Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.02.2021 21:54

Ural napisał(a):Pięknie Maslinka, pięknie.

Było pięknie :D

Nefer napisał(a):Część druga wycieczki również, jak widać, obfitowała w piękne widoki :).

Do samego końca :D

Interseal. napisał(a):Agnieszko. Super!
Piękne widoki. Co prawda malutką część zdjęć widziałem wcześniej w ramach tradycyjnej zagadki :) , ale na dużym ekranie robią niezwykłe wrażenie.

Fajną mamy tę zagadkową tradycję ;)
Widziałeś zdjęcia zrobione komórką, a mój telefon nie robi dobrych fotek :roll:

Interseal. napisał(a):Wyglądają na tandetne, ale sporo już wytrzymały przez dwa sezony.

Nie jest źle :) Najważniejsze, że się sprawdzają.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.02.2021 00:21

maslinka napisał(a):To jeszcze nie koniec widoków. Wracamy zielonym szlakiem, który jest przepiękny i bardzo ciekawy:

Szkoda, że nie mieliście możliwości zejścia zielonym szlakiem przez Muńcuł do samych Ujsół. To jeden z ładniejszych szlaków jakie znam - no ale wtedy byłby problem z dotarciem do samochodu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.02.2021 09:02

Ja w trekingowych kijkach mam nakładki i te kółka śniegowe do wymiany. Myślałam, że to standard. Ściągam nakładkę (ta na lato, że tak się wyrażę) i pod spodem mam metalowy bolec i nakładam kółeczka. Kijki tanie coś 80 zł za komplet, teleskopowe, co jest super rozwiązaniem przy schodzeniu po stromy i schodach.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.02.2021 14:33

greenrs napisał(a):Szkoda, że nie mieliście możliwości zejścia zielonym szlakiem przez Muńcuł do samych Ujsół. To jeden z ładniejszych szlaków jakie znam - no ale wtedy byłby problem z dotarciem do samochodu.

Na Muńcuł weszliśmy w lipcu. Sam szczyt nie robi wrażenia (wiadomo, w lesie, zero widoków), ale Hala na Muńczole - przepiękna :D Tym zielonym szlakiem jeszcze kiedyś pójdziemy...

piekara114 napisał(a):Ja w trekingowych kijkach mam nakładki i te kółka śniegowe do wymiany. Myślałam, że to standard.

Nie jest to standard, zależy od kijów.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.02.2021 14:05

6 lutego (sobota): Ustroń Polana - Orłowa - Świniorka - Trzy Kopce Wiślańskie - Ustroń Dobka - Ustroń Polana

Tym razem nie będzie tak pięknych widoków, jak ostatniej niedzieli z Małej Rycerzowej. Za to przejdziemy rekordową (jak na zimę) liczbę kilometrów - aż 20,5 :oczko_usmiech: Będzie też trochę sentymentalnie, bo bardzo lubię miejsca, w których się znajdziemy. A przy okazji odkryjemy coś nowego :)

Startujemy z Ustronia Polany. Samochód zostawiamy przed kościołem Dobrego Pasterza i pniemy się w górę zielonym szlakiem, początkowo przez pole:

2021-02-06-11h17m19 (Custom).JPG

Na razie jest mało śniegu i dość szaro. Na szczęście szlak szybko wchodzi w las:

2021-02-06-11h51m08 (Custom).JPG

śniegu na trasie coraz więcej, a my robimy pierwszą przerwę na herbatę:

2021-02-06-11h35m01 (Custom).JPG

Jest -1, zaczyna sypać i opady będę nam towarzyszyły już do końca wycieczki. Dobrze, że nie ma wiatru; idzie się bardzo przyjemnie, szybko się rozgrzewamy ;)

Mijamy Palenicę. Tutaj widok na Równicę ;):

2021-02-06-12h10m11 (Custom).JPG

Na szlaku coraz bardziej ślisko. Przydają się raczki.

2021-02-06-12h10m13 (Custom).JPG

Ten budynek to dawna Chata na Orłowej:

2021-02-06-12h33m29 (Custom).JPG

Tzn. chata dalej stoi ;), ale już nie pełni funkcji schroniska.

Szczyt Orłowej:

2021-02-06-12h47m04 (Custom).JPG

Na Trzy Kopce jeszcze kawałek...

Po drodze taka niespodzianka :D:

2021-02-06-13h07m32 (Custom).JPG

Przed nami Świniorka:

2021-02-06-13h10m05 (Custom).JPG

Koniecznie musimy się tu zatrzymać! Kilka razy (już dość dawno...) szusowaliśmy w tym ośrodku i mamy do niego sentyment :D

Niestety, jestem trochę rozczarowana, bo orczyki nie wiszą na linach :(:

2021-02-06-13h14m22 (Custom).JPG

2021-02-06-13h26m42 (Custom).JPG

Czy to oznacza, że Świniorka w tym sezonie nie ruszy? Pewnie stracili już nadzieję :(

Kolejna przerwa na herbatę pod znajomym drzewem ;):

2021-02-06-13h24m36 (Custom).JPG

A potem ruszamy dalej...

Mariusz (Interseal) na pewno będzie wiedział :D Ja mam wątpliwości... Czy to jest dawny bar Złoty Bażant?:

2021-02-06-13h38m20 (Custom).JPG

Bardzo malowniczą drogą:

2021-02-06-13h41m41 (Custom).JPG

maszerujemy w stronę Trzech Kopców. Widać już Telesforówkę :):

2021-02-06-14h04m38 (Custom).JPG

2021-02-06-14h04m42 (Custom).JPG

Chowam się w choinkach, bo pod nimi nie sypie ;):

2021-02-06-14h06m52 (Custom).jpg

Tych kamieni nie pamiętam z naszej ostatniej wizyty na Trzech Kopcach Wiślańskich:

2021-02-06-14h16m42 (Custom).JPG

A było to chyba w 2012 roku 8O Trochę mogło się od tego czasu zmienić ;) Np. wygląd Chaty, do której właśnie zmierzamy:

2021-02-06-14h17m06 (Custom).JPG

Teraz Telesforówka prezentuje się tak:

2021-02-06-14h53m03 (Custom).JPG

Zniknął niski budyneczek, na którym wisiała patelnia. Trzeba było w nią uderzyć i wtedy właściciele przychodzili z domu poniżej :) Miało to swój klimat...

Przez okienko zamawiamy grzane piwo i wypijamy na stojąco pod daszkiem. Przynajmniej tu nie pada :):

2021-02-06-14h40m26 (Custom).jpg

Można też się schronić w "przedsionku", ale jest tam dość tłumnie.

Budują też nową wiatę:

2021-02-06-14h44m10 (Custom).JPG

Dla porównania, tak wyglądało to miejsce w 2011 roku:

Obrazek

Z opisu innych moich wycieczek na Kopce zniknęły zdjęcia :(, ale postaram się za chwilę wygrzebać jakieś archiwalne, bo sama jestem ciekawa porównania.
Nie mogę też się zdecydować, czy bardziej podobało mi się wtedy czy teraz :roll: Ze względu na inną porę roku i pogodę, trudno odpowiedzieć na to pytanie...

Minus postawiłabym :) za to, że "słynny" garbusik, który był nieodłączną częścią krajobrazu, został zepchnięty na dalszy plan, ustawiony w zdecydowanie gorszym miejscu, gdzie nie stanowi już atrakcji:

2021-02-06-14h30m23 (Custom).JPG

Jednak chcemy tu wrócić wiosną i na spokojnie zobaczyć, czy spodoba nam się Telesforówka w "nowym" wydaniu. Myślę, że warto też spróbować ciekawej kuchni. Dzisiaj pani namawiała nas na czebureki, ale nie mieliśmy już zbyt dużo czasu do zmroku, a poza tym na stojąco kiepsko się je ;), a nie chcieliśmy się tłoczyć w przedsionku.

Z powodu kurczącego się czasu musimy lecieć. Zbiegamy (na ile się da ;)) czarnym szlakiem, który jest bardzo malowniczy, ale zdjęcie tego nie oddaje ;):

2021-02-06-15h23m55 (Custom).JPG

i docieramy do dzielnicy Ustronia, której dotąd nie znałam 8O To Dobka. Jest tu bardzo malowniczo. Po lewej płynie potok:

2021-02-06-15h36m54 (Custom).JPG

a my idziemy i idziemy... Okazuje się, że pętla, którą musimy domknąć, jest spora. Po drodze, niedaleko Starej Wędzarni, siadamy pod wiatą i zjadamy ostatnie kanapki:

2021-02-06-16h00m20 (Custom).JPG

Świetne miejsce z paleniskiem i dużą liczbą ław wokół. Na pewno wykorzystywane na imprezy zorganizowane, np. ognisko po kuligu, który zresztą, podobnie jak w zeszłym tygodniu, nas mija :)

Powoli kończy się nasza wycieczka. Czujemy w nogach te 20,5 km ;), ale było warto :D Do samochodu docieramy o 16:30. W sam raz, bo zaczyna się ściemniać. Wycieczka zajęła nam 5,5 godziny; oczywiście z kilkoma przerwami na popasy i rozmowę ze znajomymi, których spotkaliśmy na szlaku :)

Dla lepszej orientacji - mapa z zaznaczoną, na fioletowo, trasą:

3Kopce (Custom).png

Pozdrawiam :papa:
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 07.02.2021 14:23

maslinka napisał(a):Mariusz (Interseal) na pewno będzie wiedział :D Ja mam wątpliwości... Czy to jest dawny bar Złoty Bażant?:

Tak. To dawny bar Złoty Bażant. :)

Ustroń Dobka - oaza spokoju - jeszcze. Fajna dolina. Końcówka doliny zwana jest Ślepą :)

Kiedyś spod szkoły w Dobce prowadził szlak (chyba zielony) na Orłową. Można jeszcze wyjść wydeptaną ścieżką, a na drzewach znaleźć zatarte oznaczenia.

Bardzo fajna wycieczka. Bardzo bliskie mi tereny.
Pozdrawiam.
:papa:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 07.02.2021 14:38

Niezły dystans. Nawet latem zrobiłby wrażenie :lol: .
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 07.02.2021 14:49

Bravo za samozaparcie i silną wolę.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.02.2021 15:32

Interseal. napisał(a):Tak. To dawny bar Złoty Bażant. :)

Tak obstawiałam, a Małż się ze mną kłócił, że nie ;)

Interseal. napisał(a):Ustroń Dobka - oaza spokoju - jeszcze. Fajna dolina. Końcówka doliny zwana jest Ślepą :)

Widziałam tę nazwę :) Świetne miejsce!

Interseal. napisał(a):Bardzo fajna wycieczka. Bardzo bliskie mi tereny.

Też bardzo lubię te okolice :D

Dawigs napisał(a):Niezły dystans. Nawet latem zrobiłby wrażenie :lol: .

Dzięki :mrgreen: Trochę zaskoczyło nas to, ile "asfaltowania" mieliśmy na końcu. Nie policzyliśmy kilometrów zbyt dokładnie przed wyruszeniem ;)

Ural napisał(a):Bravo za samozaparcie i silną wolę.

Dzięki! :D

Tak jak napisałam, odgrzebałam stare zdjęcia Telesforówki. Obecnie prezentuje się ona tak:

2021-02-06-14h32m38 (Custom).JPG

Natomiast w czerwcu 2010 wyglądała tak:

P6190893 (Custom).JPG

P6190892 (Custom).JPG

A garbusik stał tuż obok budynku, na honorowym miejscu i czasami "robił" za mikroknajpkę :oczko_usmiech::

P6190890 (Custom).JPG
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 07.02.2021 22:00

Fajna wycieczka :).
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 09.02.2021 23:19

Nefer napisał(a):Fajna wycieczka :).

Było bardzo fajnie :) Polubiłam zimowe łazikowanie 8)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.02.2021 23:35

Piękna wycieczka , Agnieszko :D , u nas pogoda nie zachęcała do spacerów - marznący deszcz , oblodzenie . . . za to tydzień wcześniej było sporo śniegu

IMG_5563.JPG

Fajna ta nowa Telesforówka , byliśmy tam w 2011 roku , z Trzech Kopców nie mam ani jednego zdjęcia , za to spacer dobrze zapamiętałem , bo schodziłem z bolącym kolanem :roll:
Teraz jest już dobrze .

Pozdrawiam
Piotr
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 10.02.2021 13:30

maslinka napisał(a):
Nefer napisał(a):Fajna wycieczka :).

Było bardzo fajnie :) Polubiłam zimowe łazikowanie 8)

No tak - nie ma nart, to są wędrówki :) .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 10.02.2021 19:51

piotrf napisał(a):Piękna wycieczka , Agnieszko :D , u nas pogoda nie zachęcała do spacerów - marznący deszcz , oblodzenie . . . za to tydzień wcześniej było sporo śniegu

Pozdrawiam
Piotr

Dziwna ta zima. W górach ciepło, marznące deszcze a u nas mróz trzyma i ciągle dostarczają świeże dostawy śniegu :| . Takich ilości dawno nie było ...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.02.2021 21:17

Większej ilości śniegu to ja dawno nie widzialam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 86
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies