Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.01.2021 16:07

Nie wiem, czy ktoś tu zagląda ;), ale beskidzka zima jest taka piękna, że nie mogę się powstrzymać i wrzucę kilka(dziesiąt) fotek z wczorajszej wycieczki.

9 stycznia (sobota): Kubalonka - Stecówka - Przysłop pod Baranią Górą

Mapka, tym razem, na początek:

Przysłop (Custom).png

Szliśmy cały czas czerwonym - Głównym Szlakiem Beskidzkim. Zrobiliśmy w sumie 19 km.

Ruszamy z Kubalonki. Najpierw, niestety, szlak prowadzi drogą:

IMG_7537 (Custom).JPG

Takie atrakcje:

IMG_7536 (Custom).JPG

Wchodzimy w las. Jest cudnie:

IMG_7549 (Custom).JPG

Zdjęcie z avatara ;):

IMG_7562 (Custom).JPG

Z każdym krokiem jest coraz ciekawiej:

IMG_7571 (Custom).JPG

i coraz ładniej:

IMG_7576 (Custom).JPG

Śnieg :hearts::

IMG_7585 (Custom).JPG

Widok na ośrodki narciarskie w Istebnej - Złoty Groń i Zagroń:

IMG_7590 (Custom).JPG

Szlak robi się bardzo wąski (również dlatego, że omijamy tylko częściowo zamarznięty strumyczek ;)):

IMG_7599 (Custom).JPG

Docieramy do Stecówki. Kościół Matki Boskiej Fatimskiej:

IMG_7606 (Custom).JPG

IMG_7616 (Custom).JPG

Widok na Ochodzitą:

IMG_7629 (Custom).JPG

Przerwa na herbatkę:

IMG_7636 (Custom).JPG

I dalej, w stronę Przysłopu. Na szlaku coraz więcej lodu:

IMG_7656 (Custom).JPG

Nauczona doświadczeniem sprzed tygodnia nabyłam nakładki na buty, takie niby raki; powiedzmy - raczki ;) Dzięki nim sprawnie idę :)

Słońce jest gdzie indziej:

IMG_7659 (Custom).JPG

Docieramy do Czarnej Wisełki:

IMG_7666 (Custom).JPG

Jeszcze trochę w górę i jest - schronisko pod Przysłopem. Co tu się dzieje :?: 8O:

IMG_7673 (Custom).JPG

Nawet pali się ognisko:

IMG_7678 (Custom).JPG

"Odświeżyli" budynek. Teraz prezentuje się przyzwoicie ;):

IMG_7675 (Custom).JPG

Podobno ładnie jest też w środku. Pokoje są całkiem luksusowe ;) Jak tu byłam na wycieczce, w ósmej klasie, spaliśmy w wielkich salach z łóżkami piętrowymi.

Widoki ograniczone:

IMG_7684 (Custom).JPG

Nie mamy dużo czasu, bo niedługo się ściemni. Wracamy:

IMG_7688 (Custom).JPG

Ostatnie widoki:

IMG_7694 (Custom).JPG

IMG_7695 (Custom).JPG

Elegancki bałwan :D:

IMG_7700 (Custom).JPG

Kiedy docieramy na parking na Kubalonce, zapada zmrok.

Wycieczka bardzo nam się podobała. Pięknie szło się wśród zaśnieżonych choinek. Szkoda tylko, że było dość pochmurno i nieszczególnie widokowo. Następnym razem ;)

Pozdrawiam :papa:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 10.01.2021 16:19

Pięknie Maslinka, pięknie.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 10.01.2021 16:19

Piękna zima i fajna wycieczka. Dobrze tak z Tobą powędrować, zwłaszcza że mnie w tym roku zimowe spacery po górach najpewniej ominą :(. A rejon Baraniej Góry to już na bank, byłam tam tylko raz, w czasach :roll: licealnych.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 10.01.2021 16:38

Nieustająco zazdroszczę Maslince bliskości gór. Cóż robić z Mazowsza daleka droga.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.01.2021 17:10

Kupiłaś nakładki antypoślizgowe? To silikonowe czy silikonowe z wkrętami? Sami się nad nimi zastanawialiśmy, ale zdecydowaliśmy się na raczki i po wczorajszej wycieczki w niskie partie Tatr, powiem rewelacja!! Zwłaszcza przy schodzeniu w dół.

:papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.01.2021 17:31

Raczki to podstawa w przypadku oblodzenia , np. Mountain Goat - w plecaku prawie ich nie czuć , ale schodzi się bez tańców św. Wita :wink:

Agnieszko , piękna wycieczka :D i świadczy o tym , że po covidach śladu nie ma :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.01.2021 17:34

maslinka napisał(a):
Śnieg :hearts::
Obrazek

8O :roll: 8O :roll: 8O :roll:

Cieszę się, że się cieszysz :smo:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.01.2021 18:20

Ural napisał(a):Pięknie Maslinka, pięknie.

Dzięki :D

dangol napisał(a):Piękna zima i fajna wycieczka. Dobrze tak z Tobą powędrować, zwłaszcza że mnie w tym roku zimowe spacery po górach najpewniej ominą :(. A rejon Baraniej Góry to już na bank, byłam tam tylko raz, w czasach :roll: licealnych.

W takim razie zapraszam, bo myślę, że jeszcze tej zimy powędrujemy.

Cieszę się z tych górskich zimowych spacerów, choć zmusiły ;) nas do nich okoliczności :? W "normalnym" sezonie jeździlibyśmy na nartach, a tak przynajmniej spróbujemy czegoś innego ;)

Ural napisał(a):Nieustająco zazdroszczę Maslince bliskości gór. Cóż robić z Mazowsza daleka droga.

To prawda.
Za to Wy macie blisko na Mazury, na których nigdy nie byłam 8O Bo Pojezierze Augustowskie się raczej nie liczy ;)

piekara114 napisał(a):Kupiłaś nakładki antypoślizgowe? To silikonowe czy silikonowe z wkrętami?

Kupiłam dokładnie takie:
https://www.decathlon.pl/p/nak-adki-arp ... /R-p-13263

A tak się prezentują na butach:

IMG_7653 (Custom).JPG

Tak, jak ktoś napisał w komentarzach, to ekonomiczna wersja raczków. Po to, żeby przetestować, czy coś takiego w ogóle się sprawdzi.
Dla mnie się sprawdzają. (Małż wczoraj obserwował, jak chodzę i dzisiaj też sobie takie zamówił ;)) Wystarczająco, jak na trasę, którą zrobiliśmy. W wyższe partie gór na pewno nie.

piotrf napisał(a):Raczki to podstawa w przypadku oblodzenia , np. Mountain Goat - w plecaku prawie ich nie czuć , ale schodzi się bez tańców św. Wita :wink:

Sprawdziłam te, o których piszesz, Piotrze. Wyglądają bardzo solidnie, a i cena nie przeraża ;)
Jeśli będziemy więcej chodzić w zimowych warunkach, pomyślimy o nich. Na razie zimowe chodzenie po górach to dla nas totalna nowość wymuszona przez "okoliczności".

piotrf napisał(a):Agnieszko , piękna wycieczka :D i świadczy o tym , że po covidach śladu nie ma :mrgreen:

Jeśli chodzi o kondycję, to już od jakiegoś czasu jest dobrze :)
Jeszcze tylko pozbędę się "benzynowych zapachów" i będę całkiem szczęśliwa 8)

mysza73 napisał(a):Cieszę się, że się cieszysz :smo:

Bardzo :smo:

Myślę, że w najbliższym tygodniu śniegu będzie pod dostatkiem w całej Polsce. A na pewno będzie zimno... 8O
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.01.2021 18:36

My przez ostatnie 3 weekendy zaliczyłyśmy 3 wycieczki, krótsze od Was, ale cudne. My mamy raczki za 99 zł, ja właśnie myślałam o tych nakładkach, ale koledzy chodzący po dorach odradzili, że szybko stracę te wkręty i będę musiała znowu coś kupić i padło na raczki. Ja zadowolona, chodzę z kijkami, Pan M. mocno zadowolony, on bez kijków. Kolejna nasza wycieczka planowana za 2 tyg.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 10.01.2021 19:41

Pięknie w zaśnieżonych Beskidach.
Miło, że choć wirtualnie mogę tam pobyć :).
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.01.2021 20:37

piekara114 napisał(a):My mamy raczki za 99 zł, ja właśnie myślałam o tych nakładkach, ale koledzy chodzący po dorach odradzili, że szybko stracę te wkręty i będę musiała znowu coś kupić i padło na raczki. Ja zadowolona, chodzę z kijkami, Pan M. mocno zadowolony, on bez kijków.

Jak coś kosztuje 40 zł, nie może być wieczne ;), ale na razie jestem zadowolona 8)
Jeśli będziemy więcej chodzić, pomyślę o raczkach :)

99 zł - bardzo dobra cena 8)

Nefer napisał(a):Pięknie w zaśnieżonych Beskidach.
Miło, że choć wirtualnie mogę tam pobyć :).

Jest pięknie, a będzie pewnie jeszcze piękniej po opadach, które mają się pojawić w nadchodzącym tygodniu :) Problemem mogą być tylko duże mrozy... Trzeba będzie cieplej się ubrać i szybko chodzić ;)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 10.01.2021 21:15

Z pewnością będzie jeszcze piękniej, gdy spadnie więcej śniegu. A na mróz łatwo można się zabezpieczyć.

W Warszawie i okolicach coś tam popadało, ale bardzo mało. Podobno we wtorek, środę ma padać więcej.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 10.01.2021 22:04

Fajna wycieczka w śnieżnym anturażu :D .
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 11.01.2021 00:53

maslinka napisał(a):Nie wiem, czy ktoś tu zagląda ;), ale beskidzka zima jest taka piękna, że nie mogę się powstrzymać i wrzucę kilka(dziesiąt) fotek z wczorajszej wycieczki.

9 stycznia (sobota): Kubalonka - Stecówka - Przysłop pod Baranią Górą

Dreptaliście po naszych śladach sprzed trzech dni :D

IMG_20210106_134016357_HDR-2.jpg

My jednak nie doszliśmy do Przysłopu. Zawróciliśmy wcześniej - w sumie tylko jakieś 10 km.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.01.2021 10:56

Nefer napisał(a):W Warszawie i okolicach coś tam popadało, ale bardzo mało. Podobno we wtorek, środę ma padać więcej.

Ma być atak zimy, wyż rosyjski, "bestia ze wschodu"... :oczko_usmiech:

Dawigs napisał(a):Fajna wycieczka w śnieżnym anturażu :D .

Było super! A śnieg (i zimę) uwielbiam! :D

greenrs napisał(a):Dreptaliście po naszych śladach sprzed trzech dni :D

Wydreptaliście nam ścieżkę, dzięki czemu łatwiej się szło :mrgreen: Dzięki! :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 81
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone