Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Benzyna wzłuż trasy?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
steja
Odkrywca
Benzyna wzłuż trasy?

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 20.08.2010 12:24

Witam serdecznie,

nigdzie nie widzę takiego wątku, a sądze, że byłby przydatny.

Gdzie polecacie tankować, biorąc pod uwage stosunek ceny/jakość, na trasie Wrocław - Pag.
Wiadomo - w Polsce do pełna.

Jadę tak:
Wrocław - Krnov - Olomouc - Brno - Breclav - Wien - Graz - Objazd Słoweni przez Lenart/Ptuj - Zagrzeb - Pag.

Może macie też jakieś stacje na których NIE warto tankować?

Serdecznie pozdrawiam,
J.
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 20.08.2010 13:39

steja napisał(a):Może macie też jakieś stacje na których NIE warto tankować?

Tak, wszystkie polskie.
Jeśli jedziesz przez Austrię, to zjedź z autostrady do jakiegoś średniego miasta, i zatankujesz to samo paliwo około 0,15 EUR taniej niż przy autostradzie. Jakość bezcenna.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 20.08.2010 13:46

steja napisał(a):
nigdzie nie widzę takiego wątku, a sądze, że byłby przydatny.

Słabo szukasz :wink: :lol:
JokerSmile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JokerSmile » 20.08.2010 14:05

Ja się zdziwiłem mocno tankując na samoobsługowym SHELLu w Austrii, korzystając z płatności kartą.

Niby nic się strasznego nie stało, ale:

Autoryzacja i blokada na koncie (PKO BP i PEKAO SA) za każdym razem na 7 dni na kwotę odpowiadającej ok. 150 litrom pomimo, że tankujesz np. jakieś 50-60.

Nie pomaga odczekanie, ponowne wkładanie karty, ręczny wybór "rozliczenia" Befüllung. W drodze powrotnej łącznie o prawie 200 euro byłem szczuplejszy (rozrachunkowo). Rozliczenie tych transakcji dostaliśmy dopiero w Polsce. Po terminie -- jak już wspomniałem.
KOCHAR1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOCHAR1 » 20.08.2010 19:36

JokerSmile napisał(a):Ja się zdziwiłem mocno tankując na samoobsługowym SHELLu w Austrii, korzystając z płatności kartą.

Autoryzacja i blokada na koncie (PKO BP i PEKAO SA) za każdym razem na 7 dni na kwotę odpowiadającej ok. 150 litrom pomimo, że tankujesz np. jakieś 50-60.

Nie pomaga odczekanie, ponowne wkładanie karty, ręczny wybór "rozliczenia" Befüllung. W drodze powrotnej łącznie o prawie 200 euro byłem szczuplejszy (rozrachunkowo). Rozliczenie tych transakcji dostaliśmy dopiero w Polsce. Po terminie -- jak już wspomniałem.

Ciekawe nawet mimo tego że ni hu hu ... :lol:
baca1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 20.08.2010 22:20

JokerSmile napisał(a):Ja się zdziwiłem mocno tankując na samoobsługowym SHELLu w Austrii, korzystając z płatności kartą.

Witam
Pamietaj ze banki ktore wymieniles to te ktore okradaly ludzi za czasow tzw. komuny(ktora w Polsce jest do dzis i jeszcze potrwa) z waluty i w nich malo co sie zmienilo:)
Pozdrav:)
baca1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 20.08.2010 22:22

Witam
A w temacie to najlepsza opcja juz opisana zjazd w Austrii do miasta (miasteczka) i zatankowanie roznica j.w. ok 0,15€
POZDRAV
JokerSmile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JokerSmile » 20.08.2010 22:36

Nie zbierałem paragonów (pozdrawiam!) -- ale pamiętam, że różnica w cenie "lepszego" diesla wynosiła równo 21 centów. (1.08 vs. 1.29 euro) 12 sierpnia, porównując austriackie ceny paliw na Shellu. Pierwsza w Mureck, gdzieś za stodołą i kilkanaście kilometrów dalej też Shell ale już na Pyhrn-Autobahn w drodze do Graz.
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 20.08.2010 23:13

JokerSmile napisał(a):Nie zbierałem paragonów (pozdrawiam!) -- ale pamiętam, że różnica w cenie "lepszego" diesla wynosiła równo 21 centów. (1.08 vs. 1.29 euro) 12 sierpnia, porównując austriackie ceny paliw na Shellu. Pierwsza w Mureck, gdzieś za stodołą i kilkanaście kilometrów dalej też Shell ale już na Pyhrn-Autobahn w drodze do Graz.

Na korzyść....? Bo nie napisałeś.
JokerSmile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JokerSmile » 20.08.2010 23:42

Nie no. Co Ty?
To była pierwsza w kosmosie stacja Shella na wsi, która handlowała zupą 20 centa drożej jak na autobahnie. Złoty interes.
stary chlop
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary chlop » 21.08.2010 12:54

benzyne goraco polecam 98 na stacji INA na 50 litrach Opel Zafira 1.6 przejechal okolo 750 km czyli dosc duzo jak na benzyniaka :wink: a roznica w cenie zadna bo cena ta sama :D
bahrij
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bahrij » 21.08.2010 13:37

Tankowałem w Chorwacji Eurodiesel 31.07. za 120,03 HRK płacąc karta debetową Alior Banku i obciążyli mnie 69,28 zł co wychodzi 0,5771 zł za 1 HRK, w drodze powrotnej w dniu 12.08. też tankowałem na autostradzie w Chorwacji, też stacja INA za 200,04 HRK, też płaciłem tą samą kartą Aliora i obciążyli mnie 113,25 zł co wychodzi 0,5661 zł za 1 HRK. Oczywiście nie było żadnych kosztów przeliczeń. Eurodiesel był chyba po 7,91 HRK co też daje ok. 4,40 zł za 1 litr przy kursie Euro ok. 4 zł w tamtych dniach. Niestety musiałem dotankować na autostradzie w Austrii i na Shellu wyszło mi, zgroza, ok. 5,10 zł za litr.
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 21.08.2010 17:55

JokerSmile napisał(a):Autoryzacja i blokada na koncie (PKO BP i PEKAO SA) za każdym razem na 7 dni na kwotę odpowiadającej ok. 150 litrom pomimo, że tankujesz np. jakieś 50-60.

Dziwne, ja również tankowałem na austryjackim Shellu, płaciłem kartą PKO BP i nie było czegoś takiego jak blokada kwoty. Płaciłem w sobotę, z rachunku zeszło w środę. Do tego czasu "wisiało" bodajże w operacjach nierozliczonych, ale na kwotę dokładnie taką jaką płaciłem (dostępne środki na koncie były pomniejszone o tą operację - czyli dokładnie tak samo przy zakupach w polskim sklepie). Nie pamiętam po jakim kursie było przeliczane, ale przelicznik był bardzo korzystny (tzn. kurs lepszy niż w kantorze). Tankowałem w drodze do i z Chorwacji. Podobnie w zeszłym roku. Nigdy nie miałem opisanych przez Cibie problemów.
PS. W zeszłym roku płaciłem kartą kredytową Master Card, w tym Visa Electron. Obie z PKO BP.
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 21.08.2010 18:44

W ogólnych kosztach wyjazdu chyba nie masz się co zastanawiać. Kilka EUR różnicy nie zrobi. Lej na full i strzała do przodu!!! Za paliwo płać kartą, opłaca się przelicznik PLN/KUNA, bynajmniej mi się opłaciło (PKO BP Visa).

PS>
W CRO Lukoil jest dość tani tak jak w PL.
JokerSmile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JokerSmile » 22.08.2010 18:19

arek_sosnowiec napisał(a):
JokerSmile napisał(a):Autoryzacja i blokada na koncie (PKO BP i PEKAO SA) za każdym razem na 7 dni na kwotę odpowiadającej ok. 150 litrom pomimo, że tankujesz np. jakieś 50-60.

Dziwne, ja również tankowałem na austryjackim Shellu, płaciłem kartą PKO BP i nie było czegoś takiego jak blokada kwoty. Płaciłem w sobotę, z rachunku zeszło w środę. Do tego czasu "wisiało" bodajże w operacjach nierozliczonych, ale na kwotę dokładnie taką jaką płaciłem (dostępne środki na koncie były pomniejszone o tą operację - czyli dokładnie tak samo przy zakupach w polskim sklepie). Nie pamiętam po jakim kursie było przeliczane, ale przelicznik był bardzo korzystny (tzn. kurs lepszy niż w kantorze). Tankowałem w drodze do i z Chorwacji. Podobnie w zeszłym roku. Nigdy nie miałem opisanych przez Cibie problemów.
PS. W zeszłym roku płaciłem kartą kredytową Master Card, w tym Visa Electron. Obie z PKO BP.

Ja piszę o samoobsługowej stacji Shella.
Mała wioska. Bez obsługi. Ciemna noc.
Wkładasz kartę do terminala w dystrybutorze.
W Polsce możesz to zrobić na parę sposobów. W Austrii jedynie blokada środków na karcie. Bo logiczne, że typowe płatności kartą "Tankujesz. Podajesz w kasie obsłudze plastik. Autoryzujesz, Odjeżdżasz" -- jak najbardziej OK.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi