Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.03.2014 21:42

FUX napisał(a):Jakie rewiry?

Aosta + okolice Cinque T ;)
No, ale u mnie to się tak często zmienia, że do końca nigdy nic nie wiadomo...miałem jechać do Katralonii i Prowansji....

8O 8) 8) :papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 29.03.2014 18:58

niemy napisał(a):@Grzegorz Ćwik
Dzięki za polecenie tego świetnego miejsca. Zarezerwowałem już apartament na lipiec i w związku z tym mam kilka pytań. Niestety nie mogę wysyłać PW więc piszę w wątku.
Jadę z dziećmi więc będziemy chcieli poplażować, możesz polecić jakąś fajną plażę, najchętniej bez niekończących się rzędów leżaków?
Widzę, że miejscowość jest w większości wyłączona z ruchu samochodowego, gdzie parkowaliście samochód i czy były jakieś opłaty z tym związane?
NieMy

Miasteczko bardzo poręczne. Polecam przedwieczorne spacery od dołu do góry, zawsze inną dróżką, piękne zakamarki. Parking centralny na górze- dla mieszkańców miasteczka i dla gości apartamentów, niepłatny, monitorowany. Otoczony żywopłotem z liści laurowych, których zebrałem odpowiednią ilość. Na początku podjechać jak najbliżej apartamentu, gdzieś w okolicy kościoła, wyładować i samochód najlepiej trzymać na parkingu. Jeszcze jedno.

Obrazek

Przy wyjściu z parkingu jest ujęcie genialnej wody nadającej się bezpośrednio do picia. Wszyscy mieszkańcy zaopatrują się w nią, najlepiej mieć jakieś plastiki lub coś w tym stylu.
Przy ryneczku jest piekarnia otwierająca się w granicach 8.00, polecam gorące pieczywo, jest też w tej okolicy sklepik. Tu żyje się spokojnie, dobra pizzernia, lepiej zarezerwować miejsce, trochę się tu szwęda turystów, wiadomo, miasteczko perełka...

Na plażę jeździliśmy do Marina de Bibbona, parkowaliśmy na parkingu wzdłuż kempingu chyba nazywał się Casa di Caccia. Przechodziliśmy przez środek kempingu i tu na plaży jest duży odcinek bez parasoli z plażą, polecam. Trzeba tylko mieć swoje maty i parasole.

Obrazek

Wracając od strony Ceccina, czyli od plaży, już niedaleko miasteczka Casale są 2 czy 3 gospodarstwa, przy samej drodze, z napisem Olio, Wino- gdzie polecam zakup wina z beczek, bardzo dobre i tańsze od tych butelkowanych, trzeba mieć tylko swoje plastiki po wodzie...

Pozdrawiam i zazdroszczę wyjazdu, wspomnienia... :wink: :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.03.2014 18:46

Sięgnąłem do pierwszych stron wątku.
Ile to już lat minęło...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.03.2014 19:18

FUX napisał(a):Sięgnąłem do pierwszych stron wątku.
Ile to już lat minęło...

I jakie wnioski....?
Italia di nuovo? ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.03.2014 19:34

oggi non lo so...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.03.2014 19:54

FUX napisał(a):oggi non lo so...

Noi abbiamo ancora molto Tempo.... ma ... Italia aspetta ;) :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.03.2014 20:25

:D
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 01.04.2014 07:53

Też się dołączę do wątku dyskusji, bo przecież -

oggi e domani non sono la stessa cosa

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.04.2014 08:07

Zwłaszcza, że codziennie jest jutro...

:wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.04.2014 17:32

Grzegorz Ćwik napisał(a):Też się dołączę do wątku dyskusji, bo przecież -

oggi e domani non sono la stessa cosa

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink: :lol:

Ma e i sogni Io posso e devo avere 8)
michu78
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu78 » 17.05.2014 21:11

ja mogę polecić fajny namiar pod Volterrą i niedaleko Grosseto - Catilione della Pescaia - Italia jest piękna :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 18.05.2014 08:23

VOLTERRA, miasto słynnego alabastru, położone w połowie drogi pomiędzy Sieną a Pisą. Starówka otoczona jest charakterystycznymi murami, zbudowanymi z żółto-szarego kamienia. W pogodne dni z murów dostrzec można wybrzeże Morza Śródziemnego. Nad miastem góruje ogromny zamek Medyceuszy, obecnie to niestety tylko więzienie. Warto tu przyjechać, piękne miasteczko.

Obrazek

Obrazek

To z całą pewnością piękne stare miasto, Warte zwiedzenia. Świetnie zachowane mury obronne otaczają zabytkowe centrum. Niedaleko od bramy znajduje się Piazza dei Priori główny plac miasta na którym znajduje się okazały Palazzo dei Priori, do dziś pełni funkcję magistratu. Uznawany za najstarszy istniejący ratusz w Toskanii, został zbudowany na początku XIII wieku. Podobno stanowił inspiracje dla twórców florenckiego Palazzo Vecchio.

Obrazek

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 18.05.2014 18:47

A w Volterze nawet Robert Makłowicz gotował :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.05.2014 18:50

rysiek_r74 napisał(a):A w Volterze nawet Robert Makłowicz gotował :)

A to zaleta czy wada?
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 18.05.2014 20:09

FUX napisał(a):
rysiek_r74 napisał(a):A w Volterze nawet Robert Makłowicz gotował :)

A to zaleta czy wada?

Niektórzy lubią wędrować szlakami pokazywanymi w telewizji, książkach...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia