Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.06.2010 15:36

Franz napisał(a):
maslinka napisał(a):Fajną trasę zrobiłeś. Może skopiuję, ale przy odrobinę niższej temperaturze :)

Możesz też spróbować przejść tę trasę w odwrotnym kierunku. Masz wtedy znacznie większe możliwości skrócenia w dowolnej chwili szlaku powrotnego przez zejście do Żabnicy. Warto wcześniej zorientować się w rozkładzie autobusów i mikrobusów.

Pozdrawiam,
Wojtek

Dzięki, Wojtku :D
Mam nadzieję, że w przyszły weekend będzie sprzyjająca pogoda.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.06.2010 18:54

Interseal napisał(a):12.06.2010 Węgierska Górka - Abrahamów - Hala Rysianka - Hala Lipowska - Niezkulina - Rajcza

Pozdrawiam.

Poprawnie Nickulina. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2010 21:09

AndrzejJ. napisał(a):Poprawnie Nickulina. :wink:

Jak zwykle czujny! :wink:
Pytanie tylko, czy to jakiś archaizm, czy błąd na jednej z zamierzchłych map Beskidów?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.06.2010 00:13

Rozbieżność historyczno- miejscowo- tradycjonalistyczna.
Tak jak Hala Boracza- Buracza, Cichoń- Tokoń w Beskidzie Niskim, czy inne miejsca/szczyty mające dwie nazwy na mapach lub dwie wersje nazw.
P.S. Spotkałem się i z Nieckuliną, ale w odniesieniu do szlaku żółtego z Rajczy stosuje się też nazwę Zapolanka (przynajmniej w Regulaminie Górskiej Odznaki Turystycznej w wykazie szlaków).
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.06.2010 00:30

Jak słowo "niezkulina" przeczytasz po niemiecku, to dostaniesz "nickulina".
Prawda, jakie proste? ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.06.2010 00:32

Fatamorgana napisał(a):P.S. Spotkałem się i z Nieckuliną, ale w odniesieniu do szlaku żółtego z Rajczy stosuje się też nazwę Zapolanka

Nickulina leży w dolinie. Zapolanka jest przysiółkiem sięgającym grzbietu.

Pozdrawiam,
Wojtek
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 14.06.2010 00:50

Mam przewodnik z 1936 roku i tam wszędzie "niezkulina":) ale tam wogóle jakoś dużo niemiecko brzmiących nazw

a ja dziś wróciłem ze Szczawy i zwiedzania Gorców i Beskidu Wyspowego.To chyba ostatnie rejony gdzie mozna chodzić po górach i większe prawdopodobieństwo napotkania zwierzaka niż człowieka:)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.06.2010 01:01

Franz napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):P.S. Spotkałem się i z Nieckuliną, ale w odniesieniu do szlaku żółtego z Rajczy stosuje się też nazwę Zapolanka

Nickulina leży w dolinie. Zapolanka jest przysiółkiem sięgającym grzbietu.

Pozdrawiam,
Wojtek

Chodzi o nazwę trasy (przez co prowadzi).
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 14.06.2010 10:43

Franz napisał(a):Jak słowo "niezkulina" przeczytasz po niemiecku, to dostaniesz "nickulina".
Prawda, jakie proste? ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

Tak jak Teufelspitze? :D Korzystać z map Beskidenverein to też sztuka. :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.06.2010 11:36

Fatamorgana napisał(a):Chodzi o nazwę trasy (przez co prowadzi).

Prowadzi w kolejności przez Nickulinę, następnie przez Zapolankę. Oni do nazwy trasy wybrali taki wariant.
Osobiście, powiedziałbym "przez Nickulinę", gdyz hasło "przez Zapolankę" pozostawia wątpliwość:
1. Rajcza - Nickulina - Zapolanka, czy
2. Rajcza - Ujsoły - Zapolanka.

Podanie koloru szlaku rozwiewa tę wątpliwość, ale wtedy i te dodatkowe toponimy nie są już potrzebne.

AndrzejJ. napisał(a):Tak jak Teufelspitze?

Nie, chodziło mi wyłącznie o kwestie fonetyczne. Wskazałem identyczność wymowy polskiego "Nickulina" i niemieckiego "Niezkulina".
Brzmienie słowa [tojfelszpice] nie wykazuje żadnego podobieństwa ze słowem [diablak].

Pozdrawiam,
Wojtek
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 14.06.2010 13:34

Franz napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Tak jak Teufelspitze?

Nie, chodziło mi wyłącznie o kwestie fonetyczne. Wskazałem identyczność wymowy polskiego "Nickulina" i niemieckiego "Niezkulina".
Brzmienie słowa [tojfelszpice] nie wykazuje żadnego podobieństwa ze słowem [diablak].

Pozdrawiam,
Wojtek

Nie spotkałem się z nazwą Niezkulina.Dla nieznającego języka niemieckiego słowo Niezkulina nie wykazuje żadnego podobieństwa do słowa Nickulina. :wink:
Skoro antek ma nazwę Niezkulina w przewodniku,a Interseal chodzi według map gdzie jest taka nazwa to znaczy,że autorzy nazwy Niezkulina odnieśli sukces i nasza ,,wojna na pędzle'' na nic się zdała. :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.06.2010 21:00

AndrzejJ. napisał(a):Nie spotkałem się z nazwą Niezkulina.Dla nieznającego języka niemieckiego słowo Niezkulina nie wykazuje żadnego podobieństwa do słowa Nickulina. :wink:

Masz rację. Abstrahując od tych kilku identycznych literek w każdym słowie. ;)

AndrzejJ. napisał(a):Skoro antek ma nazwę Niezkulina w przewodniku,a Interseal chodzi według map gdzie jest taka nazwa to znaczy,że autorzy nazwy Niezkulina odnieśli sukces i nasza ,,wojna na pędzle'' na nic się zdała. :wink:

Bo też - jak każda wojna - była bezsensowna. O wiele lepiej się wzajemnie wspierać, niż ze sobą walczyć. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2010 21:49

Ciekawie się temat rozwinął... :)
Dzięki Nickulinie-Niezkulinie, wielu nieświadomych i niedoświadczonych łazików dowie się przy okazji co to była międzywojenna "wojna na pędzle" w Beskidach.

Pół życia mieszkałem pod breńskim Zokrzaskiem, tymczasem na wszelkich mapach to miejsce nazywane jest Zakrzoskiem. Ta zamiana liter powoduje, że brzmienie gwarowe zmienia się na niby bardziej literackie... :) jednak pochodzi właśnie od słowa gwarowego "zakrzosać" czyli zaostrzyć siekierą końcówkę czegoś drewnianego :) , tymczasem słowo "zokrzas" oznacza ową zakrzosaną końcówkę...
Więc jakby nie patrzeć nazwa wywodzi się z jednego źródła :) Choć Zakrzosek mnie wyjątkowo denerwuje :wink: .
To taka mała dygresja.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.06.2010 20:40

19.06.2010 - Brenna Leśnica - Świniorka - Trzy Kopce Wiślańskie

Od rana było pochmurno i wcale nie planowaliśmy żadnej górskiej wycieczki. Ale przed południem zaczęło się wypogadzać. Szybkie sprawdzenie pogody w internecie (od 14:00 w Beskidach bez deszczu i słońce na przemian z chmurami) i decyzja: jedziemy!

Wybór padł na Brenną. Chcieliśmy sprawdzić, jak wyglądają stoki Świniorki, po których szusowaliśmy kilka miesięcy temu, w letniej szacie. Ot taki mały spacer, bo też niewiele czasu nam zostało. Gdy dojeżdżamy na miejsce, jest już prawie 14:00.

Zostawiamy samochód w Dolinie Leśnicy i zaczynamy podchodzić wzdłuż wyciągu narciarskiego:

Obrazek

Dosyć mozolna wspinaczka, zwłaszcza na dole. W końcu dolny odcinek trasy narciarskiej jest czerwony :wink:
Do tego jeszcze trawa po kolana, a gdzieniegdzie po pas. Całe spodnie mam mokre.

Słońce zaczyna się przebijać przez chmury.
Górna część trasy narciarskiej, tuż pod szczytem Świniorki:

Obrazek

Obrazek

I na szczycie (700 m.n.p.m.):

Obrazek

Dziwnie wygląda ten znajomy krajobraz bez śniegu :wink:

Ze Świniorki niebieskim szlakiem zmierzamy w stronę Trzech Kopców Wiślańskich. 40-minutowy spacerek i jesteśmy na miejscu (840 m.n.p.m.):

Obrazek

Teraz pora na Telesfora :wink: czyli idziemy do "Telesforówki" - tutejszego baru i mini-schroniska.

Bardzo fajne miejsce! Polecam wstąpić, jeśli będziecie w pobliżu. Pyszna domowa szarlotka (sympatyczna gospodyni mówiła, że piekła dzisiaj rano :)) Do tego zamówiłam sobie Brackie (żeby wesprzeć lokalne tradycje piwne :wink:) i przysiadłam z mapą na ławeczce:

Obrazek

Na zdjęciu, nad okienkiem, widać patelnię, która służy do przywoływania gospodarzy do baru z domu, który jest położony trochę niżej :) Ekipa rowerzystów, która przybyła równo z nami, miała radochę z użycia tego "dzwonka" :D

Atrakcją "Telesforówki" jest czerwony garbus, który może służyć zarówno jako stolik:

Obrazek

jak i jako knajpka :wink::

Obrazek

Sympatyczne, swojskie miejsce. Serdecznie polecam :)

Z Trzech Kopców szlakiem zielonym (tym razem) schodzimy do Doliny Leśnicy. Potem jeszcze jedziemy do Brennej Hołcyny, posiedzieć chwilę nad zaporą i jeziorkiem oraz posilić się czekoladą:

Obrazek

To koniec naszej brenneńskiej wycieczki. Słońca było mało (internetowa prognoza wyglądała ciekawiej), ale na szczęście nie spadła ani jedna kropla deszczu. Wycieczka, choć bardzo "lajtowa", była sympatyczna i zaliczamy ją do udanych :)

Pozdrawiam serdecznie.

P.S. Mariuszu - Interseal, niestety nigdzie w okolicach Świniorki nie udało mi się Ciebie wypatrzyć... :wink: :D
Ostatnio edytowano 23.02.2012 20:06 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2010 22:49

maslinka napisał(a):P.S. Mariuszu - Interseal, niestety nigdzie w okolicach Świniorki nie udało mi się Ciebie wypatrzyć... :wink: :D

Hmmm... kiedy kliknąłem link informujący mnie w emailu o pojawieniu się nowego wpisu w tym wątku, nie mogłem złapać oddechu gdy pojawił się tytuł wycieczki... :wink: .

Nie wiem jak to teraz napisać, żeby nie zabrzmiało, jak ustawiona wypowiedź pod znane już fakty, ale...

1. Około 13:45 wyjeżdżałem z lasu szlakiem zielonym na Trzy Kopce i zabierałem do samochodu czekającą na mnie na parkingu przy wyciągu grupkę osób. Gdybym zauważył srebrną skodę na gliwickich numerach pewnie bym wyskoczył sprawdzić - kto to... ale chyba jeszcze Was nie było. :)

2. kiedy zjeżdżałem DZIŚ! samochodem wczesnym wieczorem ze ŚWINIORKI! (odwożąc tym razem wspomniane osoby) w dolinę Leśnicy, a resztki promieni słonecznych, które przedarły się przez chmury oświetliły przeciwległe stoki Starego Gronia, westchnąłem sobie i pomyślałem "Kolejny stracony dzień i weekend. Nie idę w góry. Ciekawe natomiast, gdzie tym razem udała się Agnieszka..."
:)

Nasze szlaki przecięły się więc jeżeli chodzi o trasę, jeżeli chodzi czas rozminęliśmy się najpierw o kilka minut a później o kilka godzin :wink:

Pozdrawiam
Mariusz - Interseal
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies