Witam!
Grzebałem dziś pół dnia po forum, ale przyznam, że nie znalazłem konkretnych informacji, jakieś strzępki w różnych tematach owszem, różne zdania na te same tematy, ale wymieszało mi się to w głowie i jestem głupszy niż na początku .
Napiszę najpierw co, kiedy, gdzie i czym.
Chciałbym wyjechać z Bielska-Białej koło 4-5 nad ranem 1 września tego roku. Nie cierpię jeździć w nocy, stąd taka godzina, bo chciałbym zdążyć przed zmrokiem. Z tego co czytałem to ludziska jeżdżą głównie nocą, nie mogłem nic znaleźć o najlepszej trasie na dzień (najmniejsze korki lub najlepiej ich brak). Trasa powinna być możliwie najszybsza (jadę z małym dzieckiem). Jadę samochodem z 40 litrowym bakiem, benzyniak.
Mam nadzieję, że te dane wystarczą, byście byli tak dobrzy i odpowiedzieli mi na pytania:
1. Jaka jest najszybsza trasa? (nie znam w ogóle terenów na południe od Polski)? Gdzie uważać na policję?
2. Jak rozplanować na tej trasie tankowania?
3. Jak rozplanować na tej trasie nabywanie winiet? Jakie są koszty winiet w poszczególnych państwach na tej trasie? skąd brać kasiurkę na winiety? Wymieniać przed granicami?
Oczywiście najlepiej Split osiągnąć jak najniższym nakładem kosztów, ale wiadomo, że wolę pojechać szybciej kupując winietę, niż zaoszczędzić na niej, a jechać dwa razy wolniej.
Pozdrawiam serdecznie