W Bibinje jest kilka plaż i każda ma swoją nazwę, z lokalizacji którą przedstawiasz mogę powiedzieć, że jest tam drobniejszy kamyczek w porównaniu do tych z centrum, dodatkowo te z centrum są w części zabetonowane, gdyż służą za promenadę
Atutem Twojego wskazania jest szerokość plaży, więc miejsca będziesz miał pod dostatkiem, mimo że cała wiara z okolicznych Apartmani tam wylega od rana
minusem jest widok... na mocno industrialną strefę przemysłową i port Zadaru, choć czasem można podziwiać przybijające ogromne wycieczkowce (tu kolejny minus, bo zostawiają je na "chodzie" i wyją pół dnia). Ze spacerów w tamte okolice pamiętam jeden mały plac zabaw z huśtawkami na plaży Lipauska. W 2019r postawiono na plażach rzędy słomianych parasoli, dodatkowo rosną drzewka, więc jest gdzie odpocząć od skwaru.
Ja rezydowałem w apartamencie Sunset (brak lokalizacji w GM), przy plaży Karabani (nomen omen mój gospodarz to Karaban), możesz ją obejrzeć w zakładce plaże na stronie, którą podałem w poprzednim poście. Jednak na niej trzeba zjawić się nieco wcześniej, ze względu na jej rozmiary, ok. 11 jest już full. Tutaj głównym atutem są dwa bary z kawką, piwkiem i lodami, możliwość wynajęcia leżaków. Na plaży standardowo parasole, a drzewka przy betonie. Zwykle pojawiałem się na niej zaraz po 8 rano, ale ja po prostu wychodziłem z apartamentu i już na niej byłem
W wodzie wydzielony basen, gdyż jest tam wejście dla łódek do zatoczki. Plus... nie widać strefy industrialnej
Mocno rozwinięta jest też plaża w okolicy Mariny, niestety z niej nie korzystałem, bo była dla mnie za daleko, ale wiem, że i boisko do siatkówki się tam znajdzie.
Ja też jeżdżę z dzieciorami, także położenie infrastruktury mam obcykane. Dmuchane zjeżdżalnie + mini ciuchcia i jakieś bzdety znajdują się w centrum, obok boiska, przy ulicy Taline. Muszę wspomnieć, że plac zabaw w rozumieniu lokalnym ogranicza się do huśtawki i zjeżdżalni, takie rzeczy znajdziesz porozrzucane w całym miasteczku nad brzegiem morza. Jeśli jesteście głodni wrażeń, nieopodal znajduje się pokaźny park rozrywki w miejscowości Biograd.
Z eventów polecam jeszcze Bibinjski Kogo zwykle organizowany pod koniec lipca, konkurs gotowania lokalnych przysmaków. 5.08 jest Oluja, świętowanie dnia upamiętniającego operację Burza podczas bałkańskiej wojny, sporo gotowania, prosiaki, jagnięta, koncerty itp. A w Zadarze warto zobaczyć lipcową Noć punog miseca, super festiwal kultywujący wszystko co lokalne.