napisał(a) wtak » 21.06.2005 11:00
jacol8 napisał(a):Ja również wybieram się w tym roku w trasę przez BiH ( Slavonski Brod , Zenica , Sarajevo , Hum ). Mam dwa pytania :
1. Czy nie ma problemu z nabyciem gazu na stacjach paliw ?
2. Czy nie ma problemu z noclegiem po drodze (np. w okolicach Zenica - Sarajevo) ?
Pisałem to gdzieś (poszukajcie...
) ale w skrócie:
euro w BiH zazwyczaj przyjmują wszędzie; w Hercegowinie (Medjugorie, Caplijna, Mostar próbując płacić kunami sporo traci się na kursie...
Stacje LPG - 2 koło Doboju
W zenicy niezawodny niegdyś polecał hotel, ja spałem 2 razy na kwaterze na peryferiach Sarajeva (można załatwić w centrum w pośrednictwie kwater); niezbyt czysto, ale ... co tam, miasto jest warte tego aby zostać na noc (Hotele b. drogie - ca 100 euro za pokój 2 os)
[Jackus=quote]...Ja z kolei podróżować będę autobusem, a mam zamiar, mam pewne powody żeby odwiedzić jedną wioskę w części północnej (należącej do Serbów). Czy byliście w takiej serbskiej wiosce? Jak sie zachować? Jak z zagrożeniem minowym?...[/quote]
Pewnie odwiedzasz dawne "polskie" wioski - Prijedor itp...
A wioski na terenie serbskim (pozostałym - tym bardziej) to myślę że bezpieczne (nie warto chodzić po nieużytkach, ruinach, niekoszonych łąkach itp - ze względu na pewne zagrożenie minami).
W rejonie Derventy, Srbac-a itd sporo nieistniejących zrujnowanych wsi; od Derventy do Doboju to chyba żadna nie jest zamieszkana... .