Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 10.01.2021 17:07

Nie wiem, czy ktoś tu zagląda ;), ale beskidzka zima jest taka piękna, że nie mogę się powstrzymać i wrzucę kilka(dziesiąt) fotek z wczorajszej wycieczki.

9 stycznia (sobota): Kubalonka - Stecówka - Przysłop pod Baranią Górą

Mapka, tym razem, na początek:

Przysłop (Custom).png

Szliśmy cały czas czerwonym - Głównym Szlakiem Beskidzkim. Zrobiliśmy w sumie 19 km.

Ruszamy z Kubalonki. Najpierw, niestety, szlak prowadzi drogą:

IMG_7537 (Custom).JPG

Takie atrakcje:

IMG_7536 (Custom).JPG

Wchodzimy w las. Jest cudnie:

IMG_7549 (Custom).JPG

Zdjęcie z avatara ;):

IMG_7562 (Custom).JPG

Z każdym krokiem jest coraz ciekawiej:

IMG_7571 (Custom).JPG

i coraz ładniej:

IMG_7576 (Custom).JPG

Śnieg :hearts::

IMG_7585 (Custom).JPG

Widok na ośrodki narciarskie w Istebnej - Złoty Groń i Zagroń:

IMG_7590 (Custom).JPG

Szlak robi się bardzo wąski (również dlatego, że omijamy tylko częściowo zamarznięty strumyczek ;)):

IMG_7599 (Custom).JPG

Docieramy do Stecówki. Kościół Matki Boskiej Fatimskiej:

IMG_7606 (Custom).JPG

IMG_7616 (Custom).JPG

Widok na Ochodzitą:

IMG_7629 (Custom).JPG

Przerwa na herbatkę:

IMG_7636 (Custom).JPG

I dalej, w stronę Przysłopu. Na szlaku coraz więcej lodu:

IMG_7656 (Custom).JPG

Nauczona doświadczeniem sprzed tygodnia nabyłam nakładki na buty, takie niby raki; powiedzmy - raczki ;) Dzięki nim sprawnie idę :)

Słońce jest gdzie indziej:

IMG_7659 (Custom).JPG

Docieramy do Czarnej Wisełki:

IMG_7666 (Custom).JPG

Jeszcze trochę w górę i jest - schronisko pod Przysłopem. Co tu się dzieje :?: 8O:

IMG_7673 (Custom).JPG

Nawet pali się ognisko:

IMG_7678 (Custom).JPG

"Odświeżyli" budynek. Teraz prezentuje się przyzwoicie ;):

IMG_7675 (Custom).JPG

Podobno ładnie jest też w środku. Pokoje są całkiem luksusowe ;) Jak tu byłam na wycieczce, w ósmej klasie, spaliśmy w wielkich salach z łóżkami piętrowymi.

Widoki ograniczone:

IMG_7684 (Custom).JPG

Nie mamy dużo czasu, bo niedługo się ściemni. Wracamy:

IMG_7688 (Custom).JPG

Ostatnie widoki:

IMG_7694 (Custom).JPG

IMG_7695 (Custom).JPG

Elegancki bałwan :D:

IMG_7700 (Custom).JPG

Kiedy docieramy na parking na Kubalonce, zapada zmrok.

Wycieczka bardzo nam się podobała. Pięknie szło się wśród zaśnieżonych choinek. Szkoda tylko, że było dość pochmurno i nieszczególnie widokowo. Następnym razem ;)

Pozdrawiam :papa:
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 10.01.2021 17:19

Pięknie Maslinka, pięknie.
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 10.01.2021 17:19

Piękna zima i fajna wycieczka. Dobrze tak z Tobą powędrować, zwłaszcza że mnie w tym roku zimowe spacery po górach najpewniej ominą :(. A rejon Baraniej Góry to już na bank, byłam tam tylko raz, w czasach :roll: licealnych.
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 10.01.2021 17:38

Nieustająco zazdroszczę Maslince bliskości gór. Cóż robić z Mazowsza daleka droga.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 10.01.2021 18:10

Kupiłaś nakładki antypoślizgowe? To silikonowe czy silikonowe z wkrętami? Sami się nad nimi zastanawialiśmy, ale zdecydowaliśmy się na raczki i po wczorajszej wycieczki w niskie partie Tatr, powiem rewelacja!! Zwłaszcza przy schodzeniu w dół.

:papa:
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 10.01.2021 18:31

Raczki to podstawa w przypadku oblodzenia , np. Mountain Goat - w plecaku prawie ich nie czuć , ale schodzi się bez tańców św. Wita :wink:

Agnieszko , piękna wycieczka :D i świadczy o tym , że po covidach śladu nie ma :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 10.01.2021 18:34

maslinka napisał(a):
Śnieg :hearts::
Obrazek

8O :roll: 8O :roll: 8O :roll:

Cieszę się, że się cieszysz :smo:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 10.01.2021 19:20

Ural napisał(a):Pięknie Maslinka, pięknie.

Dzięki :D

dangol napisał(a):Piękna zima i fajna wycieczka. Dobrze tak z Tobą powędrować, zwłaszcza że mnie w tym roku zimowe spacery po górach najpewniej ominą :(. A rejon Baraniej Góry to już na bank, byłam tam tylko raz, w czasach :roll: licealnych.

W takim razie zapraszam, bo myślę, że jeszcze tej zimy powędrujemy.

Cieszę się z tych górskich zimowych spacerów, choć zmusiły ;) nas do nich okoliczności :? W "normalnym" sezonie jeździlibyśmy na nartach, a tak przynajmniej spróbujemy czegoś innego ;)

Ural napisał(a):Nieustająco zazdroszczę Maslince bliskości gór. Cóż robić z Mazowsza daleka droga.

To prawda.
Za to Wy macie blisko na Mazury, na których nigdy nie byłam 8O Bo Pojezierze Augustowskie się raczej nie liczy ;)

piekara114 napisał(a):Kupiłaś nakładki antypoślizgowe? To silikonowe czy silikonowe z wkrętami?

Kupiłam dokładnie takie:
https://www.decathlon.pl/p/nak-adki-arp ... /R-p-13263

A tak się prezentują na butach:

IMG_7653 (Custom).JPG

Tak, jak ktoś napisał w komentarzach, to ekonomiczna wersja raczków. Po to, żeby przetestować, czy coś takiego w ogóle się sprawdzi.
Dla mnie się sprawdzają. (Małż wczoraj obserwował, jak chodzę i dzisiaj też sobie takie zamówił ;)) Wystarczająco, jak na trasę, którą zrobiliśmy. W wyższe partie gór na pewno nie.

piotrf napisał(a):Raczki to podstawa w przypadku oblodzenia , np. Mountain Goat - w plecaku prawie ich nie czuć , ale schodzi się bez tańców św. Wita :wink:

Sprawdziłam te, o których piszesz, Piotrze. Wyglądają bardzo solidnie, a i cena nie przeraża ;)
Jeśli będziemy więcej chodzić w zimowych warunkach, pomyślimy o nich. Na razie zimowe chodzenie po górach to dla nas totalna nowość wymuszona przez "okoliczności".

piotrf napisał(a):Agnieszko , piękna wycieczka :D i świadczy o tym , że po covidach śladu nie ma :mrgreen:

Jeśli chodzi o kondycję, to już od jakiegoś czasu jest dobrze :)
Jeszcze tylko pozbędę się "benzynowych zapachów" i będę całkiem szczęśliwa 8)

mysza73 napisał(a):Cieszę się, że się cieszysz :smo:

Bardzo :smo:

Myślę, że w najbliższym tygodniu śniegu będzie pod dostatkiem w całej Polsce. A na pewno będzie zimno... 8O
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 10.01.2021 19:36

My przez ostatnie 3 weekendy zaliczyłyśmy 3 wycieczki, krótsze od Was, ale cudne. My mamy raczki za 99 zł, ja właśnie myślałam o tych nakładkach, ale koledzy chodzący po dorach odradzili, że szybko stracę te wkręty i będę musiała znowu coś kupić i padło na raczki. Ja zadowolona, chodzę z kijkami, Pan M. mocno zadowolony, on bez kijków. Kolejna nasza wycieczka planowana za 2 tyg.
Nefer
Koneser

Postnapisał(a) Nefer » 10.01.2021 20:41

Pięknie w zaśnieżonych Beskidach.
Miło, że choć wirtualnie mogę tam pobyć :).
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 10.01.2021 21:37

piekara114 napisał(a):My mamy raczki za 99 zł, ja właśnie myślałam o tych nakładkach, ale koledzy chodzący po dorach odradzili, że szybko stracę te wkręty i będę musiała znowu coś kupić i padło na raczki. Ja zadowolona, chodzę z kijkami, Pan M. mocno zadowolony, on bez kijków.

Jak coś kosztuje 40 zł, nie może być wieczne ;), ale na razie jestem zadowolona 8)
Jeśli będziemy więcej chodzić, pomyślę o raczkach :)

99 zł - bardzo dobra cena 8)

Nefer napisał(a):Pięknie w zaśnieżonych Beskidach.
Miło, że choć wirtualnie mogę tam pobyć :).

Jest pięknie, a będzie pewnie jeszcze piękniej po opadach, które mają się pojawić w nadchodzącym tygodniu :) Problemem mogą być tylko duże mrozy... Trzeba będzie cieplej się ubrać i szybko chodzić ;)
Nefer
Koneser

Postnapisał(a) Nefer » 10.01.2021 22:15

Z pewnością będzie jeszcze piękniej, gdy spadnie więcej śniegu. A na mróz łatwo można się zabezpieczyć.

W Warszawie i okolicach coś tam popadało, ale bardzo mało. Podobno we wtorek, środę ma padać więcej.
Dawigs
Cromaniak

Postnapisał(a) Dawigs » 10.01.2021 23:04

Fajna wycieczka w śnieżnym anturażu :D .
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 11.01.2021 01:53

maslinka napisał(a):Nie wiem, czy ktoś tu zagląda ;), ale beskidzka zima jest taka piękna, że nie mogę się powstrzymać i wrzucę kilka(dziesiąt) fotek z wczorajszej wycieczki.

9 stycznia (sobota): Kubalonka - Stecówka - Przysłop pod Baranią Górą

Dreptaliście po naszych śladach sprzed trzech dni :D

IMG_20210106_134016357_HDR-2.jpg

My jednak nie doszliśmy do Przysłopu. Zawróciliśmy wcześniej - w sumie tylko jakieś 10 km.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 11.01.2021 11:56

Nefer napisał(a):W Warszawie i okolicach coś tam popadało, ale bardzo mało. Podobno we wtorek, środę ma padać więcej.

Ma być atak zimy, wyż rosyjski, "bestia ze wschodu"... :oczko_usmiech:

Dawigs napisał(a):Fajna wycieczka w śnieżnym anturażu :D .

Było super! A śnieg (i zimę) uwielbiam! :D

greenrs napisał(a):Dreptaliście po naszych śladach sprzed trzech dni :D

Wydreptaliście nam ścieżkę, dzięki czemu łatwiej się szło :mrgreen: Dzięki! :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 81
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies