Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 20.09.2013 10:24

Jeżeli droga przez Polskę Czechy Austrię to sensowny byłby nocleg koło Austriackiej granicy np Mikulov i okolice.
Na pierwszy raz moim zdaniem 3 dni na Rzym i 3 na Toskanię powinno wystarczyć. Po 3 dniach można mieć pogląd na okolice i wiedzieć czy ma się ochotę na dłuższe zwiedzanie czy nie. Ja po takich parodniowych pobytach zostałem wierny Włochom na dłużej :)
Pytanie gdzie odpoczynek czy na spacerach po pagórkach toskańskich czy nad morzem. Ja osobiście preferowałem przy objazdach odpoczynek na końcu pobytu - by odpocząć po zwiedzaniu w okolicach Wenecji (półwysep Jesolo).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.09.2013 10:28

Toskańskie plaże. Temp. to nas po 2h plażowania skutecznie zniechęciły.
Kwestia priorytetów.
Leżenie czy zwiedzanie.
Można zwiedzać i wracać wcześniej, zahaczając na 1-2 na plażę. Tak robiliśmy. Było ok.
martol92
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) martol92 » 20.09.2013 10:46

Budżet... no właściwie sami nie wiemy na co się nastawiać. Przez 4 lata w Cro, za 3 osoby wychodziło nam ok. 6-7,5 tys.
Może powiedzcie jakie są realne ramy, w ktorych mozna sie zmiescic udajac sie do Włoch na TYDZIEN w 3 osoby?
Noclegi- jakieś tanie hotele, kwatery prywatne. W Austrii bedziemy pewnie spać w Oek Hotelu(czy jakos tak :)) bo to sprawdzony przystanek już w drodze do Cro.

Na pewno chcemy zwiedzić te tzw. "MUST SEE". Mieliśmy jednak dość "ciężkie" ostatnie miesiące, dlatego plażing jak najbardziej wchodzi w grę. Tylko czy pogoda jeszcze dopisze? :)
Jeśli ktoś miałby jakieś sprawdzone kwaterki w okolicy, to będe wdzięczna!

We Włoszech płatnośc na bramkach- a ile mniej więcej to wychodzi?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.09.2013 10:51

martol92 napisał(a): Mieliśmy jednak dość "ciężkie" ostatnie miesiące, dlatego plażing jak najbardziej wchodzi w grę. Tylko czy pogoda jeszcze dopisze? :)

Chcecie teraz jechać, czy za rok latem?
Do Toskanii to dwa dni jechania w jedna stronę. Minimum.
Tydzień-10 dni na miejscu. Powrót.

Budżet?

Wejdźcie na booking. com i kwatery same Was znajdą.
Jeżeli okolice Wenecji, to szukajcie tam.
Jeżeli Toskania, to nie muszę kończyć.
Im więcej km, tym większy budżet.
Na te 3 osoby z hotelikami, bez szaleństw po knajpach, dojazd, zwiedzanie...
3k€ + zapas na karcie.
Ostatnio edytowano 20.09.2013 10:54 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.09.2013 10:52

martol92 napisał(a): Tylko czy pogoda jeszcze dopisze? :)

Zaraz.... to Ty teraz chcesz jechać? Na koniec września/początek października będzie tanio :)

martol92 napisał(a): Jeśli ktoś miałby jakieś sprawdzone kwaterki w okolicy, to będę wdzięczna!

No tylko, jak daleko masz zamiar jechać, mogę polecić z czystym sumieniem kwaterkę w Apulii ;) (na końcu obcasa), ale to na tydzień wakacji za daleko
Możesz jechać w region Terracina, Gaeta, Sperlonga słyszałem, że fajnie jest - mogłabyś sprawdzić :)

W północnych Włoszech nie znam apartmanów, byłem tylko w 98 w Bibione, oraz w 2010 na Riwierze Rimini

martol92 napisał(a):
We Włoszech płatność na bramkach- a ile mniej więcej to wychodzi?

40 Oiro od Brenner do Ancony na przyklad

zobacz http://www.autostrade.it

:papa:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.09.2013 13:02

dojazd od Toskanii to nie dwa dni minimum, a dobre półtora dnia

* trasa Gdańsk - Monachium, zależnie od pory dnia, to około 11 godzin jazdy
* z Monachium do Florencji jechaliśmy ostatnio tak...

"O 8.07 ruszamy na podbój Włoch (z Monachium)!
Po półtorej godzinie (9.27) przekraczamy granicę z Austrią, a po kolejnej godzinie z Włochami.
Pod Veroną, o 13.37 robimy sobie mały postój na tankowanie (618 km/ 47 l), by do granic Toskanii dotrzeć na 14.20.
O 14.40 zajechaliśmy do zjazdu z autostrady do Florencji"

poszukajcie sobie domków/przyczep na campingach

np. tutaj: http://www.campingmareblu.com/it/prezzi-mareblu.php (330 euro za tydzień)
albo jeszcze lepiej tutaj, bo można na dobę, a nie tydzień (45-50 euro): http://www.letamerici.it/ita/prezzi-off ... minute.php

camping jest o tyle fajny, że ma parking, leży nad morzem, dysponuje basenem, ma cały ten pierdolnik, który ułatwia i umila życie

no i można jechać na pałę - bez rezerwacji - i zostać, ile się chce
Ostatnio edytowano 20.09.2013 13:08 przez Krystof, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.09.2013 13:07

Jest tyle rzeczy do zobaczenia, więc nie wiem, po co ten pośpiech....
Z Gdańska do GaPa jest 1200km
Fakt. GaPa-Florencja ok 600 autobanami.
Ale czy chodzi o same autostrady? :roll:
Tyle rzeczy po drodze do zobaczenia od Como począwszy...
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 20.09.2013 13:10

wiesz, Fux, gdyby nie mowa o TYGODNIU, to też bym nie pośpieszał...

a tak szczerze... na tydzień to bym wolał sobie gdzieś samolotem skoczyć z Gdańska, niż się tłuc tyle autem - choćby do Girony/Barcelony
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.09.2013 13:35

http://premiotravel.com/pl/doc/207/oferta
jeżeli tylko tydzień; warto!
DolnoŚlązak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DolnoŚlązak » 02.10.2013 08:45

witam,

We Włoszech byłem w tym roku z żoną i roczną córką. Po tygodniu w Cro śmigneliśmy do Bibbona pod Ceciną (Toskania) z Istri, przez Wenecję. Po Wenecji nocleg pod Wicenzą i na drugi dzień jazda na spokojnie do Bibbony. Spędziliśmy tam tydzień czasu, udało nam się zobaczyć Pizę, Livorno oraz Piombino.
Pogoda w drugiej połowie września jest ok, w zasadzie było bez chmurno, temperatura min 25 st. c.
Woda niestety już zimna. Szybko zapada zmrok, o 20 już ciemno. Wieczory i poranki cieplejsze niż na Istrii.
Autostrada z Ceciny do Tervisio, droga na Villach w Austrii (ok 550 km) to koszt 45,90 euro.
Pokonanie trasy z Bibbona do Wrocka zajęła nam 16 godzin. (Włochy, Austria, Czechy).
Pewnie gdyby nie częste postoje po przebudzeniu córy, byłoby szybciej.
Paliwo PB95 na stacjach autostradowych prawie po 2 euro za litr.
Mimo wszystko warto zobaczyć, choćby "kawałeczek" Italii.

pozdrawiam
alllesandra
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) alllesandra » 09.10.2013 21:18

Do lat 50-tych ubiegłego wieku bodajże Istria należała do Włoch, będąc w Istrii słyszałam naleciałości włoskie w języku, podobne krajobrazy i domostwa :D a większość wąskich uliczek kojarzy mi się z Wenecją :roll: Myślę, że ten akurat rejon Cro jest zbliżony do włoskich klimatów, fajne, że jest taki wątek bo kocham Włochy i zamieszczę moje wspomnienia z lipcowej Toskanii:)Pozdrawiam wszystkich ciepło :papa:
Kam.Liw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kam.Liw » 11.10.2013 16:22

Też kocham Toskanię, tam jest po prostu przepięknie. Wspaniale się tam czuję i ten romantyczny klimat. Wymarzone miejsce na odpoczynek.

Linki reklamowe usunięte :idea: Kolejny post z zamieszczonymi linkami spowoduje zbanowanie konta :idea:
moderator JB
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 23.10.2013 18:31

Wybrzeże Amalfii, najsłynniejsze miejsca, genialne strome klify. Sorrento i Positano...

Obrazek

Obrazek

Dojechać daleko, ale na miejscu krajobrazowa rekompensata murowana.
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink: :lol:
arthydra
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arthydra » 02.11.2013 11:29

Witam!
Jestem tu nowa :) a dokładniej mówiąc(pisząc)jestem czytelnikiem od jakiegoś czasu,ale udzielam się słownie po raz pierwszy.Witam więc wszystkich podróżujących jeszcze raz:)
We Włoszech byłam dwa razy. Raz na zorganizowanej objazdówce i raz prywatnie -samochodem własnie w Toskanii.Po drodze spałam w Austrii ,zwiedziłam Wenecję,przez 10 dni było duzo zwiedzania i plazowania. Polecam wyjazd do Cinque Terre(inny region ale blisko),San Gimignano,Sienę ,oczywiscie Florencję itd.Koszt całej imprezy nie był az tak wysoki,biorąc pod uwagę swobodę w zwiedzaniu i organizowaniu czasu na własna rękę. Oczywiscie mielismy trochę "zapasów" z Polski,ale jedlismy tez w knajpkach i kupowalismy w miejscowych sklepach(ceny jak u nas tyle ,ze w euro:( Paliwo drogie,ale cudem,na miejscu trafilismy do małego bardzo zatłoczonego "cpn-u",gdzie tankowali miejscowi i okazało się,że jest duzo taniej niz na innych stacjach.
Niestety nie mam dzis zbyt duzo czasu,ale w przyszłym tygodniu chętnie odpowiem na pytania dotyczace trasy i ciekawych miejsc:)
Pozdrawiam:)
Załączniki:
Obraz 2255.jpg
siena
Obraz 2344.jpg
Cinque Terre
Obraz 2241.jpg
toskania
Ostatnio edytowano 02.11.2013 12:33 przez arthydra, łącznie edytowano 1 raz
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 02.11.2013 11:35

Nawiązując do pięknych zdjęć z Amalfi, pięknie to miasteczko i okolice sa pokazane w filmie : "Good Woman". Sam film może nie jest arcydziełem ale też przyjemnie się ogląda. A po oglądnięciu widoków zapragnąłem pojechać w te okolice ale niestety potem mi przeszło.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia