Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.09.2012 00:40

piwo34 napisał(a):To może w nawiązaniu do mojego weekendowego pobytu w Beskidzie Śląskim wrzucę parę fotek z sobotniej wycieczki na Baranią Górę.

Dopisałem Cię do spisu wycieczek na pierwszej stronie.

Fajna wycieczka, ale widok na stoki Baraniej od strony żywieckiej - przerażający... :roll:

Pozdrawiam.
piwo34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piwo34 » 20.09.2012 07:34

Dzięki.
No niestety pogoda nie pozwoliła nam cieszyć się tym czego oczekiwaliśmy najbardziej, tj pięknymi widokami. Ale może następnym razem... :D
Pozdrawiam
Piotrek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.09.2012 19:41

29 września (sobota): Bystra - Przełęcz Kołowrót - Szyndzielnia (1028) - Klimczok (1117) - Schronisko pod Magurą - Bystra

Skusiła nas piękna pogoda i pojechaliśmy w góry, niemal najbliżej jak się dało ;) Chcemy zrobić sobie spacer na Szyndzielnię i Klimczok. Startujemy zielonym szlakiem z Bystrej. Przechodzimy obok budynku nadleśnictwa i hodowanych tam gęsi ;):

Obrazek

Jedna z nich najwyraźniej chciała mnie uszczypnąć; dobrze, że była za płotem ;)

Obrazek

Na początku szlak jest bardzo błotnisty. Podziwiamy pierwsze kolory jesieni (wyżej będzie bardziej kolorowo :))

Obrazek

Szlak prowadzi przez las z przewagą buków.

Obrazek

Idealna miejsce na odpoczynek - siadamy na chwilę i dla dodania sobie energii zjadamy coś czekoladowego. Chyba właśnie coś przeżuwam ;):

Obrazek

Ruszamy dalej:

Obrazek

Po chwili dogania nas grupka młodzieży z księdzem na czele. Puszczamy ich przodem:

Obrazek

Wkrótce docieramy do Przełęczy Kołowrót, na której zmieniamy szlak na żółty, czyli idziemy wąską ścieżką w prawo:

Obrazek

Widoki mamy, na razie, na Bielsko ;):

Obrazek

Jeszcze kawałek w górę i zdobywamy szczyt Szyndzielni ;) Nie jest to wielkie osiągnięcie, ale przecież mogliśmy wyjechać gondolką, więc jest nieźle ;) Powiem szczerze, że rozważałam taką opcję (wyjazd wagonikiem i dłuższą wycieczkę granią, np. na Błatnią), ale ceny biletów mnie zmroziły - 15 zł od osoby w jedną stronę (20 zł w obie).

Weszliśmy sobie więc i mamy satysfakcję :) Oraz 30 zł w kieszeni 8)

W schronisku na Szyndzielni pełno ludzi, co było do przewidzenia.

Obrazek

Mijamy je tylko i żółtym szlakiem zmierzamy na Klimczok.

c.d.n.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.09.2012 21:22

Witam... :)

Więc tak.... w sobotę, około wpół do dziewiątej rano przejeżdżałem ostatni raz koło stawu z gęsiami. :lol:

Wcześniej przeciąłem zarówno szlak zielony, jak i żółty :lol:

Wy idąc zielonym, w pewnym momencie musieliście przeciąć dość szeroką, nową, gruntową leśną drogę, która w tym miejscu tworzy zakręt... jeżeli na ziemi były ślady kół - musiały to być moje ślady :lol:

Chyba już gdzieś pisałem, że ciągle się gdzieś w Beskidach mijamy...?

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.09.2012 21:49

Interseal napisał(a):Więc tak.... w sobotę, około wpół do dziewiątej rano przejeżdżałem ostatni raz koło stawu z gęsiami. :lol:

Wcześniej przeciąłem zarówno szlak zielony, jak i żółty :lol:

Znowu depczemy sobie po piętach :lol:

Interseal napisał(a):Wy idąc zielonym, w pewnym momencie musieliście przeciąć dość szeroką, nową, gruntową leśną drogę, która w tym miejscu tworzy zakręt... jeżeli na ziemi były ślady kół - musiały to być moje ślady :lol:

Była taka droga :) Ślady kół widzieliśmy parę razy w różnych miejscach, więc już nie pamiętam, czy tam też. Ale pewnie były Twoje, chyba że ktoś jeszcze jechał później.

Interseal napisał(a):Chyba już gdzieś pisałem, że ciągle się gdzieś w Beskidach mijamy...?

Ostatnio w rejonie Skrzycznego, a w okolicach Świniorki więcej niż raz ;)

Fajną masz pracę - przyjemne z pożytecznym ;)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 30.09.2012 22:58

Interseal napisał(a):Witam... :)
... jeżeli na ziemi były ślady kół - musiały to być moje ślady :lol:

Mariusz. Dlaczego w górach robisz koła i na dodatek śladowe ? :wink: :wink: :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2012 16:39

maslinka napisał(a):Fajną masz pracę - przyjemne z pożytecznym ;)

Hmmm... można by podyskutować, ale nie na forum...

No właśnie... Fatamorgana się stęsknił :lol: co powiecie na jakieś spotkanie w górach i obgadanie podobnych i innych tematów? Jeździliśmy już na nartach w deszczu, może jeszcze coś dziwniejszego teraz się przytrafi?

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 01.10.2012 16:41 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2012 16:41

romuald22 napisał(a):
Interseal napisał(a):Witam... :)
... jeżeli na ziemi były ślady kół - musiały to być moje ślady :lol:

Mariusz. Dlaczego w górach robisz koła i na dodatek śladowe ? :wink: :wink: :D

8O :lol:

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.10.2012 16:55

Interseal napisał(a):No właśnie... Fatamorgana się stęsknił :lol: co powiecie na jakieś spotkanie w górach i obgadanie podobnych i innych tematów? Jeździliśmy już na nartach w deszczu, może jeszcze coś dziwniejszego teraz się przytrafi?

My jesteśmy jak najbardziej za :D Na razie nie mamy żadnych wiążących planów na najbliższe weekendy.

Fajnie by było jeszcze w październiku, póki są kolorowe (czy jakiekolwiek) liście na drzewach i przynajmniej szansa na cieplejsze dni. Chociaż może być tak jak z tym nartowaniem w deszczu... Być może ktoś z nas ma pecha do pogody ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.10.2012 18:47

29 września (sobota): Bystra - Przełęcz Kołowrót - Szyndzielnia (1028) - Klimczok (1117) - Schronisko pod Magurą - Bystra. Część druga

Za szczytem Szyndzielni na szczęście jest mniej tłoczno. Robimy sobie krótką przerwę na sesję zdjęciową - focimy jesień i nie tylko ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety niebo zasnuło się chmurami. Ale jeszcze będzie dzisiaj piękne słońce :)

Póki co, idziemy dalej żółtym szlakiem w stronę Klimczoka:

Obrazek

Obrazek

Przed nami rozciągają się widoki, tym razem już nie na Bielsko-Białą ;):

Obrazek

Na horyzoncie widać... właśnie: czy to jest czeska Lysa Hora :?::

Obrazek

Im wyżej, tym bardziej kolorowo:

Obrazek

Docieramy na szczyt Klimczoka. Widać nasz kolejny cel - schronisko "Klimczok" pod Magurą:

Obrazek

Ale na razie trochę się pokręcimy po szczycie. Jeszcze wejdę mężowi w kadr ;):

Obrazek

Ciekawe, kiedy uda nam się zrealizować plan wejścia na Babią :roll:

Pod szczytem Klimczoka zrobiono niby to ogródek, niby miejsce do biwakowania. Są kwiatki, ławeczki i krąg do ogniska:

Obrazek

Są też niestety "pamiątki" po turystach :evil::

Obrazek

Obrazek

Tuż obok stoi szałas nazwany Chatką na Gorycznej Skałce i informacja, że kiedyś nazywała się ona Chatką na Klimczoku:

Obrazek

Na stokach Klimczoka jest sporo borowinek. Na krzaczkach wciąż jeszcze są jagody. Nie mogę się powstrzymać :D:

Obrazek

Ze zdziwieniem uświadamiamy sobie, że w tym roku jagód w górach jeszcze nie jedliśmy 8O Pamiętam, że będąc w czerwcu na Pilsku, żałowaliśmy, że jest za wcześnie. Później jakoś nie było okazji.

Po jakimś czasie odrywam się od krzaczków ;) Pora zjeść coś konkretniejszego. Przed nami schronisko pod Magurą:

Obrazek

za nami Klimczok:

Obrazek

c.d.n.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2012 18:58

maslinka napisał(a):

Tak. Lysa Hora, przed nią przypuszczalnie pasmo Javorovego, a z przodu Czantoria.

Pozdrawiam.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 01.10.2012 20:11

Przepiękne kolory jesienne zaczynają się w górach pojawiać :)
Plan zdobycia Babiej? Czy to znaczy, że na Babiej nie byłaś...?

pozdr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.10.2012 20:19

Interseal napisał(a):
maslinka napisał(a):

Tak. Lysa Hora, przed nią przypuszczalnie pasmo Javorovego, a z przodu Czantoria.

Dzięki, tak myślałam, ale wolałam zapytać. Kiedyś już wzięłam ją za Pradziada ;)

janusz.w. napisał(a):Plan zdobycia Babiej? Czy to znaczy, że na Babiej nie byłaś...?

No właśnie nie byłam :( Wstyd, prawda? Ale jeszcze będę :)

Ta - dam! To mój post nr 5 tys. :D :lol:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 01.10.2012 20:28

Nooo, to taaaa - dammmm... :D -gratulacje :!:
Eee, tam wstyd... :wink:

pozdr
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 01.10.2012 23:03

Interseal napisał(a):
maslinka napisał(a):
Dzięki, tak myślałam, ale wolałam zapytać. Kiedyś już wzięłam ją za Pradziada ;)

No właśnie nie byłam :( Wstyd, prawda? Ale jeszcze będę :)

Hmmm... można by podyskutować, ale nie na forum...

No właśnie... Fatamorgana się stęsknił :lol: co powiecie na jakieś spotkanie w górach i obgadanie podobnych i innych tematów? Jeździliśmy już na nartach w deszczu, może jeszcze coś dziwniejszego teraz się przytrafi?

Pozdrawiam.

Widzę, że Maslinki już ruszyli w góry!
:D
Taaak....Świniorka wiecznie żywa!
I mnie już niesie w nasze góry- zwłaszcza teraz, jesienią.
A Babią polecam jednak najbardziej zimą...

Ja też jestem za październikiem, ale tym razem bardzo mi się chce odwiedzić pewną przeuroczą miejscowość w Kotlinie Klodzkiej ...
Miedzygórze!
I co Wy na to?
Tanio nocleg, otoczenie wyśmienite ( najpiękniejszy wodospad w Polsce, mały wąwóz, Śnieznik itd.)... :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies