Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Bazylka5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bazylka5 » 27.01.2007 17:50

Wielkie dzięki za info. Ale jak wypada porównanie z Chorwacją?
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 28.01.2007 15:20

W tym roku pojadę na wakacje do Kalabrii - Capo Vaticano. Mam nadzieję, że widoki będą równie ładne jak w Sorrento.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 28.01.2007 19:11

Bazylka5 napisał(a):Wielkie dzięki za info. Ale jak wypada porównanie z Chorwacją?

PIĘKNA NASZA ZIEMIA CAŁA

Myślę, że nie mam na tyle odwagi ani wiedzy aby powiedzieć, co lepsze, co ładniejsze. Istnieje pewne podobieństwo z uwagi na nieskazitelny lazur wody, na wszechobecność gór i morza, na jedyny niepowtarzalny charakter dzikiej przyrody. Ja wywiozłem z Dalmacji bardzo pozytywne wrażenia, a byłem tu po raz pierwszy. Włoski półwysep jest bardziej niedostępny, tam praktycznie nie ma plaż, a pojedyncze miejsca zejścia do morza są wyrwane skałom. Inaczej jak w Chorwacji, tutaj kąpiel jest przyjemnoscią.
Ale we Włoszech wystarczy przejechać 50 km by trafić na dobre piaszczyste plaże i powetować sobie stratę.
To chyba na tyle.

Pozdrawiam. :wink:
Bazylka5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bazylka5 » 29.01.2007 08:09

Pomimo bardzo ostrożnej wypowiedzi zachęciłeś mnie do zobaczenia Costiery. Planuję jakiś nocleg . Orientujesz się czy kempingi nie są zatłoczone i znajdę miejsce bez wcześniejszej rezerwacji? Może coś polecisz?
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 29.01.2007 08:58

To może i ja wtrącę swoje trzy grosze... Do Sorrento zajechaliśmy 19/06/2006, na kemping Santa Fortunata (polecany przez Grzegorza Ćwika). Nie był mocno zatłoczony, ale to było jeszcze przed sezonem.
Wybrzeże Amalfii - polecam gorąco :!: Droga jest przepiękna i dostarcza niesamowitych przeżyć :!: Widokowo nieziemska :!: I wszędzie te wielkie cytryny :wink:
pozdr
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 29.01.2007 14:48

To może ktoś coś o Capo Vatikano opowie? Mam już zarezerwowane noclegi w Hotel Villaggio Stromboli.
Stamtąd jest niedaleko na Sycylię - może orientujecie się w cenach promu - auto, 2 dorosłych i 2 dzieci (4 i 13 lat)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 29.01.2007 15:18

kasper68 napisał(a):To może ktoś coś o Capo Vatikano opowie? Mam już zarezerwowane noclegi w Hotel Villaggio Stromboli.
Stamtąd jest niedaleko na Sycylię - może orientujecie się w cenach promu - auto, 2 dorosłych i 2 dzieci (4 i 13 lat)

forum/viewtopic.php?t=10044
:wink:
pozdr
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 01.02.2007 12:01

kasper68 napisał(a):To może ktoś coś o Capo Vatikano opowie? Mam już zarezerwowane noclegi w Hotel Villaggio Stromboli.

Capo Vaticano prawdopodobnie najpiękniejszy region wypoczynkowy wybrzeża w Kalabrii. Niesamowicie liczne i piękne, większe i mniejsze zatoki z białym piaskiem, wybrałeś świetnie. Co do hotelu nic nie powiem, byłem w tym rejonie tylko na kempingach. Mieszkałem w równie pięknym miejscu, kilkanaście kilometrów na północ w Tropei.
Tropea położona cudownie na skale miasto z licznymi butikami, sklepami, barami, kawiarniami i restauracjami. W wąskich zaułkach kończących się na wielowiekowych łukach triumfalnych zachwycają zabytkowe budowle. Niesamowitym jest to, że miasto podzielone jest przez skałę, część leży wysoko, część przy morzu.
Kalabria miejscami jest bardzo dzika, niezagospodarowane tereny, piaszczyste, ciągnące się nie wiadomo dokąd plaże, do których jednak trudno przedostać się przez skalne urwiska. Piękne morze, miejscami głębokie już przy samym brzegu, szczególnie bliżej Sycylii.

Zazdroszczę wyjazdu i miejsca.

Pomiędzy Capo Vaticano a Tropeą

Obrazek

Tropea:
Obrazek

Pozdrawiam. :wink: :lol:
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 01.02.2007 21:14

Przez 10 lat jezdziłem na Capo Vaticano i w rejon Tropei.

Nic dodać.Super plaze,rewelacyjna woda w morzu.
Jedno z najładniejszych miejsc w Europie.A i Lipari tez OK
Polecam

===============
====================

http://republika.pl/spearo
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 02.02.2007 13:09

To ja bym prosiła więcej konkretów :) . Stan dróg, ew. bezpłatne parkingi, tanie sklepy spożywcze - mam apartament bez wyżywienia.
Planuję zobaczyć i zwiedzić:
1. Tropea - czy ten parking poniżej starówki przy plaży jest mocno zatłoczony w tygodniu i czy jest mocno wygórowana opłata za niego. Czy na plaży są jakieś prysznice?
2. Pizzo - Gdzie zaparkować aby było blisko do zamku i tego kościoła wykutego w skale. Gdzie najlepsze lody truflowe.
3.St.Domenica - jest coś ciekawego do zwiedzania czy raczej typowo turystyczne miasteczko? i Samo Capo Vaticano - czy na latarnię można wejść, parking płatny?
4.Zambrone - warto wybrać się tam do Aquaparku?
5.Reggio di Calabria - co oprócz muzeum i katedry oraz promenady nadmorskiej. Warto do zamkuaragońskiego?
6.Wyspy liparyjskie - czy warto skorzystać z usług motonave. Mają wycieczkę na wyspy Stromboli, Lipari i Vulcano za 45 euro od osoby. Czy są tańsze oferty?
7.Taoramina - Gdzie najlepiej zaparkować jadąc od Messyny. Warto wybrać się do Naxos. tzn. na ile te ruiny są interesujące?
Za wszystkie porady będę wdzięczna, bo gdy się podróżuje z dziećmi wolę mieć wszystko w szczegółach dopracowane aby nie tracić czasu na zbędne łażenie - dzieci szybko nogi bolą :( :roll:
AndrzejG
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejG » 06.02.2007 17:52

Grzegorz Ćwik napisał(a):(...)z niesamowitym widokiem na zatokę neapolitańską(...)

Grzegorzu, a sam Neapol?
Pozdrawiam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 07.02.2007 11:37

AndrzejG napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):(...)z niesamowitym widokiem na zatokę neapolitańską(...)

Grzegorzu, a sam Neapol?
Pozdrawiam

Przyznam się bez bicia, odpuściłem Neapol. Trochę się przestraszyliśmy, różnie się mówi o Neapolu, że kradzieże, że wybijają szyby w samochodzie, że trzeba wiedzieć gdzie bezpiecznie zaparkować.
Neapol zostawiłem sobie na przyszłość, na jaką? czas pokaże.

Włochy są nadal w moich planach. Z całą pewnościa chciałbym odwiedzić i stare, znane miejsca i nowe, w których jeszcze nie byłem.
Do priorytetów zaliczam tydzień w Toskanii, tam można zawsza wracać odnajdując zwykle coś nowego, trochę poszperać w internecie. Głównym jest jednak wyszukanie kwatery, a jeśli chodzi o Toskanię to należy to zrobić z wyprzedzeniem i to wcale nie w jakimś dużym mieście, raczej na obrzeżach małych np. San Gimigliano. Lepiej w większym towarzystwie, już we 3 rodziny koszty rozkładają się inaczej, a można wynająć nawet niewielki domek.
Drugi tydzień gdzieś nad morzem, prawdopodobnie Kalabria lub Gargano, z całą pewnością nie w północnych Włoszech.
Ale to są tylko plany na przyszłość. A w tym roku plany wiążę głównie z dokończeniem pracy badawczej i obroną kolokwium co spędza mim sen z oczu i raczej przekresla realne pomysły o urlopie. Ale ciągle mam nadzieję nawet na kilka dni w Chorwacji.

Serdecznie pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 11.02.2007 21:20

Tak się zastanawiam - w austrii mamy Oekotele, w innych krajach Etap Hotele, czy we włoszech jest jakaś sieć hoteli tego typu? Pozdrawiam
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 11.02.2007 21:27

Wiem że jest Best Western i Accor.
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 11.02.2007 23:53

Best western i Accor są dość drogie (jak dla mnie). Bardziej chodziło mi o jakąś sieć w cenie ok 50 euro za pokój 2-os (w tej cenie mieści sie Oekotel i Etap).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia