Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidzkie i tatrzańskie wędrówki (Babia Góra i Rysy)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 26.11.2024 18:24

romuald22 napisał(a):
Bratwojciech napisał(a):... a i ten bez butów szedł po kamieniach jak w butach.

Może Cejrowski? :coool: On tak łazi bez butów w swych programach. :)

A może Czech? Ja kiedyś w Czeskim Raju mijałam grupkę dzieciaków wędrujących bez butów ;) .

dangol napisał(a):
Ponoć chodzenie na bosaka po górskich szlakach jest w Czechach dość częstym zjawiskiem, nie tylko wśród dzieci.

9-IMG_6991.JPG

10-IMG_6992.JPG

maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.11.2024 19:36

Dawigs napisał(a):
maslinka napisał(a):Odżyły miłe wspomnienia :) 3 września 2016 roku zdobyliśmy Rysy :D Właśnie od słowackiej strony. Start w miejscowości Štrbské Pleso, tak jak Wy, tylko my mieszkaliśmy w Nowej Leśnej.

Udało się potem wrócić na Rysy z Polskiej strony?

Nie, tylko ten jeden raz byliśmy na Rysach. Z polskim szlakiem jest ten problem, że trzeba zasuwać po płaskim ;) do Morskiego Oka, co jest trochę denerwujące i nudne, jednak zajmuje całkiem sporo czasu. A wstawać w środku nocy to ja nie lubię :oczko:
Alternatywą jest nocleg w schronisku. Może kiedyś...

Świetna wyprawa i ciekawy oraz szczegółowy opis :D

Ponieważ zniknęły zdjęcia z wątku Słowacja, w którym opisałam nasze wejście we wrześniu 2016 roku, pozwolę sobie wrzucić u Ciebie kilka fotek :)

Pogoda nam wtedy bardzo dopisała, chociaż gdy byliśmy na szczycie, na chwilę nadciągnęły chmury :?

2016-09-03-11h05m08.jpg
Zdjęcie zrobione powyżej odcinka z łańcuchami, kawałek przed Chatą.

Szło nam się przyjemnie. Kondycję miałam wtedy bardzo dobrą i 8 lat mniej :lol: Teraz pewnie cała wycieczka zajęłaby nam więcej niż 9 godzin.

Dawigs napisał(a):Od strony technicznej jak dla mnie najtrudniejsza była końcówka podejścia tuż przed szczytem.

Masz rację. Momentami było naprawdę trudno:

2016-09-03-12h04m22.jpg

Ten fragment pokonywałam "na czterech" ;), bez kijów:

2016-09-03-12h42m29.jpg

Kolejka do toalety też była długa. Nie sfociłam początku, więc nie wiem dokładnie, jak bardzo:

2016-09-03-13h44m13.jpg

Nie przymierzyliście się do stóp Lenina odbitych na kamieniu przed Chatą? ;):

2016-09-03-13h47m41.jpg

I na koniec - ułatwienia, które były dopiero w fazie montażu:

2016-09-03-14h20m57.jpg

2016-09-03-14h24m12.jpg

To był ostatni weekend z wejściem "po staremu".

Dobrze, że z nogą Syna w porządku i że wyprawa tak Wam się udała 8)

Pozdrawiam serdecznie :)
Poprzednia strona

Powrót do Polska

Beskidzkie i tatrzańskie wędrówki (Babia Góra i Rysy) - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone