Chorwacja - paszport ?! - dowód osobisty!
napisał(a) Jędrzej » 27.06.2006 13:04
WYSTARCZY JAKIKOLWIEK DOWÓD OSOBISTY!!!!!
i proszę osoby, które nie mają własnych doświadczeń w tym temacie i swoją wypowiedź kończą "ale ja oczywiście mam paszport" o nie wprowadzanie w błąd, chyba, że sprawia im wyjątkową satysfakcje szerzenie paniki.
Dwa dni temu wróciłem z Cro - osobiście miałem stary dowód i jechałem swoim autem, paszportów na 5 osób mieliśmy 2, pozostałe 2 osoby miały nowy, ale to czy stary , czy nowy było bez znaczenia.
Jedyne "ale" dotyczące jazdy na stary dowód spotkało mnie kilka miesięcy temu na granicy Czesko - Słowackiej, na której chyba dawno Polaka nie widzieli (musiałem robić spory objazd z powodu powodzi), jednak nawet tam po 2 minutach tłumaczenia pepik stwierdził "mnie to ne wadzi" i puścił. A Chorwackim celnikom nasz paszport jest do niczego potrzebny - zresztą niedowiarki niech dzwonią do amabsady Cro to usłyszą cytat ichniejszej dyrektywy a propo wjazdu obywateli UE do Cro na podstawie dokumentu tożsamości. Co innego ubezpieczenie asistance i koszty leczenia - to lepiej mieć, ale paszportu do samej Chorwacji jadąc przez Słowenie - NIE TRZEBA!!!.
Ustalmy jedną rzecz: Chorwacja żyje z turystyki i zrobi wszystko żeby ułatwić przekraczanie swoich granic.