Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bez czterech kółek – Koufonissi 2019 i szczypta Naxos

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ZytaS
Cromaniak
Re: Bez czterech kółek – Koufonissi 2019

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 09.10.2019 13:32

mysza73 napisał(a):
dangol napisał(a):Kolejny przystanek to Naxos…

To ja tu wysiadam ... :oczko_usmiech:

Witam serdecznie, ja z wysiafalabym na każdej kolejnej :D nie wiedziałam, która wyspę wybrać. Na żadnej jeszcze w tym rejonie nie byłam. Od której zacząć? 8O :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.10.2019 13:45

ZytaS napisał(a):
mysza73 napisał(a):
dangol napisał(a):Kolejny przystanek to Naxos…

To ja tu wysiadam ... :oczko_usmiech:

Witam serdecznie, ja z wysiafalabym na każdej kolejnej :D nie wiedziałam, która wyspę wybrać. Na żadnej jeszcze w tym rejonie nie byłam. Od której zacząć? 8O :papa:

Ja też byłam tylko na kilku, ale z czystym sumieniem wysłałabym Cię na Tinos (tu jest moja relacja, tylko nie wiem czy aktualnie zdjęcia widać :? )
Już kilka osób było tam po mnie i byli zadowoleni bardzo :mrgreen:
Ale to tylko moja skromna sugestia :smo:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.10.2019 14:52

mysza73 napisał(a): z czystym sumieniem wysłałabym Cię na Tinos

Tinos to wyspa s klimatem 8) , mam nadzieję że kiedyś też tam wysiądę :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.10.2019 14:54

... a na razie, skoro wysiedliśmy na Koufonissi, pora zająć zarezerwowane miejsce noclegowe :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.10.2019 14:59

Michalis Little Houses to kilka maleńkich domków zbudowanych w tradycyjnym stylu.

11a-.jpg

Tego typu domkowych kompleksów jest w pobliżu więcej, mnie jednak wpadły w oko te właśnie, gdy przeglądałam strony internetowe szukając czegoś dla nas. To, co zostaliśmy na miejscu, było zgodne moimi oczekiwaniami. Brakowało jedynie bezpośredniej bliskości morza...

11-IMG_20190928_133719.jpg

Przebraliśmy się w lżejsze ciuchy i na chwilkę usiedliśmy na naszym tarasiku przy piwku (przezornie kupionym jeszcze w Pireusie :wink: ) i reszcie śniadaniowej spanakopity

12-P9280042.JPG

13-P9280045.JPG

14-P9280046.JPG

15-P9280047.JPG

16-P9280048.JPG
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.10.2019 15:05

Widok z tarasiku fajowy :mrgreen:
A jakie są "posezonowe" ceny apartmana na takiej wysepce? (jeśli to nie tajemnica ofkors) :smo:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.10.2019 15:53

Hmmm… Wysepka się ceni :mrgreen: , nawet na przełomie września i października noclegi :? nie są tanie, chociaż oczywiście wychodzi znacznie niżej, niż w pełnym sezonie.
Moje obserwacje są takie, że najtaniej jest do końca maja (no, może jeszcze na początku czerwca), a ceny mocno spadają tak gdzieś około połowy października (ale wtedy też już nie wszystko jest czynne).

Większość miejsc noclegowych na Koufonissi rezerwować trzeba tylko przez bezpośredni kontakt z właścicielami, a nie przez booking itp. Nasze mini-studio rezerwowałam jeszcze przed sezonem, wtedy na nasz termin noclegi dla dwóch osób w większości przypadków :idea: zaczynały się od 60 – 70 euro , no ale :roll: nie wszędzie wysyłałam maile z zapytaniem. Taniej było ewentualnie (ale też nie zawsze) gdy na wyposażeniu nie było kuchenki, co najwyżej elektryczny czajnik i lodówka, no i zazwyczaj w domach w centrum wioski „balkon przy balkonie”, a tak nie chciałam. Miało być blisko, ale kameralnie :) . Michalis początkowo chciał za 2-osobowe studio po 60 za noc, po negocjacjach opuścił do 55.

Gdy już przed samym wylotem patrzyliśmy na ceny na bookingu, część ofert znacznie staniała :) , dałoby się znaleźć spanie za 45- 50 za noc, ale osobiście już wybrane miejsce bardziej mi się podobało, ze względu na przyjemniejsze usytuowanie no i architekturę nawiązującą do tradycji.

Przed chwilą sprawdzałam na bookingu :arrow: to, co jako „last minute” w naszym terminie było po 45, to w połowie października oferują po 30-35… Może następnym razem odczekam na ostatni moment z decyzją :wink: ?
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.10.2019 16:02

17-IMG_3931.JPG

18-IMG_3933.JPG

Lekko pokrzepieni, mogliśmy wyruszyć na pierwszy spacer po wysepce, przy okazji którego oczywiście mieliśmy skorzystać z morskich kąpieli 8) .

19-IMG_3934.JPG

20-P9280050.JPG

Nasza Koufonissi (zwana też Pano Koufonissi - Πάνω Κουφονήσι ) to jedna z trzech głównych wysp składających się na Koufonisia. Pozostałe dwie to Kato Koufonissi (Κάτω Κουφονήσι) i Keros (Κέρος), w skład Koufonisia wchodzi też kilka (a może kilkanaście?) całkiem malutkich wysepek.
Na Pano Koufonissi mieszka na stałe około 450-500 osób, Kato Koufonissi jest zasiedlona tylko w sezonie przez kilka rodzin plus ewentualnych turystów. Keros jest obecnie bezludna, stanowi rezerwat archeologiczny.

Pano i Kato Koufonissi, Keros oraz malutka Glaronissi, najprawdopodobniej były kiedyś jedną wyspą, a co najmniej obszar morza pomiędzy nimi był znacznie mniejszy. Archeolodzy odkryli pochłonięte przez morze zabudowania w rejonie Kavos Daskalio na Keros oraz w Loutra w pd. zach. części Pano Koufonissi.
Odkrycia archeologiczne wskazują na to, iż Koufonisia była zamieszkana od czasów prehistorycznych. Wykopaliska w Epano Mili ujawniły ważne odkrycia cywilizacji wczesnocykladzkiej (ok. 3200 p.n.e.), znaleziono też grobowce komorowe w Agrilia i Loutro. Archeolodzy odkryli też artefakty z czasów hellenistycznych i rzymskich.
Badacze historii uważają, że dawniej Pano Koufonissi zwała się Fakousa (od kształtu wyspy), a Kato Koufonissi – Pino (być może z powodu podobieństwa kształtu do małży zw. pinna, która ponoć licznie żyła w okolicznych wodach). Obecna wioska Koufonissia jest prawdopodobnie zbudowana w miejscu dużej rzymskiej osady, która rozciągałaby się aż do zatoki Loutro. Relikty wczesnochrześcijańskie, marmurowe napisy itp. znajdują się w kościołach Agios Georgios i Agios Nikolaos.

21-.jpg

Tak jak pozostałe Cyklady,w późniejszym czasie wyspy Koufonisia były zdominowane przez Bizantyjczyków. Na Pano Koufonisi były w tym czasie 4 kościoły ( w miejscu obecnego Agios Nikolaos, kapliczki Profitis Ilias , a także w Pori i Parianos) a na Kato Koufonisi był kościółek tam, gdzie obecnie stoi kaplica Panagia. Pomiędzy Pani i Kato Koufonisi w średniowieczu znajdowały się kryjówki piratów. Po Bizancjum kontrolę nad wysepkami zajęli Wenecjanie, a następnie Turcy.
Koufonisia zyskały niezależność w 1821 (po wyzwoleniu od Turków), zostały włączone do niepodległej Grecji wraz z resztą Cyklad w 1830 r.
Ciężkie czasy przyniosła okupacja w czasie II wojny światowej - najpierw włoska (sztab wojskowy Włochów znajdował się na Amorgos, ale konfiskowano na Koufonissi żywność dla okupanta), następnie niemiecka. Po wojnie wyspa liczyła ok. 1000 mieszkańców, wielu jednak w poszukiwaniu pracy wyemigrowało do Aten i na inne wyspy. W 1960 całkowicie wyludniła się Keros i Kato Koufonissi. Wyspa ze względu na słabą komunikację morską (zaledwie jeden statek na 8 dni) była praktycznie odcięta od świata… Telefony pojawiły się na Koufonissi w 1964, energia elektryczna w 1984, wtedy też zbudowano port.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.10.2019 16:09

dangol napisał(a):Hmmm… Wysepka się ceni :mrgreen: , nawet na przełomie września i października noclegi :? nie są tanie...

No faktycznie tanio nie jest ... 8O
Dzięki za info :oczko_usmiech:
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 09.10.2019 16:22

dangol napisał(a):
mysza73 napisał(a): z czystym sumieniem wysłałabym Cię na Tinos

Tinos to wyspa s klimatem 8) , mam nadzieję że kiedyś też tam wysiądę :)

Dziękuję bardzo za radę, to ja też wysiądę z Wami :D Apartamencik super, zapisuję do ulubionych i czekam na dalszy ciąg relacji, jestem pełna podziwu co do logistyki, chociaż wolałabym jednak z czterema kółkami, bo co z pieskiem :?: (małe linie lotnicze nie biorą na pokład) :roll: :papa:
sonia.JPG
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.10.2019 16:31

ZytaS napisał(a): wolałabym jednak z czterema kółkami, bo co z pieskiem :?:

Czterema kółkami też można :) , ale raczej nie wtedy, jak się ma do dyspozycji tylko tydzień, gdyż wówczas w zasadzie cały urlop to byłaby jazda do Pireusu, potem prom - no i zaraz w stronę przeciwną :wink: .
Autem byliśmy na Milos (wyspa prześliczna 8) ), ale wtedy mieliśmy dwa tygodnie :)
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 09.10.2019 16:42

No właśnie, nawet na wakacje brakuje czasu :(
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.10.2019 16:43

mysza73 napisał(a):Ja też byłam tylko na kilku, ale z czystym sumieniem wysłałabym Cię na Tinos (tu jest moja relacja, tylko nie wiem czy aktualnie zdjęcia widać :? )
No ja nie widzę... tak dla informacji...

A domek śliczny, widok też mega satysfakcjonujący... :D
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 09.10.2019 16:53

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Ja też byłam tylko na kilku, ale z czystym sumieniem wysłałabym Cię na Tinos (tu jest moja relacja, tylko nie wiem czy aktualnie zdjęcia widać :? )

O... na Tinos,ja też nie widzę niestety zdjęć, a opis bardzo obiecujący: biele, błękity...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.10.2019 17:15

ZytaS napisał(a):
piekara114 napisał(a):

O... na Tinos,ja też nie widzę niestety zdjęć, a opis bardzo obiecujący: biele, błękity...

No ja też nie widzę ... i nie wiem o co chodzi :? ... mam nadzieję, że kiedyś wrócą :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα