Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 21.09.2013 23:21

maslinka napisał(a):Też bardzo lubię Brackie (ten posmak żelaza, super!), ale w Gliwicach je trudno dostać. Ostatnio znalazłam w Katowicach.

Ciągnąc piwny wątek... Agnieszka, bywając po obu stronach granicy zahaczyłaś może kiedyś o minibrowar Konicek za Czeskim Cieszynem? Co wracam z Bałkanów to tam wpadam. Teraz w lipcu skończyło się piwkowaniem na miejscu z miejscowymi :mrgreen:
Jest jeszcze minibrowar w Wędryni zaraz za granicą, chyba jakiś nowy, ale tylko przejeżdżaliśmy nie zatrzymując się... sprawa do nadrobienia.

janusz.w. napisał(a):Kamil, i ode mnie gratulacje :!:
To jest wyczyn... 8O :!:
Opis też fajowy :)
Jakbyś jeszcze zdjęcia własnoręcznie zrobione wrzucił... :wink: :lol: to bym zwątpił... :wink: :lol:
pozdr

Dzięki Janusz! A wiesz że byli tacy co focili a nawet filmy kręcili? :D

Lednice napisał(a):Czy ktoś z enetuzjastów Beskidów lubi zbierać grzyby :?:

A i owszem. Gratuluję takiego zbioru :) Jutro może sam coś zbiorę, tylko na nizinach...

Lednice napisał(a):Oto dzisiejszy mini-raport z wyprawy na Równicę, zbieraliśmy grzyby w czwórkę od 7 rano do 10 :roll:

Jakby było od 7 rano do tamtej drogi, to by było wojskowe pojęcie czasoprzestrzeni :lol:

Popatrzyłem, Świniorka a na mojej mapie Świniarka to chyba ta nad Węgierską Górką, trasa BUT85 mija ją o kilka km.
Czy nikt z Was przypadkiem nie włóczy się po Śląskim w tą sobotę? :)

pzdr
k
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.09.2013 23:30

zawodowiec napisał(a):Ciągnąc piwny wątek... Agnieszka, bywając po obu stronach granicy zahaczyłaś może kiedyś o minibrowar Konicek za Czeskim Cieszynem? Co wracam z Bałkanów to tam wpadam. Teraz w lipcu skończyło się piwkowaniem na miejscu z miejscowymi :mrgreen:
Jest jeszcze minibrowar w Wędryni zaraz za granicą, chyba jakiś nowy, ale tylko przejeżdżaliśmy nie zatrzymując się... sprawa do nadrobienia.

Dla nas też jest zdecydowanie do nadrobienia, bo nie wiedziałam nic o istnieniu tych minibrowarów. Dzięki, pewnie się przyda :)

Dzisiaj wieczorem pijemy Raciborskie, bardzo dobre piwo. Polecam! (W Łodzi może być problem z jego zdobyciem, bo to regionalny, mały browar, chociaż kto wie...)

Aaa, Kamil, nie o tę Świniorkę nam chodziło. Na "kultową" Świniorkę (tę z wyciągami narciarskimi) można wejść z Brennej Leśnicy. Tutaj trochę zimowych fotek z naszego nartowania w tym ośrodku. A w beskidzkim wątku też pojawiła się trasa wiodąca przez Świniorkę.

Pozdrav :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2013 23:40

Potwierdzam, Świniorka jest w Brennej-Leśnicy :wink:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 21.09.2013 23:44

Ty tam te grzyby łobieroj a nie potwierdzoj! :lol: :mrgreen: :)

Jezu...ile rąk zbierało te całe kosze???!
Pożyczyłeś dodatkową parę czy co? 8O
Jutro idę w lasy- pewnie coś znajdę. :roll:

A odnośnie tego:
bywając po obu stronach granicy zahaczyłaś może kiedyś o minibrowar Konicek za Czeskim Cieszynem? Co wracam z Bałkanów to tam wpadam. Teraz w lipcu skończyło się piwkowaniem na miejscu z miejscowymi :mrgreen:

to drogi zawodowcze...szokujące są te Twoje doniesienia!
Ja tam kupę razy przejeżdżam i... nigdy nie miałem pojęcia że tam browary są.
To ci dopiero nowina!
Na pewno się rozejrzę po okolicy zamiast tylko przemknąć dalej w góry słowackie.
Dzięki za cynk. :) :) :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2013 00:08

Fatamorgana napisał(a):Ty tam te grzyby łobieroj a nie potwierdzoj! :lol: :mrgreen: :)

8 rąk zbierało :wink:
,w tym 4 ręce nieletnie

Był deszcz nad ranem, a jest powiedzonko: "rosną jak grzyby po deszczu" :wink:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 22.09.2013 00:16

Koniczka Wam szczerze polecam, jeszcze nie piłem piwka stamtąd które by mi nie smakowało, a kilku spróbowałem. Jak się jest samochodem a nie człowiekiem, to można zanabyć w 1.5-litrowych petach na wynos.

Raciborskie w Łodzi jest tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać... ups, hledat ;) 8)

Wyszło szydło z worka że niedokładnie przeczytałem Wasze wcześniejsze opisy :oops: Spojrzałem dokładniej na trasę BUT-a i... hurra!!! lecimy przez Świniorkę! :mrgreen: Na odcinku z Ustronia przez Orłową i Trzy Kopce na Salmopol.
Na Chudzielcu tyz były Trzy Kopce ino inse :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.09.2013 00:17

Lednice napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):Ty tam te grzyby łobieroj a nie potwierdzoj! :lol: :mrgreen: :)

8 rąk zbierało :wink:
,w tym 4 ręce nieletnie

Był deszcz nad ranem, a jest powiedzonko: "rosną jak grzyby po deszczu" :wink:

W Beskidzie nowosądeckim też grzyby rosną.
Jeden kosz prawdziwków i dwa kosze rydzów z lasu w Kamiannej przywiozłem. :lol:
Zbierały to cztery pary rąk.
Nie mam zdjęć , musicie uwierzyć na słowo pisane :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2013 09:09

W tym roku urodzaj na rydze. W piątek wracając z pracy spotkałam znajomą, która niosła z lasu prawie pełne wiaderko rydzów. Tylko na wierzchu miała dorodne 4 prawdziwki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2013 15:18

Widzę, że w przewadze "zajączki"? (zresztą co dom, to inna nazwa grzyba).

Ja lubię zbierać, ale mam swoje miejsca, gdzie wiem mniej więcej czego i kiedy się spodziewać. Na tradycyjne grzybobranie w nieznanym terenie ciężko mnie wyrwać.

Z pewnych "źródeł zbliżonych do" wiem, że w beskidzkich lasach gości dziś nasz forumowa Koleżanka. Liczę na raport z wyprawy i zdjęcia zebranych grzybów. :wink:

Pozdrawiam.
Interseal.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2013 15:29

zawodowiec napisał(a): Spojrzałem dokładniej na trasę BUT-a i... hurra!!! lecimy przez Świniorkę! :mrgreen: Na odcinku z Ustronia przez Orłową i Trzy Kopce na Salmopol.

Kamil, przelecisz tą Świniorkę nawet nie będziesz wiedział kiedy. :wink:

zawodowiec napisał(a):Na Chudzielcu tyz były Trzy Kopce ino inse :D

To nie naszo gwara u nas sie nie "scypie" :wink:

Kiedy dokładnie lecicie? Trasa biegnie z 300 metrów nad moją ojcowizną może wyjdę zobaczyć na szlak jeżeli będę w Brennej.

Pozdrawiam
Interseal
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.09.2013 18:29

Interseal napisał(a):Z pewnych "źródeł zbliżonych do" wiem, że w beskidzkich lasach gości dziś nasz forumowa Koleżanka. Liczę na raport z wyprawy i zdjęcia zebranych grzybów. :wink:

Chyba muchomorów ;) Nawet ładne muchomorki widzieliśmy.

Niestety grzybów nie przywieźliśmy. Maslinek ;) nie chciał hledat, bo później za dużo z tym roboty. Zresztą "przebiegliśmy" szybko zaplanowaną pętelkę, bo baliśmy się, że nas zmoczy. Na szczęście deszcz nie spadł, a jak zeszliśmy do Brennej, to nawet wyszło słońce ;)

Za chwilę wrzucę małą fotorelację.

zawodowiec napisał(a):Wyszło szydło z worka że niedokładnie przeczytałem Wasze wcześniejsze opisy :oops: Spojrzałem dokładniej na trasę BUT-a i... hurra!!! lecimy przez Świniorkę! :mrgreen: Na odcinku z Ustronia przez Orłową i Trzy Kopce na Salmopol.

Na Orłową będzie chyba najbardziej stromy odcinek z tych wyżej wymienionych. Końcówka zwłaszcza tuż przed chatą na Orłowej, która już nie jest tą chatą co kiedyś i piwa się tam nie można napić :evil:
Ostatnio edytowano 22.09.2013 18:56 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.09.2013 18:55

8O :)

Tak czułem, że nie wysiedzicie na rzyci i poniesie Was gdzieś. :lol:
W końcu koniec lata i coraz chłodniej.
Ja niby byłem na grzybach ale ..same muchomory znalazłem jakoś. :| :twisted:

Tyle że dorodne nawet.
Masakrycznie ciemno, ponuro i jakoś tak nudno w tym lesie było.
:( :?
I dlatego te muchomory tak widoczne były- czerwień z daleka "świci". :wink:
Tyle dobrze, że fotogeniczne są. :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.09.2013 18:59

Fatamorgana napisał(a):8O :)

Tak czułem, że nie wysiedzicie na rzyci i poniesie Was gdzieś. :lol:

Mieliśmy jechać na grzyby z moimi rodzicami, ale w ostatnim momencie zdecydowaliśmy, że przejdziemy się trochę po górach. Świniorkę mieliśmy jak na dłoni (widok ze Starego Gronia) :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.09.2013 19:37

No to dawaj te muchomory na stół... :) :roll:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 22.09.2013 19:46

Interseal napisał(a):To nie naszo gwara u nas sie nie "scypie" :wink:

To nie Wasza gwara tylko cytat z tego bacy co pytany o każdą roślinę mówił "gorycko". A jak go zapytali o następną roślinkę to odpowiedział "to tyz gorycko ino inso" :mrgreen:

Interseal napisał(a):Kamil, przelecisz tą Świniorkę nawet nie będziesz wiedział kiedy. :wink:

Ani wiedział ani widział, bo...

Interseal napisał(a):Kiedy dokładnie lecicie? Trasa biegnie z 300 metrów nad moją ojcowizną może wyjdę zobaczyć na szlak jeżeli będę w Brennej.

...jeszcze będzie ciemno.
Byś się musiał nieźle poświęcić, bo planuję tam przelecieć między 4.30 a 5 rano. Start jest z Dębowca w Bielsku o północy z piątku na sobotę. Jak dobrze pójdzie to przed południem się wgramolę na Skrzyczne. Stopę ciągle czuję ale dziś na treningu było już lepiej... musi się udać :D
Tu jest trasa.

maslinka napisał(a):Na Orłową będzie chyba najbardziej stromy odcinek z tych wyżej wymienionych. Końcówka zwłaszcza tuż przed chatą na Orłowej, która już nie jest tą chatą co kiedyś i piwa się tam nie można napić :evil:

No widzę na mapie że tam poziomice gęsto idą :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 56
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone