Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Franz
Legenda
Re: Beskid Śląski, Żywiecki, Mały, Niski, Sądecki i Wyspowy.

Postnapisał(a) Franz » 07.08.2012 23:53

Niezły hardcore na tych rowerach...

A cerkiew w Kwiatoniu należy również i do moich ulubionych.

Interseal napisał(a):Ruszamy więc na Przełęcz Małastowską, by zobaczyć jedyne chyba górskie schronisko w Beskidzie Niskim.

Ja z kolei bardzo miło wspominam Bartne.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 08.08.2012 01:20

Interseal napisał(a):
Lidia K napisał(a):Cerkwie interesujące ale z Kwiatonia żadna nie przebije.

No tak, niestety. Przejrzałem sobie w internecie te, które chcę odwiedzić trzecim razem i okazuje się, że najładniejszą już widziałem.

Polemizowałbym :wink:
Wiem , że to zależy jednak od przyjętych kryteriów . . .

A co do cerkwii w Gładyszowie , jej stylu , to warto odwiedzić Foroszczenkę , Worochtę ( stara cerkiew ) na Ukrainie
Odniosłem wrażenie , że budowali je ci sami ludzie

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2012 07:11

Franz napisał(a):Niezły hardcore na tych rowerach...

Nie wiem co masz na myśli, dla mnie największy hardcore, to moja "zepsuta" noga i konieczność prowadzenia roweru w stylu liska kuternogi.
Takie podróże kształcą. Syn po rozerwaniu opony myślał, że świat się zawalił bo rower do wyrzucenia, tymczasem za dziesięć minut jechaliśmy dalej, choć co prawda w trybie awaryjnym, a jak mawiał mój wykładowca z mechaniki: "Kierunek mieliśmy wciąż dobry, ale zwrot przeciwny" :wink:

Franz napisał(a):A cerkiew w Kwiatoniu należy również i do moich ulubionych.

8)

Franz napisał(a):Ja z kolei bardzo miło wspominam Bartne.

Mam nadzieję odwiedzić bacówkę przy najbliższej okazji.

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2012 07:55

piotrf napisał(a):Polemizowałbym :wink:
Wiem , że to zależy jednak od przyjętych kryteriów . . .

Proporcje, lokalizacja, kolory... ale głównie proporcje - baśniowe. :)

piotrf napisał(a):A co do cerkwii w Gładyszowie , jej stylu , to warto odwiedzić Foroszczenkę , Worochtę ( stara cerkiew ) na Ukrainie
Odniosłem wrażenie , że budowali je ci sami ludzie

Na pewno styl zbliżony.

Pozdrawiam.
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 08.08.2012 10:14

Witaj Mariusz.
Z przyjemnością przypomniałem sobie dawne czasy i moje wędrówki po Niskim.
Wtedy cerkwie mnie aż tak nie interesowały ale potem swego czasu mój przyjaciel fotograf pojechał tam focić same cerkwie a inny znajomy Łemków- no i się znowu zaczęło zainteresowanie tymi ziemiami.
Z Łemkami mam same dobre wspomnienia - zwłaszcza z Koniecznej.

Bardzo fajną wycieczkę mieliście. Wiedza o Oazie się może kiedyś przydać. Sympatyczne miejsce.
A na Klimkówce kręcono scenę w "Ogniem i mieczem" z łodzią żaglową, gdy Helena K. żegna Jana S. a on odpływa na "Ukrainę". Jezioro robiło za rzekę. :wink:

Widzę, że Klimkówka dzisiaj i tak lepiej zagospodarowana niż w 1995r gdy tam byłem. Wtedy było wszystko świeże.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.08.2012 13:57

Witaj Fata.

Pomimo tego, że byliśmy w miejscowości zamieszkanej w znaczącej części przez Łemków , nie miałem na tyle kontaktów by je ocenić. Tych spotkanych na kampingu wspominam dobrze.

Oaza może być fajną bazą wypadową w każdym kierunku. Można zamówić sobie tam wyżywienie - ponoć bardzo dobre. Trochę z sanitariatami lipa, jest czysto, ale mało i daleko od skrajnych domków.

Cerkwie są chyba bardzo wdzięcznymi obiektami do ćwiczenia fotografii...? Poza tym mają w sobie cząstkę niełatwej historii tych terenów.

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 11.08.2012 14:34

Interseal napisał(a):Nie wiem co masz na myśli, dla mnie największy hardcore, to moja "zepsuta" noga i konieczność prowadzenia roweru w stylu liska kuternogi.

To też.

Dla mnie jednak przyjemność jazdy na rowerze kończy się tam, gdzie nachylenie przekracza jakieś 12%, a teren jest miękki bądź trawiasty. Zdecydowanie wolę wtedy na piechotę. O lisku kuternodze ;) nie wspomnę...

Pozdrawiam,
Wojtek
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 12.08.2012 01:22

Forum odkrywa przede mną coraz to nowe niespodzianki - np. Maslinka na Leskowcu... a ja za nią na Brac. Świat jest jednak mały :D
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 17.09.2012 17:49

16 września (niedziela): Trojanovice Raztoka - Pustevny - Radegast - Radhost (1129) - Raztoka

Wczoraj pojechaliśmy na wycieczkę do naszych południowych sąsiadów. Niby daleko nie jest, niby tuż za Cieszynem, a jednak przejazd przez czeskie wioski się dłużył. Postanowiliśmy "zdobyć" Radhosta. Ale że było już dosyć późno, pierwszą część trasy pokonaliśmy wyciągiem krzesełkowym :oops:

Trasa przejścia - ruszamy z Trojanovic Raztoki:

Obrazek

Czekamy na uruchomienie lanovki (chodzi o pełnych godzinach):

Obrazek

I już na wyciągu:

Obrazek

Kolejka wlecze się niemiłosiernie :roll: Chyba nie przyjedziemy tu na narty ;) Chociaż trasa wygląda ciekawie:

Obrazek

"Skrzwienie narciarskie" daje o sobie znać ;) - nawet latem patrzymy na stoki pod kątem szusowania.

Wjeżdżamy na przełęcz Pustevny i podziwiamy widoki:

Obrazek

Po lewej widać nasz cel - Radhost (widoczna jest wieża przekaźnikowa i kościół):

Nie mamy dzisiaj szczęścia do widoczności, ale i tak jest pięknie!

Obrazek

Na przełęczy Pustevny można podziwiać pięknie malowane domy - restauracje i pensjonaty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zimno trochę ;):

Obrazek

Oddalamy się od chałup:

Obrazek

Na całej przełęczy mnóstwo jest barów, restauracji i straganów:

Obrazek

Jeść będziemy jednak później. Teraz ruszamy w stronę pomnika Radegasta i szczytu Radhost.
Towarzyszą nam piękne, trochę już jesienne, widoki:

Obrazek

c.d.n.

P.S. Mariusz, możesz rozszerzyć tytuł wątku o Beskid Śląsko-Morawski? ;) :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2012 17:59

maslinka napisał(a): Mariusz, możesz rozszerzyć tytuł wątku o Beskid Śląsko-Morawski? ;) :D

Nie dam rady. Ilość liter w tytule jest ograniczona.... może jakoś to ujednolicić? Zaproponuj coś, Ty zawsze masz wenę :)

Fajna wycieczka. Ja byłem tam jeszcze za Czechosłowacji.

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 17.09.2012 18:06

Interseal napisał(a):Nie dam rady. Ilość liter w tytule jest ograniczona.... może jakoś to ujednolicić? Zaproponuj coś, Ty zawsze masz wenę :)

Rozumiem. W takim układzie myślę, że może zostać tak jak jest :) W końcu Śląsko-Morawski to prawie Śląski ;) Zawsze też można zmienić na: Beskidy ;) Ale teraz jest ok.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2012 18:13

maslinka napisał(a): Zawsze też można zmienić na: Beskidy ;)

Niesamowite! Telepatia! :lol: :wink: już zmieniam...
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 17.09.2012 18:14

Interseal napisał(a):
maslinka napisał(a): Zawsze też można zmienić na: Beskidy ;)

Niesamowite! Telepatia! :lol: :wink: już zmieniam...

:mrgreen:
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 18.09.2012 01:07

"Po prostu Beskidy"....
:)
Czyli wszystkie Beskidy.

Maslinko, ja dzięki wam wszystkie czeskie lanovki zobaczę.
Nie wiedziałem że tam też mają taką!
Bardzo ładne te malowane domki.
I znowu przydatne informacje i zdjęcia...
Dzięki.
Pozdrówka!
Jak tam plany na jesień w górach?
Fatra, Tatry są w nich?
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 18.09.2012 07:13

Sza-cun za spis treści!

Super uporządkowane, teraz tylko zaglądać i wybierać wycieczki ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies