Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Berlin dla nastolaków

Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft (79 liter) – to najdłuższy niemiecki wyraz. W Niemczech rocznie do obrotu trafia ponad 800 ton antybiotyków dla zwierząt - dwukrotnie więcej niż dla ludzi. Piwo i wino można kupić w wieku +16 lat. W Niemieckich szkołach 6 to najniższa ocena, a 1 najwyższa. Narodowe zwierzę to mityczny czarny orzeł.
Marzena_zM
Plażowicz
Berlin dla nastolaków

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marzena_zM » 11.11.2014 17:24

Witam
Przeglądam to forum już parę lat, więc pozwalam sobie utworzyć nowy wątek dotyczący zwiedzania Berlina z grupą 18-20-latków. W przyszłym tygodniu dołączam do grupy młodzieży- chłopaków z zacięciem i zainteresowaniami technicznymi do Berlina i szukam dla nich zajęcia na popołudnia i wieczory przez najbliższe 3 tygodnie.
Czytałam wspomnienia Tymony i RobCRO [***] ale tam są raczej propozycje dla rodzin z małymi dziećmi i koncerty noworoczne.
Chłopcy zwiedzali już: Bramę Brandenburską i Reichstag kilka razy, Berliner Dom, Alexander Platz, Potsdammer Platz. Byli na Siegessaule i w Muzeum Techniki, na East Side Galery ( = resztki muru Berlińskiego) oraz zwiedzali kiermasz noworoczny. Planuję pójść z nimi jeszcze do: Checkpoint Charlie, Gendarmenmarkt, Ku- Damm (wodny zegar), Poczdamu, na któryś miejski basen czy targ staroci.
Czy mogę prosić forumowiczów o wskazanie innych relacji lub podanie propozycji innych atrakcji do zwiedzania (wystawy, muzea, coś na wolnym powietrzu, bezpieczna dyskoteka), takich, które nie kosztowałyby chłopców majątek, a najlepiej były za darmo. Byłam już na stronie gratis-in-berlin.de i to, co tam oferują raczej nie leży w polu zainteresowań młodzieży o zainteresowaniach technicznych.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 11.11.2014 19:19

Być może nie jest to propozycja stricte dla młodzieńców o technicznych zainteresowaniach, ale moje nastolatki wciągnęły się jeszcze w oglądanie Holocaust-Mahnmal, a zwłaszcza niestety w zabawę w chowanego tam :roll: :? (nic nie kosztuje, ale jest to raczej propozycja na krótko) oraz podobał im się Aquadom przy Aleksanderplatz (to już sporo kosztuje, ale dla grup zniżki) - fajna jest podróż windą w środku ogromnego akwarium.
Zabawowo - wesoła była wizyta w sklepie firmowym Ritter Sport, gdzie można zamówić na miejscu czekoladę wg własnego pomysłu. No i salony samochodowe w okolicach Unter Den Linden były dla chłopaków super interesujące, jakieś interaktywne urządzenia mi się kojarzą w jednym z nich, ale już nie pamiętam w którym.
Przy Potsdamer Platz, chyba w tym wysokim biurowcu z czerwonej cegły, jest najszybsza ponoć winda w Europie i punkt widokowy na szczycie. Trochę kasowali, nie wiem jak z grupami. Raczej kameralnie tam było, może da się negocjować cenę dla grupy.
Domyślam się, że w muzeum techniki byli też w Spectrum.
Przy Aleksanderplatz była też ogromniasta wystawa kolejek - niby zabawki, ale może chłopców wciągnie.
Nie dotarliśmy do Muzeum Komunikacji, choć wydawało się ciekawą propozycją dla chłopców:
http://www.mfk-berlin.de/kategorie/dauerausstellung/
Domyślam się, że Muzeum Historii Naturalnej albo DDR ich raczej nie wciągnie. :wink:

BTW, sama to sobie jeszcze do Primarka idź. :wink: :mrgreen:

Jak mi się coś przypomni z wycieczki sprzed 3 lat, to dopiszę.
Marzena_zM
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marzena_zM » 11.11.2014 21:12

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Sprawdziłam, co ten Primark. Niestety nie będę miała czasu, aby tam biegać- wyjeżdżam służbowo. Chyba, że na zakupy wezmę ze sobą 15 chłopaków, tylko jak oni to przeżyją?

Powrót do Niemcy - Deutschland