napisał(a) zawodowiec » 20.08.2007 21:21
Jaki wariant wybierzesz to zależy od Ciebie
Na Bratysławę słowacką autostradą powinno być najszybciej.
Ten wariant z linka co podajesz to bardziej skręca na środkowe Węgry żeby wypaść na autostradę balatońską - wg mnie się nie opyla, za bardzo nadkłada drogi.
Ja jeździłem pośrednim wariantem między tymi dwoma. Najpierw mniej więcej tym wariantem z linka przez Słowację do Komarna. Tylko nie przez Nitrę a boczniejszą drogą przez Vrable (511), bo cały tranzyt szedł przez Nitrę i sobie skróciłem drogę. Trochę przez góry ale pusto.
Dalej węgierską drogą 86 do słoweńskiej Lendavy - dokładnie tam jest ta tańsza wacha a nie w Murskom Srediscu (bo to następne miasteczko na granicy SLO/HR, rąbłem się w opisie).
Za Zagrzebiem autocestą ze zjazdem na starą drogę w którymś tam miejscu, różnie bywało.
Tak mi się najlepiej jeździ do północnej Dalmacji/okolic Karlobagu. Jadąc z Łodzi dojechaliśmy do Plitvic i stanęliśmy na kampie bo piękniejsza połówka nalegała
a z powrotem łyknęliśmy z wybrzeża (okolice Karlobagu) na raz.
Na okolice Makarskiej mam swój patent przez BiH w większości pustymi drogami ale to potem napiszę. To już nie na raz, z drzemką w samochodzie gdzieś na Węgrzech.