwiedzaniem), więc przydałby się. A uadało mi się tylko znaleść przewodnik Wydawnictwa Bezdroża.
wtak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtak » 29.06.2005 09:07

pascal przecież nie wydał niczego po Bośni... .
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 29.06.2005 09:09

wtak napisał(a):pascal przecież nie wydał niczego po Bośni... .

No właśnie... Dlatego jestem ciekaw, co "recenzent" poda :wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 29.06.2005 14:40

volumen napisał(a):

No właśnie... Dlatego jestem ciekaw, co "recenzent" poda :wink:

Volumen jest przebiegły jak lis ;)

Plumek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 29.06.2005 15:52

ale goscia zaszczuliscie.Do volumena i platona, przed swoja druga podroza do Cro(jechalem przez BIH i Serbie i Czarnogore-rewelacja)nie znalazlem niczego o tych regionach,ale za to w pewnej gdanskiej czytelni wypozyczylem(a wlasciwie przejrzalem na miejscu) piekna,stara ksiazke z duza iloscia zdjec.Niestety nie pamietam tytulu.Moze to jest dobry sposob na poszerzenie wiedzy-biblioteka.Nawiazujac do Pascala i Cro,zdecydowanie bardziej polecalbym Nelles Guide,mam oba wydawnictwa, ale to drugie jest zdecydowanie bardziej "wytarte".Pozdrawiam.
jakisak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakisak » 29.06.2005 17:16

Widzialem przewodnik pascala po Slowenia, Cro, BiH ale faktycznie nie, ma takiego, ktory prowadzil by nas po BiH.....wydawalo mi sie ze cos takiego jest........
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 29.06.2005 18:57

kaszubskiexpress napisał(a):ale goscia zaszczuliscie.Do volumena i platona, przed swoja druga podroza do Cro(jechalem przez BIH i Serbie i Czarnogore-rewelacja)nie znalazlem niczego o tych regionach,ale za to w pewnej gdanskiej czytelni wypozyczylem(a wlasciwie przejrzalem na miejscu) piekna,stara ksiazke z duza iloscia zdjec.Niestety nie pamietam tytulu.Moze to jest dobry sposob na poszerzenie wiedzy-biblioteka.Nawiazujac do Pascala i Cro,zdecydowanie bardziej polecalbym Nelles Guide,mam oba wydawnictwa, ale to drugie jest zdecydowanie bardziej "wytarte".Pozdrawiam.

No... i po co to było nerwować się :D Facet sam przyznał, że się pomylił i chwała mu za to.
Fakt, mój post był prowokacją, ale ździebko się wkurzyłem, jak facet wykazywał wyższość czegoś, czego nie ma (przewodnik pascala po BiH) nad czymś, czego byćmoże nie miał w ręku (przewodnik Bezdroży).

A tak z innej beczki: doceniam umiejętność szukania (i nie jest to żaden sarkazm). Doceniam, bo, czytajac pytania na forum, dochodzę do wniosku, że taka umiejętność staje się powoli rzadkością.
Nie wymagam, by kazdy biegał od razu do biblioteki czy czytelni, ale użycie opcji szukaj powinno być podstawową umiejętnością każdego pytającego. Po to my, bogaci w doświadczenia wypisujemy swe rady i porady, by one TU były. I by kazdy sobei mógł z nich korzystać. Ten ktoś musi mieć jednak podstawową umiejętność: umiejętność szukania i czytania ze zrozumieniem.
A tak mamy pytania typu: gdzie radzicie jechać? Jakiego Tak-taka mam kupić żeby załapać sie na promocję 2 zł? Czy założone pod rząd 3-4 tematy: gdzie tanować LPG? Itd, itd, itd...

Pozdrav - i nie denerwuj sie tak, bo złość piękności szkodzi 8)
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 29.06.2005 19:39

Jakaś tam hybrydę PASCAL wydał "praktyczny przewodnik CHORWACJA, oraz Słowenia, Jugosławia, Macedonia, Bośnia i Hercegowina" rok 1998 wyd. I uzupełnione /zielona okładka ze zdjęciem Dubrownika/ Fragment o Bośni zawarty jest na 14 stronach, trochę praktycznych mocno juz nie aktualnych danych. Moim zadaniem szkoda pieniędzy, ale w roku 1998 było to juz coś. Osobiście korzystam z pozycji "Przewodnik po Jugosławi" wydany jeszcze w latach 80 -tych, trochę śmieszy polityczna poprawność ponieważ niemalże przy każdej znaczącej mjsc. wychwala wyczyny partyzantów Tity, ale za to opis tras jest bardzo barwny i sugestywny , faktycznie wg mnie oddający piękno Bośni i Hercegowiny.
Pozdrawiam GAJUS
wtak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtak » 30.06.2005 07:47

Ja korzystałem z przewodnika po YU z bodajże 1974 roku :)
Marszala Tita faktycznie sporo, ale opis Mostaru Sarajeva przejazdu przez BiH itp bardzo się przydał... .

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone