Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Biesy&Czady;)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 06.09.2016 07:18

Extra pogoda i całkiem sympatyczne widoki :)

Też weszliśmy na Rawkę, ale nie pamiętam którą :oops: . Pogoda była marna więc z Krzemieńca zrezygnowaliśmy :? .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.09.2016 08:05

ruzica napisał(a):Oczywiście, ja nie przeżyję bez foty pod słupem :mrgreen: Trochę musiałam czekać na wolną ławkę, bo sobota jest i piękna pogoda, więc jest i trochę ludzików.

Fotka pod słupem zawsze musi być :!:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.09.2016 08:35

"Koronkę" przeszedłem trzy razy ( w tym raz w "Waszym" kierunku ) , to jest około 40 km - w dobrej pogodzie , bez napinki , raczej spacerowo 12 godzin .
"Korona" to już inna bajka i w niepewnej pogodzie , przy krótkim dniu zdecydowanie odradzam , bo długość trasy to 62 do 67 km ( rózne źródła i różne odległości :wink: ) . Za pierwszym razem w czerwcu , w jednym "sznurku" , za drugim - jesienią , z noclegiem pod pałatką ( nad ranem przyprószył nas śnieg :lol: )

słoma79 napisał(a):Swoją drogą Rawka - Krzemieniec - Rawka to niezły trening dla łydek i kolan :oczko_usmiech:

Dokładnie tak , jak piszesz , dodatkowo po deszczu przydaje się przygotowanie narciarskie :oczko_usmiech:

mysza73 napisał(a):Fotka pod słupem zawsze musi być :!:

:? a czy fotki samych słupów też się liczą :?:

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.09.2016 09:19

piotrf napisał(a):

:? a czy fotki samych słupów też się liczą :?:

Pozdrawiam
Piotr

No ostatecznie może być ... :wink:
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 06.09.2016 10:49

ruzica napisał(a):W końcu dochodzimy na przełęcz gdzie ludzi jak mrówków. :roll: :evil:

Obrazek

Z tego miejsca na szczyt Tarnicy mamy 15 minut, ale... Nie chce nam się. :hut:

więc tak to wygląda w sezonie 8O masakra! Ja w kwietniu miałem w tym miejscu tak :)

Obrazek

Był jeden facet i mnie drażnił, bo wchodził w kadr :P Jeden minus to że góry nie były jeszcze zielone, a takie wysuszone po zimie... ciągnie mnie aby zobaczyć zielone Bieszczady, lecz strasznie mnie odstraszają te tłumy! Chociaż... koleżanka kiedyś była w lipcu i tak celowała, że miała prawie pusto ;) W ubiegły weekend wyrwałem się na jedną nockę w Biesy i samotny zachód słońca na Caryńskiej, jednak kolory też już jesienne...

Pozdrawiam :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 06.09.2016 11:02

Pudelek napisał(a):ciągnie mnie aby zobaczyć zielone Bieszczady, lecz strasznie mnie odstraszają te tłumy!

Zielone i puste Bieszczady mieliśmy w ostatni tydzień czerwca. Sami :!: na Tarnicy, sami na Rawkach 8)
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 06.09.2016 11:12

właśnie też mi się tak zdawało iż czerwiec może być najlepszym miesiącem :) Jeszcze zanim ludzie zaczną główne urlopy, a studenci zerwą się z uczelni.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 06.09.2016 11:31

Parę lat temu byliśmy w Bieszczadach na przełomie sierpnia i września i wraz z nastaniem roku szkolnego ludzi dosłownie wymiotło. Niemal z dnia na dzień szlaki opustoszały :lol: .
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 06.09.2016 11:41

Mój ulubiony czas w Bieszczadach to październik...pusto, cicho i te kolory :hearts:
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 06.09.2016 11:54

marze_na napisał(a):Parę lat temu byliśmy w Bieszczadach na przełomie sierpnia i września i wraz z nastaniem roku szkolnego ludzi dosłownie wymiotło. Niemal z dnia na dzień szlaki opustoszały :lol: .

tak jak pisałem wyżej - w ostatni weekend na Caryńskiej pustki wieczorem. Na Rawkach z rana też prawie nikogo. Ale już zielono nie było ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.09.2016 12:50

Pustki na szlaku w październiku 2006 roku:

Obrazek

Na szczycie Halicza:

Obrazek

Wszędzie pusto, surowo, pięknie...

Obrazek

W chmurach :D:

Obrazek

Przepraszam za wtręty, ale nie mogłam się powstrzymać 8)
Tęsknię...
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 06.09.2016 23:07

słoma79 napisał(a):Swoją drogą Rawka - Krzemieniec - Rawka to niezły trening dla łydek i kolan :oczko_usmiech:

My co prawda nie cofaliśmy się z Krzemieńca na Rawkę, ale i tak na drugi dzień ledwo łaziłam :lol:

kulka53 napisał(a):
Też weszliśmy na Rawkę, ale nie pamiętam którą :oops:

To chyba jest typowo męska przypadłość- ja zawsze pamiętam nazwy zdobytych szczytów, ale S. to zwykle wie, że był na jakiejś górce, z której były ładne widoki :mrgreen:

ofkors :wink:

piotrf napisał(a):"Korona" to już inna bajka i w niepewnej pogodzie , przy krótkim dniu zdecydowanie odradzam , bo długość trasy to 62 do 67 km ( rózne źródła i różne odległości :wink: ) . Za pierwszym razem w czerwcu , w jednym "sznurku" , za drugim - jesienią , z noclegiem pod pałatką ( nad ranem przyprószył nas śnieg :lol: )

O "Koronie" też słyszałam, ale na to raczej się nie będziemy porywać.Aż takim hardcorami nie jesteśmy :wink:

Pudelek napisał(a):
ciągnie mnie aby zobaczyć zielone Bieszczady, lecz strasznie mnie odstraszają te tłumy!

marze_na napisał(a):Zielone i puste Bieszczady mieliśmy w ostatni tydzień czerwca. Sami :!: na Tarnicy, sami na Rawkach 8)

Czerwiec akurat testowaliśmy na sobie :wink: Zgodzę się, że zielony i pusty. I ta czerwcowa zieleń jest zupełnie inna niż w sierpniu, taka bardziej soczysta :hearts: Natomiast czerwiec to jednak niezbyt stabilna pogoda- może się trafić, że ładnie, a może lać cały tydzień....

Pudelek napisał(a):właśnie też mi się tak zdawało iż czerwiec może być najlepszym miesiącem :) Jeszcze zanim ludzie zaczną główne urlopy, a studenci zerwą się z uczelni.

To chyba największy plus :)

marze_na napisał(a):Parę lat temu byliśmy w Bieszczadach na przełomie sierpnia i września i wraz z nastaniem roku szkolnego ludzi dosłownie wymiotło. Niemal z dnia na dzień szlaki opustoszały :lol: .

Bo ludzie myślą, że z końcem sierpnia, to się życie kończy :wink: I niech myślą, będzie więcej miejsca dla nas :mrgreen:

słoma79 napisał(a):Mój ulubiony czas w Bieszczadach to październik...pusto, cicho i te kolory :hearts:

No tak, ale potem musisz trasy skracać, bo Cię ciemności zastają :!: :mrgreen:

maslinka napisał(a):Przepraszam za wtręty, ale nie mogłam się powstrzymać 8)

Wtręty są mile widziane 8) :)

Twoje październikowe Bieszczady przypominają mi takie jakby pustynne stepy. Pięknie :!:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 07.09.2016 06:07

Dla tych kolorów jestem w stanie przełknąć to skracanie :mrgreen: no i zostaje więcej czasu na siedzenie w Bazie Ludzi z Mgły :mrgreen: albo w Chacie :mrgreen:
Ostatnio edytowano 07.09.2016 08:55 przez słoma79, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 07.09.2016 06:36

Szkoda, że nie można tam jeździć na rowerze :(
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 07.09.2016 09:02

słoma79 napisał(a):Dla tych kolorów jestem w stanie przełknąć to skracanie :mrgreen:

Kup sobie czołówkę, nie będzie trzeba skracać 8)

bluesman napisał(a):Szkoda, że nie można tam jeździć na rowerze :(

No szkoda, choć ja rowerem to jednak preferuję po płaskim :roll:

Dzień III 20.08.2016

Wetlina-Dział-Mała Rawka-Wielka Rawka-Krzemieniec-Czerteż-Rabia Skała-Jawornik-Wetlina(Stare Sioło)- cd.

Gdzie to ostatnio szliśmy? :roll:

Aaa... już wiem :idea: Na Wielką Rawkę. No to już jesteśmy.

CIMG6034k.jpg

CIMG6036k.jpg

Mając na uwadze ile jeszcze zostało do przejścia, na szczycie wypijam "Tigera Mięśnie" :lol: Nie żebym jakoś specjalnie wierzyła w jego magiczne działanie, ale ja lubię ten landrynowaty smak 8O , więc w górach zwykle kupuję sobie jako nagrodę za zdobycie najwyższego szczytu :mrgreen:

Rawka ma kilka wierzchołków, na pierwszym stoi takie ustrojstwo:

CIMG6037k.jpg

To słup zbudowany przez węgierskich Austriaków(bądź austriackich Węgrów), z tego co mówił przypadkowo napotkany facet słup chyba miał być pomocny przy tworzeniu map :roll: Dokładnie nie pamiętam, może Piotrf coś więcej wie :wink:

Pod słupem jest fajne miejsce na plażowanie, więc i my rozkładamy się na trochę

CIMG6038k.jpg

Zdjęcie pod szlakowskazem jak zwykle konieczne:

CIMG6040k.jpg

Droga zejściowa z Rawki też całkiem widokowa:

CIMG6041k.jpg

Odcinek Rawka-Krzemieniec pokonujemy wzdłuż granicy polsko-ukraińskiej:

CIMG6043k.jpg

CIMG6045k.jpg

Zejście z Rawki jest dość strome, ale mimo, iż nie przepadam w górach za schodzeniem, to tutaj szło się wyjątkowo dobrze:

CIMG6046k.jpg

Jakieś 40 minut i jesteśmy na Krzemieńcu. Tutaj zbiegają się trzy granice:polsko-słowacka, polsko-ukraińska i słowacko-ukraińska. Jest to też najbardziej wysunięty na wschód punkt Słowacji.

CIMG6048k.jpg

CIMG6050k.jpg

Trójsłup mamy ofocony z każdej strony, ale nie wszystkie fotki nadają się do publikacji. Na większości są lustrzane odbicia obcych ludzi :lol: :roll:

Z Krzemieńca mamy 2 możliwości- albo cofniemy się do Rawki i zejdziemy do Ustrzyk, albo pociągniemy trasę aż do Wetliny. W tym drugim wypadku nie ma już odwrotu. Na całym długaśnym odcinku nie ma żadnego szlaku, którym można zejść wcześniej na dół(no chyba, że na Słowację, tylko jak stamtąd wrócić :?: :roll: ). My zupełnie świadomie wybieramy opcję nr. 2. Może nie padniemy po drodze :wink:

Jeśli jesteście ciekawi, czy dotarliśmy w jednym kawałku, i czy nie zamknęli nam kuchni w schronisku przed nosem, to wypatrujcie kolejnego odcinka :wink: 8) :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Biesy&Czady;) - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies