Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 14.11.2021 23:12

maslinka napisał(a):
piotrf napisał(a):Piękna wycieczka w piękny pogodowo dzień , gratulacje za 20 km w takim czasie 8)

Dzięki, Piotrze :)
Wasza wycieczka też super :D Piękna jest jesień w tym roku.

Patrzę na Wasze jesienne wycieczki i szkoda że nam póki co nie jest dane z różnych powodów pojechać w plener. Może końcem listopada jak pogoda dopisze uda się gdzieś wyskoczyć. Póki co przy okazji pobytu w Warszawie skorzystaliśmy z możliwości zwiedzenia za darmo Zamku Królewskiego ale to nie to samo co górskie jesienne szlaki na pokazanych przez Was zdjęciach :wink: .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.12.2021 20:40

Dawigs napisał(a):Może końcem listopada jak pogoda dopisze uda się gdzieś wyskoczyć.

Udało się?

Zimowe łazikowanie: czas - start :mrgreen:

11 grudnia (sobota): Żabnica - Chata Słowianka - Żabnica

Pierwsza wycieczka w nowym zimowym sezonie :) Idziemy na naszego ulubionego grzańca :mrgreen:, czyli do Chaty Słowianka. Tym razem z Żabnicy (centrum) czerwonym szlakiem (GSB), przez Abrahamów. Powrót tędy samędy. ;)

Na szlak ruszamy w pobliżu Schronu Bojowego "Wyrwidąb":

IMG_3448.JPG

Rano (czyli koło 11:00 ;)) było trochę słońca. Niestety, szybko się zachmurzyło. Jednak jakieś widoki są:

IMG_3480.JPG

Nie narzekamy, jest jak w bajce :D:

IMG_3500.JPG

Pomnik upamiętniający partyzantów pod szczytem Abrahamowa:

IMG_3488.JPG

Docieramy do przysiółka:

IMG_3517.JPG

w którym mieści się Stacja Turystyczna Abrahamów:

IMG_3522.JPG

Można się tu posilić, ale my wolimy Słowiankę :)

Już prawie przy Chacie spotykamy znajomego konia Bąbla :D Niestety, nic dla Ciebie nie mamy:

IMG_3540.JPG

Chata wygląda tak, jak ją zapamiętaliśmy z dwóch ostatnich pobytów - w lutym i w marcu. Może sople są trochę mniejsze ;):

IMG_3541.JPG

Za to grzane piwo z miodem tak samo genialne jak zawsze :mrgreen::

IMG_3546.JPG

I w tej samej cenie - za jedyne 10 zł :o Spokojnie mogliby wołać więcej...

Tym razem nie spotykamy dwóch miejscowych psów - Ciapka i Mamby. Jest za to inny psi koleżka :):

IMG_3554.JPG

Piwo się skończyło, trzeba iść ;):

IMG_3563.JPG

Wracamy tą samą trasą. Alternatywą było zejście czarnym szlakiem do Żabnicy Skałki, ale potem musielibyśmy asfaltować przez ponad 5 km :roll: Sprawdzamy, czy latarki świecą ;) Jest ok, możemy ruszać 8)

Ostatecznie nie przydają się, pod koniec mamy porządną szarówkę:

IMG_3604.JPG

ale dzięki śniegowi całą trasę szło się komfortowo :)

Zrobiliśmy 17 km w 5 godzin :) Pierwszą zimową wycieczkę w nowym sezonie uznajemy za bardzo udaną :D

Na koniec mapka z zaznaczonym fioletowymi iksami punktem startu/mety oraz miejscem docelowym :D:

Słowianka.png

Pozdrawiam :papa:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 11.12.2021 22:27

maslinka napisał(a):
Dawigs napisał(a):Może końcem listopada jak pogoda dopisze uda się gdzieś wyskoczyć.

Udało się?

Niestety nie. Mieliśmy sztafetę przeziębieniową i tak dwa weekendy przeleciały :cry: . Teraz w szkole szaleństwo z sprawdzianami i kartkówkami. Święta za pasem …

maslinka napisał(a):Zimowe łazikowanie: czas - start :mrgreen:

Z chęcią będę śledził nowe zimowe wycieczki :lol: .
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 11.12.2021 22:46

Piękne zimowe Beskidy :).
Nieustająco też zazdraszczam bliskości gór. :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.12.2021 10:58

Dawigs napisał(a):
maslinka napisał(a):Zimowe łazikowanie: czas - start :mrgreen:

Z chęcią będę śledził nowe zimowe wycieczki :lol: .

Mam nadzieję, że będzie ich więcej. Niestety, w najbliższym czasie zapowiadają ocieplenie :?

Nefer napisał(a):Piękne zimowe Beskidy :).
Nieustająco też zazdraszczam bliskości gór. :wink:

To na pewno duża zaleta mieszkania tu, gdzie mieszkam 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.12.2021 19:45

Wesołego (prawie) po Świętach! :D

Tak było dzisiaj pod Małą Rycerzową :mrgreen::

IMG_3866.JPG

Jutro wrzucę opis wycieczki.

Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 26.12.2021 19:50

maslinka napisał(a):Wesołego (prawie) po Świętach! :D

Tak było dzisiaj pod Małą Rycerzową :mrgreen::

Jutro wrzucę opis wycieczki.

Zachęcająca zajawka :D
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 27.12.2021 06:47

maslinka napisał(a):Jutro wrzucę opis wycieczki.

Z przyjemnością poczytam i pooglądam. :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.12.2021 13:18

Dawigs napisał(a):Zachęcająca zajawka :D

Nefer napisał(a):Z przyjemnością poczytam i pooglądam. :D

No to lecimy w góry! :D

26 grudnia (niedziela): Soblówka - Bacówka na Rycerzowej - Mała Rycerzowa - Soblówka

Ruszamy czarnym szlakiem z Soblówki. Piękna zima :D:

IMG_3725.JPG

Tylko trochę "chłodno", -10 stopni :mrgreen:
Testuję nowe raczki (tym razem z łańcuchami) i stuptuty:

IMG_3744.JPG

I jedne, i drugie sprawdziły się doskonale :)
Mijamy kilka domów:

IMG_3762.JPG

Szlak wspina się łagodnie i jest dość widokowy:

IMG_3766.JPG

Idzie się bardzo przyjemnie i dzięki słońcu wcale nie jest nam zimno :D

Zimowa impresja ;):

IMG_3772.JPG

Pierwszy widok na słowackie Tatry Zachodnie:

IMG_3782.JPG

IMG_3783.JPG

Podchodzimy do Bacówki PTTK:

IMG_3790.JPG

Niemal nietknięta ludzką stopą Hala Rycerzowa:

IMG_3791.JPG

Z tego powodu będziemy szli dookoła ;) Żeby nie zapadać się w śniegu po pas, idziemy po wydeptanych śladach.

Taterki :hearts::

IMG_3792.JPG

Pilsko i Babia:

IMG_3794.JPG

Przed Bacówką niemal pusto, ale do środka ciągle ktoś wchodzi:

IMG_3796.JPG

Podejrzewamy, że jest tam ciasno i trzeba długo czekać na zamówienie. W marcu ponad pół godziny czekaliśmy na grzańca, a było niewielu turystów. Odpuszczamy więc grzane piwko, które chętnie wypiłabym w tym miejscu:

IMG_3803.JPG

jeśli bym nie zamarzła ;) Słońce powoli chowa się za Wielką Rycerzową i robi się naprawdę zimno. Myślę, że jest przynajmniej -12...

Zaczynamy podchodzić na grzbiet. Spojrzenie za siebie:

IMG_3809.JPG

Zmierzamy w stronę szczytu Małej Rycerzowej, nieustannie podziwiając widoki:

IMG_3816.JPG

Tutaj idzie się wygodnie:

IMG_3818.JPG

ale za chwilę będziemy trochę brnąć w śniegu. Ośnieżone choinki :hearts::

IMG_3822.JPG

Mijamy szczyt Małej Rycerzowej i docieramy do chaty owczarzy. To jedno z naszych ulubionych miejsc w Beskidzie Żywieckim :D:

IMG_3827.JPG

Siedzimy tu chyba po raz trzeci albo czwarty ;):

IMG_3836.JPG

Ale nigdy nie było tak zimno jak dzisiaj :mrgreen:

Szybkie kanapki i gorąca herbata z termosu :D Od razu robi się cieplej i można się trochę powygłupiać ;):

IMG_3866.JPG

Oraz podziwiać widoki:

IMG_3846.JPG

Mała Fatra:

IMG_3851.JPG

Słońce już prawie zachodzi ;), trzeba ruszać w dół. Pilsko i Babia:

IMG_3879.JPG

I jeszcze raz oba szczyty, ale gdy jesteśmy już znacznie niżej:

IMG_3885.JPG

Mamy bardzo dobre tempo schodzenia, 40 minut i docieramy do samochodu :D Na dole jest -15 stopni 8O

Było przepięknie! :D Jesteśmy zachwyceni zimą i widokami. I trochę dumni, bo udało nam się zrealizować plan "50 górskich wycieczek w rok" :mrgreen: Ta była właśnie pięćdziesiąta :idea: Mission completed! :mrgreen:

Na koniec - mapka z zaznaczoną trasą:

Mała Rycerzowa.png

Pozdrawiam zimowo :D :D :D
Bratwojciech
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 27.12.2021 14:35

Rycerzowa zimą prezentuje się pięknie. Bacówka wygląda jak przed laty, więc jest dobrze. Zima ma swoje uroki, ale mnie ta góra kojarzy się z dużymi połaciami jagód :D . Kusisz Agnieszko tymi zimowymi wyprawami w góry :papa:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 27.12.2021 14:46

Przepięknie. :) A te połacie dziewiczego śniegu cudowne. :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 27.12.2021 16:01

Tylko w górach zima może być taka piękna :wink:

maslinka napisał(a):
Szlak wspina się łagodnie i jest dość widokowy:

Zastanawiam się właśnie czy coś się zmieniło. Kiedy ja wiele lat temu chodziłem czarnym lub żółtym szlakiem na Rycerzową z Soblówki, pamiętam, że oba te szlaki były mało widokowe i prowadziły głównie lasem. Piękne widoki były za to z zielonego szlaku prowadzącego z Ujsół przez Muńcuł.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 27.12.2021 19:47

Piękna zima i te Taterki w oddali :hearts:

maslinka napisał(a):
Mamy bardzo dobre tempo schodzenia, 40 minut i docieramy do samochodu :D Na dole jest -15 stopni 8O

Zimą po śniegu jakoś szybciej się schodzi :wink:

Kupiłam sobie takie same raczki, ale jeszcze nie testowałam(może za 2 tyg. :mrgreen: )

PS. Obiecuję wkrótce nadrobić relację kajakową :oops:

:papa:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 27.12.2021 22:20

Piękna zima, świetne widoki :!: Podziwiam za chodzenie w tym mrozie :D .

Zeszłej zimy na szybko kupiłem raczki w postaci gumy naciąganej na buty z ćwiekami. Było OK za wyjątkiem stromego zejścia przy schronisku ubitego na beton. Tam ćwieki pozbijały się śniegiem i słabo na tym odcinku trzymały. Latem nabyłem nowe raczki z łańcuszkami i kolcami. Na razie grzeją się w blokach startowych w oczekiwaniu na pierwsze wyjście. W planie jest mała noworoczna wyprawa :wink: ale nadchodzi odwilż i nie wiem czy coś z tego wyjdzie :cry: .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.12.2021 22:29

Bratwojciech napisał(a):Zima ma swoje uroki, ale mnie ta góra kojarzy się z dużymi połaciami jagód :D .

Byliśmy tam w zeszłym roku na początku lipca, ale na jagody było odrobinę za wcześnie ;)

Bratwojciech napisał(a):Kusisz Agnieszko tymi zimowymi wyprawami w góry :papa:

Mam nadzieję, że to dopiero początek kuszenia w tym sezonie :P

Nefer napisał(a):Przepięknie. :) A te połacie dziewiczego śniegu cudowne. :D

Staraliśmy się ich nie zepsuć i chodzić tylko wydeptanymi "ścieżkami" :D

greenrs napisał(a):Zastanawiam się właśnie czy coś się zmieniło. Kiedy ja wiele lat temu chodziłem czarnym lub żółtym szlakiem na Rycerzową z Soblówki, pamiętam, że oba te szlaki były mało widokowe i prowadziły głównie lasem.

Zmieniło się również tam :) Co prawda okolice Rycerzowej i Muńcuła poznaliśmy dopiero wiosną zeszłego roku, ale podejrzewam, że sprawa ma się podobnie jak z Malinowską Skałą, która jakiś czas temu stała się bardzo widokowym szczytem.

Świerki padają ze starości, nasadzenia robione po wojnie nie były najlepszym pomysłem. Sztuczne lasy składające się z drzew tego samego gatunku i w tym samym wieku dokonały żywota w podobnym czasie...
No ale dzięki temu beskidzkie szlaki są bardziej widokowe niż kilkanaście/kilkadziesiąt lat temu. Jakiś plus jest ;)

ruzica napisał(a):Piękna zima i te Taterki w oddali :hearts:

Na Taterki zawsze miło popatrzeć :D

ruzica napisał(a):Zimą po śniegu jakoś szybciej się schodzi :wink:

Wpadłam w rytm i nie chciałam się wcale zatrzymywać 8)

ruzica napisał(a):Kupiłam sobie takie same raczki, ale jeszcze nie testowałam(może za 2 tyg. :mrgreen: )

Będzie Pani zadowolona :mrgreen:

ruzica napisał(a):PS. Obiecuję wkrótce nadrobić relację kajakową :oops:

Trzymam za słowo :mrgreen:
Ja ją nazywam relacją przeklętą :P W odróżnieniu od innych, też z kajakiem w tytule ;)

Dawigs napisał(a):Piękna zima, świetne widoki :!: Podziwiam za chodzenie w tym mrozie :D .

Podczas chodzenia nie czuliśmy zimna, zwłaszcza w słońcu. Gorzej było, jak na chwilę usiedliśmy ;)

Dawigs napisał(a):Zeszłej zimy na szybko kupiłem raczki w postaci gumy naciąganej na buty z ćwiekami. Było OK za wyjątkiem stromego zejścia przy schronisku ubitego na beton. Tam ćwieki pozbijały się śniegiem i słabo na tym odcinku trzymały. Latem nabyłem nowe raczki z łańcuszkami i kolcami.

Cały zeszły sezon zimowo-wiosenny ;) przełaziliśmy z nakładkami (gumy z ćwiekami ze sklepu na D) i nadal są w dobrym stanie. Mimo tego postanowiliśmy kupić coś, co zapewni nam lepszą stabilność ;)

Dawigs napisał(a):Na razie grzeją się w blokach startowych w oczekiwaniu na pierwsze wyjście. W planie jest mała noworoczna wyprawa :wink: ale nadchodzi odwilż i nie wiem czy coś z tego wyjdzie :cry: .

Jak pójdziesz wystarczająco wysoko, to pewnie tak :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies