Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Użytkownik usunięty
Re: Beskid Śląski, Żywiecki, Mały, Niski, Sądecki i Wyspowy.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2012 18:21

Podczas przekraczania pierwszego brodu w kierunku na Leszczyny usłyszałem wystrzał.
No tak, przebita dętka i rozcięta opona.

Obrazek

Zabraliśmy się do naprawy, jednak opona nie nadawała się prawie w ogóle do jazdy, widać dętkę.
Podłożyliśmy podwójną warstwę plastra opatrunkowego między załataną dętkę a oponę i nie pozostało nic innego jak grzecznie asfaltem wrócić do Uścia.

Koniec asfaltu w Nowicy i koniec planowanej wycieczki.
Obrazek

Wracamy do skrzyżowania z drogą do Uścia i zaczynamy mozolną wspinaczkę. Mnie po szarpaniu się z rowerem w młodniku i ogólnie większym wysiłku zaczyna już kompletnie drętwieć prawa stopa. Brak czucia powoduje, że nie mogę z siłą depnąć na pedały... nie pozostaje nic innego jak wypchnąć rower ze śpiącym synem na szczyt pasma.
Przynajmniej jest czas na oglądanie widoków.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kiedyś było tutaj kilkadziesiąt łemkowskich chyży. Zostało dziesięć gospodarstw i na szczęście cerkiew.
Obrazek

Obrazek

Wyprowadzam rower na grzbiet i w końcu mogę jechać samodzielnie, choć wsiadaie na rower powoduje ból niczym kopniak w trzy litery.
Obrazek

Zjazd przez Oderne do Uścia już tą samą co przed południem drogą. Klocki piszczą, ręce od hamowania drętwieją. Prowizorka z oponą wystarcza w sam raz na dojazd do kampingu.

Co zrobić z resztą dnia? Nad wodę! Nad Zalew! :wink:

P.S. Nowica i Przysłup mnie nie zawiodły.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2012 18:41

Zalew Klimkówka - kilka zdjęć.
Woda - 26 stopni ciepła, trochę zamulona, ale niesamowita ulga po upalnym dniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pieniny Gorlickie zamykają akwen od północy.
Obrazek

Korona zapory.
Obrazek

Przeniesiona z terenów zalanych cerkiew. Oryginalnie miała pięć wież. Ostały się dwie. Tłumaczenie kościoła rzymskokatolickiego, który był odpowiedzialny za przeniesienie było proste - brak środków finansowych.
Obrazek

Teren prywatny - wstęp wzbroniony.
Mało jest tutaj fajnie zagospodarowanych miejsc.
Obrazek

I tak kończy się pierwszy dzień. Nie zobaczyłem cerkwi w Leszczynach i Kunkowej i przełomu Przysłupia wpadającego do jeziora. Momentami było nerwowo... ale co tam... z perspektywy czasu wszystko ma swoje dobre strony. :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.08.2012 19:06

Fajna relacja szacunek dla młodego na biku :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2012 19:30

bluesman napisał(a):Fajna relacja szacunek dla młodego na biku :)

Dzięki bluesman! Jak tam dłonie? Wszystko ku dobremu? Piszesz tutaj sam, czy dyktujesz żonie? :wink:

Pozdrawiam.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.08.2012 19:36

z lewej gips ściągnięty sam pisze nawet po zadku sam się mogę podrapać :) zazdroszczę, że dzieciaki w jakiś sposób namówiłeś, moje niestety nie podzieliły pasji rodziców:)
W sumie poruszasz się po moich okolicach :) u nas by forma nie padła wypady w góry, ja na butach małżonka na rowerze :( oj leje się ze mnie :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2012 22:01

Następnego dnia od rana burza ostrzega nas przed dłuższymi wycieczkami.
Nie pozostaje zresztą nic innego jak samochodem pozwiedzać okoliczne wioski. Rowery odpadają. po oponę musiałbym udać się do Gorlic, a w niedzielę i tak nie wiem czy coś bym tam zdziałał.

Ruszamy więc na Przełęcz Małastowską, by zobaczyć jedyne chyba górskie schronisko w Beskidzie Niskim.

Najpierw jednak cmentarz wojenny z czasów I Wojny. Cmentarz nr 60, projektu Dusana Jurkovica.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2012 22:17

Ruszamy więc w przeciwną stronę w kierunku schroniska.
Jak widać po obuwiu, trasa jak dobrze przypuszczaliśmy nie wymagała od nas wielkiego wysiłku. Było jednak potwornie parno, a pojedyncze grzmoty co jakiś czas dawały nam ostrzeżenie.

Obrazek

...aż piętnastu minut potrzeba by dojść do schroniska.
Trochę dziwne schronisko, jakoś nie pasuje mi stylem do tej części Karpat. Ma klimat, ale ogólnie jest "nietutejsze" - może dlatego, że robili je zakopiańczycy?

Obrazek

Tuż powyżej znajduje się GOPR-ówka
Obrazek

Obrazek

Całkiem przyjemne wnętrze.
Obrazek

Obrazek

Wracamy do samochodu, deszczyk trochę przyspiesza nasz krok.
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2012 22:31

Teraz już szybciutko, by nie nudzić.

Nietypowa cerkiew w Gładyszowie. (Budowana przez Hucułów)
Obrazek

Obrazek

Majstersztyk ciesielki.
Obrazek

Ze względu na bliskość drzew nie sposób objąć jej jednym kadrem
Obrazek

Cerkiew w Smerekowcu.
Obrazek

Obrazek

Kwiat i perełka czyli cerkiew greckokatolicka w Kwiatoniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prawosławna kaplica w Kwiatoniu
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2012 22:50

Wracamy na kemping i pakujemy graty. Miło nas zaskoczył, choć mieliśmy domek w najniższym standardzie.

Obrazek

W drodze do domu...Cerkiew greckokatolicka w Uściu (kiedyś Uściu Ruskim, dziś Uściu Gorlickim)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cerkiew w Łosiu (Łosiach)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnia w ten sierpniowy weekend Cerkiew w Bielance
Obrazek

Cerkiew służy trzem wyznaniom.
Obrazek

Obrazek

Miałem jeszcze pytać o miejsce, gdzie Smarzowski kręcił "Dom zły", ale burza była co raz bliżej. Innym razem.

Wąskim przesmykiem doliny rzeki Bielanki, pomiędzy Miejską a Bartnią Górą pognaliśmy w kierunku Szymbarku.
Już po pięciu godzinach byliśmy w Bielsku. :x :lol:
Plany na następny raz? Oczywiście! :)

Pozdrawiam.
Interseal M.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.08.2012 00:49

Zostało Ci jeszcze kilkadziesiąt cerkwii do odwiedzenia , że o wspaniałych łemkowskich chyżach i cmentarzach z pierwszej wojny nie wspomnę :wink:
W latach osiemdziesiątych więcej było tych perełek , łatwiej było znaleźć nagrobki na opuszczonych cmentarzach ( i same cmentarze ) , żyli ludzie . . .
Zapraszam na Watrę Łemkowską , gdzie można posłuchać śpiewu łemkowskich zespołów , wspomnień , spróbować tradycyjnych dań ( wspaniałego chleba , prawdziwego smalcu , pierogów z razowej mąki . . . ) .
Na Watrę zjeżdżają się Łemkowie z całęgo Świata , a wśród nich wielu znajomych ( niestety co roku mniej :( ) , częstym gościem jest ( była ) Elżbieta Dzikowska . . .
Jeżeli tylko mogę , melduję się tam co roku , i odkrywam coś nowego :D

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2012 06:35

Witaj Piotrze.

W tym roku nie mogliśmy w terminie, w którym odbywała się Łemkowska Watra być w Zdyni.
Trochę szkoda, ale bardzo chciałbym pojechać tam za rok.

Zażartowałem sobie z żony, żeby otworzyła spis cerkwi i odjęła od tej wpisanej tam ilości te już odwiedzone, złapała się za głowę :) . Jestem świadom, że nawet połowy nie uda mi się zobaczyć, ale za cel stawiam sobie te w całości drewniane, jak w Kwiatoniu.
Z dzieciakami jest tak, że po krótkim zachwycie nad "błyszczącym" ikonostasem w jednej cerkwi, każdy następny to już nuda i trzeba je zabawiać, na razie nasze wyjazdy to taki kompromis pomiędzy wyjazdem krajoznawczym a wypoczynkowym. Gdyby nie zalew w Klimkówce, nie wspominali by tak miło tej wycieczki. :)

Co do cmentarzy wojennych, to chciałbym kiedyś pójść w taką pieszą wycieczkę i zobaczyć te niekoniecznie najlepiej zachowane i dostępne.

Przyznam całkiem szczerze, że jeszcze w ubiegłym roku, tereny pomiędzy Krynicą a Komańczą były dla mnie białą plamą, a wiedza ograniczała się do czysto geograficznej, wymaganej na szkolnych olimpiadach geograficznych.
Historii tych terenów oczywiście nikt nas wtedy nie uczył, a jest to (dla mnie przynajmniej) fascynujący kawałek historii i geografii.

Pozdrawiam.
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 07.08.2012 09:07

W tym dziwnym schronisku spędziłam kiedyś kilka dni. Wtedy było jeszcze tym dziwniejsze, że gospodarzył w nim młody chłopak, który na przykład wychodził i nie było go przez dwa dni, wtedy byłyśmy z przyjaciółką same 8O . Jednak w kryzysowej sytuacji stanął na wysokości zadania. Wyszedł po nas bardzo późnym wieczorem w czasie burzy i doprowadził bezpiecznie do schroniska.

A cerkwie niezmiennie piękne.

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2012 17:01

Aguha napisał(a):A cerkwie niezmiennie piękne.

...a to dopiero kilka procent wszystkich :)

W ramach jedno zdjęciowego suplementu, zagroda maziarska. Szkoda, że już zamknięta.
Z Łosia poprzez Nowicę prowadzi szlak maziarski, czyli pamiątka po maziarzach, którzy produkowali różnego rodzaju ropopochodne z wydobytej w okolicach ropy i zajmowali się smarowaniem tocznych elementów wozów, osi furmanek i innych rzeczy wymagających zmniejszenia tarcia.

Obrazek

Dla przypomnienia tego rzemiosła odbywają się ponoć pamiątkowe przejazdy wozami maziarskimi z Nowicy do Łosia.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 07.08.2012 18:32

Interseal napisał(a):Z dzieciakami jest tak, że po krótkim zachwycie nad "błyszczącym" ikonostasem w jednej cerkwi, każdy następny to już nuda i trzeba je zabawiać, na razie nasze wyjazdy to taki kompromis pomiędzy wyjazdem krajoznawczym a wypoczynkowym. Gdyby nie zalew w Klimkówce, nie wspominali by tak miło tej wycieczki. :)

Przyznam całkiem szczerze, że jeszcze w ubiegłym roku, tereny pomiędzy Krynicą a Komańczą były dla mnie białą plamą, a wiedza ograniczała się do czysto geograficznej, wymaganej na szkolnych olimpiadach geograficznych.
Historii tych terenów oczywiście nikt nas wtedy nie uczył, a jest to (dla mnie przynajmniej) fascynujący kawałek historii i geografii.

Gdyby nie dzieciaki nie wybieralibyście być może spędzania wolnego czasu w niedalekiej odległości od domu. :D Tymona miała właśnie taki patent - coś dla rodziców - poważne zwiedzanie i coś dla dzieci - jakaś atrakcja i nagroda. Padła opona, nie ma złego coby na dobre nie wyszło. I tym przypadkiem coś dla dzieciaków się miłego znalazło.

Całe szczęście, że jednak człowiek się z biegiem czasu zmienia. Zmienia zainteresowania i na temat historii chętnie poczyta, zobaczy, zwiedzi miejsca, które jako młody człowiek omijał z daleka. Geografią się jednak interesowałeś więcej niż przeciętna. :D

Cerkwie interesujące ale z Kwiatonia żadna nie przebije.
Obrazek
Bardzo ładne ujęcie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2012 22:32

Lidia K napisał(a):Gdyby nie dzieciaki nie wybieralibyście być może spędzania wolnego czasu w niedalekiej odległości od domu. :D Tymona miała właśnie taki patent - coś dla rodziców - poważne zwiedzanie i coś dla dzieci - jakaś atrakcja i nagroda. Padła opona, nie ma złego coby na dobre nie wyszło. I tym przypadkiem coś dla dzieciaków się miłego znalazło.

Czy to niedaleko? Niby w kilometrach tak, ale samochodem od czterech do pięciu godzin. Droga 28 należy do moich ulubionych, bo widokowa ale utrapieniem są zaliczane po kolei wszystkie miasteczka.

Lidia K napisał(a):Całe szczęście, że jednak człowiek się z biegiem czasu zmienia. Zmienia zainteresowania i na temat historii chętnie poczyta, zobaczy, zwiedzi miejsca, które jako młody człowiek omijał z daleka. Geografią się jednak interesowałeś więcej niż przeciętna. :D

Taaa... w czwartej technikum miałem szóstkę z geografii... ale dla odmiany mierny z polskiego :)

Trudno wymagać by wszyscy interesowali się wszystkim, ale przyznam że wielu osobom już drugi raz bezskutecznie próbowałem wytłumaczyć gdzie byliśmy. Temat też niekoniecznie jest "nośny" co widać zarówno po ruchu w tym wątku jak i na forum poświęconemu Beskidowi Niskiemu.

Lidia K napisał(a):Cerkwie interesujące ale z Kwiatonia żadna nie przebije.

No tak, niestety. Przejrzałem sobie w internecie te, które chcę odwiedzić trzecim razem i okazuje się, że najładniejszą już widziałem.

Lidia K napisał(a):Bardzo ładne ujęcie.

Dziękuję i pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone