Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 12.03.2014 18:54

I tak i nie. Wszystko zależy od tego jak sobie zorganizujesz. Ostatnio mieszkaliśmy 2 tygodnie w Toskanii, blisko morza w małej miejscowości Casale Marittimo...

Obrazek

Genialne miejsce, całe miasteczko, tak ponad tysiąc mieszkańców to jedna górka oblepiona domami z wąskimi uliczkami.

Obrazek

Wejście z uliczki do naszego apartamentu. Byliśmy we czwórkę, ze znajomymi jednym samochodem...

Obrazek

Uliczka w średniowiecznej zabudowie, tylko dla ruchu pieszego.

Obrazek

Widok na drugą stronę, ogród do wykorzystania ze stołem, krzesłami...

Obrazek

Widok z okna sypialni na malownicze toskańskie pinie i ogrody oliwne...

Obrazek

Mieszkaliśmy przy drodze zwanej Drogą Wina, wszędzie wokół wino domowej roboty ale z boskich szczepów. W bagażników zawsze skrzynka pustych butelek po wodzie i przy okazji licznych wyjazdów, zapełnialiśmy je wprost z beczki. Cena nawet 1 E za litr zacnego trunku.

Obrazek

I wystarczy pójść do sklepu, miejscowego, poprosić o kilka plasterków genialnego salcesonu, prosciutto, salami, trochę sera i sardele z oliwkami, pieczywo i boskie wino...
Nie ma nic lepszego, i po cenach, i kolacja genialna.

Obrazek

200 metrów i zejście na mały ale kultowy rynek... Miasteczko jako punkt do wyjazdów po Toskanii, ale też blisko do morza, widać je spośród zabudowań. 15 minut samochodem i jesteśmy przy plaży...

Obrazek

Polecam Toskanię, byle organizować z głową.
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
Ostatnio edytowano 12.03.2014 19:01 przez Grzegorz Ćwik, łącznie edytowano 1 raz
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 12.03.2014 18:58

a możesz zapodać linka do tej fajnej miejscówki?
Ja w zeszłym roku też byłem w Toskanii i wiem że tam wrócę na pewno nie raz.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 13.03.2014 09:10

Jeszcze 5 miesięcy... i znów Włochy będą grane tylko teraz, już 3 tyg. nie wystarczą, myślę o miesiącu.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.03.2014 17:10

rysiek_r74 napisał(a):a możesz zapodać linka do tej fajnej miejscówki?
Ja w zeszłym roku też byłem w Toskanii i wiem że tam wrócę na pewno nie raz.

Proszę bardzo. Ja zamawiałem - adres, nazwa domu itp...

Borgo Alle Mura, Casale Marittimo, firma ToscanAVventure

Firma ma przedstawiciela polskiego, z którym się dogadałem, kontakt telefoniczny, poza sezonem przedstawiciel mieszka w Polsce, wszystko znajdziesz w Internecie.
Dojechaliśmy na miejsce, czekał na nas pan z kluczem, po drodze mieliśmy telefon potwierdzający nasze spotkanie.
Czekały na nas dwie butelki wina i duży słój oryginalnego sosu do makaronu.

Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 16.03.2014 16:33

Grzegorz Ćwik napisał(a):Proszę bardzo. Ja zamawiałem - adres, nazwa domu itp...
Borgo Alle Mura, Casale Marittimo, firma ToscanAVventure

Dzięki
Namierzyłem i link poszedł do ulubionych w dziale wakacyjne-toskania :D
pavio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavio » 17.03.2014 13:26

Witam. Na początku września planujemy pierwszy wyjazd do Włoch. Chcemy zwiedzić Rzym (ok. 2-3 dni) a potem poleniuchować gdzieś nad morzem. No właśnie i tu jest problem. Nad którym morzem? Adriatyk znamy z Chorwacji i jesteśmy nim zachwyceni ale z tego co już zdążyłem przeczytać to Tyrreńskie też ma swój urok. Co byście polecili , raczej już nie tak strasznie daleko na południe .Wolelibyśmy małą uroczą miejscowość niż modne ,pełne hoteli i dyskotek miasta. W jakiej cenie możemy spodziewać się jakiegoś skromnego apartamentu dla 4 osób? Może ktoś ma jakieś konkretne namiary?
Z góry dziękujemy.Pozdrawiamy.
Monika i Paweł.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 17.03.2014 18:54

Pozdrawiam, Włochy są znacznie trudniejsze do pomieszkiwania niż Chorwacja z takiej przyczyny, że Cro to kwatery, a Italia to gównie hotele, hoteliki i kempingi włącznie z możliwością do mieszkania w przyczepach i namiotach, niestety w sezonie to jest tu drogo. Musisz sporo poszukać w necie, nie ma tu prosto, bo ceny niestety są większe niż na Chorwacji. Ale trzeba poszukać. Tu nikt ci do końcam nie poradzi. Jeżeli wybierasz modny, rekreacyjny region gdzie italiani masowo pobywają dla wypoczynku, to nie myśl o tanich cenach, Coś za coś. Trzeba poszukać, lepiej rejon trochę dalej od kurortów, fajna okolica, nie przereklamowana. Trzeba szukać, w Italii na gotowe porady z internetu nie licz. Jeżeli blisko Rzymu to popatrz na Lido di Ostia. Ostia to takie zaplecze Rzymu. Można nawet bez cara dojechać do centrum, inwencja. Można tu, pomimo sporej ilości miejsc turystycznych o różnej cenie też znajeźć coś fajnego. Pamiętaj, w szczycie sezonu nie licz na wolne miejsce na kempingach nadmorskich, jeżeli nie masz rezerwacji. Podobnie z tanimi hotelikami. Poparz jeszcze powyżej Rzymu, od Civitavecia i Santa Marinella (tu kiedyś znależliśmy groszowy kemping), lub poniżej Rzymu, nad morzem, w kierunku na Neapol, ale tam, gdzie droga prowadzi bezpośrednio przy morzu.
Moja rada. Jeżeli planuję wyprawę do Italii, to czy hotele po drodze, czy docelowo- zawsze mają pewien procent kompletnie niskich, nawet 25% ceny miejsc dla zachęty. Ale już teraz, na wiosnę, trzeba takich miejsc szukać i bookować. Jeżeli o mnie chodzi, mieszkaliśmy w fajnych hotelach za 1/3 ceny, w niesamowitych miejscach. Potem w sezonie, po pierwsze tych miejsc już nie będzie, a jeśli będą to tylko 100% ceny.

Pozdrawiam, szukaj a znajdziesz, tylko musisz sam się w to włączyć, i jeśli znajdziesz to od razu bierz (jest ryzyko, jest zabawa), potem będzie za późno. Grzegorz. :wink: :lol:
pavio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavio » 18.03.2014 09:16

Grzegorz Ćwik napisał(a):Pozdrawiam, Włochy są znacznie trudniejsze do pomieszkiwania niż Chorwacja z takiej przyczyny, że Cro to kwatery, a Italia to gównie hotele, hoteliki i kempingi włącznie z możliwością do mieszkania w przyczepach i namiotach, niestety w sezonie to jest tu drogo. Musisz sporo poszukać w necie, nie ma tu prosto, bo ceny niestety są większe niż na Chorwacji. Ale trzeba poszukać. Tu nikt ci do końcam nie poradzi. Jeżeli wybierasz modny, rekreacyjny region gdzie italiani masowo pobywają dla wypoczynku, to nie myśl o tanich cenach, Coś za coś. Trzeba poszukać, lepiej rejon trochę dalej od kurortów, fajna okolica, nie przereklamowana. Trzeba szukać, w Italii na gotowe porady z internetu nie licz. Jeżeli blisko Rzymu to popatrz na Lido di Ostia. Ostia to takie zaplecze Rzymu. Można nawet bez cara dojechać do centrum, inwencja. Można tu, pomimo sporej ilości miejsc turystycznych o różnej cenie też znajeźć coś fajnego. Pamiętaj, w szczycie sezonu nie licz na wolne miejsce na kempingach nadmorskich, jeżeli nie masz rezerwacji. Podobnie z tanimi hotelikami. Poparz jeszcze powyżej Rzymu, od Civitavecia i Santa Marinella (tu kiedyś znależliśmy groszowy kemping), lub poniżej Rzymu, nad morzem, w kierunku na Neapol, ale tam, gdzie droga prowadzi bezpośrednio przy morzu.
Moja rada. Jeżeli planuję wyprawę do Italii, to czy hotele po drodze, czy docelowo- zawsze mają pewien procent kompletnie niskich, nawet 25% ceny miejsc dla zachęty. Ale już teraz, na wiosnę, trzeba takich miejsc szukać i bookować. Jeżeli o mnie chodzi, mieszkaliśmy w fajnych hotelach za 1/3 ceny, w niesamowitych miejscach. Potem w sezonie, po pierwsze tych miejsc już nie będzie, a jeśli będą to tylko 100% ceny.

Pozdrawiam, szukaj a znajdziesz, tylko musisz sam się w to włączyć, i jeśli znajdziesz to od razu bierz (jest ryzyko, jest zabawa), potem będzie za późno. Grzegorz. :wink: :lol:

Bardzo dziękuję za cenne porady. Czuję że chyba jednak skończy się na Chorwacji:)
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 18.03.2014 21:27

pavio napisał(a):Bardzo dziękuję za cenne porady. Czuję że chyba jednak skończy się na Chorwacji:)

Nie rezygnuj tak łatwo z pięknej Italii.
Ja już dwa razy byłem na majówce w tym cudownym kraju.
W tym roku gdyby nie komunia dziecka, to pewnie też bym tam zawitał.
Ale co się odwlecze...
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 19.03.2014 09:08

pavio napisał(a):Bardzo dziękuję za cenne porady. Czuję że chyba jednak skończy się na Chorwacji:)

Też myślę że nie powinieneś rezygnować, Włochy to trochę zupełnie inny świat i zupełnie inny klimat. Jeśli chcesz po taniości to 100km na pn. od Rzymu masz miejscowość Marina di Grosseto, po jednej stronie portu jest miasto po drugiej same kempingi jest ich tam przynajmniej 5, począwszy od namiotów na domkach skończywszy. We Wrześniu pewnie będzie kosztowało tyle co i Chorwacja.

Niestety mnie chyba jedynego Chorwacja nie przekonała więc kolejny raz wybieram Włochy. Tym razem biorę miesiąc urlopu ;) W ubiegłym roku 3 tyg. jakoś zbyt szybko zleciały.
niemy
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) niemy » 26.03.2014 21:39

@Grzegorz Ćwik
Dzięki za polecenie tego świetnego miejsca. Zarezerwowałem już apartament na lipiec i w związku z tym mam kilka pytań. Niestety nie mogę wysyłać PW więc piszę w wątku.
Jadę z dziećmi więc będziemy chcieli poplażować, możesz polecić jakąś fajną plażę, najchętniej bez niekończących się rzędów leżaków?
Widzę, że miejscowość jest w większości wyłączona z ruchu samochodowego, gdzie parkowaliście samochód i czy były jakieś opłaty z tym związane?
Możesz polecić jakieś ciekawe miejsca w okolicy na wycieczki poza oczywistymi miejscami typy Piza czy Florencja?

pozdrawiam

NieMy
papryczka79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) papryczka79 » 28.03.2014 18:47

Witajcie drodzy forumowicze.
Zaczynam planować wakacje. W zeszłym roku Chorwacja. Informacje, relacje zamieszczone na forum bardzo się przydały. Moja relacja już dawno napisana (zaraz po powrocie), ale coś nie mogłam jej zamieścić, bo co wchodziłam w tym celu to serce mi pękało z tęsknoty i musiałam szybciutko uciekać.
W tym roku marzą mi się Włochy, ale już wiem, że stać nas na pobyt w całości tylko we Włoszech nie będzie, to zaczynam kombinować, że może do Włoch to tylko kilkudniowy wypad (Florencja, Siena), ale znowuż być tak blisko nie zobaczyć Rzymu? Głupie co?:) a reszta w Chorwacji i to raczej tej bliższej (a może jednak wyspa?). I teraz potrzebuje takich informacji przede wszystkim: jak to jest z polami namiotowymi? Chorwację zjechaliśmy od Trogiru po Dubrovnik wszędzie spaliśmy na małych, kameralnych polach z śmieszne pieniądze. Próbuje szukać w regionie Toskania i wyskakują mi tylko informację o takich dużych, zoorganizowanych, gwiazdkowych polach (brrr!!). Myślę, że i bywają takie małe urocze, ale nie ma o nich informacji. A może faktycznie takich mniejszych kempingów nie za dużo jest we Włoszech? Może ktoś coś wie? I jeśli takowe są to czy są dużo droższe od tych w Chorwacji? Obawiam się, że na kwaterki nas nie będzie za bardzo stać, a poza tym namiot to jest to! Wolę kemping po prostu. Tam czuję, że żyje. Jak uważacie jest sens rozbijać wyjazd na dwa etapy? Kawałek Włoch, a potem skok do Chorwacji (więcej km), czy skupić się na jednym kraju? (wtedy tylko Chorwacja). No nie wiem. Poradźcie! Acha wyjazd w pierwszej połowie września.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.03.2014 18:49

Kilometry kosztują. Tylko Włochy.
Kwestii kempingów nie ogarniam. Małych we Włoszech nie widziałem.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.03.2014 21:06

FUX napisał(a):Kilometry kosztują. Tylko Włochy.
Kwestii kempingów nie ogarniam. Małych we Włoszech nie widziałem.

Wygląda na to, że Italia znów mnie przyciągnie w tym roku ....
:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.03.2014 21:17

Jakie rewiry?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia