Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 14.11.2021 23:12

maslinka napisał(a):
piotrf napisał(a):Piękna wycieczka w piękny pogodowo dzień , gratulacje za 20 km w takim czasie 8)

Dzięki, Piotrze :)
Wasza wycieczka też super :D Piękna jest jesień w tym roku.

Patrzę na Wasze jesienne wycieczki i szkoda że nam póki co nie jest dane z różnych powodów pojechać w plener. Może końcem listopada jak pogoda dopisze uda się gdzieś wyskoczyć. Póki co przy okazji pobytu w Warszawie skorzystaliśmy z możliwości zwiedzenia za darmo Zamku Królewskiego ale to nie to samo co górskie jesienne szlaki na pokazanych przez Was zdjęciach :wink: .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.12.2021 20:40

Dawigs napisał(a):Może końcem listopada jak pogoda dopisze uda się gdzieś wyskoczyć.

Udało się?

Zimowe łazikowanie: czas - start :mrgreen:

11 grudnia (sobota): Żabnica - Chata Słowianka - Żabnica

Pierwsza wycieczka w nowym zimowym sezonie :) Idziemy na naszego ulubionego grzańca :mrgreen:, czyli do Chaty Słowianka. Tym razem z Żabnicy (centrum) czerwonym szlakiem (GSB), przez Abrahamów. Powrót tędy samędy. ;)

Na szlak ruszamy w pobliżu Schronu Bojowego "Wyrwidąb":

IMG_3448.JPG

Rano (czyli koło 11:00 ;)) było trochę słońca. Niestety, szybko się zachmurzyło. Jednak jakieś widoki są:

IMG_3480.JPG

Nie narzekamy, jest jak w bajce :D:

IMG_3500.JPG

Pomnik upamiętniający partyzantów pod szczytem Abrahamowa:

IMG_3488.JPG

Docieramy do przysiółka:

IMG_3517.JPG

w którym mieści się Stacja Turystyczna Abrahamów:

IMG_3522.JPG

Można się tu posilić, ale my wolimy Słowiankę :)

Już prawie przy Chacie spotykamy znajomego konia Bąbla :D Niestety, nic dla Ciebie nie mamy:

IMG_3540.JPG

Chata wygląda tak, jak ją zapamiętaliśmy z dwóch ostatnich pobytów - w lutym i w marcu. Może sople są trochę mniejsze ;):

IMG_3541.JPG

Za to grzane piwo z miodem tak samo genialne jak zawsze :mrgreen::

IMG_3546.JPG

I w tej samej cenie - za jedyne 10 zł :o Spokojnie mogliby wołać więcej...

Tym razem nie spotykamy dwóch miejscowych psów - Ciapka i Mamby. Jest za to inny psi koleżka :):

IMG_3554.JPG

Piwo się skończyło, trzeba iść ;):

IMG_3563.JPG

Wracamy tą samą trasą. Alternatywą było zejście czarnym szlakiem do Żabnicy Skałki, ale potem musielibyśmy asfaltować przez ponad 5 km :roll: Sprawdzamy, czy latarki świecą ;) Jest ok, możemy ruszać 8)

Ostatecznie nie przydają się, pod koniec mamy porządną szarówkę:

IMG_3604.JPG

ale dzięki śniegowi całą trasę szło się komfortowo :)

Zrobiliśmy 17 km w 5 godzin :) Pierwszą zimową wycieczkę w nowym sezonie uznajemy za bardzo udaną :D

Na koniec mapka z zaznaczonym fioletowymi iksami punktem startu/mety oraz miejscem docelowym :D:

Słowianka.png

Pozdrawiam :papa:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 11.12.2021 22:27

maslinka napisał(a):
Dawigs napisał(a):Może końcem listopada jak pogoda dopisze uda się gdzieś wyskoczyć.

Udało się?

Niestety nie. Mieliśmy sztafetę przeziębieniową i tak dwa weekendy przeleciały :cry: . Teraz w szkole szaleństwo z sprawdzianami i kartkówkami. Święta za pasem …

maslinka napisał(a):Zimowe łazikowanie: czas - start :mrgreen:

Z chęcią będę śledził nowe zimowe wycieczki :lol: .
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 11.12.2021 22:46

Piękne zimowe Beskidy :).
Nieustająco też zazdraszczam bliskości gór. :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.12.2021 10:58

Dawigs napisał(a):
maslinka napisał(a):Zimowe łazikowanie: czas - start :mrgreen:

Z chęcią będę śledził nowe zimowe wycieczki :lol: .

Mam nadzieję, że będzie ich więcej. Niestety, w najbliższym czasie zapowiadają ocieplenie :?

Nefer napisał(a):Piękne zimowe Beskidy :).
Nieustająco też zazdraszczam bliskości gór. :wink:

To na pewno duża zaleta mieszkania tu, gdzie mieszkam 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.12.2021 19:45

Wesołego (prawie) po Świętach! :D

Tak było dzisiaj pod Małą Rycerzową :mrgreen::

IMG_3866.JPG

Jutro wrzucę opis wycieczki.

Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 26.12.2021 19:50

maslinka napisał(a):Wesołego (prawie) po Świętach! :D

Tak było dzisiaj pod Małą Rycerzową :mrgreen::

Jutro wrzucę opis wycieczki.

Zachęcająca zajawka :D
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 27.12.2021 06:47

maslinka napisał(a):Jutro wrzucę opis wycieczki.

Z przyjemnością poczytam i pooglądam. :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.12.2021 13:18

Dawigs napisał(a):Zachęcająca zajawka :D

Nefer napisał(a):Z przyjemnością poczytam i pooglądam. :D

No to lecimy w góry! :D

26 grudnia (niedziela): Soblówka - Bacówka na Rycerzowej - Mała Rycerzowa - Soblówka

Ruszamy czarnym szlakiem z Soblówki. Piękna zima :D:

IMG_3725.JPG

Tylko trochę "chłodno", -10 stopni :mrgreen:
Testuję nowe raczki (tym razem z łańcuchami) i stuptuty:

IMG_3744.JPG

I jedne, i drugie sprawdziły się doskonale :)
Mijamy kilka domów:

IMG_3762.JPG

Szlak wspina się łagodnie i jest dość widokowy:

IMG_3766.JPG

Idzie się bardzo przyjemnie i dzięki słońcu wcale nie jest nam zimno :D

Zimowa impresja ;):

IMG_3772.JPG

Pierwszy widok na słowackie Tatry Zachodnie:

IMG_3782.JPG

IMG_3783.JPG

Podchodzimy do Bacówki PTTK:

IMG_3790.JPG

Niemal nietknięta ludzką stopą Hala Rycerzowa:

IMG_3791.JPG

Z tego powodu będziemy szli dookoła ;) Żeby nie zapadać się w śniegu po pas, idziemy po wydeptanych śladach.

Taterki :hearts::

IMG_3792.JPG

Pilsko i Babia:

IMG_3794.JPG

Przed Bacówką niemal pusto, ale do środka ciągle ktoś wchodzi:

IMG_3796.JPG

Podejrzewamy, że jest tam ciasno i trzeba długo czekać na zamówienie. W marcu ponad pół godziny czekaliśmy na grzańca, a było niewielu turystów. Odpuszczamy więc grzane piwko, które chętnie wypiłabym w tym miejscu:

IMG_3803.JPG

jeśli bym nie zamarzła ;) Słońce powoli chowa się za Wielką Rycerzową i robi się naprawdę zimno. Myślę, że jest przynajmniej -12...

Zaczynamy podchodzić na grzbiet. Spojrzenie za siebie:

IMG_3809.JPG

Zmierzamy w stronę szczytu Małej Rycerzowej, nieustannie podziwiając widoki:

IMG_3816.JPG

Tutaj idzie się wygodnie:

IMG_3818.JPG

ale za chwilę będziemy trochę brnąć w śniegu. Ośnieżone choinki :hearts::

IMG_3822.JPG

Mijamy szczyt Małej Rycerzowej i docieramy do chaty owczarzy. To jedno z naszych ulubionych miejsc w Beskidzie Żywieckim :D:

IMG_3827.JPG

Siedzimy tu chyba po raz trzeci albo czwarty ;):

IMG_3836.JPG

Ale nigdy nie było tak zimno jak dzisiaj :mrgreen:

Szybkie kanapki i gorąca herbata z termosu :D Od razu robi się cieplej i można się trochę powygłupiać ;):

IMG_3866.JPG

Oraz podziwiać widoki:

IMG_3846.JPG

Mała Fatra:

IMG_3851.JPG

Słońce już prawie zachodzi ;), trzeba ruszać w dół. Pilsko i Babia:

IMG_3879.JPG

I jeszcze raz oba szczyty, ale gdy jesteśmy już znacznie niżej:

IMG_3885.JPG

Mamy bardzo dobre tempo schodzenia, 40 minut i docieramy do samochodu :D Na dole jest -15 stopni 8O

Było przepięknie! :D Jesteśmy zachwyceni zimą i widokami. I trochę dumni, bo udało nam się zrealizować plan "50 górskich wycieczek w rok" :mrgreen: Ta była właśnie pięćdziesiąta :idea: Mission completed! :mrgreen:

Na koniec - mapka z zaznaczoną trasą:

Mała Rycerzowa.png

Pozdrawiam zimowo :D :D :D
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 27.12.2021 14:35

Rycerzowa zimą prezentuje się pięknie. Bacówka wygląda jak przed laty, więc jest dobrze. Zima ma swoje uroki, ale mnie ta góra kojarzy się z dużymi połaciami jagód :D . Kusisz Agnieszko tymi zimowymi wyprawami w góry :papa:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 27.12.2021 14:46

Przepięknie. :) A te połacie dziewiczego śniegu cudowne. :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 27.12.2021 16:01

Tylko w górach zima może być taka piękna :wink:

maslinka napisał(a):
Szlak wspina się łagodnie i jest dość widokowy:

Zastanawiam się właśnie czy coś się zmieniło. Kiedy ja wiele lat temu chodziłem czarnym lub żółtym szlakiem na Rycerzową z Soblówki, pamiętam, że oba te szlaki były mało widokowe i prowadziły głównie lasem. Piękne widoki były za to z zielonego szlaku prowadzącego z Ujsół przez Muńcuł.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 27.12.2021 19:47

Piękna zima i te Taterki w oddali :hearts:

maslinka napisał(a):
Mamy bardzo dobre tempo schodzenia, 40 minut i docieramy do samochodu :D Na dole jest -15 stopni 8O

Zimą po śniegu jakoś szybciej się schodzi :wink:

Kupiłam sobie takie same raczki, ale jeszcze nie testowałam(może za 2 tyg. :mrgreen: )

PS. Obiecuję wkrótce nadrobić relację kajakową :oops:

:papa:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 27.12.2021 22:20

Piękna zima, świetne widoki :!: Podziwiam za chodzenie w tym mrozie :D .

Zeszłej zimy na szybko kupiłem raczki w postaci gumy naciąganej na buty z ćwiekami. Było OK za wyjątkiem stromego zejścia przy schronisku ubitego na beton. Tam ćwieki pozbijały się śniegiem i słabo na tym odcinku trzymały. Latem nabyłem nowe raczki z łańcuszkami i kolcami. Na razie grzeją się w blokach startowych w oczekiwaniu na pierwsze wyjście. W planie jest mała noworoczna wyprawa :wink: ale nadchodzi odwilż i nie wiem czy coś z tego wyjdzie :cry: .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.12.2021 22:29

Bratwojciech napisał(a):Zima ma swoje uroki, ale mnie ta góra kojarzy się z dużymi połaciami jagód :D .

Byliśmy tam w zeszłym roku na początku lipca, ale na jagody było odrobinę za wcześnie ;)

Bratwojciech napisał(a):Kusisz Agnieszko tymi zimowymi wyprawami w góry :papa:

Mam nadzieję, że to dopiero początek kuszenia w tym sezonie :P

Nefer napisał(a):Przepięknie. :) A te połacie dziewiczego śniegu cudowne. :D

Staraliśmy się ich nie zepsuć i chodzić tylko wydeptanymi "ścieżkami" :D

greenrs napisał(a):Zastanawiam się właśnie czy coś się zmieniło. Kiedy ja wiele lat temu chodziłem czarnym lub żółtym szlakiem na Rycerzową z Soblówki, pamiętam, że oba te szlaki były mało widokowe i prowadziły głównie lasem.

Zmieniło się również tam :) Co prawda okolice Rycerzowej i Muńcuła poznaliśmy dopiero wiosną zeszłego roku, ale podejrzewam, że sprawa ma się podobnie jak z Malinowską Skałą, która jakiś czas temu stała się bardzo widokowym szczytem.

Świerki padają ze starości, nasadzenia robione po wojnie nie były najlepszym pomysłem. Sztuczne lasy składające się z drzew tego samego gatunku i w tym samym wieku dokonały żywota w podobnym czasie...
No ale dzięki temu beskidzkie szlaki są bardziej widokowe niż kilkanaście/kilkadziesiąt lat temu. Jakiś plus jest ;)

ruzica napisał(a):Piękna zima i te Taterki w oddali :hearts:

Na Taterki zawsze miło popatrzeć :D

ruzica napisał(a):Zimą po śniegu jakoś szybciej się schodzi :wink:

Wpadłam w rytm i nie chciałam się wcale zatrzymywać 8)

ruzica napisał(a):Kupiłam sobie takie same raczki, ale jeszcze nie testowałam(może za 2 tyg. :mrgreen: )

Będzie Pani zadowolona :mrgreen:

ruzica napisał(a):PS. Obiecuję wkrótce nadrobić relację kajakową :oops:

Trzymam za słowo :mrgreen:
Ja ją nazywam relacją przeklętą :P W odróżnieniu od innych, też z kajakiem w tytule ;)

Dawigs napisał(a):Piękna zima, świetne widoki :!: Podziwiam za chodzenie w tym mrozie :D .

Podczas chodzenia nie czuliśmy zimna, zwłaszcza w słońcu. Gorzej było, jak na chwilę usiedliśmy ;)

Dawigs napisał(a):Zeszłej zimy na szybko kupiłem raczki w postaci gumy naciąganej na buty z ćwiekami. Było OK za wyjątkiem stromego zejścia przy schronisku ubitego na beton. Tam ćwieki pozbijały się śniegiem i słabo na tym odcinku trzymały. Latem nabyłem nowe raczki z łańcuszkami i kolcami.

Cały zeszły sezon zimowo-wiosenny ;) przełaziliśmy z nakładkami (gumy z ćwiekami ze sklepu na D) i nadal są w dobrym stanie. Mimo tego postanowiliśmy kupić coś, co zapewni nam lepszą stabilność ;)

Dawigs napisał(a):Na razie grzeją się w blokach startowych w oczekiwaniu na pierwsze wyjście. W planie jest mała noworoczna wyprawa :wink: ale nadchodzi odwilż i nie wiem czy coś z tego wyjdzie :cry: .

Jak pójdziesz wystarczająco wysoko, to pewnie tak :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone