napisał(a) piotrf » 04.11.2012 21:06
Północny Szarysz w Zaduszki "Nie pytajcie kto był przyjacielem a kto wrogiem
Tysiące bohaterów wiernych przysiędze padło w zaciętej walce
Ofiary spoczęły w rzędach grobów
Anioł śmierci przygarnął ich w niebie wolnych od nienawiści"Inskrypcja obelisku - cmentarz nr 8 w Nowym Żmigrodzie ( Pochowano na nim 58 żołnierzy austro-węgierskich, 7 żołnierzy niemieckich oraz 149 żołnierzy rosyjskich. )
Szarysz (Šariš) , a raczej jego część północna , to od zawsze część Beskidu Niskiego . Przez dwa przesmyki tej części regionu wiódł Szlak
Bursztynowy . Dzisiaj jest to jeden z najbiedniejszych regionów Słowacji , ale w przeszłości , Zarządzany przez różne rody magnackie ( najdłużej przez potężny ród Rakoczych , tych samych , którzy w czasie potopu szwedzkiego skumali się z najeźdźcą i spalili min. zamek Kamieniec w Odrzykoniu , wraz z przyległymi osadami
) z Zamku Szaryskiego , jako ważny strategicznie i gospodarczo , należał do najbogatszych regionów Węgier.
Ciekawostką jest to , że opuszczając Šarišský hrad Rakoczy kazał podłożyć prochy i ogień celem zniszczenia warowni - czyżby tak mu się spodobało niszczenie zamków , palenie miast razem z mieszkańcami . . .
Polak , Węgier , dwa bratanki . . . Ruiny Zamku Szaryskiego warto zobaczyć . Usytuowany na sporym wzniesieniu ( Šarišský vrch - 570 m n.p.m. ) , zajmujący 4,5 hektara jeden z największych zamków warownych na Słowacji , ale nie po to przekroczyłem granicę w Barwinku w dzień zaduszny .
Jest w Szaryszu miejsc kilka , gdzie w dzień zaduszny wewnętrzny głos kazał mi zapalić lampkę na grobach bezimiennych . . .
Po drodze do Barwinka zatrzymuję się w Dukli . Za kościołem znajduje się tam cmentarz ,
. . . na który można wejść przez przez bramę późniejszego , również wojskowego cmentarza z II Wojny Światowej
Spoczywają tu uczestnicy walk o wolność tych terenów