Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidzkie i tatrzańskie wędrówki (Babia Góra i Rysy)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
tempik14
Globtroter
Re: Beskidzkie i tatrzańskie wędrówki

Nieprzeczytany postnapisał(a) tempik14 » 15.10.2022 22:00

Obok szlaku którym szliście jest jaskinia Wietrzna Dziura. Można do niej zajrzeć, o ile nie ma się klaustrofobii. Do wnętrza trzeba się wczołgać, a w środku też jest nieprzesadnie rozległa :D
Mapka na portalu: https://mapa-turystyczna.pl/#49.77056/19.13975/18
i jako obrazek:
dziura.jpg

A tu opis ze zdjęciami: http://www.beskidmaly.pl/pun/topic287.html

Polecam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.10.2022 22:23

Niestety, na Czuplu widoków brak :( Mimo tego byliśmy tam już drugi raz, pod koniec sierpnia:

IMG_20220828_145308728_HDR (Custom).jpg

Drugi szczyt jest ważniejszy ;)

Podchodziliśmy z Międzybrodzia i wracaliśmy tak samo. Plusem są bardzo dobre gofry w miejscowości. Można też zjeść langosze 8)
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 16.10.2022 19:48

tempik14 napisał(a):Obok szlaku którym szliście jest jaskinia Wietrzna Dziura. Można do niej zajrzeć, o ile nie ma się klaustrofobii. Do wnętrza trzeba się wczołgać, a w środku też jest nieprzesadnie rozległa :D
Polecam.

Mieliśmy tam zajrzeć w drodze powrotnej i … zapomnieliśmy :( . Przy szlaku syn wypatrzył też szczelinę gdzieś na wysokości jaskini.

maslinka napisał(a):Niestety, na Czuplu widoków brak :( Mimo tego byliśmy tam już drugi raz, pod koniec sierpnia:
Drugi szczyt jest ważniejszy ;)

Szczęśliwie się o nim dowiedzieliśmy :lol: .
maslinka napisał(a):Podchodziliśmy z Międzybrodzia i wracaliśmy tak samo. Plusem są bardzo dobre gofry w miejscowości. Można też zjeść langosze 8)

Zanotowane. Może się kiedyś przyda :D .
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 16.10.2022 22:06

maslinka napisał(a):Niestety, na Czuplu widoków brak :( Mimo tego byliśmy tam już drugi raz, pod koniec sierpnia:

Agnieszko, a gdzie relacje w beskidzkim wątku? Ostatnia chyba z czerwca :(
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.10.2022 22:20

greenrs napisał(a):

Agnieszko, a gdzie relacje w beskidzkim wątku? Ostatnia chyba z czerwca :(

Dzisiaj byliśmy na Łysej Horze w Beskidzie Śląsko-Morawskim, po raz ósmy w życiu :o Postaram się uzupełnić, chociaż w wolnym czasie ;), raczej piszę tutaj:
osiolkiem-dookola-rabu-i-mljetu-z-macedonskim-finalem-t56905.html

Pozdrawiam :papa:

P.S. Tak naprawdę od czerwca niewiele łazikowaliśmy w Beskidach, prawie wcale. W lipcu była Chorwacja i Macedonia, w sierpniu Rumunia, a we wrześniu zła pogoda. No i chora byłam...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.10.2022 09:08

Trasa Przegibek-Magurka to jedna z najczęściej zaliczanych przez nas tras :lol: Taka na szybki wypad niedzielny po obiedzie i jesienią, i zimą, i wiosną.

Przed schroniskiem (jak łączą się szlaki) to warto zejść w dół kilkanaście metrów tym drugim i jest tam polana z miejscem na ognisko i upieczenie sobie własnych kiełbasek (w barze też można je kupić). I to jesienią jest cel naszego spaceru. :D
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 10.10.2024 19:33

Do zdobycia Korony Gór Polski brakowały nam trzy szczyty. W długi majowy weekend wybraliśmy się w Góry Świętokrzyskie gdzie weszliśmy na Łysicę :)
IMG_9968_1_11zon.jpeg

oraz na Łysą Górę z klasztorem Św. Krzyż.
P5041380_3_11zon.jpg

Po drodze w Góry Świętokrzyskie rzuciliśmy okiem na zamek w Olsztynie (być może za jakiś czas Jurajskim ;) ).
IMG_9864_2_11zon.jpeg

Zapraszam na relację ze zdobycia ostatnich dwóch szczytów z KGP.

19.08.2024 (poniedziałek) Babia Góra
W niedzielę 18 sierpnia meldujemy się wieczorem na naszej kwaterze w Zawoi, którą jest ośrodek PKL przy wyciągu na Mosorny Groń.
IMG_1394_1_11zon.jpeg

Ofertę noclegową można sprawdzić tutaj.
Warunki przyzwoite, ceny jak na ostatnią chwilę przed wyjazdem znośne.
Na parterze znajduje się restauracja. Polecamy śniadania.

Śledziłem prognozy przed wyjazdem a te co rusz się zmieniały ale generalnie nie były najlepsze :| . Wyjeżdżając myślałem, że na Babią wejdziemy we wtorek po południu a tymczasem po przyjeździe kolejna zmiana i okno pogodowe mamy przewidywane na poniedziałek do 11-tej.
Ponieważ z uwagi na prognozy nie będziemy mogli się ociągać w marszu idę tylko z Mateuszem. Gosia wjedzie w tym czasie na Mosrony Groń (zniżka 30% dla mających noclegi) gdzie pospaceruje i poczyta książkę.
Pobudka o 5:30, sprawdzam prognozy i ta najmniej korzystna nadal pokazuje możliwość deszczu od 11. Budzę Mateusza, szybkie śniadanie, toaleta i jedziemy na przełęcz Krowiarki (1012 m).
Na miejscu jesteśmy jakiś kwadrans przed siódmą. Parkingowy mówi nam, że gotowy jest już fragment czerwonego szlaku z przełęczy do Sokolicy i dziś ma być otwarty :spoko: . Miał być zamknięty do 15 września więc znacznie szybciej uwinęli się z pracami.

Mateusz jeszcze przy samochodzie
IMG_1244_2_11zon.jpeg

Plan minimum na dziś to wejście i zejście na Babią Górę a maksimum to dojście czerwonym szlakiem do schroniska w Markowych Szczawinach i powrót na przełęcz niebieskimi znakami. Zobaczymy na co pozwoli pogoda.
IMG_1246_3_11zon.jpeg

Dochodzi siódma gdy ruszamy. Kilkoro wędrowców czeka na kasjerkę by kupić bilety wstępu do parku. My mamy kupione on-line więc kierujemy się na szlak a tu niespodzianka akurat pracownik parku usuwa informację i tasiemki zagradzające wejście. Według jego słów szlak jeszcze nie odebrany po remoncie ale władze parku zdecydowały by go już otworzyć. Czekamy chwilkę i możemy iść. Jesteśmy pierwszymi osobami, które legalnie wchodzą na wyremontowany odcinek do Sokolicy :verryhappy: .
IMG_1253_4_11zon.jpeg

P8190542_10_11zon.jpg

Przez dłuższy czas idziemy sami. Jedna z pierwszych schodzących osób mówi nam żebyśmy uważali bo widziała niedźwiedzia w pobliżu szlaku :bojesie: . Po tej informacji postanawiamy z Mateuszem głośno rozmawiać a ja dodatkowo stukam kijkami mocniej niż zazwyczaj tak by misiek nas z daleka usłyszał i nie wyszedł przypadkiem prosto na nas. Na szczęści obyło się na strachu. Niedźwiedzia nie wypatrzyliśmy :D .
Do Sokolicy idzie się cały czas lasem i widoków nie ma. Wyjątek stanowią dwa miejsca gdzie coś tam widać.
P8190543_11_11zon.jpg

Akurat dobry widok na Mosorny Groń. Poranne mgły powoli ustępują.
IMG_1263_5_11zon.jpeg

Docieramy na punkt widokowy na Sokolicy (1367 m). W tym samym czasie dociera para, która wyruszyła z parkingu o 6:30. Nie wiedzieli, że szlak już jest gotowy i wdrapywali się zielonym. Trochę ich wymęczyło to podejście .
IMG_1266_6_11zon.jpeg

P8190547_12_11zon.jpg

IMG_1269_7_11zon.jpeg

P8190548_13_11zon.jpg

Mateusz lornetkuje okolicę.
P8190549_14_11zon.jpg

Jeszcze wspólne zdjęcie i ruszamy dalej.
P8190553_15_11zon.jpg

Za Sokolicą drzewa karłowacieją, zaczyna pojawiać się kosodrzewina.
IMG_1274_8_11zon.jpeg

Sprawnie dochodzimy do Kępy (1521 m).
Widoki już całkiem fajne.
IMG_1288_9_11zon.jpeg

Widać nawet Tatry. Niestety za mgiełką a na dodatek pod słońce i zdjęcia kiepsko wychodzą.
P8190559_16_11zon.jpg

Kierunek wschodni też trochę zamglony.
P8190558_17_11zon.jpg

Sokolica, na której niedawno byliśmy.
P8190561_1_11zon.jpg

Zbliżenie na Sokolicę.
P8190555_2_11zon.jpg

CDN
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.10.2024 08:08

Ale zmiana na szlaku na Sokolicę :bojesie:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 11.10.2024 19:54

piekara114 napisał(a):Ale zmiana na szlaku na Sokolicę :bojesie:

Nie byłem tam wcześniej więc nie mam punktu odniesienia :D . Szło się elegancko, szlak równy, schodki łagodne :D .
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 13.10.2024 20:59

Z przyjemnością popatrzę i poczytam :) .
Na Babiej ostatni raz byłem w 2021 r. Z córką wchodziliśmy Percią Akademików.
Na Rysach nigdy nie byłem.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.10.2024 08:08

Na Rysach byłam tylko raz jeden, jakieś 40 lat temu ;), więc niewiele z tego pamiętam. Na Babią Górę nie dotarłam, aczkolwiek taki plan był - nocowaliśmy na Markowych Szczawinach, ale w czasie tego pierwszomajówkowego wypadu było tyle śniegu, że zdobywanie szczytu odpuściliśmy (być może niesłusznie, ale cóż...).

Gratuluję zdobycia Korony 8) !
lawenda80
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lawenda80 » 14.10.2024 10:21

Na Babiej chłop mi się oświadczył 15 lat temu :hearts: :)
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 14.10.2024 20:40

lawenda80 napisał(a):Na Babiej chłop mi się oświadczył 15 lat temu :hearts: :)

Fajne miejsce na oświadczyny :spoko: .

Nefer napisał(a):Z przyjemnością popatrzę i poczytam :) .
Na Babiej ostatni raz byłem w 2021 r. Z córką wchodziliśmy Percią Akademików.

Perć Akademików kusiła ale że przed nami były Rysy to odpuściliśmy ten szlak. Ale pewne tam wrócę ;) .
Nefer napisał(a):Na Rysach nigdy nie byłem.

Ja byłem wcześnej raz w latach 90-tych :D .

dangol napisał(a):Na Rysach byłam tylko raz jeden, jakieś 40 lat temu ;), więc niewiele z tego pamiętam. Na Babią Górę nie dotarłam, aczkolwiek taki plan był - nocowaliśmy na Markowych Szczawinach, ale w czasie tego pierwszomajówkowego wypadu było tyle śniegu, że zdobywanie szczytu odpuściliśmy (być może niesłusznie, ale cóż...).

Szkoda, że się nie udało. Ale czasem lepiej odpuścić.
dangol napisał(a):Gratuluję zdobycia Korony 8) !

Dziękuję :D .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 14.10.2024 22:08

Krótki odpoczynek
IMG_1299.jpg

i ruszamy dalej wśród kosodrzewiny
P8190564.JPG

IMG_1300.jpg

Gdzieś po drodze mijamy placyk z kamiennymi wieżami.
IMG_1307.jpg

Tatry odrobinę lepiej widoczne.
IMG_1308.jpg

Nie wiedząc o tym dochodzimy do Gówniaka (Wołowe Skałki) 1617 m. Nie wiedzieliśmy bowiem nie było tabliczki ale zdjęcie w tym miejscu jest 8) .
IMG_1309.jpg

Jeszcze chwila i stajemy nieco zaskoczeni na Babiej Górze 1723 m. Wypatrywaliśmy tabliczki z Gówniakiem a tu niespodzianka jest Diablak :lol: .
Tym samym zdobywam Koronę Gór Polskich :coool: . Na Rysach byłem w 1996 roku ale oficjalnie do książeczki klubu zdobywców muszę się tam pofatygować jeszcze raz :) .
IMG_1320.jpg

Po naszej stronie na tabliczce 1725 m a po Słowackiej dwa metry mniej :) .
P8190592.JPG

Od spotkanej na szczycie pary, która często bywa na tym kapryśnym szczycie dowiadujemy się, że dziś jak na Babią Górę widoki są bardzo dobre. To mamy szczęście 8) . Kapryśnica była dla nas łaskawa :zeby: .
Widoki choć nie doskonałe to jednak dalekie :D .
Mała fotogaleria ze szczytu.
IMG_1316.jpg

IMG_1325.jpg

IMG_1328.jpg

IMG_1342.jpg

IMG_1341.jpg

IMG_1317.jpg

IMG_1331.jpg

P8190591.JPG

Kamienny ołtarz oraz obelisk upamiętniający Jana Pawła II i Józefa Habsburga.
P8190578.JPG

Machamy sobie z Gosia, która jest w tym czasie na wieży na Mosornym Groniu ;) .
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 18.10.2024 07:44

Dawigs napisał(a):Po naszej stronie na tabliczce 1725 m, a po słowackiej dwa metry mniej :) .

Grunt, że po polskiej jest wyżej :mg: .
A poważnie, swoją drogą ciekawe, skąd bierze się ta różnica w pomiarach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidzkie i tatrzańskie wędrówki (Babia Góra i Rysy) - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone