Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.01.2021 12:21

maslinka napisał(a):
"Górskie morsy" - co to ma być? :roll: .

Bezmyślność , brak wyobraźni . . . :roll:
Na przejawy rodzimej głupoty nie jest potrzebna Bestia ze wschodu ( śmieszne dla mnie określenie zwykłych , zimowych warunków :wink: ) , tylko wprowadzenie w takim przypadku całkowitego zwrotu kosztów akcji ratowniczych .
Zeby nie było - nie mam nic przeciwko morsowaniu , wręcz przeciwnie 8)

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.01.2021 12:22

mchrob napisał(a):Wjadą kolejką na Szyndzielnie i szpanują gołą klatą. Wiem że młodość ma swoje prawa ale góry potrafią nauczyć pokory.

Morsowanie jest zdrowe i całkowicie to rozumiem, ale chodzenie po górach zimą w samych majtach to chyba tylko dla lansu ;)

edit:
piotrf napisał(a):Zeby nie było - nie mam nic przeciwko morsowaniu , wręcz przeciwnie 8)

Piotrze, dokładnie. Tak, jak napisałam powyżej.

Mogliby sobie pójść w góry w samej bieliźnie, ich sprawa. Ale koniecznie trzeba wziąć ubrania do plecaka :idea:
Są tacy, którzy tak robią:
https://debica.naszemiasto.pl/morsy-z-g ... 14-8080035

Przynajmniej nie musi do nich ruszać GOPR.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.01.2021 13:49

16 stycznia (sobota): Jaworze Nałęże - Przełęcz pod Przykrą - Błatnia (917 m) - Przełęcz pod Przykrą - Jaworze Nałęże

Ruszamy z Jaworza Nałęża niebieskim szlakiem zwanym Szlakiem Szklanym:

2021-01-16-11h25m16 (Custom).jpg

Stuptuty, raczki (nakładki), kije, narciarskie ciuchy... Niestety, cały dzień będzie sypało, raz mocniej, raz słabiej, ale wiedzieliśmy o tym 8) Z powodu padającego śniegu zdjęcia będą głównie robione telefonem (jednym lub drugim ;)), więc z góry przepraszam za ich jakość :roll:

Mimo wszystko, myślę, że będzie widać piękno zimy :)

Z każdym krokiem jest coraz bardziej bajkowo :D:

2021-01-16-11h41m04 (Custom).jpg

2021-01-16-11h48m56 (Custom).jpg

Po jakimś czasie gubimy szlak :oops: Wszystko jest zasypane, więc orientujemy się po chwili, że idziemy źle, zresztą podobnie jak inni ludzie ;) Na szczęście w telefonie mamy mapy.cz :mrgreen: Szybko odnajdujemy zrywkę, którą wrócimy na niebieski szlak.

Dzięki temu jesteśmy przez jakiś czas sami w cudnych okolicznościach przyrody. Małż idzie przodem i robi ślady ;):

2021-01-16-12h17m42 (Custom).jpg

Mam łatwiej, bo idę po jego śladach :D:

2021-01-16-12h04m05 (Custom).jpg

Oczywiście trwa to bardzo długo, bo idzie się mozolnie, a zrywka jest bardziej stroma niż szlak. Przynajmniej szybciej zrobimy wysokość :)

Na parkingu było -5, tu jest może -7, ale kompletnie nie czujemy zimna. Dobrze się ubraliśmy :) Zresztą śnieg jest suchy, otula wszystko jak kołderka ;) Nie mogę się oprzeć takiej pierzynce i trochę wariuję :mrgreen:

2021-01-16-12h38m01 (Custom).jpg

Śnieg może przynieść tyle radości! :mrgreen::

2021-01-16-12h38m11 (Custom).jpg

Szaleję jak dziecko :D Ślad nawet podobny do anioła ;):

2021-01-16-12h40m12 (Custom).jpg

Jak byłam mała, raczej mówiło się, że robi się "orzełki" 8)

Wkrótce wracamy na niebieski szlak i robimy przerwę na gorącą herbatę z sokiem :D:

2021-01-16-12h56m44-1 (Custom).jpg

2021-01-16-13h01m58 (Custom).jpg

Stoimy pod drzewem i co chwilę spada nam na kaptury świeża dostawa śniegu ;) Odwiedza nas też pies Barry (śliczny labrador), z którym zawieram bliższą znajomość ;) Na szlaku sporo jest psów, którym zimowe warunki przynoszą mnóstwo radości.

Szlak niebieski wkrótce łączy się z żółtym. Docieramy do Przełęczy pod Przykrą, z której mamy (wg czasu na tabliczce) już tylko 20 minut na Błatnią. Tu dopiero jest cudnie! :hearts::

2021-01-16-13h35m01 (Custom).jpg

2021-01-16-13h36m13 (Custom).jpg

2021-01-16-13h44m52 (Custom).jpg

Przed schroniskiem mniej ludzi niż się spodziewaliśmy 8O A na szlaku mijaliśmy bardzo wielu turystów... Może akurat tak szczęśliwie trafiliśmy ;) Przysiadamy na chwilę i zjadamy swój prowiant:

2021-01-16-13h57m13 (Custom).JPG

2021-01-16-13h57m22 (Custom).JPG

Przez okienko można zamówić coś ciepłego, ale wystarczy nam gorąca herbata i kanapki z własnych zasobów.

Zimowa impresja ;):

2021-01-16-13h57m33 (Custom).JPG

Idziemy jeszcze na szczyt Błatniej, gdzie znajdują się studzienki kanalizacyjne (?) Może ktoś wie, czy to faktycznie one. Tak mi to wyglądało... Widok ze szczytu nieszczególny ;):

2021-01-16-14h09m18 (Custom).jpg

Taką pogodę na nartach określaliśmy mianem "syfonu" ;) Dzisiaj też pasuje. W niższych partiach, na szczęście, widać więcej. To zdjęcie wygląda jak fotomontaż :lol::

2021-01-16-14h44m46 (Custom).jpg

Aparaty w telefonach wariowały od wszechobecnej bieli i z zimna ;)

Wracamy zielonym szlakiem, który pięknie się nazywa - Szlak Drwali oraz Pstrąga Górskiego (wg innych źródeł - Szlak Pstrąga Górskiego i Jaworzańskich Drwali) :D Mamy go na mapie, ale brakuje oznaczeń na drzewach, więc musimy uważać. Dzięki temu znów jesteśmy sami (turyści poszli albo żółtym, albo niebieskim) i wędrujemy przez piękny las :D:

2021-01-16-15h06m19 (Custom).jpg

Atrakcją na szlaku są pozostałości chat drwali, bardziej fundamenty niż ruiny. Mimo pokaźnej pokrywy śnieżnej, udało nam się je zobaczyć ;):

2021-01-16-15h15m34 (Custom).jpg

Ostatnie zdjęcia w pięknych okolicznościach, z którymi trudno nam się rozstać:

2021-01-16-15h21m32 (Custom).jpg

i docieramy na parking:

2021-01-16-15h43m38 (Custom).JPG

Zrobiliśmy jakieś 13 km, co zajęło nam 5 godzin. W "normalnych" warunkach oznaczałoby to, że mieliśmy dłuuugie postoje albo bardzo się wlekliśmy ;), ale wczorajsze warunki nie były standardowe. Chwilami szło się ciężko, głównie szlakami, które sami przecieraliśmy ;) Na Szlaku Drwali oraz Pstrąga Górskiego były niewyraźne ślady stóp, ale raczej z poprzedniego dnia ;)

Na koniec - mapka z zaznaczoną (na fioletowo) trasą:

Błatnia (Custom).png

Wycieczka bajeczna :hearts:, choć nie mieliśmy dalekich (a czasem i bliskich ;)) widoków. Zdjęcia, niestety, nie oddają tego, jak było pięknie, chociaż się starałam ;)

Pozdrawiam :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.01.2021 15:01

Piękna wycieczka , a jakość zdjęć się nie liczy , tylko Wasze wrażenia . Te były takie jak trzeba 8) W takich zimowych klimatach na nieprzetartym szlaku można się poczuć pionierem . . .
Z wielu spacerów nie mam ani jednego zdjęcia , ale wspomnienia i owszem :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 17.01.2021 15:17

Piękna wycieczka :).
Ja też, tak jak Twój mąż, zwykle pełnię rolę przecieracza szlaku, jak już sie nam trafi trasa, którą nikt nie szedł. :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.01.2021 17:49

maslinka napisał(a):Mogliby sobie pójść w góry w samej bieliźnie, ich sprawa. Ale koniecznie trzeba wziąć ubrania do plecaka :idea:
Pani morsująca w ostatnich dniach pod Babią miała w plecaki ciuchy, ale ręce jej tak szybko zdrętwiały, że nie była w stanie wyjąć ich i się ubrać. Dwóch jej towarzyszy ta "sztuka" udała się, ale nie mieli już sił jej pomóc....

Ja jestem za tym, aby jak na Słowacji, zimą powyżej schronisk był zakaz wyjścia dla turystów, a wyłącznie dla taterników i skialipnistów i to tylko w wybranych regionach.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.01.2021 20:13

piotrf napisał(a):Z wielu spacerów nie mam ani jednego zdjęcia , ale wspomnienia i owszem :oczko_usmiech:

Oczywiście - wspomnienia najważniejsze, ale lubię im pomagać zdjęciami. Wtedy wszystko lepiej pamiętam ;)

Nefer napisał(a):Ja też, tak jak Twój mąż, zwykle pełnię rolę przecieracza szlaku, jak już sie nam trafi trasa, którą nikt nie szedł. :wink:

W drodze powrotnej zamieniliśmy się i ja przecierałam szlaki :D Fajnie było stawiać stopy na nietkniętym śniegu 8)

piekara114 napisał(a):
maslinka napisał(a):Mogliby sobie pójść w góry w samej bieliźnie, ich sprawa. Ale koniecznie trzeba wziąć ubrania do plecaka :idea:
Pani morsująca w ostatnich dniach pod Babią miała w plecaki ciuchy, ale ręce jej tak szybko zdrętwiały, że nie była w stanie wyjąć ich i się ubrać. Dwóch jej towarzyszy ta "sztuka" udała się, ale nie mieli już sił jej pomóc....

Dlatego uważam, że łażenie zimą w samych gaciach po górach mądre nie jest, bo warunki mogą się zrobić niesprzyjające nagle, nawet jeśli jest słonecznie i nie ma wiatru. Jak zawsze - trzeba znać swoje granice, mieć trochę pokory i wiedzieć, kiedy zawrócić.

Też zdarzało nam się w górach zawracać, chociaż było szkoda i bardzo nas kusiło, żeby iść dalej, bo przecież mogło się udać... Mogło, ale nie musiało :?
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 17.01.2021 23:24

Fajna wycieczka. My zimowe szlaki widzimy jak na razie tylko przez ekran komputera z relacji takich jak Twoja. Może w przyszłym sezonie zimowym w końcu się skusimy zaczynając od jakiegoś łatwego wejścia :D .
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 17.01.2021 23:33

maslinka napisał(a):16 stycznia (sobota): Jaworze Nałęże - Przełęcz pod Przykrą - Błatnia (917 m) - Przełęcz pod Przykrą - Jaworze Nałęże

Podejście z tej strony jest mi nieznane, więc już dodałem do "zaplanowanych" bo wygląda obiecująco :D
Nie wiem tylko kiedy będzie mi dane, bo od środy temperatury od +8 więc prawdopodobnie wszystko popłynie. No ale do wiosny coraz bliżej... :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2021 14:54

Dawigs napisał(a):Fajna wycieczka. My zimowe szlaki widzimy jak na razie tylko przez ekran komputera z relacji takich jak Twoja. Może w przyszłym sezonie zimowym w końcu się skusimy zaczynając od jakiegoś łatwego wejścia :D .

Akurat opisana trasa jest całkiem łatwa, przyjemna i do przejścia w dużo krótszym czasie :) Oczywiście, jeśli warunki będą inne 8)

greenrs napisał(a):Podejście z tej strony jest mi nieznane, więc już dodałem do "zaplanowanych" bo wygląda obiecująco :D

Sympatyczne. Kiedyś (latem) szliśmy już z Jaworza, ale żółtym szlakiem. Z Brennej atakujemy zazwyczaj drugą stronę - Stary Groń i Kotarz :)
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 18.01.2021 17:15

Witam.

Chodzę tą trasą czasem kilka razy w miesiącu (tam lub z powrotem, czasem tam i z powrotem)
Do tego stopnia nie zwracam uwagi na to co się dzieje po trasie, że ostatnio nie rozpoznałem na zdjęciu Agnieszki schroniska na Błatniej :) .

Są jednak okoliczności przyrody, kiedy jeszcze zatrzymam się na chwilkę. Poniżej kilka zdjęć (niedzielny poranek 17 stycznia)

Bb1 (1).jpg
Bb1 (2).jpg
Bb1 (3).jpg
Bb1 (4).jpg
Bb1 (5).jpg
Bb1 (6).jpg
Bb1 (7).jpg
Bb1 (8).jpg

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2021 17:32

Interseal. napisał(a):Chodzę tą trasą czasem kilka razy w miesiącu (tam lub z powrotem, czasem tam i z powrotem)
Do tego stopnia nie zwracam uwagi na to co się dzieje po trasie, że ostatnio nie rozpoznałem na zdjęciu Agnieszki schroniska na Błatniej :) .

No tak, byłam bardzo zdziwiona, że nie rozpoznałeś 8O Nawet po podpowiedzi ;)

Interseal. napisał(a):Są jednak okoliczności przyrody, kiedy jeszcze zatrzymam się na chwilkę. Poniżej kilka zdjęć (niedzielny poranek 17 stycznia)

Przepięknie! :hearts:
Wiedziałam, że w niedzielę będzie lepsza pogoda, ale zdecydowanie wolimy sobotnie wycieczki, a w niedzielę dłuższe spanie ;)
Trudno, coś za coś :oczko_usmiech:
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 18.01.2021 18:46

maslinka napisał(a):Wiedziałam, że w niedzielę będzie lepsza pogoda, ale zdecydowanie wolimy sobotnie wycieczki, a w niedzielę dłuższe spanie ;)
Trudno, coś za coś :oczko_usmiech:

Trafiło mi się takie krótkie okienko pogodowe na zejściu z Błatniej.
Z Centrum Brennej na Satry Groń i dalej aż do Doliny Leśnicy szedłem już w prószącym śniegu.

Późnym popołudniem, już po zmroku, na niebie zawisł rogalik Księżyca.
Nie chciało mi się jednak iść pieszo i wróciłem do B-B samochodem.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.01.2021 18:50

Mariusz , takie okoliczności jak na czterech ostatnich zdjęciach , to chyba każdego zatrzymają :D Pięknie :D

Pozdrawiam
Piotr
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 18.01.2021 20:25

Trzecie zdjęcie od końca z ostatniej wrzutki - jest po prostu piękne, a pozostałe... ładne 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 84
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone