Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 04.10.2020 12:45

....a to Beskidy? :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.10.2020 12:47

lew napisał(a):....a to Beskidy? :lol:

A nie? :roll:
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 04.10.2020 13:02

....pytam? :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.10.2020 13:32

lew napisał(a):....pytam? :lol:

Beskid Żywiecki. Tak jak napisałam.
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 04.10.2020 13:36

...."Szczyty Małej Fatry, a konkretniej: Wielki Rozsutec i Stoh" - myślałem ,że koleżanka stoi na którymś z nich
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.10.2020 13:39

lew napisał(a):...."Szczyty Małej Fatry, a konkretniej: Wielki Rozsutec i Stoh" - myślałem ,że koleżanka stoi na którymś z nich

Trochę inaczej tam wygląda ;)
Jest podpisane, które szczyty widać :) Mowa o panoramie z polany... Wyraźnie napisałam ;)
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 04.10.2020 13:47

......bo to przez to ,że koleżanka tak enigmatycznie podpisy pod zdjęciami podkłada :lol:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 04.10.2020 20:52

maslinka napisał(a):3 października (sobota): Rycerka Górna (Kolonia) - Wielka Racza - Jaworzyna - Przegibek - Rycerka Górna

A ja wczoraj tak sobie pomyślałem, że Maslinka z szanownym Małżonkiem, korzystając z dobrej pogody, pewnie ruszyli w góry :) . No i przeczucie miałem dobre. :wink:

A co do samej wycieczki, to schronisko na Wielkiej Raczy też pamiętam w tej poprzedniej odsłonie.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.10.2020 22:43

Nefer napisał(a):A ja wczoraj tak sobie pomyślałem, że Maslinka z szanownym Małżonkiem, korzystając z dobrej pogody, pewnie ruszyli w góry :) . No i przeczucie miałem dobre. :wink:

Miło mi, że o mnie pomyślałeś :)

A pogoda nie była taka dobra, jakiej się spodziewaliśmy :? Na nizinach (i wyżynach ;)) na pewno było więcej słońca (i mniej wiatru ;)) Oczywiście ani trochę nie żałujemy :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.10.2020 23:57

maslinka napisał(a):3 października (sobota): Rycerka Górna (Kolonia) - Wielka Racza - Jaworzyna - Przegibek - Rycerka Górna (część pierwsza)

Popularny kierunek w tym roku :D

Ja odwiedziłem Raczę dwa razy. Ostatni raz równo miesiąc temu i chyba miałem nieco lepsze widoki :oczko_usmiech:

IMG_20200905_151330314_HDR — kopia2.jpg

IMG_20200905_154252417 — kopia2.jpg

Dziś był krótki spacer na Soszów przez Beskidek bo pogoda była niepewna.
kars
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kars » 05.10.2020 08:08

Moim zdaniem, dobrą opcją w zasadzie o każdej porze roku są góry. Tak się składa, ze w Polsce mamy dosyć duży wybór, bo zaróno są Bieszczady, które są raczej z tych gór trawiastych, porośniętych. Są też tatry, czyli góry z przewagą gołych skał. Mamy łatwiejsze i trudniejsze szlaki. Są też takie obszary jak np Beskid Śląski z masą atrakcji: Żywiec, Wisła, Bielsko-Biała, możliwość wyjazdu do Czech. Krótko mówiąc, sporo możliwości.

Z tych północnych stron Polski, polecam natomiast Toruń, jedna z ładniejszych miejscowości w Polsce, szczególnie jeśli patrząc pod kątem architektury. http://noclegi.net.pl/blog/noclegi-w-to ... jnej-cenie Noclegów polecam jednak szukać w spokojniejszych dzielnicach, bo nie jest tak tanio.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 05.10.2020 09:51

maslinka napisał(a):A pogoda nie była taka dobra, jakiej się spodziewaliśmy :? Na nizinach (i wyżynach ;)) na pewno było więcej słońca (i mniej wiatru ;)) Oczywiście ani trochę nie żałujemy :D

U nas w sobotę rzeczywiście było bardzo ładnie, spokojnie można było chodzić w krótkim rękawku.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.10.2020 17:39

greenrs napisał(a):Ja odwiedziłem Raczę dwa razy. Ostatni raz równo miesiąc temu i chyba miałem nieco lepsze widoki :oczko_usmiech:

Chyba miałeś lepsze :mrgreen:

kars napisał(a):Krótko mówiąc, sporo możliwości.

Zgadza się ;)

Nefer napisał(a):U nas w sobotę rzeczywiście było bardzo ładnie, spokojnie można było chodzić w krótkim rękawku.

Tak dobrze w górach nie było ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.10.2020 16:05

3 października (sobota): Rycerka Górna (Kolonia) - Wielka Racza - Jaworzyna - Przegibek - Rycerka Górna (część druga)

Lecimy dalej:

IMG_6581 (Custom).JPG

Fajny znak ;):

IMG_6582 (Custom).JPG

Liście zaczynają się żółcić, ale do "kolorów jesieni" w pełnej krasie brakuje jeszcze jakichś dwóch tygodni.

IMG_6584 (Custom).JPG

IMG_6587 (Custom).JPG

Tam byliśmy "przed chwilą":

IMG_6589 (Custom).JPG

Widać (jak się ktoś dobrze przypatrzy ;)) budynek schroniska.

Trawersujemy Bugaj, a potem zaczynamy podejście na Jaworzynę. Jest ono dość męczące, ale nagrodą są widoki:

IMG_6593 (Custom).JPG

Wyglądam na trochę zrezygnowaną ;):

IMG_6599 (Custom).JPG

Przed wejściem na Kikulę trzeba chwilę odpocząć i zjeść Princessę :):

IMG_6611 (Custom).JPG

Szczyt Kikuli nie prezentuje się szczególnie imponująco ;):

IMG_6615 (Custom).JPG

i nie ma z niego widoków.

Za to w okolicy mogą grasować miśki ;):

IMG_6617 (Custom).JPG

Biegniemy ;) w stronę Przegibka:

IMG_6628 (Custom).JPG

Tutaj widać przełęcz i kilka domków:

IMG_6629 (Custom).JPG

I już na miejscu:

IMG_6641 (Custom).JPG

W pobliskiej bacówce można kupić oscypki czy scypki ;):

IMG_6644 (Custom).JPG

Docieramy do schroniska na Przegibku:

IMG_6645 (Custom).JPG

Napis, który widzieliśmy w maju, nadal wisi:

IMG_6649 (Custom).JPG

Funkcjonuje też Biuro Butów Znalezionych ;):

IMG_6648 (Custom).JPG

Przed nami ostatni etap wędrówki - trasa z Przegibka do Rycerki Kolonii. Początkowo idziemy tym samym szlakiem, który prowadzi na Bendoszkę:

IMG_6653 (Custom).JPG

Znowu w górę :roll:

Po chwili szlak odbija w lewo. Teraz, do końca, już tylko zejście. W tak malowniczych okolicznościach:

IMG_6661 (Custom).JPG

Among the fields of gold :oczko_usmiech::

IMG_6669 (Custom).JPG

Dzisiejszy wiatr z pewnością narobił szkód. Nie wiem, czy to akurat aż tak świeża sprawa:

IMG_6659 (Custom).JPG

ale widzieliśmy dzisiaj, jak runęły dwa drzewa 8O Parę metrów od szlaku :roll:

Na szczęście nasza wędrówka dobrze się kończy. Koło 18:00 bezpiecznie docieramy do Rycerki Kolonii:

IMG_6674 (Custom).JPG

zamykając tym samym pętelkę liczącą 26,5 km, której przejście zajęło nam 6 godzin. Całkiem niezły czas :!: :D

Dla przypomnienia - mapka, którą wkleiłam na poprzedniej stronie:

Racza (Custom).png

Bardzo zmęczeni, ale szczęśliwi, dopadamy Maździaka :) Udało się zdążyć przed zmrokiem. Pięknie było! :D
Mam nadzieję, że następnym razem będzie bardziej kolorowo :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.01.2021 13:59

2 stycznia 2021 (sobota): Soszów Wielki - Cieślar - prawie Stożek ;)

Nie ma sezonu narciarskiego, ale może być łazikowy ;) Korzystając z wczorajszej ładnej pogody, wybraliśmy się w Beskidy. Wybór padł na Wisłę Jawornik (bo blisko) i ośrodek narciarski, który kiedyś bardzo lubiliśmy, a który w ostatnich latach jest zaniedbany...

Ale to nie wątek narciarski, więc nie będę pisać o zarządzaniu infrastrukturą narciarską ;), tylko o górskich spacerach i widokach.

Podjeżdżamy na parking pod ośrodkiem narciarskim:

2021-01-02-12h45m47 (Custom).JPG

Wyciągi oczywiście nie działają. Dzieci szaleją na sankach i dupolotach ;):

2021-01-02-12h49m04 (Custom).JPG

Oficjalna nazwa brzmi chyba jabłuszko, słyszałam też o ślizgu, ale dla mnie to zawsze były dupoloty :lol: Ta nazwa najlepiej oddaje, o co chodzi w jeździe na tym sprzęcie :mrgreen:

Podchodzimy kawałek trasą narciarską:

2021-01-02-12h48m15 (Custom).JPG

2021-01-02-12h48m21 (Custom).JPG

Razem z nami skiturowcy. Ludzi jest sporo, chociaż to i tak nic w porównaniu z tym, co ponoć od kilku dni dzieje się na stokach Skrzycznego...

Kiedy robi się bardziej stromo (i ślisko!), odbijamy na szlak. A potem znowu wędrujemy zboczem Soszowa, bo taka trasa jest bardziej widokowa. Grzbiet od Skrzycznego do Baraniej Góry:

2021-01-02-13h31m12 (Custom).JPG

Skrzyczne:

2021-01-02-13h31m16 (Custom).JPG

Czasami jest stromo:

2021-01-02-13h39m23 (Custom).JPG

I już na szczycie:

2021-01-02-14h02m45 (Custom).JPG

Nagrodą jest... herbatka :oczko_usmiech::

2021-01-02-13h47m48 (Custom).JPG

Z Soszowa idziemy czerwonym szlakiem w stronę Stożka. Naśnieżona trasa ośrodka Nowa Osada:

2021-01-02-14h05m01 (Custom).JPG

I widok w drugą stronę, czyli na Beskid Śląsko-Morawski. Gdzieś tam w tle majaczy Łysa Hora:

2021-01-02-14h13m59 (Custom).JPG

Javorovy:

2021-01-02-14h14m54 (Custom).JPG

Szlak jest miejscami oblodzony:

2021-01-02-14h15m05 (Custom).JPG

Tutaj jest przynajmniej płasko, ale będą gorsze miejsca :roll:

Zdobywamy szczyt Cieślara (921 m) :oczko_usmiech::

2021-01-02-14h29m20 (Custom).JPG

Widoki:

2021-01-02-14h29m04 (Custom).JPG

Wyłania się Pilsko:

2021-01-02-14h25m55 (Custom).JPG

Romantycznie ;):

2021-01-02-14h33m05 (Custom).JPG

Wielki Stożek coraz bliżej. Teraz musimy trochę zejść:

2021-01-02-14h38m40 (Custom).JPG

Przechodzimy przez Mały Stożek, którego bym nie zauważyła, gdyby nie tabliczka ;) Zaczyna się strome podejście oblodzonym szlakiem :? Ludzie zakładają raki albo przynajmniej nakładki z kolcami. Już wiemy, w co musimy się zaopatrzyć, jeśli chcemy wędrować zimą...

Zdjęć z tego fragmentu trasy nie mam, bo trzeba było bardzo uważać. Mimo pełnej koncentracji zaliczam bolesną glebę pod samym szczytem Stożka, na który ostatecznie nie docieramy :( Dziwnie się przewracam i mocno uderzam się w piszczel. Boli okrutnie :( Na szczęście nie złamałam nogi...

Noga boli, a tu trzeba jeszcze wrócić prawie 7 kilometrów...

Na szczęście wpadam w rytm łazikowania ;) i jakoś (na razie) udaje się zapomnieć o bolącej nodze. Natura wynagradza nas widokami. Może nie ma idealnej widoczności, ale na chwilę pokazują się Tatry :D:

2021-01-02-15h52m06 (Custom).JPG

Jest pięknie:

2021-01-02-15h53m19 (Custom).JPG

Wracamy po własnych śladach ;) do samochodu. W sumie zrobiliśmy dzisiaj prawie 13 km. Jak na pierwsze zimowe łazikowanie po śniegu i lodzie ;) całkiem nieźle :)

Na koniec - mapka z zaznaczoną trasą:

Soszow (Custom).png

Pozdrawiam jeszcze noworocznie ;) :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 80
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies