Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Best of Roma

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Użytkownik usunięty
Best of Roma

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2010 16:32

pod koniec kwietnia z żoną, córcią i teściem polecieliśmy do Rzymu na kilka dni. Efektem tego wyjazdu było 2 tyś zdjęć:) i kilka filmików. Wybrałem kilkadziesiąt zdjęć, które mi się podobają, zapraszam do obejrzenia kawałka wiecznego miasta.
http://picasaweb.google.pl/116852372941 ... 7177018258
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.08.2010 12:35

Bardzo przyjemne widoki - czy Znajdziesz coś jeszcze z tych 2 tys. zdjęć?
Proszę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2010 21:38

proszę się z moich zdjęć nie naśmiewać;)!

2 część
http://picasaweb.google.pl/116852372941 ... 0155595474
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.08.2010 10:51

arturac napisał(a):proszę się z moich zdjęć nie naśmiewać;)!

To pomówienie...

:wink:

arturac napisał(a):2 część

Dziękuję
dudek_t
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek_t » 08.09.2010 12:08

Arturac, powiedz mi jak jest z ilością turystów w okresie w którym byłeś?

Byłem w Rzymie w tym roku w lipcu i niestety nie miało to w sobie nic z zachwytu tym cudownym miastem. Ludzi po prostu jak mrówek w mrowisku i nie wiadomo jak chodzić po chodnikach. Gorąc niesamowity i zero warunków do rozkoszowania się pięknem. Czy w kwietniu jest inaczej?
[/b]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 08.09.2010 12:54

Wieczne miasto wiecznie piękne :) Uwielbiam Rzym.
dawdardin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawdardin » 13.09.2010 17:20

Dzieki Arturac za cudne zdjecia! wybieram sie z rodzinka do Rzymu w Listopadzie i dzieki twoim zdjeciom jestem pewna ze bedzie to wyjatkowo i pieknie spedzony czas-pozdrawiam :D
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 13.09.2010 21:11

Wcale ci się nie dziwię, że zrobiłeś tyle zdjęć.
W tym mieście jest tyle wspaniałości, ale też zwyłego życia ulicy (co fajnie pokazałeś ), że poprostu można dostać zawrotu głowy, bo tu każdy kamień ma swoją historię....
Serdecznie pozdrawiam Aga.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 13.09.2010 21:43

Jeju ile znajomych miejsc :)
Byłam w Rzymie, Watykanie i Wenecji na majówce..
Wspomnienia :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.09.2010 08:58

dudek_t napisał(a):Arturac, powiedz mi jak jest z ilością turystów w okresie w którym byłeś?

Byłem w Rzymie w tym roku w lipcu i niestety nie miało to w sobie nic z zachwytu tym cudownym miastem. Ludzi po prostu jak mrówek w mrowisku i nie wiadomo jak chodzić po chodnikach. Gorąc niesamowity i zero warunków do rozkoszowania się pięknem. Czy w kwietniu jest inaczej?
[/b]

odpowiadam dopiero teraz bo byłem w Cro :)....ja na termin wyjazdu do Rzymu wybrałem koniec kwietnia z kilku powodów. Z info od z znajomych, którzy byli rok wcześniej w tym terminie usłyszałem, że jest już komfortowo ciepło a nie ma jeszcze upałów co było dla mnie ważne ze względu na moją teraz już 2,5 roczną córę, sam też nie przepadam za upałem. Pogoda rzeczywiście była idealna do zwiedzania, czasem coś pokropiło ale bez wielkiego deszczu. Zwiedzam zawsze przy jak najmniejszym użyciu środków komunikacji publicznej(przez cały wyjazd użyliśmy tylko raz metra i to bardziej dla porównania z metrem londyńskim i warszawskim) i od pewnego czasu z dzieckiem więc pogoda jest ważna. Drugi powód wyboru terminu to to, że moja córcia jeszcze wtedy nie miała 2 lat, co skutkowało jakąś minimalną opłatą za dziecko na kolanach w samolocie. Co do ilości turystów to nie wiem jakie tłumy są w lipcu czy w sierpniu ale pod koniec kwietnia moim zdaniem było znośnie. Z miejscem noclegowym trzeba oczywiście budzić się wcześniej, bo czym później to drożej. My mieszkaliśmy ze względu na córcię 200 metrów od Koloseum. Rada dla tych którzy jeszcze nie byli w Rzymie-zostawcie go na deser bo potem mało które miasto zachwyca.
Pozdrawiam
Niedługo nowy wątek,,,,,,,,,Best of Cro 2010 :)
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 28.09.2010 11:43

niedawno wróciłem i pewnie wrzucę też kilka fotek:)

Powrót do Włochy - Italia