Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Białystok -> xxx

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
koziakaka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziakaka » 06.07.2011 09:31

pawel.777 napisał(a):
koziakaka napisał(a):przepraszam, w tamtym roku gdzies tak wyczytalem. lepiej dla mnie, ze te info jest nieprawdziwe.
czyli moge jechac ktoredy chce bez paszportu tak? :)
Napisz konkretnie gdzie chcesz dojechać, wtedy można "pogdybać" którędy najlepiej. Jeżeli będzie granicę chorwacką przekraczał w Słowenii lub na Węgrzech paszportu nie potrzebujesz.

to zalozmy ze miejscem docelowym beda okolice wyspy krk i rijeki - wydaja sie 'najblizej'. chyba, ze ktos ma inne propozycje.
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 06.07.2011 09:36

Zdecyduj się - albo Istria, albo Kvarner.
Tu i tu fajnie.
W ubiegłym roku była Istria ( Porec ), w tym roku będą Selce, czyli Kvarner.
Odległości porównywalne.
Osobiście preferuję jazdę nocą, wyjazd z Polski późnym popołudniem, rano masz przed sobą Adriatyk.
I jeżdżę wcześniej wspomnianą trasą.
Sołtys
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sołtys » 06.07.2011 09:57

Trocki napisał(a):Witam
Ja do chorwacji trzy razy jezdzilem z Białegostoku, zawsze jako jedyny kierowca i zawsze bez noclegu. Trasa ktora wybrales jet najgorsza z mozliwych. Dotad jezdzilem gierkowka do bielska-bialej, pozniej na cieszyn lub zwardon, autostrada slowacja , 86 na wegrzech, pare kilometrow słoweni i mamy chorwacje. Jedziesz pozniej do sestanovca (chyba) zjazd na brele i wzdluz nabrzeza wybierasz sobie miejscowosc ktora tobie najbardziej pasuje i szukasz noclegu. Teraz najlepsza o[pcja wydaje mi sie ze jest na krakow i do bielska-bialej. Wjezdzam zawsze o godzinie 16.00, na miejscu jestem w rannych godzinach. Porady: nigdy nie jedziemy w piatek i niedziele, najlepsza opcja to sobota, zawsze trzymaj jednostajne tempo jazdy (bez roznicy czy to polska czy autostrady). Jak bys wyjezdxal 20.08 to tez jade .
Pozdrawiam
P.S. Ranny dojazd tzn miedzy 11.00 a 13.00

Popieram i również proponuje tę trasę.
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 06.07.2011 10:05

Dobra, niech będzie Krk na Krk. Ja bym wybierał pomiędzy trzema trasami:
1. przez Brno (nie znam, nie jeżdżę),
2. przez Cadca/Cieszyn - Wiedeń, Graz, Ptuj/bokiem bez winiety (~1430 km) http://tnij.org/trasa_przez_ziline2,
3. przez Barwinek, Presov, Budapeszt (~1420 km).

Każda ma plusy i minusy, ale myślę że każda na min. 20h jazdy. Idę o zakład, że już na polskiej granicy poczujecie to.
I naprawdę daruj sobie jakieś 86. We czworo jedziecie, autostrada tak drogo nie wyjdzie.
Ostatnio edytowano 06.07.2011 10:20 przez pawel.777, łącznie edytowano 3 razy
koziakaka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziakaka » 06.07.2011 10:09

to jest chyba trasa proponowana przez dudka i soltysa
link
krymek30
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krymek30 » 06.07.2011 10:18

a ma ktoś doświadczenia z trasy z Białegostoku przez Barwinek, Presov, Budapeszt i dalej autostradą do Chorwacji ?
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 06.07.2011 10:20

krymek30 napisał(a):a ma ktoś doświadczenia z trasy z Białegostoku przez Barwinek, Presov, Budapeszt i dalej autostradą do Chorwacji ?
Ja jeżdżę tą trasą ale od Rzeszowa.
krymek30
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krymek30 » 06.07.2011 10:23

pawel.777 napisał(a):
krymek30 napisał(a):a ma ktoś doświadczenia z trasy z Białegostoku przez Barwinek, Presov, Budapeszt i dalej autostradą do Chorwacji ?

a jak wygląda jazda od Rzeszowa? będę wdzięczny za informacje :)
Sołtys
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sołtys » 06.07.2011 10:28

koziakaka napisał(a):to jest chyba trasa proponowana przez dudka i soltysa
link

To nie ta trasa gdyż my jeździmy przez Węgry "86" czasowo jest tak samo a nie płacimy za autostrady i spalanie mniejsze bo jedzie się tak średnio około 100km/h.
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 06.07.2011 10:30

krymek30 napisał(a):
pawel.777 napisał(a):

Jak już pisałem byle do Miszkolca. Im dalej od Polski i Svidnika coraz lepiej, im dalej ruch mniejszy. Trzeba minąć bokiem obwodnice Svidnika i kawałek autostrady Presov-Kosice. W Presovie zatrzymujemy się na zakupy w Tesco. Potem Miszkolc. Ostatnio nocleg w Letenye i na wybrzeże.
W zeszłym roku wracałem bez noclegu z Makarskiej. No da się, ale 15 h za kółkiem robi swoje.
Ostatnio edytowano 06.07.2011 10:31 przez pawel.777, łącznie edytowano 1 raz
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 06.07.2011 10:31

To JEST moja trasa.
krymek30
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krymek30 » 06.07.2011 10:37

pawel.777 napisał(a):
krymek30 napisał(a):
pawel.777 napisał(a):

Jak już pisałem byle do Miszkolca. Im dalej od Polski i Svidnika coraz lepiej, im dalej ruch mniejszy. Trzeba minąć bokiem obwodnice Svidnika i kawałek autostrady Presov-Kosice. W Presovie zatrzymujemy się na zakupy w Tesco. Potem Miszkolc. Ostatnio nocleg w Letenye i na wybrzeże.
W zeszłym roku wracałem bez noclegu z Makarskiej. No da się, ale 15 h za kółkiem robi swoje.

Dzięki! My musimy dotrzeć w sumie do Budapesztu i tam 2 noclegi, bo chcemy zobaczyć miasto. A potem do Omisu. No, ale przed nami jazda przez Polskę, ze wschodu na południe. A czym dalej od Polski to wiem, że lepiej :)
koziakaka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziakaka » 06.07.2011 15:06

a jak wyglada trasa warszawa katowice? nie ma tam juz robot i korkow?
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 06.07.2011 17:04

koziakaka napisał(a):a jak wyglada trasa warszawa katowice? nie ma tam juz robot i korkow?

Na bieżąco sprawdzisz tu:
http://www.gddkia.gov.pl/21/mapa-warunkow-drogowych

Ścieżka 19 wygląda na tej mapie dość czysto, a jeżeli dodać do tego jeszcze tę informację:
http://www.gddkia.gov.pl/11/ograniczenia-w-ruchu

to może uda ci się pokonac ją bez nadmiernego towarzystwa tirów. Trochę jeździłem na odcinku Kock - B-stok. Był on w ostatnich latach w wielu miejscach remontowany droga jest całkiem przyzwoita.

Jeśli chodzi o wykrzykniki to w opisie jest że to montaż bramownic do viatolla i jest to raczej sprawa przejściowa. Gorzej będzie z Wa-wy do Tomaszowa bo tam jest remontowana jedna jezdnia i ruch dwukierunkowy odbywa się na drugiej - w dzień pewnie jazda wolniejsza a w nocy może mniejszy ruch ale uwaga bardziej napięta. Nie sądzę jednak żeby spowolnienie sięgnęło kilku godzin.
Ostatnio edytowano 06.07.2011 17:32 przez demi-duox, łącznie edytowano 1 raz
koziakaka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziakaka » 06.07.2011 17:22

demi-duox napisał(a):
koziakaka napisał(a):a jak wyglada trasa warszawa katowice? nie ma tam juz robot i korkow?

Na bieżąco sprawdzisz tu:
http://www.gddkia.gov.pl/21/mapa-warunkow-drogowych

Ścieżka 19 wygląda na tej mapie dość czysto, a jeżeli dodać do tego jeszcze tę informację:
http://www.gddkia.gov.pl/11/ograniczenia-w-ruchu

to może uda ci się pokonac ją bez nadmiernego towarzystwa tirów. Trochę jeździłem na odcinku Kock - B-stok. Był on w ostatnich w wielu miejscach remontowany

na mapie pokazane sa same wykrzyniki na trasie wwa-katowice. ale jak to wyglada w praktyce? jezeli mam jechac ten odcinek wiecej niz 5h to moze lepiej wybrac alternatywna, okrezna droge?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone