Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.02.2021 15:31

14 lutego (niedziela): Bystra - Chata Słowianka - Bystra (część pierwsza)

Nie spodziewaliśmy się tak pięknej pogody. Prognozy były rozbieżne, ale mieliśmy nadzieję... Dzień okazał się wspaniały, nie tylko pod względem warunków atmosferycznych. Ale po kolei ;)

Ruszamy z Bystrej, tej za Wieprzem ;), nie za Bielskiem. Będziemy łazikować w Beskidzie Żywieckim. Za cel obrałam chyba mało popularne miejsce, sama przed dwoma dniami jeszcze o nim nie słyszałam :oops: Chodzi o Chatę Słowianka, o której przeczytałam niezwykle pochlebne komentarze. Poczułam, że bardzo chcę zobaczyć to miejsce.

Wycieczka podoba mi się od samego początku. Kiedy parkujemy w Bystrej, koń wesoło rży na nasz widok ;) Piękny jest i chyba niewiele widzi przez grzywę opadającą mu na oczy ;):

2021-02-14-11h24m40 (Custom).JPG

Ruszamy :mrgreen::

2021-02-14-11h35m19 (Custom).JPG

Niebieskim szlakiem, najpierw przez miejscowość:

2021-02-14-11h44m10 (Custom).JPG

Niedługo wchodzimy do lasu. Miśki chyba śpią ;):

2021-02-14-11h58m27 (Custom).JPG

Jest świeżo po opadach. Zimowa bajka :hearts::

2021-02-14-12h01m08 (Custom).JPG

Mniej więcej w tym miejscu gubimy szlak :oops::

2021-02-14-12h05m23 (Custom).JPG

który mocno odbija w prawo. Trudno byłoby się nie zgubić, bo nie ma żadnych oznaczeń (pewnie śnieg je przysypał), a my nie idziemy z nosem w telefonach...

Dobrze wydeptaną drogą idziemy cały czas prosto, nieświadomi, że oddalamy się od szlaku. Zresztą przed nami są inni turyści. Dochodzimy do pięknej polany, na której organizujemy pierwszy "piknik" :D:

2021-02-14-12h26m57 (Custom).JPG

To zdjęcie już znacie ;):

2021-02-14-12h27m21 (Custom).JPG

Wkrótce po tym, jak narysowałam serduszko, Małż mówi, że od prawie 2 km nie jesteśmy na szlaku :roll: Pyta, czy chcę wracać. Jasne, że nie :oczko_usmiech: Jakoś to będzie, znajdziemy zrywkę i dojdziemy do szlaku; tak, jak to zrobiliśmy w drodze na Błatnią. No cóż, dzisiaj jestem niepoprawną optymistką :mrgreen:

Idziemy! Kierując się kobiecą intuicją ;), skręcam w ścieżkę odbijającą stromo w lewo. Choć Małż kręci nosem, bo przecież szlak odchodził w prawo...

Jest coraz piękniej :D:

2021-02-14-12h51m19 (Custom).JPG

2021-02-14-13h04m09 (Custom).JPG

Czasami idzie się mozolnie, ale dajemy radę.

2021-02-14-13h21m55 (Custom).JPG

Dość szybko "robimy" wysokość. Biało-niebieski świat :hearts::

2021-02-14-13h23m02 (Custom).JPG

Na tej polance już wiemy, że, jak zwykle :mrgreen:, tak i teraz, należy słuchać intuicji 8) Szczególnie mojej :twisted::

2021-02-14-13h27m44 (Custom).JPG

Na spokojnie możemy się napić herbaty, bo zaraz dojdziemy do szlaku.

2021-02-14-13h40m01 (Custom).JPG

Nie śpieszy nam się, podziwiamy zimę :D:

2021-02-14-13h30m03 (Custom).JPG

2021-02-14-13h40m37 (Custom).JPG

Nie wiemy, że będzie jeszcze piękniej 8)

Wkrótce docieramy do niebieskiego szlaku, a później do rozwidlenia:

2021-02-14-13h55m22 (Custom).JPG

Stąd mamy już tylko 1,5 km do Chaty...

c.d.n.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.02.2021 17:00

Piękna zima :!: :D

Nie znam tego zakątka Beskidów. Wycieczka już zapisana do "zaplanowanych" :oczko_usmiech: Widzę, że trudno będzie zrobić pętelkę - raczej powrót tym samym szlakiem.
Czekam na ciąg dalszy :)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 15.02.2021 17:55

Ależ piękne widoki :).

Na Słowiance kiedyś byłem, ale wchodziliśmy od strony Żabnicy. Szlaku z Bystrego nie znam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.02.2021 18:08

greenrs napisał(a):Nie znam tego zakątka Beskidów. Wycieczka już zapisana do "zaplanowanych" :oczko_usmiech: Widzę, że trudno będzie zrobić pętelkę - raczej powrót tym samym szlakiem.

Korzystamy z map.cz i tam wszystkie szlaki wyglądają na krótkie :lol: Dokładnie nie liczyłam kilometrów, ale rano wydawało nam się, że spokojnie damy radę pójść na Romankę i wrócić 8O Takie cuda to raczej nie w lutym ;)

greenrs napisał(a):Czekam na ciąg dalszy :)

Mówisz i masz :D

Nefer napisał(a):Na Słowiance kiedyś byłem, ale wchodziliśmy od strony Żabnicy. Szlaku z Bystrego nie znam.

Chyba z Bystrej :) Tak mi się wydaje :)
Dla pewności trzeba by zapytać bardziej obeznanych w tamtym terenie.

14 lutego (niedziela): Bystra - Chata Słowianka - Bystra (część druga)

Jak na skrzydłach biegniemy w stronę chaty ;) Coraz bardziej widokowo:

2021-02-14-13h57m51 (Custom).JPG

Romanka:

2021-02-14-13h58m06 (Custom).JPG

i Martoszka:

2021-02-14-13h58m13 (Custom).JPG

W sielankowy nastrój:

2021-02-14-13h58m35 (Custom).JPG

wdziera się charakterystyczny hałas. Niestety, miłośnicy quadów podobno upodobali sobie te rejony. Potwierdza to spotkana przed chatą para.

Maleńka rysa na idealnym obrazie ;) nie psuje nam nastrojów. A obrazki coraz ładniejsze :hearts::

2021-02-14-14h18m11 (Custom).JPG

I wreszcie jest - Chata Słowianka z imponującymi soplami 8O:

2021-02-14-14h19m12 (Custom).JPG

Pamiętam takie z dzieciństwa ;)

Są i quadowcy:

2021-02-14-14h21m55 (Custom).JPG

Tylko przez chwilę ;)

Czytałam, że w tym miejscu koniecznie należy spróbować grzanego piwa z miodem :) Nie trzeba nas do tego specjalnie zachęcać :oczko_usmiech: Jest przepyszne, a jaką ma piankę! :D:

2021-02-14-14h27m33 (Custom).jpg

I kosztuje tylko 10 zł :)

(Zdjęcie różni się od pozostałych, bo zrobione telefonem ;))

W Chacie nie gotują dla turystów. Prowadzą sklepik i robią grzańca :) Dla nas idealnie, wałówkę mamy. Można też wynająć pokój. Podobno atmosfera jest sympatyczna i bardzo domowa. Może kiedyś ;)

A oto dokąd można się stąd udać:

2021-02-14-14h49m22 (Custom).JPG

Siedzi się bardzo przyjemnie, chociaż stoliki umiejscowione są w cieniu, więc, mimo wypitego grzańca, zaczynamy marznąć.

Zostawiamy Chatę Słowianka za sobą:

2021-02-14-14h50m23 (Custom).JPG

W obejściu spotykamy jeszcze urocze psiaki - Ciapka i Mambę:

2021-02-14-14h54m07 (Custom).JPG

Czytałam o ich ciekawej historii (zwłaszcza tego pierwszego) na facebookowym profilu Chaty.

Wyznanie miłości do Ewy :mrgreen::

2021-02-14-14h54m49 (Custom).JPG

i kilka zimowych kadrów:

2021-02-14-14h55m04 (Custom).JPG

2021-02-14-14h56m43 (Custom).JPG

W następnej części dokończę opis wycieczki ;)
Ostatnio edytowano 22.11.2022 19:34 przez maslinka, łącznie edytowano 2 razy
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 15.02.2021 18:23

Zazdraszczam pogody, widoków i zdjęć. :hearts:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.02.2021 19:07

maslinka napisał(a):Mówisz i masz :D

Cudnie :D

maslinka napisał(a):Korzystamy z map.cz i tam wszystkie szlaki wyglądają na krótkie :lol: Dokładnie nie liczyłam kilometrów, ale rano wydawało nam się, że spokojnie damy radę pójść na Romankę i wrócić 8O Takie cuda to raczej nie w lutym ;)

Słyszałem wiele dobrego o tej aplikacji. Sam jednak korzystam z Mapy turystycznej. Można synchronizować ze swoim kontem przez stronę internetową. Aplikacja jest płatna w wersji premium (ok. 30 zł na rok) ale można kolekcjonować swoje trasy poprzez odhaczanie tych zaplanowanych i zapisywanie przebytych. Można prowadzić statystykę (przebyte kilometry, przewyższenia itp.). Informacje dotyczące tras są dość szczegółowe, dobrze działa też nawigacja. Na razie jestem zadowolony.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.02.2021 19:14

Agnieszko , pięknie , cudnie , a nawet jeszcze ładniej :D Nigdy tam nie byłem , ale będę , zimową porą również .
Korzystam z różnych aplikacji ( również z map.cz ) , w zależności od tego gdzie się znajduję . . .
Dla nas ten weekend niestety był bez górek - pogoda zmusiła do siedzenia w domu :roll:
Grzaniec jest tam jak najbardziej uzasadniony , w przeciwieństwie do quadów :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 15.02.2021 22:11

Chwila nieuwagi a tu już dwa odcinki i to jakie. Okoliczności przyrody wspaniałe :!: Świetne zdjęcia :mg: .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 15.02.2021 22:40

maslinka napisał(a):
Dawigs napisał(a):Góry Opawskie, Biskupia Kopa :D .

Szczyt graniczny :)

Na dodatek należy do Korony Gór Polskich :lol: .

maslinka napisał(a):Niedaleko naszych ulubionych czeskich Jeseników 8)

Kiedyś w miarę regularnie bywałem w Jesenikach ale ostatnio jakoś sporadycznie się to zdarza. Ale rejony piękne :D .

maslinka napisał(a):Na Biskupiej jeszcze nie byliśmy. Wieża widokowa wygląda fajnie i podobno w okolicy jest dużo grzybów ;)

Nefer napisał(a):Zupełnie mi nieznane góry, będzie trzeba kiedyś nadrobić :) .

Po masowej wycince drzew iglastych po obu stronach granicy z powodu kornika te niezbyt wysokie góry wyłysiały. Przyzwyczajony przez lata do wędrowania lasami jak zobaczyłem skalę wycinki to się przeraziłem :cry: . Ma to jednak też plus. Teraz rozległe widoki są z wielu miejsc a nie jak wcześniej tylko z wieży. Trzeba się jednak spieszyć by nacieszyć oko widokami podczas wędrówki bo nowe nasadzenia już rosną i pozostaje kwestią czasu kiedy przesłonią widoki. Co do wieży to została niedawno wyremontowana. Grzybiarzem nie jestem więc tutaj nie mam wiedzy :) .
Tak nawiasem mówiąc jeszcze do niedawna poza opolanami mało kto słyszał o Górach Opawskich :wink: . Dla wielu w Polsce Sudety kończyły się na wschodzie na Złotym Stoku (Góry Złote). Po głębokiej zapaści lat 90-tych teraz ten rejon przeżywa swój renesans. W sezonie poza weekendami nadal można tu znaleźć ciszę i spokój a baza noclegowa coraz ciekawsza :D .
Ostatnio edytowano 16.02.2021 08:29 przez Dawigs, łącznie edytowano 1 raz
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 15.02.2021 22:47

maslinka napisał(a):Chyba z Bystrej :) Tak mi się wydaje :)
Dla pewności trzeba by zapytać bardziej obeznanych w tamtym terenie.

Słusznie. Mianownik to Bystra, więc może się odmieniać przymiotnikowo. :)

Piękne kolejne widoki. Pogoda Wam dopisała :). Ja byłem tam latem i wtedy zimne piwko smakowało wybornie :).
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.02.2021 13:56

mchrob napisał(a):Zazdraszczam pogody, widoków i zdjęć. :hearts:

Pod każdym względem było pięknie :D

greenrs napisał(a):Można prowadzić statystykę (przebyte kilometry, przewyższenia itp.)

To na pewno byłoby dla nas ciekawe... Warte rozważenia :)

piotrf napisał(a):Grzaniec jest tam jak najbardziej uzasadniony , w przeciwieństwie do quadów :wink:

Quady do tego miejsca nie pasują. Niestety, nie wszyscy tak myślą :?

Dawigs napisał(a):Chwila nieuwagi a tu już dwa odcinki i to jakie. Okoliczności przyrody wspaniałe :!: Świetne zdjęcia :mg: .

Dzięki :D

Dawigs napisał(a):
maslinka napisał(a):Niedaleko naszych ulubionych czeskich Jeseników 8)

Kiedyś w miarę regularnie bywałem w Jesenikach ale ostatnio jakoś sporadycznie się to zdarza. Ale rejony piękne :D .

W mieście Jesenik spędzaliśmy kilka dni w okolicach sylwestra chyba... 7 razy 8O
Było też parę jednodniowych wypadów - zimowych (narciarskich) albo wiosennych i jesiennych (łazikowych).

Nefer napisał(a):Piękne kolejne widoki. Pogoda Wam dopisała :). Ja byłem tam latem i wtedy zimne piwko smakowało wybornie :).

Teraz po zimnym bym zamarzła ;), ale latem jak najbardziej :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.02.2021 14:52

14 lutego (niedziela): Bystra - Chata Słowianka - Bystra (część trzecia, ostatnia)

Wracamy. Szybko, bo późno się robi. Już prawie 15:00 :roll:

Nie mogę jednak przestać pstrykać :D:

2021-02-14-14h59m40 (Custom).JPG

2021-02-14-15h11m40 (Custom).JPG

2021-02-14-15h13m20 (Custom).JPG

Zastanawiamy się nad powrotem zielonym szlakiem i zejściem do Brzuśnika, ale do zmroku mamy tylko trochę ponad 2 godziny. Znowu za długo rano spaliśmy ;) Nie ma problemu. I tak nie będziemy szli tędy samędy, bo przecież tak naprawdę nie znamy niebieskiego szlaku, który szybko zgubiliśmy ;)

Trasa jest bardzo urokliwa:

2021-02-14-15h22m35 (Custom).JPG

choć prawie na całej długości niezwykle wąska:

2021-02-14-15h22m37 (Custom).JPG

Na szczęście ktoś tu szedł przed nami ;) Jakiś czas temu... Przez ostatnie dwie godziny marszu nie spotykamy żadnego człowieka 8O Za to będą zwierzaki, ale za chwilę ;)

Atrakcje na szlaku :mrgreen::

2021-02-14-15h23m34 (Custom).JPG

Szersze widoki:

2021-02-14-15h24m53 (Custom).JPG

2021-02-14-15h25m02 (Custom).JPG

Skrzyczne:

2021-02-14-15h26m15 (Custom).JPG

Słońce zachodzi za górę i zdjęcia wychodzą niebieskie :roll::

2021-02-14-15h27m24 (Custom).JPG

Idziemy coraz szybciej, aż nagle zastygamy w bezruchu... Przed nami cztery piękne sarenki :D Oczywiście w tym momencie pada bateria w aparacie :lol: Sarenki rozdzielają się na dwie pary; jedna para idzie w górę. W końcu udaje mi się uwiecznić tę, która poszła w dół.

Kto widzi dwie sarenki między drzewami :?: :mrgreen::

2021-02-14-16h06m23 (Custom).JPG

W końcu docieramy do miejsca, w którym rano zgubiliśmy szlak:

2021-02-14-16h11m11 (Custom).JPG

Zgodnie stwierdzamy, że nie ma w tym nic dziwnego, trudno byłoby go nie zgubić ;)

Próbuję uporać się z lodową kulką, która utoczyła się pod moim butem 8O:

2021-02-14-16h16m43 (Custom).JPG

Jest przyczepiona do paska stuptuta i nieźle się trzyma :lol: Poczułam ją dopiero pod koniec trasy, na płaskim, wcześniej mi nie przeszkadzała ;) Chyba za szybko biegłam :mrgreen: Teraz możemy wyhamować, przed nami ostatnie metry - przejście przez Bystrą:

2021-02-14-16h22m45 (Custom).JPG

Do samochodu docieramy po 5 godzinach spacerku :D, a zrobiliśmy ledwo 14 km. Jestem trochę rozczarowana tym wynikiem ;) Sądziłam, że wyjdzie więcej :mrgreen:, ale warunki były prawdziwie zimowe, więc trudno się dziwić, że wycieczka tyle nam zajęła. Trochę siedzieliśmy przed Chatą i nie tylko :) No i jeszcze Małż narzekał, że robię za dużo zdjęć :oczko_usmiech:

Było cudnie! :D Polecam taką trasę, a najlepiej dłuższą ;) Następnym razem postaramy się wstać trochę wcześniej i więcej przedreptać 8) Dni na szczęście są coraz dłuższe :D

Już z samochodu, uwieczniam pięknie podświetlone chmury:

2021-02-14-16h51m35 (Custom).JPG

Na koniec - mapka. Tym razem (na szaro) nie zaznaczałam całej trasy, tylko drogę poza (niebieskim) szlakiem, punkt startu i miejsce docelowe :D:

Słowianka (Custom).png

Całość wycieczki ledwo mieści się na mapie ;), a nie chciałam jej jeszcze bardziej pomniejszać...

Mam nadzieję, że zima będzie jeszcze długa :D :D :D

:papa:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 17.02.2021 21:50

maslinka napisał(a):14 lutego (niedziela): Bystra - Chata Słowianka - Bystra (część trzecia, ostatnia)

Szkoda. To była fajna wycieczka w pięknych okolicznościach przyrody :lol: .

maslinka napisał(a):Nie mogę jednak przestać pstrykać :D:

Skądś to znam :wink: U nas głównie ja pstrykam :) .

maslinka napisał(a):Mam nadzieję, że zima będzie jeszcze długa :D :D :D
:papa:

Z chęcią przeczytam kolejną zimową relację :D .
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 18.02.2021 08:25

Super wycieczka, też liczę na kolejne relacje :) .
A sarenki na zdjęciu widać :) .
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 18.02.2021 09:05

Chyba już więcej schodziliście kilometrów tej zimy niż w lecie. Trzeba przyznać że pogoda w górach w tym roku rozpieszcza.
A co do sarenek to fajne nagranie ostatnio zobaczyłem z mojego miejsca zamieszkania. To prawie Beskid Mały to do wątku pasuje ;)

https://fb.watch/3JRV-sffmU/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 88
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies