Bez czterech kółek – Koufonissi 2019 i szczypta Naxos
Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Poszliśmy co prawda w pobliże skalnej półki, którą moglibyśmy dotrzeć do Gali, ale zdecydowanie nie miałam odwagi przejść tamtędy w taką wichurzastą pogodę.
Mieliśmy w planie powrót w innym terminie, ale… brakło jednego dnia pobytu na wysepce .
Plaża Pori ma długość około pół kilometra, w większości jest pokryta drobnym jasnym piaskiem ( „na tyłach” są gdzieniegdzie niewielkie wydmy). Przy brzegu jest długo płytko, więc plaża idealna dla mnie , ale ...nie skorzystałam.
Na Pori wcale (temperatury wody nie sprawdzałam), już tam nie wróciliśmy. Kąpiel tego dnia, w kolejnych też, oczywiście będzie , tyle że w innych miejscach. Woda z mojego punktu odczuwalności była jeśli nie ciepła, to co najmniej bezstresowa przy zanurzaniu , czyli ... była naprawdę CIEPŁA
piekara114 napisał(a): odpoczynku na Pori bym nie odpuściła....
Na Koufonissi miejsc odpoczynkowych jest mnóstwo , naprawdę trudno o decyzję, które z nich odpuścić. Na wszystkie jednak kilkudniowe wakacje są za krótkie
Relacje KOL’a i Kulek narobiły mi ochoty na Oko Diabła - Mati tou Diavolou (Μάτι του Διαβόλου) . To miejsce trzeba koniecznie zobaczyć!
Dojście do groty jest bezproblemowe, jak się wie, czego się szuka . Nie należy jednak ufać opisom na google maps, bo tam pod nazwą Mati tou Diavolou figuruje zupełnie inne miejsce. Fakt, też atrakcyjne (będzie o nim później), ale jednak nie jest to grota, do której teraz wchodzimy .
Trochę tu pobędziemy , bo miejsce jest świetne i koniecznie trzeba je uwiecznić . No i w grocie nie wieje, więc są odpowiednie warunki na wzmocnienie się winogronem i wypicie piwka .
Właściwe Oko Diabła jest zaraz po zejściu do groty, po prawej stronie.
W dziurze widać błękit morza , a ruch wody w skalnym syfonie to niesamowity spektakl ! Woda raz „wytryska” do groty, by po chwili cofać się z powrotem, prawie jak po uruchomieniu spłuczki w sedesie Fotki nie oddają tego, co się tam dzieje, nagrałam więc także krótkie filmiki.