Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidzkie i tatrzańskie wędrówki (Babia Góra i Rysy)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
tempik14
Globtroter
Re: Beskidzkie i tatrzańskie wędrówki

Nieprzeczytany postnapisał(a) tempik14 » 15.10.2022 22:00

Obok szlaku którym szliście jest jaskinia Wietrzna Dziura. Można do niej zajrzeć, o ile nie ma się klaustrofobii. Do wnętrza trzeba się wczołgać, a w środku też jest nieprzesadnie rozległa :D
Mapka na portalu: https://mapa-turystyczna.pl/#49.77056/19.13975/18
i jako obrazek:
dziura.jpg

A tu opis ze zdjęciami: http://www.beskidmaly.pl/pun/topic287.html

Polecam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.10.2022 22:23

Niestety, na Czuplu widoków brak :( Mimo tego byliśmy tam już drugi raz, pod koniec sierpnia:

IMG_20220828_145308728_HDR (Custom).jpg

Drugi szczyt jest ważniejszy ;)

Podchodziliśmy z Międzybrodzia i wracaliśmy tak samo. Plusem są bardzo dobre gofry w miejscowości. Można też zjeść langosze 8)
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 16.10.2022 19:48

tempik14 napisał(a):Obok szlaku którym szliście jest jaskinia Wietrzna Dziura. Można do niej zajrzeć, o ile nie ma się klaustrofobii. Do wnętrza trzeba się wczołgać, a w środku też jest nieprzesadnie rozległa :D
Polecam.

Mieliśmy tam zajrzeć w drodze powrotnej i … zapomnieliśmy :( . Przy szlaku syn wypatrzył też szczelinę gdzieś na wysokości jaskini.

maslinka napisał(a):Niestety, na Czuplu widoków brak :( Mimo tego byliśmy tam już drugi raz, pod koniec sierpnia:
Drugi szczyt jest ważniejszy ;)

Szczęśliwie się o nim dowiedzieliśmy :lol: .
maslinka napisał(a):Podchodziliśmy z Międzybrodzia i wracaliśmy tak samo. Plusem są bardzo dobre gofry w miejscowości. Można też zjeść langosze 8)

Zanotowane. Może się kiedyś przyda :D .
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 16.10.2022 22:06

maslinka napisał(a):Niestety, na Czuplu widoków brak :( Mimo tego byliśmy tam już drugi raz, pod koniec sierpnia:

Agnieszko, a gdzie relacje w beskidzkim wątku? Ostatnia chyba z czerwca :(
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.10.2022 22:20

greenrs napisał(a):

Agnieszko, a gdzie relacje w beskidzkim wątku? Ostatnia chyba z czerwca :(

Dzisiaj byliśmy na Łysej Horze w Beskidzie Śląsko-Morawskim, po raz ósmy w życiu :o Postaram się uzupełnić, chociaż w wolnym czasie ;), raczej piszę tutaj:
osiolkiem-dookola-rabu-i-mljetu-z-macedonskim-finalem-t56905.html

Pozdrawiam :papa:

P.S. Tak naprawdę od czerwca niewiele łazikowaliśmy w Beskidach, prawie wcale. W lipcu była Chorwacja i Macedonia, w sierpniu Rumunia, a we wrześniu zła pogoda. No i chora byłam...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.10.2022 09:08

Trasa Przegibek-Magurka to jedna z najczęściej zaliczanych przez nas tras :lol: Taka na szybki wypad niedzielny po obiedzie i jesienią, i zimą, i wiosną.

Przed schroniskiem (jak łączą się szlaki) to warto zejść w dół kilkanaście metrów tym drugim i jest tam polana z miejscem na ognisko i upieczenie sobie własnych kiełbasek (w barze też można je kupić). I to jesienią jest cel naszego spaceru. :D
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 10.10.2024 19:33

Do zdobycia Korony Gór Polski brakowały nam trzy szczyty. W długi majowy weekend wybraliśmy się w Góry Świętokrzyskie gdzie weszliśmy na Łysicę :)
IMG_9968_1_11zon.jpeg

oraz na Łysą Górę z klasztorem Św. Krzyż.
P5041380_3_11zon.jpg

Po drodze w Góry Świętokrzyskie rzuciliśmy okiem na zamek w Olsztynie (być może za jakiś czas Jurajskim ;) ).
IMG_9864_2_11zon.jpeg

Zapraszam na relację ze zdobycia ostatnich dwóch szczytów z KGP.

19.08.2024 (poniedziałek) Babia Góra
W niedzielę 18 sierpnia meldujemy się wieczorem na naszej kwaterze w Zawoi, którą jest ośrodek PKL przy wyciągu na Mosorny Groń.
IMG_1394_1_11zon.jpeg

Ofertę noclegową można sprawdzić tutaj.
Warunki przyzwoite, ceny jak na ostatnią chwilę przed wyjazdem znośne.
Na parterze znajduje się restauracja. Polecamy śniadania.

Śledziłem prognozy przed wyjazdem a te co rusz się zmieniały ale generalnie nie były najlepsze :| . Wyjeżdżając myślałem, że na Babią wejdziemy we wtorek po południu a tymczasem po przyjeździe kolejna zmiana i okno pogodowe mamy przewidywane na poniedziałek do 11-tej.
Ponieważ z uwagi na prognozy nie będziemy mogli się ociągać w marszu idę tylko z Mateuszem. Gosia wjedzie w tym czasie na Mosrony Groń (zniżka 30% dla mających noclegi) gdzie pospaceruje i poczyta książkę.
Pobudka o 5:30, sprawdzam prognozy i ta najmniej korzystna nadal pokazuje możliwość deszczu od 11. Budzę Mateusza, szybkie śniadanie, toaleta i jedziemy na przełęcz Krowiarki (1012 m).
Na miejscu jesteśmy jakiś kwadrans przed siódmą. Parkingowy mówi nam, że gotowy jest już fragment czerwonego szlaku z przełęczy do Sokolicy i dziś ma być otwarty :spoko: . Miał być zamknięty do 15 września więc znacznie szybciej uwinęli się z pracami.

Mateusz jeszcze przy samochodzie
IMG_1244_2_11zon.jpeg

Plan minimum na dziś to wejście i zejście na Babią Górę a maksimum to dojście czerwonym szlakiem do schroniska w Markowych Szczawinach i powrót na przełęcz niebieskimi znakami. Zobaczymy na co pozwoli pogoda.
IMG_1246_3_11zon.jpeg

Dochodzi siódma gdy ruszamy. Kilkoro wędrowców czeka na kasjerkę by kupić bilety wstępu do parku. My mamy kupione on-line więc kierujemy się na szlak a tu niespodzianka akurat pracownik parku usuwa informację i tasiemki zagradzające wejście. Według jego słów szlak jeszcze nie odebrany po remoncie ale władze parku zdecydowały by go już otworzyć. Czekamy chwilkę i możemy iść. Jesteśmy pierwszymi osobami, które legalnie wchodzą na wyremontowany odcinek do Sokolicy :verryhappy: .
IMG_1253_4_11zon.jpeg

P8190542_10_11zon.jpg

Przez dłuższy czas idziemy sami. Jedna z pierwszych schodzących osób mówi nam żebyśmy uważali bo widziała niedźwiedzia w pobliżu szlaku :bojesie: . Po tej informacji postanawiamy z Mateuszem głośno rozmawiać a ja dodatkowo stukam kijkami mocniej niż zazwyczaj tak by misiek nas z daleka usłyszał i nie wyszedł przypadkiem prosto na nas. Na szczęści obyło się na strachu. Niedźwiedzia nie wypatrzyliśmy :D .
Do Sokolicy idzie się cały czas lasem i widoków nie ma. Wyjątek stanowią dwa miejsca gdzie coś tam widać.
P8190543_11_11zon.jpg

Akurat dobry widok na Mosorny Groń. Poranne mgły powoli ustępują.
IMG_1263_5_11zon.jpeg

Docieramy na punkt widokowy na Sokolicy (1367 m). W tym samym czasie dociera para, która wyruszyła z parkingu o 6:30. Nie wiedzieli, że szlak już jest gotowy i wdrapywali się zielonym. Trochę ich wymęczyło to podejście .
IMG_1266_6_11zon.jpeg

P8190547_12_11zon.jpg

IMG_1269_7_11zon.jpeg

P8190548_13_11zon.jpg

Mateusz lornetkuje okolicę.
P8190549_14_11zon.jpg

Jeszcze wspólne zdjęcie i ruszamy dalej.
P8190553_15_11zon.jpg

Za Sokolicą drzewa karłowacieją, zaczyna pojawiać się kosodrzewina.
IMG_1274_8_11zon.jpeg

Sprawnie dochodzimy do Kępy (1521 m).
Widoki już całkiem fajne.
IMG_1288_9_11zon.jpeg

Widać nawet Tatry. Niestety za mgiełką a na dodatek pod słońce i zdjęcia kiepsko wychodzą.
P8190559_16_11zon.jpg

Kierunek wschodni też trochę zamglony.
P8190558_17_11zon.jpg

Sokolica, na której niedawno byliśmy.
P8190561_1_11zon.jpg

Zbliżenie na Sokolicę.
P8190555_2_11zon.jpg

CDN
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.10.2024 08:08

Ale zmiana na szlaku na Sokolicę :bojesie:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 11.10.2024 19:54

piekara114 napisał(a):Ale zmiana na szlaku na Sokolicę :bojesie:

Nie byłem tam wcześniej więc nie mam punktu odniesienia :D . Szło się elegancko, szlak równy, schodki łagodne :D .
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 13.10.2024 20:59

Z przyjemnością popatrzę i poczytam :) .
Na Babiej ostatni raz byłem w 2021 r. Z córką wchodziliśmy Percią Akademików.
Na Rysach nigdy nie byłem.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.10.2024 08:08

Na Rysach byłam tylko raz jeden, jakieś 40 lat temu ;), więc niewiele z tego pamiętam. Na Babią Górę nie dotarłam, aczkolwiek taki plan był - nocowaliśmy na Markowych Szczawinach, ale w czasie tego pierwszomajówkowego wypadu było tyle śniegu, że zdobywanie szczytu odpuściliśmy (być może niesłusznie, ale cóż...).

Gratuluję zdobycia Korony 8) !
lawenda80
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lawenda80 » 14.10.2024 10:21

Na Babiej chłop mi się oświadczył 15 lat temu :hearts: :)
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 14.10.2024 20:40

lawenda80 napisał(a):Na Babiej chłop mi się oświadczył 15 lat temu :hearts: :)

Fajne miejsce na oświadczyny :spoko: .

Nefer napisał(a):Z przyjemnością popatrzę i poczytam :) .
Na Babiej ostatni raz byłem w 2021 r. Z córką wchodziliśmy Percią Akademików.

Perć Akademików kusiła ale że przed nami były Rysy to odpuściliśmy ten szlak. Ale pewne tam wrócę ;) .
Nefer napisał(a):Na Rysach nigdy nie byłem.

Ja byłem wcześnej raz w latach 90-tych :D .

dangol napisał(a):Na Rysach byłam tylko raz jeden, jakieś 40 lat temu ;), więc niewiele z tego pamiętam. Na Babią Górę nie dotarłam, aczkolwiek taki plan był - nocowaliśmy na Markowych Szczawinach, ale w czasie tego pierwszomajówkowego wypadu było tyle śniegu, że zdobywanie szczytu odpuściliśmy (być może niesłusznie, ale cóż...).

Szkoda, że się nie udało. Ale czasem lepiej odpuścić.
dangol napisał(a):Gratuluję zdobycia Korony 8) !

Dziękuję :D .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 14.10.2024 22:08

Krótki odpoczynek
IMG_1299.jpg

i ruszamy dalej wśród kosodrzewiny
P8190564.JPG

IMG_1300.jpg

Gdzieś po drodze mijamy placyk z kamiennymi wieżami.
IMG_1307.jpg

Tatry odrobinę lepiej widoczne.
IMG_1308.jpg

Nie wiedząc o tym dochodzimy do Gówniaka (Wołowe Skałki) 1617 m. Nie wiedzieliśmy bowiem nie było tabliczki ale zdjęcie w tym miejscu jest 8) .
IMG_1309.jpg

Jeszcze chwila i stajemy nieco zaskoczeni na Babiej Górze 1723 m. Wypatrywaliśmy tabliczki z Gówniakiem a tu niespodzianka jest Diablak :lol: .
Tym samym zdobywam Koronę Gór Polskich :coool: . Na Rysach byłem w 1996 roku ale oficjalnie do książeczki klubu zdobywców muszę się tam pofatygować jeszcze raz :) .
IMG_1320.jpg

Po naszej stronie na tabliczce 1725 m a po Słowackiej dwa metry mniej :) .
P8190592.JPG

Od spotkanej na szczycie pary, która często bywa na tym kapryśnym szczycie dowiadujemy się, że dziś jak na Babią Górę widoki są bardzo dobre. To mamy szczęście 8) . Kapryśnica była dla nas łaskawa :zeby: .
Widoki choć nie doskonałe to jednak dalekie :D .
Mała fotogaleria ze szczytu.
IMG_1316.jpg

IMG_1325.jpg

IMG_1328.jpg

IMG_1342.jpg

IMG_1341.jpg

IMG_1317.jpg

IMG_1331.jpg

P8190591.JPG

Kamienny ołtarz oraz obelisk upamiętniający Jana Pawła II i Józefa Habsburga.
P8190578.JPG

Machamy sobie z Gosia, która jest w tym czasie na wieży na Mosornym Groniu ;) .
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 18.10.2024 07:44

Dawigs napisał(a):Po naszej stronie na tabliczce 1725 m, a po słowackiej dwa metry mniej :) .

Grunt, że po polskiej jest wyżej :mg: .
A poważnie, swoją drogą ciekawe, skąd bierze się ta różnica w pomiarach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidzkie i tatrzańskie wędrówki (Babia Góra i Rysy) - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies