Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 01.11.2011 07:43

Eeee no...fajna taka wycieczka. Po kochanych, ulubionych wierchach.

Swoją drogą ciekawa sprawa z tym rankingiem. Jak go czytałem, to byłem pewien, że skoro Rysianka tuz obok Lipowskiej, to obydwie budy będą wysoko. Tymczasem Lipowska zostawiła Rysiankę daleko w tyle...
Zwłaszcza, że znam obie całkiem dobrze od dawna. Rysiankę wizytowałem w ostatni lany poniedziałek.

W następnym numerze "n.p.m" chyba, była rozmowa z szefową zwycięskiego schroniska- bardzo pouczająca i pokazująca jak wiele innym brakuje w samym PODEJŚCIU do turysty górskiego.

Mariusz? Jesień tam była jakowaś konkretna?
Bo widzę, że i owszem- jakaś była. :) :D :wink:

Pozdr.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.11.2011 07:56

Fatamorgana napisał(a):Mariusz? Jesień tam była jakowaś konkretna?
Bo widzę, że i owszem- jakaś była. :) :D :wink:

Muszę przyznać, że jak to mówią ostatnio młodsi od nas - "nie kumkam" :wink:
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 01.11.2011 09:23

Widziałem, że już kumkasz.
To jak? Była?
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 01.11.2011 11:47

Interseal napisał(a):... Straszy nas tutaj tabliczka z napisem: "Uwaga niedźwiedź"...

Straszą mną kompletnie niepotrzebnie :wink: :) .

Ja w niedziele też trochę połaziłem po okolicach. Piękne te nasze góry jesienią.
Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 01.11.2011 20:08

Mariusz, świetna wycieczka! Widzę, że stała ekipa Łazików, tych mniejszych również :D

Żałuję, że w Żywiecki mamy słaby dojazd, ale już niedługo... :wink: Rysianka i Romanka jest w moich planach :)

A my dzisiaj, poza odwiedzinami na cmentarzu, byliśmy w Beskidzie Małym :) Wyleźliśmy na Groń Jana Pawła II i Leskowiec. Cuuudna jesień :)
Zaraz wrzucę jakieś foty.

:papa:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 01.11.2011 22:37

1 listopada 2011 (wtorek) - Beskid Mały: Groń Jana Pawła II (890 m) i Leskowiec (922 m)

Wreszcie się udało! Bo mimo pięknej jesieni, nie mieliśmy ostatnio czasu na górskie spacery, bo jak nie impreza, to praca, a jak nie praca, to przeziębienie...
Wreszcie się udało! Pogodziliśmy dzisiaj odwiedziny na grobach bliskich z wycieczką :)
Za cel tym razem obraliśmy sobie Beskid Mały, bo w Śląskim przeszliśmy już wszystkie ciekawsze trasy, no może prawie wszystkie :wink:

Trasa nie była jakaś ambitna, bo trzeba było wrócić do Gliwic o przyzwoitej porze i odwiedzić cmentarz (a nawet dwa). Jechało się w miarę dobrze, pomijając półgodzinny przestój w okolicach cmentarza w Tychach. W zasadzie spodziewaliśmy się tego...

Do Rzyków dojechaliśmy przed 12:00 (bo my śpiochy jesteśmy, ale to już chyba nie jest tajemnicą :wink:) i ruszyliśmy czarnym szlakiem na Groń Jana Pawła II (kiedyś Jaworzynę).

Jesień w pełni! Jest przepięknie :D Właśnie o to nam chodziło.

Obrazek

Obrazek

Kapliczki przy szlaku i płonące znicze przypominają o dzisiejszym święcie:

Obrazek

Zawzięcie focimy Złotą Polską :D:

Obrazek

Obrazek

Widoki wspaniałe:

Obrazek

Obrazek

Po jakiejś godzinie (no może godzinie z kawałkiem, bo przecież ciągle zatrzymywaliśmy się na focenie :wink:) wychodzimy na grań, a raczej na Groń... Jana Pawła II :wink: Odbijamy ze szlaku w lewo, żeby zobaczyć sanktuarium. Jest ono położone w pięknym miejscu i panuje tu cudowny spokój. Można posiedzieć, pomyśleć, zwłaszcza w taki dzień jak dziś...
Moim zdaniem to miejsce służy refleksji "okołozaduszkowej" dużo lepiej niż dzisiejsze zatłoczone cmentarze...

Niestety kaplica jest zamknięta i nie zobaczymy fotela "naszego" Papieża. Ale, jak już wspomniałam, teren wokół bardzo ładny. Mam tylko takie zdjęcie:

Obrazek

bo jakoś niezręcznie było mi tam focić, zwłaszcza, że odpoczywał w tym miejscu pewien pan i... no dobra, powiem to, wchodził mi w kadr :wink:

Tuż obok sanktuarium jest polana, z której roztacza się piękny widok:

Obrazek

Było coś dla ducha, teraz pora na coś dla ciała - idziemy do schroniska na Leskowcu, które w zasadzie znajduje się na Groniu Jana Pawła II:

Obrazek

Obrazek

Przysiadamy przed schroniskiem z małym co nieco :):

Obrazek

Obrazek

Jest już listopad, a my grzejemy się w promieniach słońca :D Pewnie to ostatnie takie ciepłe dni, trzeba się nimi nacieszyć. Cieszymy się tak długo, że zostajemy sami; inni turyści już się zwinęli, zwijamy się i my.

Obrazek

Chcemy jeszcze podejść na Leskowiec. Zaledwie piętnastominutowy spacerek i jesteśmy:

Obrazek

Ze szczytu Leskowca ponoć widać Tatry:

Obrazek

a już na pewno Babią Górę:

Obrazek

(ale chyba nie załapała się na tym zdjęciu :oops:)

Zaraz, zaraz, Tatry też jakby widać, troszeczkę :wink::

Obrazek

Widzicie zarysy? :wink: Ja widzę :lol:

Przysiadam na chwilę i chłonę te widoki:

Obrazek

A potem już tylko w dół... To oznacza koniec dzisiejszego spaceru. To była krótka, ale bardzo przyjemna wycieczka. A Beskid Mały mamy zdecydowanie do powtórki i na pewno wrócimy w tamte strony, bo słabo znamy te góry. Być może następnym razem wybierzemy się w okolice Madohory... Mam nadzieję, że pogoda tej jesieni będzie jeszcze sprzyjająca.

Pozdrawiam Łazików :wink:
Ostatnio edytowano 23.02.2012 20:24 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 09.11.2011 03:46

Melduję, że w ostatnią niedzielę dałem se czadu i porwałem się z grabiami na .... Rysiankę i Lipowską.
Ale żeby czad był czadowy, to wybrałem najgorsze podejście- najstromsze z możliwych- zielona trasa z Żabnicy....
Pierwszy raz po.... kurde ile to było???.... po chyba 20 latach...

Skutek tej wycieczki jest taki, że jeszcze dzisiaj czuję nogi w d.... :lol: :lol: :wink:

Ależ były tłumy w schroniskach! Takie obrazki gdy nie ma wolnych miejsc w jadalni to widywałem tylko w Tatrach... :roll:

P.S. Jak donoszą miejscowi pijacy, w Żabnicy ostatnio rzeczywiście widywano niedźwiedzie- te dwunożne...
Podobno chodzą na piwo. :lol: :wink:
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 09.11.2011 09:08

[quote="maslinka"][/quote]

Wspaniała jesienna aura i magia kolorów w smacznej oprawie krajobrazowej.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 09.11.2011 21:08

Crayfish napisał(a):
maslinka napisał(a):

:D

A już myślałam, że nikt tu nie zagląda... :(

Dzięki, Crayfish :D
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 09.11.2011 21:09

Zagląda, zagląda... nawet bardzo często, bo kolory jesieni są piękne ;)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 09.11.2011 21:32

Roxi napisał(a):Zagląda, zagląda... nawet bardzo często, bo kolory jesieni są piękne ;)

Zgadza się, pikne są! :D Szkoda, że to już końcówka... Ale idzie nowa pora roku, która też ma swoje zalety :P
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 09.11.2011 23:18

maslinka napisał(a):
Crayfish napisał(a):
maslinka napisał(a):

:D

A już myślałam, że nikt tu nie zagląda... :(

Dzięki, Crayfish :D

Ależ ja też zaglądam ... z czystej ciekawości :wink:
Pozdrav ....
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 10.11.2011 12:16

mkm napisał(a):Ależ ja też zaglądam ... z czystej ciekawości :wink:

To fajnie, cieszę się :D
Lidia K
Cromaniak

Postnapisał(a) Lidia K » 10.11.2011 12:35

Zaglądnęłam i ja z ciekawości. I warto było, bo widoki jesienne, pogoda Wam na wycieczce dopisały. Jesień jest taka krótka, jeżeli akurat ma się przed te 2-3 tygodnia nadmiar obowiązków ucieknie szansa na jesienne barwy. Ale Wam się udało wyrwać na wycieczkę. Ładnie tu było :D :D :D
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 10.11.2011 16:34

Witaj, Lidio :)

Fajnie, że zajrzałaś. W niedzielę byliśmy w Beskidzie Śląskim, ale tam to prawie same drzewa iglaste, przez co nie ma jesiennych barw. Natomiast w Beskidzie Małym jest sporo buczyn, więc wycieczka była zdecydowanie bardziej kolorowa, co zdjęcia trochę oddały, chociaż wiadomo, że w rzeczywistości było dużo piękniej :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies