Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Betonowa autostrada w Czechach (okolice Brna)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
seguar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) seguar » 13.02.2013 11:19

Witam Cromaniacy,
z uwagi iż wybieram się do Chorwacji w tym roku inną trasą niż przed rokiem (tym razem przez Czechy, Austrię i chyba Słowenię), chciałbym się dowiedzieć gdzie dokładnie jest ten betonowy odcinek w okolicach Brna i czy ewentualnie ktoś próbował go ominąć bocznymi drogami?

Z góry dzięki za informacje:)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.02.2013 11:32

hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 13.02.2013 11:44

seguar napisał(a):Witam Cromaniacy,
z uwagi iż wybieram się do Chorwacji w tym roku inną trasą niż przed rokiem (tym razem przez Czechy, Austrię i chyba Słowenię), chciałbym się dowiedzieć gdzie dokładnie jest ten betonowy odcinek w okolicach Brna i czy ewentualnie ktoś próbował go ominąć bocznymi drogami?

Z góry dzięki za informacje:)

Tego odcinka się nie odczuwa :wink: ,znaczy jak się zorientujesz ze coś jest nie tak 8O i pomyślisz "o to chyba te płyty" :!: ,to za 20 min pomyślisz "to już koniec :?: nie było tak źle jak opisywali :!: (co poniektórzy wrażliwi) na forum. :P
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 13.02.2013 12:00

Praga kierunek Brno w okolicy Jihlavy tam to dopiero porażka!za co się tam płaci?
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 14.02.2013 21:10

Płyt jest faktycznie mało. Nie wiem jak jedzie się przez Breclav, ale przez Mikulov kiepsko bo strasznie wolno.
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 15.02.2013 07:20

Jechałem w grudniu tym odcinkiem i jest poprawa ,troszeczke podremontowali te najbardziej nierówne płyty.
Ogólnie jest ok.
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 15.02.2013 09:12

A co tam do omijania ? Ja leciałem w nocy więc tylko trochę dodałem gazu i po płytach. Trochę stuka ale tragedii nie ma, chyba że masz koła 19-20" i oponę 35. :lol:
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 15.02.2013 09:23

jak dla mnie tuż przed domem po kilkunastu godzinach jazdy,podróż po tych płytach to wieczność i niekończący się koszmar :roll:
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 15.02.2013 10:51

Jechałem już tą trasą z dwadzieścia kilka razy. Sorrryyy, ale wg mnie to totalny bezsens kombinowanie jazdy jakimiś bocznymi drogami hahahah :lol:
Co Ty myślisz, że auto Ci się przez to zespuje???? Czy jak??? Czy, że żona/dziecko/teściowa się nie wyśpi?
Bo nie potrafię znaleźc uzasadnienia dla jazdy - a raczej wleczenia - bocznymi czyli lokalnymi drogami.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 15.02.2013 11:05

I tu się Mariusz nie zgodzę bo do Chorwacji zawsze jedziemy bokiem autostrady.Austrię też się zdarzało czasem.I nie dla oszczędności.Co obczaimy w Czechach to już nasz.Piękne miasteczka i wioski.no ale to już rzecz gustu.Po to właśnie preferujemy wczasy autem a nie dostawą na miejsce innymi środkami
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 15.02.2013 11:28

To ile wy tam jedziecie ? Ze 3 2 dni bite z noclegiem.
Osobiście tego nie rozumiem - masz od samego domu na miejsce autostrade - niekiedy jej jakośc jest do niczego i jedziesz bocznymi drogami ?
Wychodzę z założenia, ze odwalić tą podróż jak najszybciej i odpoczywać. Na miejscu i tak jak wychodze to mój tyłek nie może patrzec na samochód mimo tego iz z Katowic pod Trogir jedziemy nie dłużej niż 11 godzin a zdarzało sie i poniżej.
Poz
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 15.02.2013 11:33

Jadąc przez Cechy nadłożymy może z godz więcej,ot co!każdy jedzie jak uważa za stosowne i nie krytykuję tego co jedzie szosą jakiegoś kraju czy też autostradą.Nam to nie przeszkadza.Zdarzało się,że extra nadrabialiśmy ponad 15o km jadąc autobahną przez Niemcy dla komfortu podróżowania.Inna sprawa to to,że póki co to za każdym razem obieramy inną drogę na niektórych odcinkach.A jedziemy plus minus 15 godz.na R.Makarską.z małymi postojami nad ranem
Ostatnio edytowano 15.02.2013 11:36 przez mariuszula, łącznie edytowano 1 raz
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 15.02.2013 11:36

OK. Wolny wybór - ale wolę sobie ciśnąć licznikowe 140 km/h dwupasmową drogą (wiem, że trochę ponad limit) niż przeciskać się lokalnymi. Stawiam na wygodę i czas przejazdu. Ale mam świadomośc, że każdy ma swoje kryteria. Ja pisałem tylko w kontekście - omijanie drogi bo będzie trochę wzmożony hałas. No i to mi się wydawało bez sensu. Ale omijanie drogi, bo lubimy boczne drogi, lubimy sobie gdzies się zatrzymać, oszczędzamy na opłatach itd plus na marginesie ominiemy ten kawałek głośnej drogi - OK. Mogę się zgodzić.
Ale nic o tych innych istotnych powodach nie było - stąd mój post.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 15.02.2013 11:39

Zgadzam się o ile ktoś nie stwierdza tylko jednego argumentu,czyli oszczędność kasy na opłaty i wali całą drogę tylko darmówką,hehe.No ale każdy wczasuje jak uważa za stosowne...
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 15.02.2013 15:57

Ja jechałem tym odcinkiem dobre kilka razy i do głowy nie przyszedł mi pomysł, żeby kombinować go omijać. Co więcej.. W trakcie jazdy nocą wywoływało ona trochę większe skupienie i bardziej rozbudzało to stukanie niż na reszcie trasy więc nie chciało się aż tak spać. Inna sprawa, że raz gdzieś coś pomyliłem i o 4 nad ranem znalazłem się w samym Brnie. ;) No ale nie ma tego złego.... ;)

A wybór to oczywiście indywidualna sprawa. Warto jedynie zaznaczyć, że na pewno nie jest to nie wiadomo jak bardzo nieprzejezdna droga - ja cały odcinek też na ogół jadę 130-140 i jest ok.

Szerokiej drogi! :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone