To nie ja, to paznokieć
24 czerwca (niedziela): Korbielów-Kamienna - Hala Miziowa - Pilsko (1557) - Palenica - Hala Rysianka - Romanka (1366) - Sopotnia Wielka - Przełęcz Przysłopy - Korbielów. Koniec
Tak jak już pisałam, z Romanki jest ostre zejście i nie w głowie mi robienie zdjęć. Zaczynam focić dopiero przed Sopotnią Wielką, do której zmierzamy:
W tejże miejscowości znajduje się najwyższy w Beskidach wodospad o wysokości 12 metrów, uznany za pomnik przyrody. Idziemy go oczywiście zobaczyć.
Nie jest to typowy wodospad, bo woda nie spada pionowo, tylko po skalnej płycie nachylonej pod kątem około 40 stopni. Ale i tak robi na nas duże wrażenie, większe niż się spodziewaliśmy
Tylko, żeby go dobrze sfocić, objąć w całości, należałoby się przeciskać przez krzaczory. Zostajemy na swoich miejscach i zanurzamy ręce (a nasz towarzysz nawet stopę ze złamanym palcem - poczuł wyraźną ulgę
) w zimnej wodzie
Obok wodospadu ulokowało się centrum Sopotni, czyli przystanek autobusowy i sklep spożywczy oraz dancing
:
Odpoczęliśmy chwilę przy wodospadzie, pora ruszać dalej. Przed nami ostatnie dzisiaj podejście - na przełęcz Przysłopy. Była to dla mnie dzisiaj najtrudniejsza, najbardziej mozolna wspinaczka. Po całodziennym łażeniu nogi nie chciały już iść pod górę
Ale cóż zrobić? Trzeba domknąć tę pętelkę...
Wszyscy byliśmy bardzo zmęczeni, ale w końcu dokulaliśmy się na przełęcz, a stamtąd tylko kawałek w dół, do Korbielowa.
Dochodzimy do asfaltu, ale on okazuje się być bardziej niewygodny dla naszych stóp niż kamieniste podejścia
Schodzimy do Korbielowa w okolicy hotelu "Harnaś". Tutaj znowu spotykamy wycieczkę z gliwickiej Politechniki, która właśnie, po obiedzie w karczmie, pakuje się do autokaru. Nie pamiętam, kiedy ostatnio jedliśmy coś "konkretnego". Idziemy więc na porządny obiad. A później delegacja, w której jakoś nie chcę uczestniczyć
, idzie jeszcze 3 km asfaltem do Fabiaka i przywozi go pod knajpkę
Tak kończy się bardzo udany dzień, piękna wycieczka, która zajęła nam 8 godzin oraz opis, który zajął mi prawie tydzień
Pozdrawiam serdecznie