Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bezpieczeństwo na kempingach(i nie tylko!) w CRO - jak jest?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
michalk
Globtroter
Bezpieczeństwo na kempingach(i nie tylko!) w CRO - jak jest?

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalk » 24.05.2005 17:45

Kochani CROmaniacy!
Co mi początkującemu wielbicielowi CRO ( ...jadę po raz pierwszy! czyli na razie wirtualnemu wielbicielowi ;) ) powiecie o bezpieczeństwie na kampach w CRO - zresztą nie tylko na kampach ale i ogólnie!
Jak tam jest, na co zwracać uwagę (nie piszcie, że na naszych rodaków
bo z przykrością to powiem, że wiem o tym :( !
Będę wdzięczny za opienie, bo jadę z dziećmi i ta kwestia ma dla mnie spore znaczenie!

POZDRAWIAM!

Michalk
Jackus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackus » 24.05.2005 18:27

Byłem na campie w Ruskamen 2 tygodnie. Żadnych niebezpieczeństw nie zaznałem poza prażącym słońcem oraz mocną rakiją. Nie wiem jak w innych miejscach ale tam nie spotkałem pijanych agresorów, hałaśliwej młodzieży. Odnośnie złodziejstwa - w archiwum forum ktoś kiedyś napisał ze zostawiał nawet drobne pieniądze na stole na cały dzień i nikt im nie ruszył. Nam jednak zginęło coś "cennego" - deska do krojenia :) Po prostu zapomnieliśmy ją zabrać z umywalki. Jedynym prawdziwym niebezpieczeństwem w Chorwacji była dla nas magistrala. Cholera co za ulica. Brak pobocza, przepaści i pędzące na złamanie karku auta. Mam nadzieję że w tym roku będzie również spokojnie a przygody będziemy mieć same dobre.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 24.05.2005 19:10

Podczas trzech lat pobytu na różnych kampingach w cro nie zginęło nam NIC.
A zostawiałem w namiocie wszystko: pieniądze, kluczyki do samochodu, dokumenty, aparat cyfrowy... co pewnie nie było do końca rozsądne.
Ludzie zostawiają przy umywalniach ładujące się komórki i też nie słyszałem, żeby któraś zginęła.

PozdraV
J.
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 24.05.2005 19:17

Tak jak powiedział mój przedmóca. Ja na noc zapomniałem zamknąc okno w samochodzie i była cała szyba opuszczona a na siedzeniu leżała kamera i nic jej sie nie stało. Ogólnie jest spokój i ja czułem się tam bezpiecznie a z racji tego że jestem gliną to zwracam na to szczególną uwagę. Jedziesz i odpoczywasz niczym sie nie martwisz
Chyba że tym żeby Karlovacko ( pyszne piwo ) nie było za ciepłe i żeby travaricy nie zabrakło
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 24.05.2005 20:56

Potwierdzam.
Nigdzie indziej nie czyłam sie tak bezpiecznie jak na kempingach w HR!
Jackus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackus » 24.05.2005 21:45

Kiedyś wyskoczyliśmy na całą noc do Splitu zostawiając namiot i wszystkie graty. Wróciliśmy nad ranem. Nawet żaden kot się nie zainteresował naszymi rzeczami. Telefony ładowaliśmy przy umywalkach 50m dalej od namiotu - jak wszyscy. Z początku warowaliśmy przy telefonie ale przeszło nam gdy inne narodowości zaczęły na nas dziwnie patrzeć. Cóż, Polskie nawyki niestety, że musimy pilnować nawet skarpetek.
Chorwaci wiedzą na czym stoją i dbają o bezpieczeństwo turystów. Także dużą władzę ma policja a kary za przestępstwa mają naprawdę surowe. Poza tym naród ten zaznał ostatnio tyle cierpień że wg mnie to też wpływa na ogólny stan bezpieczeństwa. Może po prostu mają dość nieprawości i przemocy. Ale to już temat na inną dyskusję
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.05.2005 22:01

Również potwierdzam - na kampigach w Chorwacji jest bezpiecznie,
przez siedem corocznych wakacji w Cro przebywałem na dużych kampingach od Istrii
po Dalmację i nie miałem żadnych negatywnych przygód typu kradzieże, kłótnie, itp.
Nawet na tych dużych kampingach mimo dużęj ilości ludzi też jest
bezpiecznie, a co do Polaków to jesteśmy takim narodem, że w kraju
się kłócimy :twisted: , a na wakacjach za granicą się łączymy :D
:papa:
starszy22
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) starszy22 » 25.05.2005 13:19

Przykro mi to pisać, ale dwa lata temu na campie *** skradziono mi komórkę, którą zostawiłem do ładowania na umywalce. Raczej nie była to pomyłka bo ładowarka została.
Przed tym zdarzeniem komórkę ładowałem zostawiając ją bez "opieki" wielokrotnie i to na kilku campach i zawsze była tam, gdzie zostawiłem - oprócz tego jednego razu.
Powiem szczerze - byłem mocno zdziwiony, że to sie zdarzyło, bowiem nie słyszałem dotychczas ani jednej opinii, że kradną na campach.
W tym roku jadę do Cro po raz trzeci, oczywiscie na camp, z telefonem i :idea: ładowarką samochodową. Mimo wszystko uważam, że na campach jest jak najbardziej bezpiecznie, nie trzeba sie obawiać kradzieży.
Mój przypadek dowodzi tylko, że od reguły muszą być wyjatki. Pozdrawiam.
pingwinek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pingwinek » 26.05.2005 10:13

ja zostawilem raz podstawe od parasola wkopana fajnie na plazy na noc.. na drugi dzien jej nie bylo... :cry: byc moze rodacy... bylo to w san marino na rabie. tam tez wypozyczalem i ja i dzieci , skutery(ladowe) oczywiscie jezdzac bez kaskow, nie interesowalo to policje... mysle ze policja ingeruje tam dopiero gdy cos sie rzeczywiscie dzieje....
mysle ze jest ok..... :D
el diablo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) el diablo » 26.05.2005 18:45

Witam wszystkich. Moje wrażenia z Cro są również pozytywne. Ostatnie 2 lata spędziliśmy na różnych campach (Istria,Krk) i nie zginęło nic. Do tej pory jestem pod ogromnym wrażeniem. Myślę, że nierozsądne jest kusić pozostawianiem bez dozoru cennych przedmiotów na wierzchu. My trzymamy takie rzeczy schowane w zamkniętym samochodzie. Jakoś instynktownie nie obawiam się Chorwatów. Złodzieje są oczywiście wszędzie, podobnie jak więzienia, więc zawsze trzeba uważać, ale bez fobii.
ewka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewka » 27.05.2005 09:25

witam
o wielu lat jezdzimy do CRO (wczesniej do Jugosławii) i zawsze zostawiamy wszystko bez opieki ( mi. dlatego jezdzimy do Cro) ale niestety ukradli nam komórke podczas ladowania w łazience na campie było to w 2001 .Muszę przyznać, że był to szok. Nie zmieniło to jednak mojej pozytywnej opinii o Cro i nawet nie chciałabym stac sie podswiadomie ostrozniejsza bo byl by to koniec błogich wakacji
Herman Kruger
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman Kruger » 27.05.2005 09:53

Kiedyś na plaży zginął materacyk mojego synka i nikt z nas nie potrafił wskazać kiedy mogło to nastąpić.

Poszukiwaliśmy go kilka dni na przeczesujac brzeg wśród plażowiczów i okazało się, że mały Czech pływa sobie na nim w najlepsze. Po krótkiej rozmowie z rodzicami malca okazało się, że materacyk przyleciał z wiatrem, a chłopczyk się nim zaopiekował. Podziękowaliśmy za opiekę, mały dostał trochę słodyczy, a my później kładliśmy na nim kamień .

Nie obawiajcie się, aczkolwiek wypada zachować minimalne środki ostrożności.

Pzdr HERMAN
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 27.05.2005 10:53

nie ma najmniejszych obaw
ja to nawet kluczyki zostawialem w otwatrym samochodzie
jak by ci kiedys cos mialo zginac to rozgladnij sie za naszymi rodakami
el diablo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) el diablo » 27.05.2005 14:00

jak by ci kiedys cos mialo zginac to rozgladnij sie za naszymi rodakami

a wtedy weź ze sobą ciupazkę :lol:
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 30.05.2005 09:56

Byłem w ubiegłym roku na kampie na Istrii - żadnych negatywnych spostrzeżeń, bezpiecznie i miło. Kluczyków w stacyjce i kamery na kocu raczej bym nie zostawiał z uwagi na obecność rodaków, którym do końca zaufać niestety nie sposób.
Następna strona

Powrót do Kempingi