Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.06.2020 23:51

Początek do szczytu i osady Kubiesówka jest dosyć stromy (jak ci mieszkańcy tam wjeżdżają?). Później szlak się wypłaszcza i pojawia się coraz więcej pięknych widoków. Dziś widoczność była przeciętna ale Małą Fatrę było widać bardzo dobrze. Nie mam zdjęcia bo robiłem tylko telefonem a to jednak nie te możliwości. Po niecałych 2 godzinach nieśpiesznego spaceru osiągamy polanę Krawcula pod szczytem Krawców Wierchu. Tuż po wejściu ukazuje się bacówka PTTK - bliźniacza z tą na Rycerzowej i zbudowana w podobnym czasie. Obie bacówki powstały z inicjatywy Edwarda Moskały - posiadam jeszcze starą, wręcz artystyczną mapę jego autorstwa.

IMG_20200604_115342843_HDR-bac2.jpg

IMG_20200604_115508417-Bac.jpg

Tu niestety spotyka nas spory zawód. Wybór posiłków jest bardzo ograniczony a piwo jedynie z puszki - w dodatku ciepłe :evil: Zgroza! Jesteśmy jednak tak spragnieni, że mimo wszystko się decydujemy.

IMG_20200604_120351311~Przed.jpg

Na jedzenie jednak brak nam odwagi :) Za dwie godziny zjemy w Milówce.

IMG_20200604_111910455_HDR-Dr.jpg
button
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) button » 05.06.2020 10:20

Uwielbiam Beskid Niski za spokój i małą ilosć ludzi. Tu dwie fotki z tego samego miejsca zimą i wiosną
Obrazek
Obrazek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.06.2020 16:06

Jacku, świetna wycieczka!
Nigdy nie byłam na Polanie Krawcula. Bacówka wygląda malowniczo, ale ten brak zimnego piwa :roll:

greenrs napisał(a):Na jedzenie jednak brak nam odwagi :)

Nie dziwię się. Skoro piwo nie stało w lodówce, może nie mają jej wcale :?

Button, w Beskidzie Niskim też nie byłam :oops:
Piękne zdjęcia :D
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 05.06.2020 19:28

button napisał(a):Uwielbiam Beskid Niski za spokój i małą ilosć ludzi. Tu dwie fotki z tego samego miejsca zimą i wiosną

Cześć.
Czy to zdjęcie z okolic Polan i widok w kierunku Olchowca?

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.06.2020 17:53

Wczoraj skorzystaliśmy z pięknej pogody i zrobiliśmy sobie wycieczkę po Beskidzie Żywieckim, który odkrywamy na nowo, dzięki temu, że granice są zamknięte i nie jeździmy w czeski Beskid Śląsko-Morawski ;)
Trzeba szukać plusów...

6 czerwca (sobota): Skawica - Hala Krupowa - Okrąglica (1239 m) - Jasna Góra (1239 m) - Polica (1369 m); część pierwsza

Mapa trasy:

Polica (Custom).png

Zrobiliśmy w sumie 16,2 km, co zajęło nam, oczywiście z kilkoma (długimi) postojami, 5,5 godziny.
Bardziej istotne jest przewyższenie - ponad 800 metrów 8)

Chyba powoli wraca mi forma, bo dzisiaj nie czuję zmęczenia i nic mnie nie boli, a po poprzednich wędrówkach mięśnie nie dawały o sobie zapomnieć ;)

Ruszamy ze Skawicy, szlakiem (niebieskim) Kardynała Karola Wojtyły. Jest mocno pod górę :roll:

IMG_9616 (Custom).JPG

I niestety dość nudno... Praktycznie nie ma widoków, a szlak pnie się jednostajnie, z podobnym (znacznym) nachyleniem. Atrakcją jest potok płynący samym środkiem ;) i piękny borowik, którego wypatrzyłam:

IMG_9627 (Custom).JPG

Na pewno kiedyś był ładniejszy, bo nogę ma już niezbyt zdrową.

Krótki popas wśród zieleni:

IMG_9635 (Custom).JPG

Zaczyna się robić bardziej widokowo:

IMG_9645 (Custom).JPG

IMG_9651 (Custom).JPG

Na niebie jest, na razie, trochę chmur. Nawet lepiej, bo teraz (w lesie) słońce nie jest nam potrzebne do szczęścia; i tak jest okropnie gorąco...

Zbliżenie na Zawoję:

IMG_9649 (Custom).JPG

(Tak myślę :oops:)

Po ponad godzinie mozolnej wspinaczki widać już Halę Krupową:

IMG_9656 (Custom).JPG

a na niej zrudziałe borowinki:

IMG_9665 (Custom).JPG

Co tam borowinki! Zdecydowanie lepszy widok jest po drugiej stronie :D:

IMG_9669 (Custom).JPG

Słowackie Tatry Zachodnie:

IMG_9671 (Custom).JPG

Podziwiamy je przez chwilę:

IMG_9673 (Custom).JPG

po czym ruszamy w stronę Okrąglicy:

IMG_9727 (Custom).JPG

(To zdjęcie pstryknęłam później.)

Dzisiaj nie robimy pętelki, chodzimy "tam i z powrotem". Nie tylko my, ciągle spotykamy tych samych turystów ;) Dużo osób wędruje Głównym Szlakiem Beskidzkim - grzbietem od Mosornego Gronia do Urwanicy i dalej.

Podejście na Okrąglicę jest krótkie. Na szczycie znajduje się bardzo ciekawa kapliczka Matki Boskiej Opiekunki Turystów, którą zbudowano w maju 1987 roku:

IMG_9689 (Custom).JPG

Przypomina ona szałas pasterski:

IMG_9691 (Custom).JPG

Przez jakiś czas od powstania kapliczki prowadząca do niej ścieżka znana była tylko wtajemniczonym. Obecnie we wnętrzu umieszczono epitafia upamiętniające ludzi związanych z górami:

IMG_9693 (Custom).JPG

IMG_9700 (Custom).JPG

Odnajdujemy tablicę poświęconą gliwiczaninowi - przewodnikowi koła "Harnasiów" i założycielowi "kultowej" gliwickiej księgarni:

IMG_9702.JPG

Są też ciekawe obrazy-stacje drogi krzyżowej odwołujące się do codziennego życia "zwykłych" ludzi:

IMG_9695 (Custom).JPG

Siadamy w pewnym oddaleniu od kapliczki i rozkoszujemy się ciszą. Póki co, jesteśmy na szczycie sami :D:

IMG_9714 (Custom).JPG

Wychodzi słońce 8) Niestety, przybywają też turyści i od razu robi się głośno... Za głośno...

Wracamy więc na Halę Krupową:

IMG_9720 (Custom).JPG

z której znowu podziwiamy Tatry:

IMG_9735 (Custom).JPG

IMG_9736 (Custom).JPG

Podchodzimy parę kroków ;) na Jasną Górę. W momencie kiedy siadamy na szczycie, wpada hałaśliwa grupa turystów :roll: Podrywamy się więc i idziemy trochę niżej, w borowinki:

IMG_9741 (Custom).JPG

Dobrze się stało, bo jest tu bardzo sympatycznie :D:

IMG_9743 (Custom).JPG

Czeska kuchnia ;):

IMG_9749 (Custom).JPG

Pałaszujemy kanapki, trochę pstrykamy:

IMG_9756 (Custom).JPG

IMG_9757 (Custom).JPG

IMG_9759 (Custom).JPG

i ruszamy w dalszą drogę - na Policę :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 08.06.2020 13:08

Cudne widoki :!: :)

Ta część Beskidu Żywieckiego jest mi zupełnie nieznana... choć Hala Krupowa i dość popularne schronisko od dawna mnie kusi :roll:

maslinka napisał(a):Czeska kuchnia ;):

IMG_9749 (Custom).JPG

Własny prowiant? Czyżby schronisko było nieczynne?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.06.2020 15:58

greenrs napisał(a):Cudne widoki :!: :)

Ta część Beskidu Żywieckiego jest mi zupełnie nieznana... choć Hala Krupowa i dość popularne schronisko od dawna mnie kusi :roll:

Też do tej pory tam nie bywaliśmy (poza Babią Górą), ale po tej wycieczce jestem pewna, że wrócimy :D

greenrs napisał(a):Własny prowiant? Czyżby schronisko było nieczynne?

Schronisko było czynne, ale pewnie nie mieli tam takiego dobrego piwa ;)
A tak naprawdę - w obecnych czasach odzwyczailiśmy się od korzystania z restauracji i w góry zabieramy własny prowiant.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.06.2020 17:10

Tak blisko mnie, a nie byłam....
Zapisuję sobie trasę, bo czasem nie ma pomysłu na wolny dzień....
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.06.2020 17:32

piekara114 napisał(a):Tak blisko mnie, a nie byłam....
Zapisuję sobie trasę, bo czasem nie ma pomysłu na wolny dzień....

Bardzo blisko :D Polecam!

6 czerwca (sobota): Skawica - Hala Krupowa - Okrąglica (1239 m) - Jasna Góra (1239 m) - Polica (1369 m); część druga

Maszerujemy na Policę. Szlak (czerwony) prowadzi głównie przez las. Już niedaleko:

IMG_9764 (Custom).JPG

Wchodzimy do rezerwatu przyrody:

IMG_9765 (Custom).JPG

w którym panuje spory "bałagan":

IMG_9768 (Custom).JPG

Dużo tu wiatrołomów, a nawet drzew powyrywanych z korzeniami:

IMG_9776 (Custom).JPG

IMG_9769 (Custom).JPG

Gdzieś tam majaczą Tatry:

IMG_9777 (Custom).JPG

Docieramy na szczyt Policy:

IMG_9819 (Custom).JPG

i znowu idziemy w borowinki ;):

IMG_9779 (Custom).JPG

To ostatni dzisiaj popas - z widokiem na Jezioro Orawskie:

IMG_9783 (Custom).JPG

i częściowo zachmurzone Tatry:

IMG_9796 (Custom).JPG

Z drugiej strony wyłania się Babia Góra:

IMG_9816 (Custom).JPG

Pozuję za świerkiem ;):

IMG_9799 (Custom).JPG

Opuszczamy Policę i idziemy kawałek w stronę Mosornego Gronia. Kolejny szczyt w grzbiecie to Cyl Hali Śmietanowej, ale postanawiamy już go sobie odpuścić. Zrobiło się późno...

Zmierzamy w tamtym kierunku tylko parę kroków, bo koniecznie chcę zobaczyć pomnik ofiar katastrofy lotniczej, która miała tu miejsce w 1969 roku.

2 kwietnia 1969 roku w rejonie Policy rozbił się samolot rejsowy LOT-u, na pokładzie którego znajdowały się 53 osoby (47 pasażerów i 6 członków załogi). Wszyscy zginęli. Wśród ofiar był m.in. znany językoznawca, profesor Zenon Klemensiewicz.

Wypadek upamiętnia metalowy krzyż:

IMG_9828.JPG

IMG_9829 (Custom).JPG

Ustawiono również bardziej symboliczny pomnik - skrzydło samolotu wraz z tablicą, na której umieszczono nazwiska ofiar:

IMG_9843.JPG

IMG_9846 (Custom).JPG

Jak już tu dotarliśmy, pójdziemy na jeszcze jeden punkt widokowy, z którego podziwiamy Królową (Niepogody) w całej okazałości:

IMG_9847 (Custom).JPG

IMG_9848 (Custom).JPG

Z drugiej strony błyszczy pomnik-skrzydło:

IMG_9853 (Custom).JPG

Zaczynamy wracać...

Ponownie na szczycie Policy:

IMG_9863 (Custom).JPG

IMG_9824 (Custom).JPG

i wśród wiatrołomów:

IMG_9867 (Custom).JPG

IMG_9868 (Custom).JPG

Szybko zbiegamy, bo niedługo słońce zajdzie ;)

Po lewej - szczyt Jasnej Góry:

IMG_9871 (Custom).JPG

Jesteśmy na Hali Krupowej. Przed nami Okrąglica:

IMG_9873 (Custom).JPG

i oczywiście TEN widok :hearts::

IMG_9875 (Custom).JPG

IMG_9883 (Custom).JPG

Skręcamy na niebieski szlak prowadzący do Skawicy. Mijamy pola zrudziałych borowinek:

IMG_9886 (Custom).JPG

i uroczą jaszczurkę :D:

IMG_9891 (Custom).JPG

O 18:30, po 5,5 godzinach wędrowania, docieramy do samochodu. To była piękna wycieczka :D Polecam! Na pewno wrócimy w te rejony, choć dojazd jest bardziej kłopotliwy niż w okolice Rajczy, które eksplorowaliśmy podczas dwóch ostatnich wędrówek. Trasa z Gliwic do Skawicy zajęła nam 2,5 godziny (korki, objazdy, roboty drogowe). Powrót, na szczęście, będzie nieco szybszy :)

:papa:
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 08.06.2020 18:02

Cześć.

Agnieszko! Super!
Zastanawiam się za każdym razem startując po raz 44 na Babią z Krowiarek, czy nie skręcić w drugą stronę w kierunku na Halę Krupową.
Kolejny raz tak właśnie zrobię. Dziękuję za inspirację.

Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.06.2020 18:41

Ten pomnik ofiar to nie skrzydło, ale statecznik pionowy :D Ostatnio o tym z kolegami z pracy dyskutowałam i im udowodniłam, że są w błędzie... Oglądanie "Katastrof w przestworzach" daje owoce :D

Historia, krótka i dość młoda, powstania pomnika: http://www.polskaniezwykla.pl/web/place ... iczej.html

Tabliczki na ramionach krzyża (widać je na Twoich zdjęciach) pochodzą z oryginalnego poszycia rozbitego samolotu....
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.06.2020 19:00

Interseal. napisał(a):Cześć.

Agnieszko! Super!
Zastanawiam się za każdym razem startując po raz 44 na Babią z Krowiarek, czy nie skręcić w drugą stronę w kierunku na Halę Krupową.
Kolejny raz tak właśnie zrobię. Dziękuję za inspirację.

Pozdrawiam.

Cześć Mariusz! Cieszę się, że Cię zainspirowałam :mrgreen: Na pewno będzie mniej ludzi niż na Babiej ;)

Pozdrawiam :D

piekara114 napisał(a):Ten pomnik ofiar to nie skrzydło, ale statecznik pionowy :D Ostatnio o tym z kolegami z pracy dyskutowałam i im udowodniłam, że są w błędzie... Oglądanie "Katastrof w przestworzach" daje owoce :D

Statecznik. No tak, to coś jest za małe na skrzydło ;) Dzięki :D Ja się na tym kompletnie nie znam :oops:

piekara114 napisał(a):Oglądanie "Katastrof w przestworzach" daje owoce :D

Po tym oglądaniu nie boisz się wsiadać do samolotu? ;)

Ja jeszcze nigdy nie leciałam 8O, więc tym bardziej nie mogę czegoś takiego oglądać ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.06.2020 20:25

maslinka napisał(a):
piekara114 napisał(a):Oglądanie "Katastrof w przestworzach" daje owoce :D
Po tym oglądaniu nie boisz się wsiadać do samolotu? ;)
Mama też się o to pyta :D A ja wręcz przeciwnie, film/serial, nie wiem jak to fachowo nazwać, daje mi jakieś poczucie bezpieczeństwa, a przynajmniej wskazówki, co robić w razie W... np. nigdy przy wodowaniu nie pompować kamizelki, póki nie opuści się tonącego kadłuba, bo ugrzęźniesz w środku (brak możliwości zanurkowania) i nie masz szans na wydostanie...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.06.2020 22:18

piekara114 napisał(a):... np. nigdy przy wodowaniu nie pompować kamizelki, póki nie opuści się tonącego kadłuba, bo ugrzęźniesz w środku (brak możliwości zanurkowania) i nie masz szans na wydostanie...

Dobrze wiedzieć :mrgreen: Postaram się zapamiętać ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.06.2020 16:22

Tylko gibnę stronę, żeby się lepiej oglądało i "zaraz" wrzucę coś nowego ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 74
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone