Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Białystok -> xxx

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
koziakaka
Podróżnik
Białystok -> xxx

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziakaka » 05.07.2011 22:01

witam
niedlugo wybieramy sie do chorwacji. jeden samochod, 4 osoby, 2 dosyc doswiadczonych kierowcow.
oto planowana trasa:
link
chcielibysmy ta trase pokonac bez noclegu po drodze. ustawilem zagrzeb, ale to nie bedzie miejsce docelowe
jaka miejscowosc polecacie na pierszy nocleg w okolicach wybrzeza, zebysmy po nocy odrazu wstali i mogli korzystac z wyjazdu?
o ktorej godzinie polecacie nam wyjechac, abysmy dojechali pod wieczor na miejsce?
pozdrav
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.07.2011 22:20

Po pierwsze, to pokonać tą trasę bez noclegu jest sporym wyzwaniem i jeśli ten drugi kierowca nie będzie spał po drodze możecie mieć problem z bezpiecznym dotarciem do celu. Mam nadzieję że zdajecie sobie z tego sprawę. Jeśli jednak zdecydujecie się na jazdę na raz to na początek szukałbym czegoś na północy.

Nie znając Waszych preferencji trudno cokolwiek doradzić oprócz tego tematu.

Jeszcze jedna uwaga - błędne założenie żeby na miejsce dojechać wieczorem. Jesteście na straconej pozycji przy negocjacji noclegu, bo spać gdzieś musicie a każdy doskonale sobie zdaje sprawę, że czasu macie niewiele :wink:
koziakaka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziakaka » 05.07.2011 22:24

oczywiscie planujemy spac po drodze. obaj z kolega sobie ufamy i nie bedzie problemu z zasnieciem ze strachu przed wypadkiem.
nie jest to w 100% pewne, ze bedziemy tak wlasnie jechac, robie dopiero rozeznanie, czy jest to mozliwe.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.07.2011 22:36

Co do trasy to Wojan opisał myślę dość podobną więc może Ci się przyda.

Ps. Plisss alt i shift nie gryzą a czyta się zdecydowanie lepiej :wink:
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 05.07.2011 22:45

koziakaka napisał(a):oczywiscie planujemy spac po drodze. obaj z kolega sobie ufamy i nie bedzie problemu z zasnieciem ze strachu przed wypadkiem.
Kolego, do pierwszej autostrady w Miszkolcu masz jakieś 750 km i ~12 h jazdy. A do wybrzeża Chorwacji jeszcze ho, ho. Zastanów się nad noclegiem po drodze.
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 05.07.2011 23:26

sąsiad rok temu jechał z białego właśnie tą trasą. "nigdy więcej"

w który dzień tygodnia wyjeżdżacie?
marlon35
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marlon35 » 06.07.2011 04:39

kor_nick napisał(a):sąsiad rok temu jechał z białego właśnie tą trasą. "nigdy więcej"

w który dzień tygodnia wyjeżdżacie?

Mógłbyś sprecyzować dlaczego "nigdy więcej" :?:
Wyjeżdżam w sobotę 16.07 z Białej Podl. bladym świtem i szczerze mówiąc nie widzę rozsądnej alternatywy dla tej trasy.
Trocki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trocki » 06.07.2011 06:24

Witam
Ja do chorwacji trzy razy jezdzilem z Białegostoku, zawsze jako jedyny kierowca i zawsze bez noclegu. Trasa ktora wybrales jet najgorsza z mozliwych. Dotad jezdzilem gierkowka do bielska-bialej, pozniej na cieszyn lub zwardon, autostrada slowacja , 86 na wegrzech, pare kilometrow słoweni i mamy chorwacje. Jedziesz pozniej do sestanovca (chyba) zjazd na brele i wzdluz nabrzeza wybierasz sobie miejscowosc ktora tobie najbardziej pasuje i szukasz noclegu. Teraz najlepsza o[pcja wydaje mi sie ze jest na krakow i do bielska-bialej. Wjezdzam zawsze o godzinie 16.00, na miejscu jestem w rannych godzinach. Porady: nigdy nie jedziemy w piatek i niedziele, najlepsza opcja to sobota, zawsze trzymaj jednostajne tempo jazdy (bez roznicy czy to polska czy autostrady). Jak bys wyjezdxal 20.08 to tez jade .
Pozdrawiam
P.S. Ranny dojazd tzn miedzy 11.00 a 13.00
koziakaka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziakaka » 06.07.2011 08:29

Trocki napisał(a):Witam
Ja do chorwacji trzy razy jezdzilem z Białegostoku, zawsze jako jedyny kierowca i zawsze bez noclegu. Trasa ktora wybrales jet najgorsza z mozliwych. Dotad jezdzilem gierkowka do bielska-bialej, pozniej na cieszyn lub zwardon, autostrada slowacja , 86 na wegrzech, pare kilometrow słoweni i mamy chorwacje. Jedziesz pozniej do sestanovca (chyba) zjazd na brele i wzdluz nabrzeza wybierasz sobie miejscowosc ktora tobie najbardziej pasuje i szukasz noclegu. Teraz najlepsza o[pcja wydaje mi sie ze jest na krakow i do bielska-bialej. Wjezdzam zawsze o godzinie 16.00, na miejscu jestem w rannych godzinach. Porady: nigdy nie jedziemy w piatek i niedziele, najlepsza opcja to sobota, zawsze trzymaj jednostajne tempo jazdy (bez roznicy czy to polska czy autostrady). Jak bys wyjezdxal 20.08 to tez jade .
Pozdrawiam
P.S. Ranny dojazd tzn miedzy 11.00 a 13.00

niestety slowenia odpada, albowiem nie mam paszportu, a z tego co wiem tam jest wymagany. w tamtym roku jechalem przez warszawe, dokladnie nie pamietam jak dalej, bo mam niemal zerowa orientacje w terenie :(
moglbys zaznaczyl polecana przez siebie trase na google maps oraz alternatywe, ktora proponujesz pomijajac slowenie?
moglbys zaznaczyc na google maps trase o ktorej mowisz, badz alternatywe do ktorej nie bede potrzebowal paszportu?
wyjezdzamy najprawdopodobniej we wtorek
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 06.07.2011 08:38

Do Słowenii paszport nie jest potrzebny.
Jeżdżę z Mińska Mazowieckiego, przez Warszawę, katowicką, Czechy, Austria, Słowenia i już Cro.
Na katowickiej sytuacja zmienia się jak w kalejdoskopie.
W MM i zaraz za masz dwa wahadła, ale wcześnie rano nie powinno być tragedii.
Po drodze na każdej trasie cić się może ze...ć.
Zerknij na viamichelin.pl, fajnie pokazuje trasę.
Ostatnio edytowano 06.07.2011 08:39 przez Dudek2222, łącznie edytowano 1 raz
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 06.07.2011 08:38

koziakaka napisał(a):niestety slowenia odpada, albowiem nie mam paszportu, a z tego co wiem tam jest wymagany.

Skąd taka informacja ??
8O
koziakaka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziakaka » 06.07.2011 08:44

Arek napisał(a):
koziakaka napisał(a):niestety slowenia odpada, albowiem nie mam paszportu, a z tego co wiem tam jest wymagany.

Skąd taka informacja ??
8O

przepraszam, w tamtym roku gdzies tak wyczytalem. lepiej dla mnie, ze te info jest nieprawdziwe.
czyli moge jechac ktoredy chce bez paszportu tak? :)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 06.07.2011 08:50

koziakaka napisał(a): lepiej dla mnie, ze te info jest nieprawdziwe.

Przez Słowenię śmigaj śmiało :)
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 06.07.2011 08:52

Koziakaka
W roku 2010 jechałem z W-wy do Tribunj (ok. 1500km). Jazda w dwóch mających do siebie zaufanie erowców. Jazda bez noclegu. Zmogło nas okropnie. Wyjazd był o 6.30 rano, a około 1-ej w nocy przed Zagrzebiem zrobiliśmy postój na drzemkę. Nie dało rady. Kierowca, który ma wolne (nie prowadzi) i tak ma trudności z zasnięciem chociazby przez ciekawość okolicy i krajobrazów.
Na Słowację nie trzeba paszportu!!!!!!
Trasa jest dobra, mimo, że jest jej wiele alternatyw.
Dobra rada. Zaplanuj nocleg lub przerwę na dwie, trzy godziny spania.
Szczęśliwej drogi i miłego pobytu w CRO.
PZDR.
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 06.07.2011 09:24

koziakaka napisał(a):przepraszam, w tamtym roku gdzies tak wyczytalem. lepiej dla mnie, ze te info jest nieprawdziwe.
Napisz konkretnie gdzie chcesz dojechać, wtedy można "pogdybać" którędy najlepiej. Jeżeli będzie granicę chorwacką przekraczał w Słowenii lub na Węgrzech paszportu nie potrzebujesz.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone