Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 13.02.2011 15:37

Mariusz, fajna wycieczka.
Też nigdy tam nie byłam. Mało tego, muszę się przyznać, że nigdy nie słyszałam o istnieniu takiej góry jak Tuł :oops:

Zdjęcia to już wczesnowiosenne bardziej niż zimowe... A my na nartki chcieliśmy jechać. Wiem, że się narażę niektórym :wink:, ale mam nadzieję, że zima jeszcze wróci :P

Widzę, że nie oszczędzałeś specjalnie swojego kręgosłupa :P Ale może to i dobry sposób, żeby go "rozruszać".

Pozdrawiam :papa:
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 13.02.2011 15:39

Przynajmniej teraz wiem, jak wygląda jedyne oprócz Stecówki schronisko beskidzkie, którego jeszcze nie widziałem... :)

Dzięki Mariusz.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.02.2011 15:46

maslinka napisał(a):Mariusz, fajna wycieczka.
Też nigdy tam nie byłam. Mało tego, muszę się przyznać, że nigdy nie słyszałam o istnieniu takiej góry jak Tuł :oops:

Ja wiedziałem, gdyż mój wujek przez lata mieszkał pod Tułem - jednak nigdy nie udałem się tam na świadomą wycieczkę.
Jest to dość osobliwe miejsce dla botaników i dendrologów.

maslinka napisał(a):Zdjęcia to już wczesnowiosenne bardziej niż zimowe... A my na nartki chcieliśmy jechać. Wiem, że się narażę niektórym :wink:, ale mam nadzieję, że zima jeszcze wróci :P

Mam tą samą nadzieję. Masz pełne poparcie. Ponarażajmy się razem. Zresztą jak jest zima to ma być zima! :)

maslinka napisał(a):Widzę, że nie oszczędzałeś specjalnie swojego kręgosłupa :P Ale może to i dobry sposób, żeby go "rozruszać".

Oj nie wiem. Wczoraj po tym wyjściu niby było już OK. Rano jednak okazało się że jest źle.
Reszta rodziny właśnie przechodzi z Szyndzielni na Klimczok... a ja.... przed TV i przed komputerem.
Jutro umawiam się do lekarza w tej sprawie.

Pozdrawiam.
Mariusz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.02.2011 15:49

Fatamorgana napisał(a):Przynajmniej teraz wiem, jak wygląda jedyne oprócz Stecówki schronisko beskidzkie, którego jeszcze nie widziałem... :)

Dzięki Mariusz.

Ha! Nie ma za co.
Na Koziej Górce byłeś? Dla mnie istnienie tamtejszego schroniska było zaskoczeniem.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 13.02.2011 15:56

Interseal napisał(a):Oj nie wiem. Wczoraj po tym wyjściu niby było już OK. Rano jednak okazało się że jest źle.
Reszta rodziny właśnie przechodzi z Szyndzielni na Klimczok... a ja.... przed TV i przed komputerem.
Jutro umawiam się do lekarza w tej sprawie.

No ładnie...
A wszystko przez nasz "wyskok" :wink:
Wracaj do zdrowia!
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 13.02.2011 16:20

W rezerwacie cisów pod Tułem byłem... jakies 40 lat temu. :lol: Już nawet za bardzo nie pamiętam, jak tam było, ale w schronisku coś tam jedliśmy wtedy.

Na Koziej Górze byłem ostatnio nawet w czasach nowożytnych. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 13.02.2011 16:34

maslinka napisał(a):No ładnie...
A wszystko przez nasz "wyskok" :wink:

Nie, to przez jego "zeskok na stok"... :wink:
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 15.03.2011 12:25

Samochodem dojeżdżam do Brennej. Skręcam w prawo na Leśnicę i parkuję pod ośrodkiem zdrowia. Wyruszam czarnym szlakiem na Stary Groń.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Matkę Boską Brzozową, zostawiając w dole po obu stronach Brenną. Wędruję grzbietem między Leśnicą a Hołcyną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po prawej mam pasmo od Czantorii po Stożek i Kiczorę, poza którym dają się dostrzec grzbiety czeskiej części Beskidu Śląskeigo.
A całkiem blisko - słynna już Świniorka. ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 15.03.2011 12:26

Mijam Stary Groń i ożywają wspomnienia. Tędy prowadziłem swój pierwszy rajd studencki. Czterodniowa trasa Rajdu Primaaprilisowego. Łezka się w oku kręci...
Robię przybliżenie w stronę Czantorii a potem w lewo przez las na grzbiet Kotarza, skąd już widać Skrzyczne na wyciągnięcie ręki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przechodzę przez Przełęcz Salmopolską - kilka osób zjeżdża tu na nartach, korzystając z czynnego wyciągu - i kieruję się żółtym szlakiem na Trzy Kopce.
Trochę w dół a potem podejście na Jaworzynę, którą na mapie mam nazwaną: Jawierzyny. Po lewej szeroki widok na Baranią Górę i cały grzbiet łączący ją ze Skrzycznem.
Zaczynają się zagęszczać lodowe odcinki drogi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.03.2011 13:53

Witam.

Pięknie udała Ci się ta wycieczka.

Zdjęcie ze Skrzycznym wyłaniającym się zza Kotarza potwierdza złudzenie, które często myli poczatkujących turystów, czyli że to nie jedno i to samo pasmo. Pomiędzy jedną a drugą górą jest głeboka dolina Szczyrku.
Podobne złudzenie widoczne jest także ze skrzyżowania tuż przed ośrodkiem zdrowia w Brennej.

Z miejsca skąd tak ładnie patrzysz na Wisłę, widać przy lepszej widoczności Małą Fatrę. Jeszcze lepiej i więcej z Trzech Kopców.

Na razie jesteś na Suchowiance, czekam na ciąg dalszy.

Pozdrawiam. :)
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 15.03.2011 14:06

Interseal napisał(a):Pięknie udała Ci się ta wycieczka.

Fotek mam znacznie więcej, ale próbuję zachować jaki taki umiar. ;)

Interseal napisał(a):Z miejsca skąd tak ładnie patrzysz na Wisłę, widać przy lepszej widoczności Małą Fatrę. Jeszcze lepiej i więcej z Trzech Kopców.

O tej porze dnia miałem ją dokładnie pod słońce. Tiaaa...

Interseal napisał(a):Na razie jesteś na Suchowiance, czekam na ciąg dalszy.

Już nad nim pracuję. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 15.03.2011 16:06

Teraz już kierunek Trzy Kopce.
Śniegu znikoma ilość, czuje się przedwiośnie - serce we mnie rośnie. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siostrzyczki zajechały swoją limuzyną i biorą kąpiel słoneczną. A ja mijam Trzy Kopce i ześlizguję się na własne stanowisko do opalania. Zapraszają tu na kufelek, niestety - kelnereczki nie uświadczysz. Pozostaje posiedzieć o suchym pysku...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ruszam w dalszą drogę. Po lewej Czantoria, ze Świniarki zaglądam do Brennej-Leśnicy, zadzieram głowę w górę - na korony buków ponad tabliczkami szlaków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 15.03.2011 16:07

Za Orłową strome zejście na przełęcz - czepiam się gałęzi, by nie pojechać po lodzie - dalej znów pięknie. Z Beskidka widać już schronisko na Równicy, a na fotce Czantoria.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mijam rozstaje, gdzie w prawo odchodzi mój szlak i idę jeszcze w stronę Równicy. Potem jednak zmieniam zdanie i wracam do rozgałęzienia szlaków. Teraz już zielonym w dół do Brennej, gdzie czeka samochód.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To był piękny, przedwiosenny dzień. Oby zima już nie wróciła...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.03.2011 16:21

Przed samymi Trzema Kopcami stoi opuszczony murowany dom, nie pokazałeś go na zdjęciach. Mieszkał tam niegdyś mój szkolny kolega i codziennie chodził pieszo do szkoły w Leśnicy. Lato, jesień, zima, wiosna... szkołę widać natomiast przez moment ze szlaku pomiędzy Świniorką a Orłową - to tak dla zobrazowania ile się chłopak nadeptał :)

Widzę, że opalałeś się na tarasie Złotego Bażanta. Stamtąd do mojej ojcowizny jest w dół nie więcej niż 10 minut. :)

Ostatnia fotka, to aby pokazać przedwiośnie? Gdyż chronologicznie to tak myślę że zrobiona po pół godzinie marszu... :wink: (swoją drogą fajny widok z Maliny roztacza się na Błatnią i Trzy Kopce (Bielskie))

edit: pomyliłem oczywiste widoki!!!! To widok z tzw. Kryścionki!!! Sorry Wojtek!!!

Dzięki za ten bardzo mi bliski odcinek.
Świniorka rządzi! :wink:

Pozdrawiam.
Mariusz
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 15.03.2011 16:31

Interseal napisał(a):Ostatnia fotka, to aby pokazać przedwiośnie? Gdyż chronologicznie to tak myślę że zrobiona po pół godzinie marszu... :wink:

Pełna chronologia jest zachowana. :)
Ostatnia z zamieszczonych fotek jest zrobiona w 21 minut po poprzedniej, już na zejściu spod Równicy.
W ogóle, na trasie pstryknąłem 209 fotek.

Interseal napisał(a):(swoją drogą fajny widok z Maliny roztacza się na Błatnią i Trzy Kopce (Bielskie))

:D

Interseal napisał(a):Dzięki za ten bardzo mi bliski odcinek.

Masz ze specjalną dedykacją. 8)

Wkrótce dorzucę Ci coś jeszcze. A może byś tak ten spis treści zrobił?.. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies