Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 30.09.2013 17:30

maslinka napisał(a):
To chyba też indyki albo jakieś dziwne kury 8O :?: :lol::

Obrazek

Obrazek
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 30.09.2013 18:08

maslinka napisał(a):
Cała wędrówka zajęła nam 4,5 godziny. Pokonaliśmy około 20 km. Warto było! Beskid Mały, mimo że niewysoki, to ciekawe miejsce na krótkie górskie wypady :)

Zazdroszczę tak spędzonego weekendu :!: :)

maslinka napisał(a):To chyba też indyki albo jakieś dziwne kury

Oj..., ta dzisiejsza młodzież miejska :lol: :wink:

Kamil :!:
Wielkie gratulacje :!: Kolejne :!:

pozdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.09.2013 18:56

Koledzy się tu podśmiechują zamiast napisać wprost, że te nakrapiańce to perliczki. :lol:

Dla BUT-owego kolegi ... BRAWO !!! :lol:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 30.09.2013 20:39

Agnieszka, Mariusz, Janusz, Kenik - wielkie dzięki, miło mi :D

Mariusz, minęliśmy się jak nie przymierzając kilka razy Ty z Maslinką, albo jeszcze bliżej :lol:

Agnieszka, piękne widoczki, ale na widok tych beskidzkich dróg usłanych bajborami i kamerdolcami mnie jeszcze trzęsie :wink: :mrgreen:
Dziś bym nie skoczył tak wysoko jak Ty... raczej wcale bym nie skoczył... Ten BUT85 to dla mnie był BUL100 :oczko_usmiech:

Przed biegiem nauczyłem Stefa jednego pożytecznego polskiego zwrotu żeby sobie powtarzał w kryzysowych momentach. Jak byłem gdzieś w Bystrej między Chatą na Groniu i ostatnim natarciem na Szyndzielnię, Stef zadzwonił już z mety 55-tki. Zacząłem jęczeć na temat mojego samopoczucia i wtedy w słuchawce usłyszałem twardym belgijskim akcentem: NAPIERAJ, NIE PIER**L!

:lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.09.2013 21:30

Krzychooo napisał(a):Wyciąg nie działa, bo właściciele "Czarnego Gronia" popełnili spory błąd. Wycięli kawałek lasu pod wyciąg, a dopiero potem zatroszczyli się o niezbędne pozwolenia. Więcej o sprawie: http://wadowice24.pl/pieniadze/biznes/2 ... ym-groniem

Znam sprawę, chociaż... z innej strony ;) Teraz to już chyba nie ma co szukać winnych. Szkoda tylko, że taki piękny wyciąg się marnuje...

Krzychooo napisał(a):Rzyki to gwarowa forma nazwy Rzeki (w okolicy sporo niewielkich potoków). Stąd gwarowe do Rzyk (jak do Rzek).

A, to wszystko jasne :)

Krzychooo napisał(a):Jeszcze jedno. Będąc na szczycie Leskowca, warto pójść na polanę z tyłu drewnianej budki. Otwiera się wtedy panorama także na drugą stronę, nie tylko na Babią i Tatry.

Byłam, fociłam :D Tylko niestety moje zdjęcia nie są tak dobre jak Twoje. Tłumaczę to gorszą widocznością ;) :lol:

Obrazek

Hehe, bardzo słabe, więc pierwotnie ich tu nie wrzucałam.

Lednice napisał(a):Zaczynają się przymrozki i grzybów będzie ubywać

Oj tak, a my jeszcze nie zaczęliśmy zbierać... :?

janusz.w. napisał(a):Oj..., ta dzisiejsza młodzież miejska :lol: :wink:

Dziękuję za tę "młodzież" ;)

Greenrs, Janusz - jestem kompletnym zoologicznym lajkonikiem, również (a może zwłaszcza ;)) jeśli chodzi o zwierzęta hodowlane :mrgreen:

Kenik napisał(a):Koledzy się tu podśmiechują zamiast napisać wprost, że te nakrapiańce to perliczki. :lol:

Kenik, dziękuję! :D Perliczka :D

zawodowiec napisał(a):Agnieszka, piękne widoczki, ale na widok tych beskidzkich dróg usłanych bajborami i kamerdolcami mnie jeszcze trzęsie :wink: :mrgreen:

Żebyś się tylko nie zraził do Beskidów ;) Może kiedyś wybierzesz się w te rejony na spokojne łazikowanie? :) Chociaż nie wiem, czy by Ci się nie nudziło... Brak tu skalnych wyryp :mrgreen:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 03.10.2013 00:47

Agnieszka, spokojna Twoja uczesana, nie zrażę się :lol: Znudzić też mi się nie znudzi, odpoczynek też jest potrzebny, a może i moja - Twoja imienniczka - też się da w ten sposób do gór przekonać :D

Dobrze pamiętam że w niedzielę byliście w Niskim? Nadludzie z BUT220 z tego co wiem mieli limit na mecie do niedzieli do 20:00, czy przypadkiem nikt z nich nie napierał jeszcze czerwonym szlakiem jak tam byliście?

Kojarzę jeden przysiółek na zbiegu z Klimczoka do Brennej, gdzie mieszkańcy nam zrobili wspaniały nocny doping. Lecieliśmy tam razem ze spotkaną zawodniczką jak wiatr i nie pamiętam gdzie to dokładnie było, ale z mapy mi wychodzi że to musiała być Błatnia. Czy tam są jacyś stali mieszkańcy, czy tylko schronisko?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.10.2013 12:37

zawodowiec napisał(a):Znudzić też mi się nie znudzi, odpoczynek też jest potrzebny, a może i moja - Twoja imienniczka - też się da w ten sposób do gór przekonać :D

Jak będziesz wybierał ładne dni (z dobrą widocznością) na wędrówki, to na pewno da się przekonać ;) Wiem, że jest wiele osób (zapalonych łazików), które uważają, że "w górach liczy się droga" :mrgreen: Dla mnie jednak liczą się widoki! Jak leje, to ciężko mnie wyciągnąć w góry 8) Może Ag ma podobnie :)

zawodowiec napisał(a):Dobrze pamiętam że w niedzielę byliście w Niskim? Nadludzie z BUT220 z tego co wiem mieli limit na mecie do niedzieli do 20:00, czy przypadkiem nikt z nich nie napierał jeszcze czerwonym szlakiem jak tam byliście?

Kamil, nie byliśmy w Niskim, tylko w Małym ;) Pewnie dlatego nikt nie napierał :mrgreen:

zawodowiec napisał(a):Kojarzę jeden przysiółek na zbiegu z Klimczoka do Brennej, gdzie mieszkańcy nam zrobili wspaniały nocny doping. Lecieliśmy tam razem ze spotkaną zawodniczką jak wiatr i nie pamiętam gdzie to dokładnie było, ale z mapy mi wychodzi że to musiała być Błatnia. Czy tam są jacyś stali mieszkańcy, czy tylko schronisko?

Poniżej szczytu Błatniej jest kilka zabudowań. Na pewno gospodarstwo agroturystyczne Ranczo Błatnia. Mogli to więc być stali mieszkańcy :)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 03.10.2013 13:05

maslinka napisał(a):Kamil, nie byliśmy w Niskim, tylko w Małym ;) Pewnie dlatego nikt nie napierał :mrgreen:

Oczywiście że w Małym. Miałem na myśli Mały a napisałem Niski :roll: :lol:
Spojrzałem na trasę 220 i zobaczyłem że leci czerwonym szlakiem przez cały Mały ze wschodu na zachód aż do jeziora i dalej przez Szyndzielnię do mety. Dlatego mieliście szansę się spotkać z jakimiś zawodnikami, ale widać byli tak rozrzuceni że na żadnego nie trafiliście :)

Tak, to musiało być Ranczo. Pohukiwania było słychać już z daleka, doping dodawał skrzyyyydeł :mrgreen:

Dla Ag idealna wycieczka by była taka żeby się nie nastawiać na żaden cel, tylko iść kawałek, odpocząć i wrócić, a ze mną trudno o takie wycieczki :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.10.2013 13:45

zawodowiec napisał(a):Dlatego mieliście szansę się spotkać z jakimiś zawodnikami, ale widać byli tak rozrzuceni że na żadnego nie trafiliście :)

Albo już dawno byli na mecie, kiedy my ruszyliśmy na szlak ;) Zaczęliśmy podchodzenie koło 12:30 :lol: Chcieliśmy się wyspać, przynajmniej w niedzielę ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2013 16:36

zawodowiec napisał(a):Kojarzę jeden przysiółek ....

A co ze Świniorką?... Tak jak mówiłem, przelecisz ją nawet nie będziesz wiedział kiedy :wink:

Co do pomylonego szlaku czarnego w Brennej.... to do płaskich nie należy, a dwa i pół kilometra to już chyba kulminacja na Horzelicy... można się wk.... zdenerwować. :(

W Niskim także już pojawiają się imprezy terenowe. Zimowe na przykład. Stowarzyszenie Rozwoju Sołectwa Krzywa ma swój projekt bodajże "Trasy przez lasy"... ja bym tam jednak wolał ciszę i spokój jak do tej pory.

Pozdrawiam.
Interseal.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 03.10.2013 17:06

Świniorkę żeśmy z Kubą przelecieli po ciemku nie wiedząc o tym, tak jak mówiłeś :lol: Tzn. pamiętałem że gdzieś tam jest po drodze...

Na czarnym szlaku było ostro pod górę, nie doszliśmy do kulminacji, ale ktoś z GPSem powiedział że było ok. 2.5k. Wk... byłem tylko przez chwilę, a potem zagrała złość sportowa i postanowiłem że skończę tą 85-tkę choćby żabami z nieba prało :D

Na jednym zimowym biegu byłem, ale w Żywieckim, w wolnej chwili wrzucę opis bo mam gotowy.

Na razie mi jeszcze trudno wrócić do rzeczywistości, bo po 19 godzinach w innym świecie przystosowanie się na nowo zajmuje kilka dni :lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.10.2013 17:26

Chwilę :wink: mnie tu nie było , ale po powrocie z radością stwierdzam , że wątek żyje i ma się bardzo dobrze :D

Agnieszko , piękne spacery jesienne i relacja miodzio 8)

Kamilu , wielkie gratulacje !!!!! Wiem czym jest bieganie po górskich trasach , ale o takich dystansach to nawet nigdy myślałem , dlatego mój podziw i szacunek jest ogromny .

Interseal napisał(a):W Niskim także już pojawiają się imprezy terenowe. Zimowe na przykład. Stowarzyszenie Rozwoju Sołectwa Krzywa ma swój projekt bodajże "Trasy przez lasy"... ja bym tam jednak wolał ciszę i spokój jak do tej pory.

Ja również :)

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2013 20:23

Interseal napisał(a):
Stowarzyszenie Rozwoju Sołectwa Krzywa ma swój projekt bodajże "Trasy przez lasy"... ja bym tam jednak wolał ciszę i spokój jak do tej pory.

Pozdrawiam.
Interseal.

Czyżbyś znał Banicę ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2013 20:42

Kenik napisał(a):Czyżbyś znał Banicę ?

Przejazdem. Przechodem planowałem poznać idąc z Bartnego, ale w tym roku już nic nie wyjdzie.

W listopadzie być może na weekend do Radocyny i to będzie chyba na tyle w BN... no chyba, że na narty do Chyrowej (Hyrowej) przy okazji odwiedzin znajomych w Jaśle.

Pozdrawiam.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 03.10.2013 20:53

Jesień w Beskidach uwielbiam. Byłem dzisiaj i stwierdzam, że już przyszła. Liści jeszcze dużo, sporo wciąż zielonych, ale kto chce znaleźć jesień, ten znajdzie. W weekend (zwłaszcza w sobotę) ma być słonecznie, więc na szlaki, Bracia i Siostry :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 60
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone