Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.01.2021 21:48

Gorce to na milion % Beskidy. Polecam wejście na Turbacz: Nowy Targ (Kowaniec) - Turbacz - Stare Wierchy - Maciejowa - Rabka Zdrój - ale wtedy trzeba mieć kierowcę......
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 14.01.2021 23:01

Dziś z moimi chłopakami próbowałem wejść na Pilsko idąc szlakiem granicznym z Glinnego.
Zawróciliśmy wg mnie mniej niż 100 metrów przed połączeniem szlaku niebieskiego ze szlakami idącymi z Hali Miziowej. Czyli tuż przed szczytem. Dwa razy zapadłem się po pachy w śniegu. Widoczność 20 metrów. Średnio na wysokości kosodrzewiny śniegu po pas.

IMG-20210114-WA0029.jpg

IMG-20210114-WA0018.jpg

IMG-20210114-WA0017.jpg

IMG-20210114-WA0025.jpg

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.01.2021 23:41

Interseal. napisał(a):Dwa razy zapadłem się po pachy w śniegu. Widoczność 20 metrów. Średnio na wysokości kosodrzewiny śniegu po pas.

Ale numer! 8O
Mimo że nie doszliście do celu, piękna wycieczka. Na pewno niezapomniana :D
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 15.01.2021 07:23

Super. Wspaniała wyprawa :) .
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 16.01.2021 11:45

maslinka napisał(a):Na pewno niezapomniana :D

Dopóki śniegu było do kolan, słyszałem narzekanie i marudzenie.
Kiedy było już po pas, zaczęła się przygoda. :)

Dodatkową atrakcją była zupka ugotowana na wodzie ze stopionego śniegu.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.01.2021 16:05

Przgoda zimowa super , chociaż trochę żal widoków 8) Chłopcy będą mieli o czym opowiadać
U nas śnieg pada prawie bez przerwy od trzech dni , łopaty w ciągłym cyklu dziennym :oczko_usmiech: , na szczęście po pachy jeszcze nie napadało . . .
Dobrze , że są góry

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.01.2021 22:20

Interseal. napisał(a):Dopóki śniegu było do kolan, słyszałem narzekanie i marudzenie.
Kiedy było już po pas, zaczęła się przygoda. :)

W naszym przypadku dzisiaj też były przygody :D Jutro opiszę tę baaardzo zimową wycieczkę 8)

Interseal. napisał(a):Dodatkową atrakcją była zupka ugotowana na wodzie ze stopionego śniegu.

Super! :mrgreen:
Mój małż dzisiaj miał taką fantazję, żeby wziąć palnik i ugotować "świeżą" wodę na herbatę, ale ostatecznie wzięliśmy taką zrobioną w domu, w termosie ;)
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 16.01.2021 23:30

maslinka napisał(a):Mój małż dzisiaj miał taką fantazję, żeby wziąć palnik i ugotować "świeżą" wodę na herbatę, ale ostatecznie wzięliśmy taką zrobioną w domu, w termosie ;)

Fajna sprawa.
Trzeba tylko uważać, żeby nie zagarnąć do menażki żółtego śniegu. :wink:

IMG_20210114_142039_resized_20210116_114420283.jpg

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.01.2021 23:33

Interseal. napisał(a):Fajna sprawa.
Trzeba tylko uważać, żeby nie zagarnąć do menażki żółtego śniegu. :wink:

:mrgreen:
Żółtego śniegu było dzisiaj trochę, bo na szlaku spotkaliśmy sporo psów :oczko_usmiech:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 17.01.2021 09:52

Piękne Mariuszu wycieczki uprawiacie 8)

Interseal. napisał(a):Dziś z moimi chłopakami próbowałem wejść na Pilsko idąc szlakiem granicznym z Glinnego.
Zawróciliśmy wg mnie mniej niż 100 metrów przed połączeniem szlaku niebieskiego ze szlakami idącymi z Hali Miziowej. Czyli tuż przed szczytem. Dwa razy zapadłem się po pachy w śniegu. Widoczność 20 metrów. Średnio na wysokości kosodrzewiny śniegu po pas.

Czasem lepiej zawrócić, przyjaźń z górami wymaga pokory w stosunku do nich.

Podczas :idea: pierwszomajowej eskapady 35 lat temu , z powodu :roll: nadmiaru śniegu musiałam zrezygnować z dojścia na Halę Miziową, gdzie wspólnie z Grześkiem miałam dogonić resztę ekipy, która tam dotarła poprzedniego dnia.
Po nocnej podróży koleją, potem jakiś rozklekotanym autobusem, poranek w wiosennym słonecznym Korbielowie był sielankowy - motylki, pszczółki, kwiatki, szemrzący strumyczek :) … O wczesnej porze dnia, wędrówka najkrótszym szlakiem wydała nam się bezsensownym pomysłem. Trasa okrężna (lecz nie jakoś specjalnie długa :wink: ) z mapy wyglądała zachęcająco, z początku też tak faktycznie było, a na szlaku tylko my dwoje, wokół góry, góry i góry... Ale po nabraniu wysokości, okazało się że wiosny tam już :o nie ma. Pod butami gruba warstwa śniegu, a wkrótce od góry dopadła nas śnieżna zadymka. Ale co to dla nas :oczko_usmiech: , zwłaszcza gdy z drogowskazu na rozstajach wynikało, że do celu zostało nam 45 minut. No to zapadaliśmy się coraz głębiej, każda noga do osobnej dziury aż po pupę... Od góry przytłaczał wielgachny ciężki plecak (pasztety mazowieckie, które wówczas były podstawą przetrwania kilkudniowej wycieczki), mokry śnieg oblepiał tak, że wyjęcie nogi z dziury było wyczynem nie lada... Po prawie trzech godzinach mordęgi, gdy z mapy wynikało, że :roll: nie przeszliśmy jeszcze nawet połowy tej 45-minutowej trasy, zdecydowaliśmy się na powrót po śladach do Korbielowa. Kolejnych kilka godzin wędrówki, na szczęście po zmoroku wypadła już ta "wiosenna" część drogi. A zlekceważony przez nas krótki szlak był całkowicie przetarty, śnieżek udeptany :lol: ...
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 17.01.2021 10:07

Trzeba zachować pokorę i trzeźwy osąd sytuacji w górach i umieć się wycofać, gdy tego wymaga sytuacja.

Niestety, mimo apeli GOPR, TOPR, nie brakuje miłośników "mocnych wrażeń"
https://dziennikzachodni.pl/na-babia-go ... 7-15393677
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 17.01.2021 10:09

Niektórym brakuje pokory przed pogodą w górach.

https://www.radiobielsko.pl/wiadomosci/ ... tach/47081
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 17.01.2021 10:29

Nefer napisał(a):Trzeba zachować pokorę i trzeźwy osąd sytuacji w górach i umieć się wycofać, gdy tego wymaga sytuacja.

Niestety, mimo apeli GOPR, TOPR, nie brakuje miłośników "mocnych wrażeń"

Cóż to samo miałem napisać. Przejście w warunkach zimowych w Beskidach jest możliwe, o ile warunki są dobre, tylko dla bardzo doświadczonych i dobrze wyekwipowanych turystów. A i to nie pozbawia ich ryzyka. Wyświechtane stwierdzenie "pogoda w górach jest szybkozmienna" niesie za sobą w takich warunkach śmiertelne niebezpieczeństwo.

Dlatego byłbym ostrożny w formułowaniu określenia typu "przygoda" na ogólnodostępnym portalu turystycznym, bez odpowiedniego komentarza. Różni ludzie czytają i mogą zechcieć naśladować. A większość z nich nie ma ani doświadczenia ani wyposażenia. Przykład z artykułu wskazuje też, że idiotów ciągnących za chwilową modą nie brakuje.

I na koniec, bardzo wielu czytających o akcji ratowniczej GOPR, myśli o tym jak o rutynowej czynności. Jest za darmo. Nie uważam, że wzorem innych państw mamy wprowadzać opłaty. Ale w przypadku takim jak opisany w artykule, powinno się skazywać tych ludzi na godziny pracy społecznej na rzecz GOPR. Rozumu od tego im nie przybędzie, ale przynajmniej odstraszy innych.

piekara114 napisał(a):Gorce to na milion % Beskidy. Polecam wejście na Turbacz: Nowy Targ (Kowaniec) - Turbacz - Stare Wierchy - Maciejowa - Rabka Zdrój - ale wtedy trzeba mieć kierowcę......

Zdziwienie to jest dopiero, jak się komuś powie, że Bieszczady to też Beskidy :D
Osobiście wolę wyjście z Łopusznej przez Kiczorę z krótkim odbiciem na Jaworzynę Kamienicką.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.01.2021 11:22

Nefer napisał(a):Niestety, mimo apeli GOPR, TOPR, nie brakuje miłośników "mocnych wrażeń"

mchrob napisał(a):Niektórym brakuje pokory przed pogodą w górach.

https://www.radiobielsko.pl/wiadomosci/ ... tach/47081

Czytałam o tym wczoraj...

"Górskie morsy" - co to ma być? :roll: Dziwne pomysły mają niektórzy :? Niestety, na szlakach od maja jest mnóstwo ludzi, również takich, którzy wcześniej po górach nie chodzili i "odkryli" je podczas pandemii. Zimowa turystyka to teraz nowy sport Polaków ;) Zresztą my też nie chodziliśmy wcześniej zimą, więc wymagało to przygotowania, zaopatrzenia się w raczki (nakładki), stuptuty (już mieliśmy) i odpowiednie warstwy ubrań (tu akurat przydały się ciuchy narciarskie).

Dobrze, że ludzie aktywnie spędzają czas, ale nie wszyscy zachowują się odpowiedzialnie...
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 17.01.2021 12:04

Wjadą kolejką na Szyndzielnie i szpanują gołą klatą. Wiem że młodość ma swoje prawa ale góry potrafią nauczyć pokory.

Obrazek

https://bielsko.biala.pl/aktualnosci/44 ... ystow-foto
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 83
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone