Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.09.2011 10:40

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2011 13:48

Kiedy przygotowywałem się do tego przetargu, odwiedziłem tę polankę koło schroniska i zrobiło mi się żal tego miejsca... na szczęście w efekcie robi to inna firma.

Budynek rzeczywiście ma wyglądać lepiej, jednak nawet z zielonym dachem z tarasem widokowym zmieni na zawsze krajobraz tego miejsca.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2011 21:44

Witam.

Dziś odwiedziłem (służbowo) pewne miejsce w Beskidzie Śląskim.

Zamieszczam kilka zdjęć i mam nadzieję, że będą trafne odpowiedzi na pytanie: Z jakiego rejonu robiłem te zdjęcia? :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zasadnicza podpowiedź :wink:
Obrazek

... i druga :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uwielbiam widok suchych wysokich traw i widok jesieni próbującej odebrać latu pierwszeństwo.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam miłośników wszelkich Gór.
Interseal.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.09.2011 21:51

Interseal napisał(a):Witam.

Dziś odwiedziłem (służbowo) pewne miejsce w Beskidzie Śląskim.

Zamieszczam kilka zdjęć i mam nadzieję, że będą trafne odpowiedzi na pytanie: Z jakiego rejonu robiłem te zdjęcia? :wink:

Wygląda mi na to, że z tego samego co my dzisiaj :P
Czyli Malinów, okolice Skrzycznego :?:

Chociaż już teraz nie jestem pewna... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2011 21:58

Brawo! Dokładnie to spod Zielonego Kopca robiłem te zdjęcia, a później spod Malinowa, jadąc zamkniętą dla normalnego ruchu drogą stokową, która zaczyna się na przełęczy Salmopolskiej.

Gdzie dokładnie łazikowaliście?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.09.2011 22:11

Interseal napisał(a):Brawo! Dokładnie to spod Zielonego Kopca robiłem te zdjęcia, a później spod Malinowa, jadąc zamkniętą dla normalnego ruchu drogą stokową, która zaczyna się na przełęczy Salmopolskiej.

A my doszliśmy do tej drogi, jak zgubilismy szlak :lol:
Niesamowite! :D

Wjechaliśmy na Skrzyczne, przeszliśmy przez Malinowską Skałę, Malinów i zeszliśmy zielonym szlakiem do Soliska, a potem asfaltowanie do Fabiaka, który czekał pod krzesłem na Skrzyczne.

Wrzucę wkrótce jakieś zdjęcia, bo kilka ładnych chyba udało nam się zrobić :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2011 22:23

maslinka napisał(a): A my doszliśmy do tej drogi, jak zgubilismy szlak :lol:
Niesamowite! :D

Dam sobie głowę uciąć :wink: , że szlak zgubiliście w siodle pomiedzy Malinowską Skałą a Malinowem...

Spotkałem dziś sporo osób idących tą drogą. Pewna para myślała, że idzie właśnie na Skrzyczne. Tymczasem już za 13 kilometrów jest schronisko na Przysłupie. :lol:

maslinka napisał(a):Wjechaliśmy na Skrzyczne, przeszliśmy przez Malinowską Skałę, Malinów i zeszliśmy zielonym szlakiem do Soliska, a potem asfaltowanie do Fabiaka, który czekał pod krzesłem na Skrzyczne.

Zrobiliśmy to samo ubiegłej jesieni z tym, że na Skrzyczne poszliśmy pieszo spod Urzędu Miasta w Szczyrku a powrót z Soliska busikiem.

maslinka napisał(a):Wrzucę wkrótce jakieś zdjęcia, bo kilka ładnych chyba udało nam się zrobić :wink:

czekam z niecierpliwością.

P.S. Znowu (jak zresztą często) depczemy sobie po piętach :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.09.2011 22:40

Interseal napisał(a):Dam sobie głowę uciąć :wink: , że szlak zgubiliście w siodle pomiedzy Malinowską Skałą a Malinowem...

Hehe, no jasne, że tam! Poszliśmy prosto zamiast skręcić w prawo, w stronę podejścia na Malinów. Doszliśmy do szutrowej drogi (tej, którą prawdopodobnie jechałeś) i zawróciliśmy. Z tego co piszesz, widzę, że nie jesteśmy jedyni, którzy błądzą w tym rejonie :D

Interseal napisał(a):P.S. Znowu (jak zresztą często) depczemy sobie po piętach :wink:

Dokładnie!
A zastanawialiśmy się, czy nie jechać do Brennej :wink: Ale Grabową i Kotarz zostawimy sobie na następny raz :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2011 07:31

maslinka napisał(a):A zastanawialiśmy się, czy nie jechać do Brennej :wink: Ale Grabową i Kotarz zostawimy sobie na następny raz :D

Grabową znam bardzo dobrze... to znaczy znałem, kiedy na skróty chodziłem do Salmopola.

Natomiast na szczycie Kotarza jeszcze nigdy o dziwo nie byłem... :?

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.09.2011 21:14

Interseal napisał(a):Natomiast na szczycie Kotarza jeszcze nigdy o dziwo nie byłem... :?

To może zrobimy jakiś cro.plowy na Kotarz wyskok? :wink:
Jak się będziemy wybierać do Brennej, dam znać i może uda nam się spotkać gdzieś na stoku, jeśli będziecie akurat w swoich rodzinnych stronach :)

17.09.2011 (sobota) - Skrzyczne - Malinowska Skała - Malinów - Solisko - Szczyrk Górny

Piękna sobota, trzeba ją wykorzystać i wyskoczyć gdzieś w góry :) Kierunek: Szczyrk. Plan jest taki, żeby wjechać na Skrzyczne (skoro jest wyciąg krzesełkowy, to trzeba oszczędzać nogi :)), a potem pójść granią na Malinowską Skałę, Malinów i zejść do Soliska.

Plan udało nam się zrealizować w 100% :D Ale po kolei.

Z platformy widokowej na Skrzycznem podziwiamy Jezioro Żywieckie i Babią Górę, gdzieś na horyzoncie (znowu mamy pecha do widoczności):

Obrazek

Obrazek

Potem idziemy do schroniska na kufelek zimnego piwka i pajdę chleba ze smalcem :D No, to teraz możemy naprawdę ruszać w drogę! :D

Opuszczamy Skrzyczne i schronisko:

Obrazek

i kierujemy się w stronę Małego Skrzycznego, podziwiając widoki m.in. na Pilsko (Babia zresztą też tam jest, po lewej, tylko dosyć niewyraźna :wink:):

Obrazek

Podobnie jak Mariusz, zwróciłam uwagę na suche trawy zwiastujące koniec lata...

Za nami Skrzyczne:

Obrazek

Cały czas towarzyszą nam piękne widoki:

Obrazek

Ekipa rowerzystów pozuje ze swoimi pojazdami :D:

Obrazek

Malinowska Skała już prawie nasza :wink::

Obrazek

I znowu widok do tyłu:

Obrazek

Nie mogę się powstrzymać od pstrykania, tak tu ładnie! :D

Docieramy na skałkę na Malinowskiej Skale. Kilka osób już tu jest :?

Obrazek

Ale wkrótce robią miejsce tyko dla nas :P

Po krótkim posileniu się, czas ruszać w dalszą drogę. Widać już nasz następny cel - Malinów:

Obrazek

I tutaj właśnie gubimy szlak :oops: Docieramy do tej drogi:

Obrazek

No cóż, zawracamy. Po drodze focimy pierwsze ślady jesieni:

Obrazek

A potem w górę, na Malinów:

Obrazek

Po drodze sporo mikro punktów widokowych, którym nie możemy się oprzeć :wink::

Obrazek

Szczyt Malinowa spektakularny nie jest, ale można posiedzieć :

Obrazek

Autoportret z Małem Skrzycznem :wink::

Obrazek

Potem szlak prowadzi młodym, iglastym lasem. Wkrótce docieramy do orczyków ośrodka Czyrna - Solisko:

Obrazek

A potem do słynnej Golgoty, czyli trasy nr 11:

Obrazek

Muszę przyznać, że nachylenie robi wrażenie! (Zdjęcie tego nie oddaje.) Chciałabym tu kiedyś pojeździć. Może się uda w tym roku. Ciekawa jestem, jaki będzie nadchodzący sezon narciarski w starym ośrodku z nowym właścicielem...

Na stoku Golgoty spotykamy jej mieszkankę :D:

Obrazek

Schodzimy do Soliska, a tu festyn rodzinny osiedla nr 7 :P:

Obrazek

Właśnie dekorują zwycięzców Biegu o Złote Narty :D

Stąd mamy już "tylko" 4 km do Szczyrku Górnego, gdzie czeka Fabiak. Ale to 4 kilometry asfaltowania, a tego nie lubię :?
Można było wsiąść w busa, ale czekanie nam się nie uśmiechało. Oczywiście minął nas po drodze :wink:

To był bardzo sympatyczny spacer :) Wiem, że mało ambitny, ale taki był w założeniu.

Pozdrawiam Łazików :D

:papa:
Ostatnio edytowano 23.02.2012 20:20 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.09.2011 23:46

Tiaaa... jedni muszą siedzieć na weselu, kiedy inni szwendają się po górach.
Wam to dobrze...

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.09.2011 08:11

Franz napisał(a):Tiaaa... jedni muszą siedzieć na weselu, kiedy inni szwendają się po górach.

Oj, wesele - współczuję... :wink:

Ale znając Ciebie, Wojtku, niedługo nadrobisz z nawiązką :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.09.2011 15:44

maslinka napisał(a):Oj, wesele - współczuję... :wink:

Dziękuję. Jakoś przeżyłem. Nie miałem innego wyjścia...

maslinka napisał(a):Ale znając Ciebie, Wojtku, niedługo nadrobisz z nawiązką :D

Właśnie zobaczyłem w TV, ile śniegu nawaliło i jakie zaspy powstały w Austrii. Mam nadzieję, że się jutro jakoś dam radę przebić. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.09.2011 15:47

Franz napisał(a):
maslinka napisał(a):Ale znając Ciebie, Wojtku, niedługo nadrobisz z nawiązką :D

Właśnie zobaczyłem w TV, ile śniegu nawaliło i jakie zaspy powstały w Austrii. Mam nadzieję, że się jutro jakoś dam radę przebić. 8)

Wiedziałam! :D
No i komu jest lepiej...? :wink:

Wspaniałej wyprawy życzę i dużo słonka, żeby zdjęcia ładne wyszły :D

Pozdrawiam :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.09.2011 15:57

maslinka napisał(a):Wiedziałam! :D
No i komu jest lepiej...? :wink:

Mnie. 8)
Sorry... ;)

maslinka napisał(a):Wspaniałej wyprawy życzę i dużo słonka, żeby zdjęcia ładne wyszły :D

Dziękuję. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies